Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

Rozsądne rozwiązanie, pompy pracujące w kaskadzie.

Dostałem teraz pod swoje skrzydła jako kier. bud. ciekawą inwestycję, rozbudowa domu o pokój letni, kuchnię za szkłem i basen o długości 23m głębokości 1,6 i szerokości 4,5m z jakuzi, wszystko zasilane trzema PC, problem w tym obiekcie jednak nie polega na tym żeby go ogrzać tylko schłodzić latem, zapotrzebowanie na chłód jest większe niź na ciepło, wyobraźcie sobie że są już pompy ciepła które potrafią jednocześnie grzać i chłodzić, ciekawym rozwiązaniem jest to żeby optymalnie dobrać pompy w taki sposób aby pracowały na większość ciepła i chłodu a w dalszym planie odpali się kocioł kondensacyjny gazowy,

Jak to wszystko pobuduje i wszystkie te urządzenia zadziałają to opiszę to w jakimś oddzielnym wątku.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a tak do rzeczy w 2 chacie beda mi montowac 2 pompki jedna 10KW ,druga 12 kw

ta slaba na ogrzewanie plus c.w.u na cztery lazienki ta druga 12 na basen

w pierwszym odpaleniu maja isc dwie naraz tak aby nagrzac wode basenowa na 28stp. potem sie ma 10 sie rozlaczyc i pracowac

na chate a ta druga pilnowac temp.

slyszal kto o takim rozwiazaniu ?!!

jak investor nie liczy pieniedzy, to dolozyc mu 3-cia do klimatyzacji ;)

to sa jakies podpuchy....

nie robcie sobie jaj kosztem tych co chca komus dobrze doradzic

p.s. jaki basen i jaki bubynek, ile pieter,

lekko nie doczytalem ze uruchamiacie hotel, lub cos w rodzaju spa

Edytowane przez QQQQ

Rozsądne rozwiązanie, pompy pracujące w kaskadzie.

Dostałem teraz pod swoje skrzydła jako kier. bud. ciekawą inwestycję, rozbudowa domu o pokój letni, kuchnię za szkłem i basen o długości 23m głębokości 1,6 i szerokości 4,5m z jakuzi, wszystko zasilane trzema PC, problem w tym obiekcie jednak nie polega na tym żeby go ogrzać tylko schłodzić latem, zapotrzebowanie na chłód jest większe niź na ciepło, wyobraźcie sobie że są już pompy ciepła które potrafią jednocześnie grzać i chłodzić, ciekawym rozwiązaniem jest to żeby optymalnie dobrać pompy w taki sposób aby pracowały na większość ciepła i chłodu a w dalszym planie odpali się kocioł kondensacyjny gazowy,

Jak to wszystko pobuduje i wszystkie te urządzenia zadziałają to opiszę to w jakimś oddzielnym wątku.

To chyba żadna nowość, mój M jutro ma odbiór hotelu na pc które maja za zadanie grzanie zima i chłodzenie latem z zapotrzebowaniem 350kw

powiem Wam tak że w latach 90 powstawało wiele domów kolosów, ludzie sie troche przejechali i teraz trend to max 200, ale ostatnio mój m zaobserwował że znów budują się takie giganty... nie wiem czym jest to spowodowane... jeśli tym że ludzi stać to chyba dobrze nie? W tym tygodniu handlowiec przywióżl 2 umowy na domy 580 i 600m, a gość który powiedzial że ma nietypowy domek się zastanawia (nietypowy bo 960m). Muszę przyznac że brakuje mi jakiś 50m ale żeby zaraz 400 :)?

do QQQQ

tez mialem takie pytanie ale powiedzieli ze nie uciagnie ogrzewania domu c.w.u plus basenu w ktorym wg. obliczen ma

byc 120 ton wody

niewiem czy sie boja bo jak nie uciagnie i bede mial zimno to im powiedzialem sprawa w sadzie dlatego chyba uklad podwojny

Ale ten basen ma byc w srodku czy na zewnatrz? Bo jak w srodku to praktycznie nie powinno sie go wogole wliczac do bilansu cieplnego - to taki duzy bufor ciepla bedzie i tyle - trzeba wtedy sie skupic na odzysku tego ciepla i rozprowadzaniu go po reszcie domu :)

nooo ;)

tymbardziej ze ze w stopce jest tak:

domek 202m2 po podłogach ,użytkowej 150m2 + 20m2 garaż ogrzewany (strych osobno 40m2)

PC Buderus 7,3kw z c.w.u na poziomym kolektorze

Sciana 30cm+15cm styro ,dach 25cm wełna ,podłogi 10cm styro, szyby 1,0 profil Salamander 5kom

co innego 150, a 550m2

mysle ze wielkosc nie robi wieliego wrazenie

sczerosc owszem ...

mysle ze jak potrzebujesz pomocy to ja dostaniesz...

jak poklasku to nie to miejscc ...

czego potrzebujesz?

to jest miejsce - ze jak dajesz to oddajesz jak ktos potrzebuje