Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie no z tym cop 2,5 to przesadzasz...W naatepnym sezonie bedzie duzo lepiej.

Czemu? Mam znajomą która sprzedawała PC. Firma, w której pracowała, w ramach samokształcenia, opomiarowała kilkanascie swoich instalacji. Dla kolektorów poziomych, srednioroczny COP oscylował pomiędzi 2 max 3, dla odwiertów było lepiej bo 3,5 czasem dobijało do 4 w zależności od gruntu. Powietrzne pompy po opomiarowaniu przestali sprzedawać. Mamrotali że to na granicy oszustwa czy coś. :-) Przypominam że mierzyli COP średnioroczny a nie w piątek 14 grudnia pomiędzy 12 a 13.

3200 razy nawet 60 groszy to 1920 pln za 5 miesięcy pierwszego sezonu grzewczego - moim zdaniem dobry wynik. pozdr adam

No tak, ale gdy nie mieszkałam to pompa pracowała na pół gwizdka temp. w domu 16-18 stopni i przez 4 mies. nie 5 . Gdybym za tę kwotę uzyskała w domu temp 22 stopnie też powiedziałabym, że wynik niezły

Renatko,czy czytając forum przed instalacją miałaś świadomość ,że 95%polecających pompy,wentylacje i tym podobne cuda montuje je lub sprzedaje?Było co najmniej kilkanaście przykładów na forum ,kiedy wychodziło to na jaw.Ostatni dotyczył właśnie pompy którą posiadasz :)

Zanim zdecydowałam się na pompę poczytałam trochę, wymieniłam prywatne maile z różnymi osobami z forum, a na tę właśnie pompę zdecydowałam się, ponieważ wydawał mi się rozsądny stosunek ceny do parametrów.

Cóż, zobaczymy gdy dom się bardziej wygrzeje, wysuszy. Ja poeksperymentuje z ustawieniami, bo może tu tkwi przyczyna

szału nie ma jeśli chodzi o ocieplenie ale tragicznie też nie jest. Masz zrobiony rzetelny certyfikat energetyczny? Popatrz na współczynnik Ek jaki tam jest. Twój dom wygląda na 70-80 kwh/m2/rok (strzelam trochę) i przy mokrych ścianach + jakieś drobne nieszczelności + COP 2,5-3 + jeszcze CWU - zużycie moze tak wyglądać. Przyszły sezon może być lepszy. Lub gorszy jak przywali -30stC.

A jak powinien być zrobiony rzetelny certyfikat?

Gość przyjechał, obejrzał wszystko, wypytał, wziął dokumenty a za kilka dni przywiózł świadectwo i tyle

Współczynnik EK określił na 100,04 KWh/(m2rok) :(

A ja jestem bardzo zadowolony. Mam pompę Nibe 1245 12kw i ogrzewam ok 300 m2. Mieszkam w domu pierwszy sezon od 01-04-11. W zeszlym miesiacu pompa wraz z ciepła woda zuzyla ok 900 kwh ( 3 osoby ). Nie posiadam rekuperacji. Sciany poroton 24 plus styropian Thermoorganiki Platinum Plus. Na podlodze parteru styropian 10 cm , dach welna Mega Rock 15 cm i w poprzek Superrock 10 cm, czyli w sumie 25 cm. Temperatura w domu ok 21-21,5 stopni. Podczas duzych wiatrów temp. na górze spadła o ok 1 stopień ze wzgledu na to iz nie mam podbitki jeszcze. Za gaz lub węgiel myślę , za na 100% ponad 1 tyś zł by wyszło za miesiac a ile pierniczenia ..... . Poza sezonem grzewczym CWU wynosi ok 130-140 kwh - myślę , że tanio. Trzeba bys realustą , że za 100 zł lub 200 zl domu 300 m2 sie nie ogrzeje. Ale 120-150 m2 jak najbardziej.

Myślę o wypożyczeniu kamery termowizyjnej aby sprawdzić występowanie mostków termicznych i o ile się da wyeliminować je.

Tylko podpowiedzcie mi gdzie taką wypożyczyć, albo taką usługę zamówić?

