surgi22 15.02.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jeżeli zauważę pogorszenie jakości powietrza i te opisywane przez Ciebie straszne brudy w rurach wentylacyjnych to je wyczyszczę.A nie myślałeś, że lepsza izoalcja to nie tylko zimą cieplej ale i latem chłodniej ( a to już czasem jak się nagrzeje w domu to za darmo się nie da ochłodzić ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jeżeli zauważę pogorszenie jakości powietrza i te opisywane przez Ciebie straszne brudy w rurach wentylacyjnych to je wyczyszczę. A nie myślałeś, że lepsza izoalcja to nie tylko zimą cieplej ale i latem chłodniej ( a to już czasem jak się nagrzeje w domu to za darmo się nie da ochłodzić ). A jesli bys nie przewidzial takiej mizliwosci czyszczenia? Czy to byloby to akceptowalne wobec - jak to oglednie ujales - "pogorszenia jakosci powietrza"? Chlodzenie bede wspomagal klimakonwektorem i glikolem z DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Myslę iż anwet gdybym nie przewidział możliwości czyszczenia to jakość byłaby akceptowalna. Pomyśl i sprawdź w jakim stanie są kanały wentylacyjne w blokach tzw płytowcach, gdzie jest WG - mieszkaja tam miliony ludzi i nie wszyscy chorują z powodu mykotkoksyn. Przy 25 cm wełny i poddaszu użykowym z kilkoma oknami , 10cm styro na ścianch nie sądzę aby Ci się udało osiągnąć komfort cieplny na poddaszu w lecie bez dużego wydatku energetycznego ( daj znac po ciepłym lecie jak było ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jak "przeciętna Pani Basia" ma stwierdzić pogorszenie jakości powietrza?Pytam poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2012 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Mam kominy w domu ale to nie nasz wybor a dewelopera w tej chwili służą jako kanał w którym schowane są przewody wentylacyjne i klimatyzacyjne . Gdybyśmy w tej chwili budowali dom to napewno nie robilibyśmy komina. Nie posiadanie ŻADNEGO komina w domu to nie jest żaden przejaw zdrowego rozsądku, wręcz przeciwnie. Wg mnie to głupota, powiem wprost. Nikt nie jest w stanie przewidzieć w 100,00% braku awarii prądu (czy technicznych czy z innych powodów) w przyszłości. Nie mówię o kilku godzinach. Warto (trzeba) mieć możliwość doraźnego ogrzania kominkiem w razie nieprzewidzianych sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Myslę iż anwet gdybym nie przewidział możliwości czyszczenia to jakość byłaby akceptowalna. Pomyśl i sprawdź w jakim stanie są kanały wentylacyjne w blokach tzw płytowcach, gdzie jest WG - mieszkaja tam miliony ludzi i nie wszyscy chorują z powodu mykotkoksyn. . Tylko dlaczego normy nie uznaja tego pogladu i nakazuja czyscic? Kanaly w blokach to jednak kanaly wywiewne. Twoja wentylacja dostarcza praktycznie 100% powietrza za posrednictwem kanalow nawiewnych. Innego powietrza w domu nie masz niz to ktore przez nie musi przeplynac. Nawet jak ta grawitacyjna zaczyna dzialac zle, to okres tego zlego dzialania jest nieporownywalny. Zerknij tez na to: Dla zdrowych osobników inhalacja zarodników grzybów pleśniowych przenoszonych drogą powietrzną w normalnych warunkach nie powinna stanowić zagrożenia, gdyż drogi oddechowe posiadają mechanizmy obronne, samooczyszczające. Jednak jak pisza dalej: W przypadku przeciążenia lub uszkodzenia dróg oddechowych powyższe mechanizmy mogą zawodzić i wówczas w oskrzelikach i pęcherzykach płucnych zainhalowane zarodniki tworzą czopy śluzowe, kiełkują a następnie tworzą micelle. Zasiedlona w ten sposób grzybnia poprzez ciągłe wytwarzanie do tkanki antygenów, indukuje powstawanie przeciwciał (IgE), co w efekcie doprowadza do reakcji zapalnych i uszkodzenia tkanek a tym samym wspiera dalszy wzrost grzybni (przykładem jest oskrzelowo-płucna aspergiloza, występująca u młodych ludzi z astmą i osób ze skłonnością organizmu do atopii). PS O konsekwencjach takiego a nie innego ocieplenia damu na pewno poinformuje na forum. O innych aspektach pewnie tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.02.