Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czemu? Mam znajomą która sprzedawała PC. Firma, w której pracowała, w ramach samokształcenia, opomiarowała kilkanascie swoich instalacji. Dla kolektorów poziomych, srednioroczny COP oscylował pomiędzi 2 max 3, dla odwiertów było lepiej bo 3,5 czasem dobijało do 4 w zależności od gruntu. Powietrzne pompy po opomiarowaniu przestali sprzedawać. Mamrotali że to na granicy oszustwa czy coś. :-) Przypominam że mierzyli COP średnioroczny a nie w piątek 14 grudnia pomiędzy 12 a 13.

Zara zapytamy o to hydrauli

Tyle to ja aktualnie płacę za samo ogrzewanie mieszkania 47m2 (oczywiście rocznie) , plus gaz około 1,2k zł na rok . Z wyliczeń wychodzi mi że na CO i CWU w moim nowym domku (250m2 do grzania) miesięcznie zużyję 1200kWh w okresie grzewczym . Poza sezonem samo CWU około 300-350kWh , roczne całkowite zużycie prądu przez PCi około 10000kWh , w 2T to około 3500zł + 500zł na błąd w obliczeniach czyli 4k zł. To chyba dobry wynik w porównaniu do 3,7k zł z mieszkania ?

Mieszkania są drogie, bo zwykle trzeba opłacać spółdzielnię/wspólnotę i wynagrodzenie palacza w miejskiej kotłowni. 10000kWh to wg mnie zużyjesz na wszystko i z tego mniejwięcej 60% w 2T

Ja jestem rozczarowana poborem mocy mojej PC Zirius M2-5 Thermogolva.

Nie stwierdzam, że żałuję tej inwestycji, bo innej alternatywy rozsądnej nie miałam, ale jestem naprawdę rozczarowana. Miało być oszczędnie, a nie jest.

Dom 145 m2 parterowy, powierzchnia grzania to około 120 m2, podłogówka gęsto ułożona. Pod nią 15 cm styropianu, ściany Porotherm Wienerberger 25 plus 15 cm styro Organica Silver, na stropie 20 cm styropianu, rekuperacja, ściany fundamentowe ocieplone 8 cm styrodurem.

Warunki glebowe - piaski gliniaste (chyba jednak bardziej gliniasty niż piaszczysty bo kopiąc nie trzeba szalować rowki same się dobrze trzymają)

Pompę włączyłam 20.11.2010 i pracowała do 25.03.2011. temp. zadana na CO to tylko 24 stopnie, ponieważ trwały prace wykończeniowe. Temp. w środku to 16-18 stopni Zużycie energii to 3200 KWh (nie było jeszcze rekuperacji)

Obecnie kiedy już mieszkamy zużycie miesięczne wygląda następująco: gdy temp zadana na CO 29 stopni to zużycie wynosi około 28-30 KWh/dobę. Jeżleli zwiększę temp. zadaną na CO do 32 stopni i temp. zewnętrzna oscyluje w granicach zera to zużycie wynosi nawet 38KWh/dobę.

Aż boję się pomyśleć co będzie, gdy będę musiała podnieść temp. do np. 35 stopni ze względu na mrozy. Aha, temperatura wewnątrz to około 21 stopni + - pół stopnia więc szału nie ma.

Spodziewałam się znacznie mniejszego zużycia energii, naprawdę

masz podlicznik, że tak dokładnie podajesz zużycie czy inne ustrojstwo do mierzenia poboru energii przez PC? Rozumiem, ze podajesz teraz dane razem z CWU? Jeśli tak to dla mnie wszystko się zgadza! Zużyjesz na CWU i CO z 6000-6500kWh na sezon 6 msc.

Przyszły sezon to pewnie 6000kWh i tak się utrzyma. Prosty rachunek 120m2 x 100kWh (jak obliczyli w świadectwie) plus woda np: 1000-2000kWh (ile osób?, ile wody zużywa? bo to bardzo indywidualne). Razem ok 13500kWh. Zejdziesz do 6000kWh a może i 5500kWh co da Ci COP na CO i CWU od 2.3 do 2.5 czyli dla PC powietrznej wszystko OK!!

Chyba, że zakładałaś COP dla powietrznej PC ok 2.8-3.0 albo, że dom na 1m2 z tym ociepleniem weźmie 60-70kWH na 1m2. Ostatnio widziałem z 40 certyfikatów energetycznych i takie domki jak twoje (ocieplenie i reku) oceniane są ok 70-80kWh na 1m2, a praktyka i wykonanie zawsze może o te 10-20kWh może być gorsza.

P.S. ja z ociepleniem ścian fundamentu nie 8 cm a 15 cm, ze ścianami domu nie 15cm Silver a 20cm Platinium i dachu nie 20cm styropian a średnio 35 cm wełny (0,035) i reku celuję wg. tego forumowiczów w 50kWh na 1m2, Ja sobie liczę 60kWh na 1m2 i będzie OK. A może się zdarzyć 70kWH jak by mi dużo by przy robocie spieprzyli (oby nie). Mój kierbud też na 60kWh to ocenia przy poprawnym wykończeniu.