Może zakup pirometr, nawet ten z niższej półki - też zobaczysz mostki.

Obecnie kiedy już mieszkamy zużycie miesięczne wygląda następująco: gdy temp zadana na CO 29 stopni to zużycie wynosi około 28-30 KWh/dobę. Jeżleli zwiększę temp. zadaną na CO do 32 stopni i temp. zewnętrzna oscyluje w granicach zera to zużycie wynosi nawet 38KWh/dobę.

Aż boję się pomyśleć co będzie, gdy będę musiała podnieść temp. do np. 35 stopni ze względu na mrozy. Aha, temperatura wewnątrz to około 21 stopni + - pół stopnia więc szału nie ma.

Jaka temp była w domu przy zadanej na CO 29* oraz 32*?

Edytowane przez kbab

No tak, ale gdy nie mieszkałam to pompa pracowała na pół gwizdka temp. w domu 16-18 stopni i przez 4 mies. nie 5 . Gdybym za tę kwotę uzyskała w domu temp 22 stopnie też powiedziałabym, że wynik niezły

A masz G12 i optymalizujesz grzanie na tania taryfe? Bo 3200 razy u mnie tania taryfa 0,32 to juz tylko 1k pln. Zwiekszenie temperatury z 18 do 22 to maksymalnie 40% tego czyli niech bedzie ze 1,5k pln. Pompa pewnie nie da rady grzac tylko w taniej taryfie i wyjdzie w droga - no to niech wyjdzie 2k pln. A z CWU 2,5k pln. Na rok. Ja mysle ze nie masz co narzekac :)

No ale rewelacji nie ma tez.

@Renatka, Ja jednak bym sie jeszcze nie wieszal z tego powodu. :)

Mnie pierwszy sezon kosztwal ok. 860 zl a grzalem srednio do temp. 17,5*C -tez nie mieszkalem jeszcze, wykanczalem dopiero i koszt jest bez cwu.

Zeszly rok kosztowal mnie juz ok. 1 600zl co+cwu dla dwoch osob a wilgotnosc byla na poczatku ok 85%, jak widac dom jeszcze mokry byl.

Teraz za 4 miesiace tj. wrzesien - grudzien 2011 wychodzi mnie za prad ok. 1 000 zl (za caly dom) a za PCi ok. 500zl (co+cwu).

Jak widzisz dopiero w trzecim sezonie koszty zaczynaja sie urealniac - inna sprawa ze zima tegoroczna nie nalzy do najmrozniejszych :)

Ja mam "zwykla" PCi gruntowa z pionowym kolektorem i ok. 215m2 podlog do ogrzania a temp. jakie staram sie utrzymywac to ok. 21-22*C a cwu grzeje trzy razy dziennie w taniej taryfie na max, tj do ok. 55*C

Pzdr.

2,5k pln. Na rok. Ja mysle ze nie masz co narzekac :)

Tyle to ja aktualnie płacę za samo ogrzewanie mieszkania 47m2 (oczywiście rocznie) , plus gaz około 1,2k zł na rok . Z wyliczeń wychodzi mi że na CO i CWU w moim nowym domku (250m2 do grzania) miesięcznie zużyję 1200kWh w okresie grzewczym . Poza sezonem samo CWU około 300-350kWh , roczne całkowite zużycie prądu przez PCi około 10000kWh , w 2T to około 3500zł + 500zł na błąd w obliczeniach czyli 4k zł. To chyba dobry wynik w porównaniu do 3,7k zł z mieszkania ?

@kamieniarz, nie masz rewelacji z tymi wyliczeniami. Wyglada na to ze domu energo-oszczednego "zbytnio" tez nie masz -10 000 kWh na co+cwu to sporo, nawet jak na 250m2 dom.

Dobrze by bylo gdybys mial zuzycie na poziomie np. 6 000 kWh

Mnie za caly dom wychodzi ok. 6 000kWh a za sama PCi ok. 4 000kWh ale cwu dla dwoch osob no i dom mam sporo mniejszy bo raptem 215m2 podlog do ogrzania.

Pzdr.

To są na razie wyliczenia , co będzie to czas pokaże . Współczynnik Ek 30,15 kWh/(m2rok) . Jeszcze nie mieszkam , temp. w środku 17 stopni , PCi w miesiąc zużyła 500kWh w 2T. Podłogówka jeszcze nie wyregulowana. Budynek w zasadzie już 2 rok jest zamknięty i wytynkowany , rok temu wylewałem podłogę , w lecie intensywnie wietrzony.

Myślę o wypożyczeniu kamery termowizyjne... gdzie taką wypożyczyć, albo taką usługę zamówić?

Oferty widziałem np. na "alledrogo". Odnośnie pompy, to sprawdź jak ona pracuje. Masz pewnie podłogówkę w 100%, więc pc powinna się włączać kilka razy na dobę - najlepiej w taniej taryfie (o ile taką masz).

Tyle to ja aktualnie płacę za samo ogrzewanie mieszkania 47m2 (oczywiście rocznie) , plus gaz około 1,2k zł na rok . Z wyliczeń wychodzi mi że na CO i CWU w moim nowym domku (250m2 do grzania) miesięcznie zużyję 1200kWh w okresie grzewczym . Poza sezonem samo CWU około 300-350kWh , roczne całkowite zużycie prądu przez PCi około 10000kWh , w 2T to około 3500zł + 500zł na błąd w obliczeniach czyli 4k zł. To chyba dobry wynik w porównaniu do 3,7k zł z mieszkania ?

Ja sie planuje zmiescic w 2500 pln za CO + CWU w ciagu calego roku, grzejac lekko ponad 200m2, a ok 2700-2800 grzejac blisko 300m2 (piwnice). W grudniu np. zuzylem 850kWh, przez ostatnie rowne 2 miesiace grzania - 1400kWh. Razem na CO+CWU. Oczywiscie wszystko zalezy od domu / ocieplenia etc ale imho 10 tys kWh to duzo.

Ja jestem rozczarowana poborem mocy mojej PC Zirius M2-5 Thermogolva.

(...)

Masz bardzo małą pompę, jeżeli "zjada" tyle prądu to coś jest nie tak.

Tak "na czuja" to grzejesz grzałkami el. zamiast pompą, sprawdź ustawienia na sterowniku. Kumpel w pierwszym zesonie, w mokrym domu grzał na maksa nie wiedząc, że pompa nie dawała rady i wspomagała się grzałkami. Efekt? Za cały rok zapłacił coś koło 6,5 tyś zł. Trochę go to kosztowało zanim się zorientował o co chodzi.

Nie wiem jak to jest w pompach z bezpośrednim parowaniem, ale dziwi mnie trochę że regulujesz temp. w pokojach ustawianiem ręcznym temperatury CO. Nie masz czujnika pogodowego lub pokojowego? Nie posługujesz się ustawianiem temperatury w domu na sterowniku i ewentualnie tylko dobraniem odpowiedniej krzywej grzewczej? Nie lepiej zostawić dobór temperatury CO sterownikowi?

Sprawdź jeszcze do jakiej temperatury grzejesz CWU i w jakich godzinach.

No i to zapotrzebowanie budynku na poziomie 100kWh/m2/rok, czy przy doborze pompy i w konsekwencji wielkości DZ brałaś pod uwagę tą wartość? Swoją drogą coś bardzo wysokie jest to zapotrzebowanie. U mnie przy podobnej wielkości budynku i ociepleniu mam wyliczone na 52kWh/m2

Jak czytam ten wątek którego jestem ojcem :lol: i ten wątek o zużyciu energii, to mi wychodzi że domy przy tych samych samych lub podobnych parametrach (wielkość, rodzaj i grubość ocieplenia zużywją różne, często skrajnie różne ilości energi elektrycznej. Chyba nie wsystko można wytłumaczyć położeniem domu w zakresie stref klimatycznych, wychodzi mi na to że jest to jakiś problem z ustawieniem. Ale nie każdy (np. ja) są na tyle techniczni żeby samemu się z tym bawić. Mocno skomplikowane są te wszyskie ustwienia, macie z tym problem że np. po własnej regulacji jest jescze gożej niż przedtem?