aadamuss24 10.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 3200 razy nawet 60 groszy to 1920 pln za 5 miesięcy pierwszego sezonu grzewczego - moim zdaniem dobry wynik. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.01.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 nie no z tym cop 2,5 to przesadzasz...W naatepnym sezonie bedzie duzo lepiej. Czemu? Mam znajomą która sprzedawała PC. Firma, w której pracowała, w ramach samokształcenia, opomiarowała kilkanascie swoich instalacji. Dla kolektorów poziomych, srednioroczny COP oscylował pomiędzi 2 max 3, dla odwiertów było lepiej bo 3,5 czasem dobijało do 4 w zależności od gruntu. Powietrzne pompy po opomiarowaniu przestali sprzedawać. Mamrotali że to na granicy oszustwa czy coś. Przypominam że mierzyli COP średnioroczny a nie w piątek 14 grudnia pomiędzy 12 a 13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 10.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 3200 razy nawet 60 groszy to 1920 pln za 5 miesięcy pierwszego sezonu grzewczego - moim zdaniem dobry wynik. pozdr adam No tak, ale gdy nie mieszkałam to pompa pracowała na pół gwizdka temp. w domu 16-18 stopni i przez 4 mies. nie 5 . Gdybym za tę kwotę uzyskała w domu temp 22 stopnie też powiedziałabym, że wynik niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 10.01.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Renatko,czy czytając forum przed instalacją miałaś świadomość ,że 95%polecających pompy,wentylacje i tym podobne cuda montuje je lub sprzedaje?Było co najmniej kilkanaście przykładów na forum ,kiedy wychodziło to na jaw.Ostatni dotyczył właśnie pompy którą posiadasz Zanim zdecydowałam się na pompę poczytałam trochę, wymieniłam prywatne maile z różnymi osobami z forum, a na tę właśnie pompę zdecydowałam się, ponieważ wydawał mi się rozsądny stosunek ceny do parametrów. Cóż, zobaczymy gdy dom się bardziej wygrzeje, wysuszy. Ja poeksperymentuje z ustawieniami, bo może tu tkwi przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 10.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 zazwyczaj nigdy ustawienia instalatora nie sa optymalne. Kazdy dom jeat inny, kazdy czlowiek ma inne potrzeby...trzeba sobie samemu wszystko poustawiac...ja jestem tego najlepszym przykladem...sam dochodze co i jak w mojej instalacji jest do zmiany...a bylo sporo bykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 10.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 szału nie ma jeśli chodzi o ocieplenie ale tragicznie też nie jest. Masz zrobiony rzetelny certyfikat energetyczny? Popatrz na współczynnik Ek jaki tam jest. Twój dom wygląda na 70-80 kwh/m2/rok (strzelam trochę) i przy mokrych ścianach + jakieś drobne nieszczelności + COP 2,5-3 + jeszcze CWU - zużycie moze tak wyglądać. Przyszły sezon może być lepszy. Lub gorszy jak przywali -30stC. A jak powinien być zrobiony rzetelny certyfikat? Gość przyjechał, obejrzał wszystko, wypytał, wziął dokumenty a za kilka dni przywiózł świadectwo i tyle Współczynnik EK określił na 100,04 KWh/(m2rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 10.01.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Myślę o wypożyczeniu kamery termowizyjnej aby sprawdzić występowanie mostków termicznych i o ile się da wyeliminować je.Tylko podpowiedzcie mi gdzie taką wypożyczyć, albo taką usługę zamówić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 10.01.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A ja jestem bardzo zadowolony. Mam pompę Nibe 1245 12kw i ogrzewam ok 300 m2. Mieszkam w domu pierwszy sezon od 01-04-11. W zeszlym miesiacu pompa wraz z ciepła woda zuzyla ok 900 kwh ( 3 osoby ). Nie posiadam rekuperacji. Sciany poroton 24 plus styropian Thermoorganiki Platinum Plus. Na podlodze parteru styropian 10 cm , dach welna Mega Rock 15 cm i w poprzek Superrock 10 cm, czyli w sumie 25 cm. Temperatura w domu ok 21-21,5 stopni. Podczas duzych wiatrów temp. na górze spadła o ok 1 stopień ze wzgledu na to iz nie mam podbitki jeszcze. Za gaz lub węgiel myślę , za na 100% ponad 1 tyś zł by wyszło za miesiac a ile pierniczenia ..... . Poza sezonem grzewczym CWU wynosi ok 130-140 kwh - myślę , że tanio. Trzeba bys realustą , że za 100 zł lub 200 zl domu 300 m2 sie nie ogrzeje. Ale 120-150 m2 jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.01.