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Nie posiadanie ŻADNEGO komina w domu to nie jest żaden przejaw zdrowego rozsądku, wręcz przeciwnie. Wg mnie to głupota, powiem wprost. Nikt nie jest w stanie przewidzieć w 100,00% braku awarii prądu (czy technicznych czy z innych powodów) w przyszłości. Nie mówię o kilku godzinach. Warto (trzeba) mieć możliwość doraźnego ogrzania kominkiem w razie nieprzewidzianych sytuacji. Ja komin mam ale uwazam ze nie bierzesz innych mozliwosci grzewczych pod uwage - chociazby ogrzewacze gazowe na butle 11kg! Przeciez kominek to nie jedyne alternatywne / awaryjne zrodlo ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 16.02.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Ja komin mam ale uwazam ze nie bierzesz innych mozliwosci grzewczych pod uwage - chociazby ogrzewacze gazowe na butle 11kg! Przeciez kominek to nie jedyne alternatywne / awaryjne zrodlo ciepla Podstawowy problem to jak przetrwać zimą okresy np. 10 dni bez prądu - takie przypadki miały miejsce w Polsce choćby w ostatnich 2 latach i dotyczyły tysięcy gospodarstw. O jakichś poważniejszych przypadkach nie wspominam (wojny etc ) brak prądu, gazu, ropy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Ja komin mam ale uwazam ze nie bierzesz innych mozliwosci grzewczych pod uwage - chociazby ogrzewacze gazowe na butle 11kg! Przeciez kominek to nie jedyne alternatywne / awaryjne zrodlo ciepla Jakos nie moge sobie wyobrazic grzania domu przez np 2-3 dni takim piecykiem na P-B. To jak bys mial piec gazowy z kominem zakonczonym w pomieszczeniu. Ilosci dwutlenku wegla oraz wody, na ktore spala sie mieszanka propan-butan bedzie bardzo duza. Moze po prostu mam za slaba wyobraznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.02.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Jakos nie moge sobie wyobrazic grzania domu przez np 2-3 dni takim piecykiem na P-B. To jak bys mial piec gazowy z kominem zakonczonym w pomieszczeniu. Ilosci dwutlenku wegla oraz wody, na ktore spala sie mieszanka propan-butan bedzie bardzo duza. Moze po prostu mam za slaba wyobraznie. Chyba masz za mala wyobraznie Przeciez sa ludzie ktorzy tym sie na codzien ogrzewaja / dogrzewaja - w kamienicach np. Znam tez conajmniej dwa bary w ktorych to podstawowe ogrzewanie (nie wiem czy to legal czy nie ale jest i dziala). Mowimy przeciez o sytuacji awaryjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 No ale to troszke inaczej niz ogrzac caly dom. Mozecie sie zebrac w jednym pomieszczonku i jakos przy takim piecyku "przetrwac", ale w dobie ogrzewania podlogowego spadek temp w reszcie domu ponizej zera moze byc "klopotliwy". Zawsze mozesz pozbyc sie wody z instalacji CO, ale to tak jakos za duzo warunkow do spelnienia jak na jedna awarie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 16.02.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Jak planowalem ocieplenie uznalem, ze wole miec sciany z suporexu 400tki grubosci 36cm + 10 styropianu niz np. z 24 porothermu i 15tke czy 20 styro. Jakoś blado twoja ściana wypada w stosunku np. do mojej z MAX-a i 20cm styropianu : http://img269.imageshack.us/img269/884/019dc.gif . . . http://img806.imageshack.us/img806/7499/015w.gif Nie wiem jaką masz lambdę styropianu , w obu przypadkach dałem 0,04. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 No ale to troszke inaczej niz ogrzac caly dom. Mozecie sie zebrac w jednym pomieszczonku i jakos przy takim piecyku "przetrwac", ale w dobie ogrzewania podlogowego spadek temp w reszcie domu ponizej zera moze byc "klopotliwy". Zawsze mozesz pozbyc sie wody z instalacji CO, ale to tak jakos za duzo warunkow do spelnienia jak na jedna awarie może jednak dobre izolacje i kabelki nie są takie złe... w razie "W" zawsze można kilka świeczek czy jaki biokominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Jakoś blado twoja ściana wypada w stosunku np. do mojej z MAX-a i 20cm styropianu : Chyba sie nie spodziewales, ze 2x grubszy styro nic nie wniesie. Podstaw zamiast 20cm grubosc 40 cm a poniej np 60cm. Tez wyjdzie, ze masz "zimno". Masz 2x grubsza warstwe styropianu na scianach i opor cipelny wiekszy tylko o 21%. To parametr ktory tez IMHO jakos "blado" wypada. No i styro jest bez watpienia materialem "cieplym", ale to nie material konstrukcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.02.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 No ale to troszke inaczej niz ogrzac caly dom. Mozecie sie zebrac w jednym pomieszczonku i jakos przy takim piecyku "przetrwac", ale w dobie ogrzewania podlogowego spadek temp w reszcie domu ponizej zera moze byc "klopotliwy". Zawsze mozesz pozbyc sie wody z instalacji CO, ale to tak jakos za duzo warunkow do spelnienia jak na jedna awarie Nie rozumiem - a kominek to niby jak ma ogrzac cala chate ? Przeciez to sie niczym nie rozni. Dodatkowo nie majac tego komina masz jeden mostek cieplny mniej wiec srodek sie wolniej wychlodzi Taka role moglby przejac wylacznie kominek DGP lub z plaszczem ale przeciez nie ma pradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Taka role moglby przejac wylacznie kominek DGP lub z plaszczem ale przeciez nie ma pradu mam otwarty dół domu i ażurowe schody na piętro... mie ma problemu zagrzac cały dom przy braku zasilania... jedynie kuchnia jako najbardziej oddalona ma niższą o jakieś 5* temperaturę kilka razy miałem takie sytuacje i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Nie rozumiem - a kominek to niby jak ma ogrzac cala chate ? Przeciez to sie niczym nie rozni. Dodatkowo nie majac tego komina masz jeden mostek cieplny mniej wiec srodek sie wolniej wychlodzi Taka role moglby przejac wylacznie kominek DGP lub z plaszczem ale przeciez nie ma pradu Teraz wspomagam suszenie domu koza ktora stoi w salonie. Nie ma drzwi wewnetrznych jeszcze. Uwierz mi, ze jak w salonie jest 18-19*C to w najdalszym zakamarku domu jest minimum 14*C a wiec sie da. Wystarczy odpowiednio podhajcowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.02.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Teraz wspomagam suszenie domu koza ktora stoi w salonie. Nie ma drzwi wewnetrznych jeszcze. Uwierz mi, ze jak w salonie jest 18-19*C to w najdalszym zakamarku domu jest minimum 14*C a wiec sie da. Wystarczy odpowiednio podhajcowac. To czemu nie mialoby sie dac grzejniczkiem gazowym ? Sa takie mocy 5, 7, 11, 15kW. Sa nagrzewnice i 50kW. Nie zaprzeczaj sam sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Bo na taka duza moc musisz wytworzyc taka ilosc spalin, ze Cie zabija raczej niz ogrzeja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 16.02.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 ale to nie material konstrukcyjny jak to nie ? a bloczki styropianowe THERMOMUR ? Ja postanowiłem jednak iść w grubość ocieplenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts