Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

Jeżeli zauważę pogorszenie jakości powietrza i te opisywane przez Ciebie straszne brudy w rurach wentylacyjnych to je wyczyszczę.

A nie myślałeś, że lepsza izoalcja to nie tylko zimą cieplej ale i latem chłodniej ( a to już czasem jak się nagrzeje w domu to za darmo się nie da ochłodzić ).

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli zauważę pogorszenie jakości powietrza i te opisywane przez Ciebie straszne brudy w rurach wentylacyjnych to je wyczyszczę.

A nie myślałeś, że lepsza izoalcja to nie tylko zimą cieplej ale i latem chłodniej ( a to już czasem jak się nagrzeje w domu to za darmo się nie da ochłodzić ).

A jesli bys nie przewidzial takiej mizliwosci czyszczenia? Czy to byloby to akceptowalne wobec - jak to oglednie ujales - "pogorszenia jakosci powietrza"?

Chlodzenie bede wspomagal klimakonwektorem i glikolem z DZ.

Myslę iż anwet gdybym nie przewidział możliwości czyszczenia to jakość byłaby akceptowalna. Pomyśl i sprawdź w jakim stanie są kanały wentylacyjne w blokach tzw płytowcach, gdzie jest WG - mieszkaja tam miliony ludzi i nie wszyscy chorują z powodu mykotkoksyn.

Przy 25 cm wełny i poddaszu użykowym z kilkoma oknami , 10cm styro na ścianch nie sądzę aby Ci się udało osiągnąć komfort cieplny na poddaszu w lecie bez dużego wydatku energetycznego ( daj znac po ciepłym lecie jak było ).

Mam kominy w domu ale to nie nasz wybor a dewelopera ;) w tej chwili służą jako kanał w którym schowane są przewody wentylacyjne i klimatyzacyjne ;). Gdybyśmy w tej chwili budowali dom to napewno nie robilibyśmy komina.

Nie posiadanie ŻADNEGO komina w domu to nie jest żaden przejaw zdrowego rozsądku, wręcz przeciwnie. Wg mnie to głupota, powiem wprost.

Nikt nie jest w stanie przewidzieć w 100,00% braku awarii prądu (czy technicznych czy z innych powodów) w przyszłości. Nie mówię o kilku godzinach.

Warto (trzeba) mieć możliwość doraźnego ogrzania kominkiem w razie nieprzewidzianych sytuacji.

Myslę iż anwet gdybym nie przewidział możliwości czyszczenia to jakość byłaby akceptowalna. Pomyśl i sprawdź w jakim stanie są kanały wentylacyjne w blokach tzw płytowcach, gdzie jest WG - mieszkaja tam miliony ludzi i nie wszyscy chorują z powodu mykotkoksyn.

.

Tylko dlaczego normy nie uznaja tego pogladu i nakazuja czyscic?

Kanaly w blokach to jednak kanaly wywiewne. Twoja wentylacja dostarcza praktycznie 100% powietrza za posrednictwem kanalow nawiewnych. Innego powietrza w domu nie masz niz to ktore przez nie musi przeplynac. Nawet jak ta grawitacyjna zaczyna dzialac zle, to okres tego zlego dzialania jest nieporownywalny.

Zerknij tez na to:

Dla zdrowych osobników inhalacja zarodników grzybów pleśniowych przenoszonych drogą powietrzną w normalnych warunkach nie powinna stanowić zagrożenia, gdyż drogi oddechowe posiadają mechanizmy obronne, samooczyszczające.

Jednak jak pisza dalej:

W przypadku przeciążenia lub uszkodzenia dróg oddechowych powyższe mechanizmy mogą zawodzić i wówczas w oskrzelikach i pęcherzykach płucnych zainhalowane zarodniki tworzą czopy śluzowe, kiełkują a następnie tworzą micelle. Zasiedlona w ten sposób grzybnia poprzez ciągłe wytwarzanie do tkanki antygenów, indukuje powstawanie przeciwciał (IgE), co w efekcie doprowadza do reakcji zapalnych i uszkodzenia tkanek a tym samym wspiera dalszy wzrost grzybni (przykładem jest oskrzelowo-płucna aspergiloza, występująca u młodych ludzi z astmą i osób ze skłonnością organizmu do atopii).

PS

O konsekwencjach takiego a nie innego ocieplenia damu na pewno poinformuje na forum. O innych aspektach pewnie tez :-)

Nie posiadanie ŻADNEGO komina w domu to nie jest żaden przejaw zdrowego rozsądku, wręcz przeciwnie. Wg mnie to głupota, powiem wprost.

Nikt nie jest w stanie przewidzieć w 100,00% braku awarii prądu (czy technicznych czy z innych powodów) w przyszłości. Nie mówię o kilku godzinach.

Warto (trzeba) mieć możliwość doraźnego ogrzania kominkiem w razie nieprzewidzianych sytuacji.

Ja komin mam ale uwazam ze nie bierzesz innych mozliwosci grzewczych pod uwage - chociazby ogrzewacze gazowe na butle 11kg! Przeciez kominek to nie jedyne alternatywne / awaryjne zrodlo ciepla :)

Ja komin mam ale uwazam ze nie bierzesz innych mozliwosci grzewczych pod uwage - chociazby ogrzewacze gazowe na butle 11kg! Przeciez kominek to nie jedyne alternatywne / awaryjne zrodlo ciepla :)

Podstawowy problem to jak przetrwać zimą okresy np. 10 dni bez prądu - takie przypadki miały miejsce w Polsce choćby w ostatnich 2 latach i dotyczyły tysięcy gospodarstw. O jakichś poważniejszych przypadkach nie wspominam (wojny etc ) brak prądu, gazu, ropy.....

Jakos nie moge sobie wyobrazic grzania domu przez np 2-3 dni takim piecykiem na P-B. To jak bys mial piec gazowy z kominem zakonczonym w pomieszczeniu. Ilosci dwutlenku wegla oraz wody, na ktore spala sie mieszanka propan-butan bedzie bardzo duza.

Moze po prostu mam za slaba wyobraznie.

Jakos nie moge sobie wyobrazic grzania domu przez np 2-3 dni takim piecykiem na P-B. To jak bys mial piec gazowy z kominem zakonczonym w pomieszczeniu. Ilosci dwutlenku wegla oraz wody, na ktore spala sie mieszanka propan-butan bedzie bardzo duza.

Moze po prostu mam za slaba wyobraznie.

Chyba masz za mala wyobraznie ;) Przeciez sa ludzie ktorzy tym sie na codzien ogrzewaja / dogrzewaja - w kamienicach np. Znam tez conajmniej dwa bary w ktorych to podstawowe ogrzewanie (nie wiem czy to legal czy nie ale jest i dziala). Mowimy przeciez o sytuacji awaryjnej.

No ale to troszke inaczej niz ogrzac caly dom. Mozecie sie zebrac w jednym pomieszczonku i jakos przy takim piecyku "przetrwac", ale w dobie ogrzewania podlogowego spadek temp w reszcie domu ponizej zera moze byc "klopotliwy".

Zawsze mozesz pozbyc sie wody z instalacji CO, ale to tak jakos za duzo warunkow do spelnienia jak na jedna awarie ;-)

Jak planowalem ocieplenie uznalem, ze wole miec sciany z suporexu 400tki grubosci 36cm + 10 styropianu niz np. z 24 porothermu i 15tke czy 20 styro.

Jakoś blado twoja ściana wypada w stosunku np. do mojej z MAX-a i 20cm styropianu :

http://img269.imageshack.us/img269/884/019dc.gif

.

.

.

http://img806.imageshack.us/img806/7499/015w.gif

Nie wiem jaką masz lambdę styropianu , w obu przypadkach dałem 0,04.

No ale to troszke inaczej niz ogrzac caly dom. Mozecie sie zebrac w jednym pomieszczonku i jakos przy takim piecyku "przetrwac", ale w dobie ogrzewania podlogowego spadek temp w reszcie domu ponizej zera moze byc "klopotliwy".

Zawsze mozesz pozbyc sie wody z instalacji CO, ale to tak jakos za duzo warunkow do spelnienia jak na jedna awarie ;-)

może jednak dobre izolacje i kabelki nie są takie złe...

w razie "W" zawsze można kilka świeczek czy jaki biokominek...:yes:

Jakoś blado twoja ściana wypada w stosunku np. do mojej z MAX-a i 20cm styropianu :

Chyba sie nie spodziewales, ze 2x grubszy styro nic nie wniesie. Podstaw zamiast 20cm grubosc 40 cm a poniej np 60cm. Tez wyjdzie, ze masz "zimno".

Masz 2x grubsza warstwe styropianu na scianach i opor cipelny wiekszy tylko o 21%. To parametr ktory tez IMHO jakos "blado" wypada.

No i styro jest bez watpienia materialem "cieplym", ale to nie material konstrukcyjny ;-)

Nie rozumiem - a kominek to niby jak ma ogrzac cala chate ? Przeciez to sie niczym nie rozni. Dodatkowo nie majac tego komina masz jeden mostek cieplny mniej wiec srodek sie wolniej wychlodzi ;-) Taka role moglby przejac wylacznie kominek DGP lub z plaszczem ale przeciez nie ma pradu :D

Taka role moglby przejac wylacznie kominek DGP lub z plaszczem ale przeciez nie ma pradu :D

mam otwarty dół domu i ażurowe schody na piętro...

mie ma problemu zagrzac cały dom przy braku zasilania...

jedynie kuchnia jako najbardziej oddalona ma niższą o jakieś 5* temperaturę

kilka razy miałem takie sytuacje i jest OK

Nie rozumiem - a kominek to niby jak ma ogrzac cala chate ? Przeciez to sie niczym nie rozni. Dodatkowo nie majac tego komina masz jeden mostek cieplny mniej wiec srodek sie wolniej wychlodzi ;-) Taka role moglby przejac wylacznie kominek DGP lub z plaszczem ale przeciez nie ma pradu :D

Teraz wspomagam suszenie domu koza ktora stoi w salonie. Nie ma drzwi wewnetrznych jeszcze. Uwierz mi, ze jak w salonie jest 18-19*C to w najdalszym zakamarku domu jest minimum 14*C a wiec sie da. Wystarczy odpowiednio podhajcowac.:-)

Teraz wspomagam suszenie domu koza ktora stoi w salonie. Nie ma drzwi wewnetrznych jeszcze. Uwierz mi, ze jak w salonie jest 18-19*C to w najdalszym zakamarku domu jest minimum 14*C a wiec sie da. Wystarczy odpowiednio podhajcowac.:-)

To czemu nie mialoby sie dac grzejniczkiem gazowym ? :) Sa takie mocy 5, 7, 11, 15kW. Sa nagrzewnice i 50kW. Nie zaprzeczaj sam sobie ;)