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Myślę o wypożyczeniu kamery termowizyjnej aby sprawdzić występowanie mostków termicznych i o ile się da wyeliminować je. Tylko podpowiedzcie mi gdzie taką wypożyczyć, albo taką usługę zamówić? Może zakup pirometr, nawet ten z niższej półki - też zobaczysz mostki. Obecnie kiedy już mieszkamy zużycie miesięczne wygląda następująco: gdy temp zadana na CO 29 stopni to zużycie wynosi około 28-30 KWh/dobę. Jeżleli zwiększę temp. zadaną na CO do 32 stopni i temp. zewnętrzna oscyluje w granicach zera to zużycie wynosi nawet 38KWh/dobę. Aż boję się pomyśleć co będzie, gdy będę musiała podnieść temp. do np. 35 stopni ze względu na mrozy. Aha, temperatura wewnątrz to około 21 stopni + - pół stopnia więc szału nie ma. Jaka temp była w domu przy zadanej na CO 29* oraz 32*? Edytowane 10 Stycznia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.01.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Tak właśnie o tym myślę. Kto chce kupić chłodnicę do reku? Jaka to dokladnie masz chlodnice i za ile puscisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.01.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 No tak, ale gdy nie mieszkałam to pompa pracowała na pół gwizdka temp. w domu 16-18 stopni i przez 4 mies. nie 5 . Gdybym za tę kwotę uzyskała w domu temp 22 stopnie też powiedziałabym, że wynik niezły A masz G12 i optymalizujesz grzanie na tania taryfe? Bo 3200 razy u mnie tania taryfa 0,32 to juz tylko 1k pln. Zwiekszenie temperatury z 18 do 22 to maksymalnie 40% tego czyli niech bedzie ze 1,5k pln. Pompa pewnie nie da rady grzac tylko w taniej taryfie i wyjdzie w droga - no to niech wyjdzie 2k pln. A z CWU 2,5k pln. Na rok. Ja mysle ze nie masz co narzekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.01.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 No ale rewelacji nie ma tez. @Renatka, Ja jednak bym sie jeszcze nie wieszal z tego powodu. Mnie pierwszy sezon kosztwal ok. 860 zl a grzalem srednio do temp. 17,5*C -tez nie mieszkalem jeszcze, wykanczalem dopiero i koszt jest bez cwu. Zeszly rok kosztowal mnie juz ok. 1 600zl co+cwu dla dwoch osob a wilgotnosc byla na poczatku ok 85%, jak widac dom jeszcze mokry byl. Teraz za 4 miesiace tj. wrzesien - grudzien 2011 wychodzi mnie za prad ok. 1 000 zl (za caly dom) a za PCi ok. 500zl (co+cwu). Jak widzisz dopiero w trzecim sezonie koszty zaczynaja sie urealniac - inna sprawa ze zima tegoroczna nie nalzy do najmrozniejszych Ja mam "zwykla" PCi gruntowa z pionowym kolektorem i ok. 215m2 podlog do ogrzania a temp. jakie staram sie utrzymywac to ok. 21-22*C a cwu grzeje trzy razy dziennie w taniej taryfie na max, tj do ok. 55*C Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 11.01.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 2,5k pln. Na rok. Ja mysle ze nie masz co narzekac Tyle to ja aktualnie płacę za samo ogrzewanie mieszkania 47m2 (oczywiście rocznie) , plus gaz około 1,2k zł na rok . Z wyliczeń wychodzi mi że na CO i CWU w moim nowym domku (250m2 do grzania) miesięcznie zużyję 1200kWh w okresie grzewczym . Poza sezonem samo CWU około 300-350kWh , roczne całkowite zużycie prądu przez PCi około 10000kWh , w 2T to około 3500zł + 500zł na błąd w obliczeniach czyli 4k zł. To chyba dobry wynik w porównaniu do 3,7k zł z mieszkania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.01.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 @kamieniarz, nie masz rewelacji z tymi wyliczeniami. Wyglada na to ze domu energo-oszczednego "zbytnio" tez nie masz -10 000 kWh na co+cwu to sporo, nawet jak na 250m2 dom.Dobrze by bylo gdybys mial zuzycie na poziomie np. 6 000 kWhMnie za caly dom wychodzi ok. 6 000kWh a za sama PCi ok. 4 000kWh ale cwu dla dwoch osob no i dom mam sporo mniejszy bo raptem 215m2 podlog do ogrzania. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 11.01.