Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co i cwu czy samo co ??? i jak mozna wiedziec w jakich dokladnie godzinach grzejesz ??? domyslam sie ze wiekszosc w taniej ale tez troche w drogiej ?? w jakich sytacjach w drogiej ??

CO i cwu- jak napisalem zuzycie dla PCi

CO grzeje sie od 22-6 i od 14.30-16.00

cwu od 13-15( raczej konczy ok 14.30) - zaznaczam ze dla mojej rodzinki to wystarcza(2+1)

taka zima jaka jest, jak bedzie mrozna to wyjdzie wiecej :(

ale i tak jest OK:)

no i pale w kominku - od poczatku sezonu zuzylem ok 1,3mp debu kupionego wiosna

kominek z płaszczem ?? i palisz codziennie ?? czy w zimniejsze popoludnia ?? i jaka gruba masz wylewke ???, wszedzie polozne płytki ?? czy gdzies panele, deski ???

o ile w ciagu dnia spada temperatura ???, do jakich temp. sie nagrzeje rano o 6 i potem popoludniu ?? i jak pompa grzala zeszłej zimy ??? starczało te 10 godzin czy musiala grzac np. 12-14 godzin w duze mrozy ???

kominek z płaszczem ?? i palisz codziennie ?? czy w zimniejsze popoludnia ?? i jaka gruba masz wylewke ???, wszedzie polozne płytki ?? czy gdzies panele, deski ???

o ile w ciagu dnia spada temperatura ???, do jakich temp. sie nagrzeje rano o 6 i potem popoludniu ?? i jak pompa grzala zeszłej zimy ??? starczało te 10 godzin czy musiala grzac np. 12-14 godzin w duze mrozy ???

kominek bez plaszcza, rozpalam mozna przyjac ze codziennie, ale male ilosci 3-5 szczap

wszedzie plytki

wylewka ok 6cm

tamta zima byla duuuzo zimniejsza i mialem wiele brakow - opisywalem to w tamacie altherma

powodzenia :)

temp spada od 6-18 ok o 1stC

840 to u mnie 3 m-ce grzania :-)

Ja tez, ja tez.... :)

Ja za 840 zl mialbym 3/4 sezonu na samo ogrzewanie -bez cwu, oplaconego.

No ale jak na mnie to sporo drewan w tym sezonie juz spalilem, bedzie tego z 15-20 szczap bo bylo jakies 6-8 rozpalen w kominku po dwie szczapy.

Z zeszlego roku zostalo mi ok. 1/2 kubika drewna (a mialem kupiony 1 kubik), ciekawe czy zon arade w tym roku dokonczyc to :), na razie cos slabo jej idzie hehe...

BTW: w tym roku zuzylem jak do tej pory 1 375 kWh z czego ok. 85% w II taryfie co moze dac mi koszt ok. 540zl juz z nowym cennikiem.

Pzdr.

Sam mam 8 cm na fundamencie i nie narzekam. Cały prąd za 2 miesiące to 370 zł z ogrzewaniem

ciesze się okrutnie. Teraz tylko przekonaj Renatkę (albo jej zakład energetyczny) że też powinna tyle zapłacić. Ocieplenie 8 cm to współczynnik U powyżej 0,3 - raczej nieszczęście tym bardziej że cokół zwykle jest na wysokości ogrzewania podłogowego.

ciesze się okrutnie. Teraz tylko przekonaj Renatkę (albo jej zakład energetyczny) że też powinna tyle zapłacić. Ocieplenie 8 cm to współczynnik U powyżej 0,3 - raczej nieszczęście tym bardziej że cokół zwykle jest na wysokości ogrzewania podłogowego.

Ile radzisz na ocieplenie fundamentów ? Dałem 15 a na dom 20 - mam nadzieje ze jest ok

Bardzo cierpię gdy czytam o zużyciu energii przez Wasze pompy. :confused:

Biorę na poważnie rady coulignon więc zamówiłam usługę kamerą termowizyjną żeby zobaczyć co z tymi moimi fundamentami.

Przed urządzeniem ogrodu najwyżej odkopię fundamenty i dokleję styropianu 10 cm ....... nie cierpię poprawek

żeby zobaczyć co z tymi moimi fundamentami.

Przez fundamenty ucieka najmniej ciepła. Nie masz ich niczym ocieplonych ? Ja mam fundamenty marnie ocieplone, bo tylko do około 70cm od powierzchni ziemi od zewnątrz styropianem 10-ką, fakt że na większości powierzchni pod ziemią mam piwnicę, ale ona niżej nie jest ocieplona. Rachunki mam ok. Najwięcej ciepła ucieka przez dach. Poszukaj mostków i nieszczelności na strychu, przy ewentualnych lukarnach o ile je masz, zobacz jak świecą kominy.

rwxw fundamenty mam ocieplone 8cm styrodurem. Mam jednak wątpliwości czy oby to z pewnością jest styrodur i czy szczelnie dolega płyta do płyty. Stan surowy otwarty budowała mi ekipa, systemem "robocizna z materiałem". Wiesz ja sama baba zbudowałam ten dom i nie dałabym rady wszystkiego ogarnąć. W projekcie było ocieplenie 6 cm zwykłym styro i po negocjacjach i dopłatach spowodowałam , że ocieplili mi 8 cm styrodurem, który w założeniu miał zastąpić 12 cm zwykłego styro - słowa szefa ekipy. Ja mu uwierzyłam :rolleyes:

Ogromnie żałuję, że o takich specjalnych ciepłych bloczkach, które daje się na fundamenty jako pierwszą warstwę ścian dowiedziałam się zbyt późno. Nikt z budowlańców, ani kierownik mi o tym nie powiedzieli .

Jesli chodzi o dach to jest to parterówka, a strych jest nieużytkowy. Ocieplony mam strop 20 cm styro, a dach nie. W tej chwili jeszcze nie ma podsufitki. Jest natomiast ciagłość ocieplenia ścian w ten sposób, że 15 cm styropian ze ścian zewnetrznych idzie pod dach, tam wełną jest ściśle upchane przy murłacie i dalej 5 cm styropian schodzi pod wylewkę do warstwy ocieplenia stropu. Tak uczyniłam wg zaleceń kierownika budowy.

Zdjęcia termowizyjne pokarzą co sie dzieje.