Bardzo dziękuję, że tyle osób pochyliło się życzliwie nad moim problemem z poborami mocy. Z zazdrością ( nie z zawiścią :no: ) czytam o Waszych oszczędnościach przy nawet większych pompach.

kbab przy zadanej temp. 29 stop. na CO w domu temperatura około 20,2 - 20,8. Przy zadanej 32 stop. w domu temp. 21,2-21,6

Daga&Adam dopiero od połowy lutego będę miała taryfę weekendową. Teraz wszystko hula w G 11 :( Powód prozaiczny, nie umiem sobie nastawić tego podbicia temp. w godzinach taniej taryfy, ale już rozgryzam rachunek ekonomiczny najlepszym nauczycielem jest :yes:

Piwopijca obiecuję jeszcze się nie powiesić, ale zużycie energii u Ciebie jest dla mnie marzeniem.

Jacekss doczytałam na drugiej stronie , że moje Ek zawiera, CWU, wentylacje i urządzenia pomocnicze. Samo ogrzewanie i wentylacja to 91,36 ....ale to też jest bardzo dużo :o

rwxw zapoznam się z ofertą, którą mi polecałeś, dziękuję. Moja pompa ma na dobę około 7-9 startów i pracuje zazwyczaj około 16,5 godziny

adiqq zazdroszczę!

decar ja też uważam, że tak mała pompa nie powinna zżerać tyle prądu. Grzałki mam odłączone. Jeśli będą wielkie mrozy to sama zdejmę pokrywę i je załączę, bo wiem jak. Mam czujnik pogodowy oraz wewnętrzny w reprezentatywnym miejscu dla całej parterówki. Jest możliwość ustawień wg żądanej temperatury wewnątrz. Z krzywą grzania nie wiem jak jest. Niestety boję się tego sama ustawiać abym nie spowodowała jakiegoś zacięcia się pompy. Wiem, że to głupie, ale techniczna to ja nie jestem i potrzebuję czasu by oswoić się z każdym technicznym urządzeniem . Wiem, śmiechu warte:lol2: Jeśli chodzi o DZ, to jest powiększone, podobno z zapasem.

lukasza mam licznik na samej pompie, mierzy pobór dla CO i CWU razem z tym, że to nie pompa powietrzna. To pompa z bezpośrednim parowaniem i gazowym czynnikiem chłodniczym w kolektorach poziomych. COP podobno ma być minimum 3 . Mam ocieplony strop nie dach, bo poddasze jest nieużytkowe. Ocieplenie za radą kerbuda idzie po ścianie kolankowej i schodzi aż do ocieplenia pod warstwą wylewki, jest ciągłość. Te fundamenty może chłoną mi ciepło. Ocieplenie ścian mam dobrze zrobione bo i kierbud chwalił, ale fundamenty to mam wątpliwości i czy ten styrodur to styrodur.

Bardzo dziękuję, że tyle osób pochyliło się życzliwie nad moim problemem z poborami mocy. Z zazdrością ( nie z zawiścią :no: ) czytam o Waszych oszczędnościach przy nawet większych pompach.

lukasza mam licznik na samej pompie, mierzy pobór dla CO i CWU razem z tym, że to nie pompa powietrzna. To pompa z bezpośrednim parowaniem i gazowym czynnikiem chłodniczym w kolektorach poziomych. COP podobno ma być minimum 3 . Mam ocieplony strop nie dach, bo poddasze jest nieużytkowe. Ocieplenie za radą kerbuda idzie po ścianie kolankowej i schodzi aż do ocieplenia pod warstwą wylewki, jest ciągłość. Te fundamenty może chłoną mi ciepło. Ocieplenie ścian mam dobrze zrobione bo i kierbud chwalił, ale fundamenty to mam wątpliwości i czy ten styrodur to styrodur.

ciągłość ocieplenia to nie tylko połączenie ocieplenia ściany fundamentowej, ścian domu i kolankowej ale przede wszystkim ścianki kolankowej z dachem (domki z poddaszem użytkowym) lub nawet ściany fundamentu z ociepleniem posadzki przez ciepłe bloczki. Zostawmy to.

Wyliczenia ze świadectwa energet. 91kWh na 1m2 z CWU wydają się być bardzo realne. Przyznam jednak, że z tą pompą z dolnym źródłem poziomym to mnie zaskoczyło i ten COP nawet jakby wyszedł 2,5 to jest mały. Tym bardziej w taką piękna jesień jak mamy teraz. Szukał bym w 2-3 miejscach. 1. Sama pompa lub jej ustawienia. 2. dolne źródło (coś więcej o nim było pisane?). 3. tak na siłę, ale jak nie używasz poddasza to rozwiń tam kilka rolek wełny, nawet niech zachodzą sobie na ścianki kolankowe.

Powodzenia.

P.S. ja z ociepleniem ścian fundamentu nie 8 cm a 15 cm, ze ścianami domu nie 15cm Silver a 20cm Platinium i dachu nie 20cm styropian a średnio 35 cm wełny (0,035) i reku celuję wg. tego forumowiczów w 50kWh na 1m2, Ja sobie liczę 60kWh na 1m2 i będzie OK. A może się zdarzyć 70kWH jak by mi dużo by przy robocie spieprzyli (oby nie). Mój kierbud też na 60kWh to ocenia przy poprawnym wykończeniu.

nie wiem jaka masz powierzchnie ale u mnie przy podobnych parametrach ocieplenia (słabsza wełna na dachu) wyszło Ek=48 kWh/m2*rok, pow. użytkowa 146m2