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 To są na razie wyliczenia , co będzie to czas pokaże . Współczynnik Ek 30,15 kWh/(m2rok) . Jeszcze nie mieszkam , temp. w środku 17 stopni , PCi w miesiąc zużyła 500kWh w 2T. Podłogówka jeszcze nie wyregulowana. Budynek w zasadzie już 2 rok jest zamknięty i wytynkowany , rok temu wylewałem podłogę , w lecie intensywnie wietrzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.01.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Dla własnej świadomości powinnaś sobie zrobić wiarygodny audyt !! 100kWh/m2 to masakra jakaś !! 100*145/3*0,4=2tys.zł za samo ogrzewanie przy PCi ? Ok.26-30kWh dziennie przy COP3 a czy Ek nie zawiera też kosztów CWU ? nie tylko CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.01.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Myślę o wypożyczeniu kamery termowizyjne... gdzie taką wypożyczyć, albo taką usługę zamówić? Oferty widziałem np. na "alledrogo". Odnośnie pompy, to sprawdź jak ona pracuje. Masz pewnie podłogówkę w 100%, więc pc powinna się włączać kilka razy na dobę - najlepiej w taniej taryfie (o ile taką masz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.01.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Tyle to ja aktualnie płacę za samo ogrzewanie mieszkania 47m2 (oczywiście rocznie) , plus gaz około 1,2k zł na rok . Z wyliczeń wychodzi mi że na CO i CWU w moim nowym domku (250m2 do grzania) miesięcznie zużyję 1200kWh w okresie grzewczym . Poza sezonem samo CWU około 300-350kWh , roczne całkowite zużycie prądu przez PCi około 10000kWh , w 2T to około 3500zł + 500zł na błąd w obliczeniach czyli 4k zł. To chyba dobry wynik w porównaniu do 3,7k zł z mieszkania ? Ja sie planuje zmiescic w 2500 pln za CO + CWU w ciagu calego roku, grzejac lekko ponad 200m2, a ok 2700-2800 grzejac blisko 300m2 (piwnice). W grudniu np. zuzylem 850kWh, przez ostatnie rowne 2 miesiace grzania - 1400kWh. Razem na CO+CWU. Oczywiscie wszystko zalezy od domu / ocieplenia etc ale imho 10 tys kWh to duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 11.01.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ja jestem rozczarowana poborem mocy mojej PC Zirius M2-5 Thermogolva. (...) Masz bardzo małą pompę, jeżeli "zjada" tyle prądu to coś jest nie tak. Tak "na czuja" to grzejesz grzałkami el. zamiast pompą, sprawdź ustawienia na sterowniku. Kumpel w pierwszym zesonie, w mokrym domu grzał na maksa nie wiedząc, że pompa nie dawała rady i wspomagała się grzałkami. Efekt? Za cały rok zapłacił coś koło 6,5 tyś zł. Trochę go to kosztowało zanim się zorientował o co chodzi. Nie wiem jak to jest w pompach z bezpośrednim parowaniem, ale dziwi mnie trochę że regulujesz temp. w pokojach ustawianiem ręcznym temperatury CO. Nie masz czujnika pogodowego lub pokojowego? Nie posługujesz się ustawianiem temperatury w domu na sterowniku i ewentualnie tylko dobraniem odpowiedniej krzywej grzewczej? Nie lepiej zostawić dobór temperatury CO sterownikowi? Sprawdź jeszcze do jakiej temperatury grzejesz CWU i w jakich godzinach. No i to zapotrzebowanie budynku na poziomie 100kWh/m2/rok, czy przy doborze pompy i w konsekwencji wielkości DZ brałaś pod uwagę tą wartość? Swoją drogą coś bardzo wysokie jest to zapotrzebowanie. U mnie przy podobnej wielkości budynku i ociepleniu mam wyliczone na 52kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 11.01.2012 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Jak czytam ten wątek którego jestem ojcem i ten wątek o zużyciu energii, to mi wychodzi że domy przy tych samych samych lub podobnych parametrach (wielkość, rodzaj i grubość ocieplenia zużywją różne, często skrajnie różne ilości energi elektrycznej. Chyba nie wsystko można wytłumaczyć położeniem domu w zakresie stref klimatycznych, wychodzi mi na to że jest to jakiś problem z ustawieniem. Ale nie każdy (np. ja) są na tyle techniczni żeby samemu się z tym bawić. Mocno skomplikowane są te wszyskie ustwienia, macie z tym problem że np. po własnej regulacji jest jescze gożej niż przedtem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts