stefmat 22.01.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Bardzo proszę przypatrz się temu styropianowi w stropie. na ile jest on jednolity: to znaczy kładziony z całych płyt. Jakie są luki między nimi? U mnie jak tam zajrzałem, to usiadłem i chciało mi się płakać. Tyle było drobnych fragmentów i przyciętych kawałków. Może warto popatrzeć kamerą termowizyjną na przejsciu parte-poddasze. Nie mówię, że u Ciebie musi być źle, ale u mnie dodatkowo elektryk założył reflektorki sufitowe i powycinał otwory w tym styropianie. Czyli jakbym tej izolacji nie miał. W tym roku zmieniłem oświetlenie, otwory zapiankowałem; ale myślę -jednak płyty powymieniam na całe. Drugie co mnie niepokoi, to połączenie styropianu z wełną. Mnie mówiono, że nie powinno się ich łączyć. Piszesz też w którejś wypowiedzi, że wełnę masz upchaną. Ja czytałem, że wełnę powinno się tylko układać, a nie upychać, bo wtedy traci swoje właściwości izolacyjne. Ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 24.01.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Odwiert poziomy pozornie jest tani doliczyć trzeba: - więcej glikolu oczywiście nie rozcieńczonego z kranówą bo ten jest tani. - duży koszt wykonania rozdzielacza - średnice rur, rotametry, grupa bezpieczeństwa, separator, zawory odcinające itd.... wszystko razy n pętla - no i duża powierzchnia działki przeważnie 8 czy 10 krotna powierzania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.01.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 - więcej glikolu oczywiście nie rozcieńczonego z kranówą bo ten jest tani. ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.01.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 - no i duża powierzchnia działki przeważnie 8 czy 10 krotna powierzania domu. To ten domek chyba z nieocieplonego żelbetu ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 24.01.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Odwiert poziomy pozornie jest tani doliczyć trzeba: - więcej glikolu oczywiście nie rozcieńczonego z kranówą bo ten jest tani. - duży koszt wykonania rozdzielacza - średnice rur, rotametry, grupa bezpieczeństwa, separator, zawory odcinające itd.... wszystko razy n pętla - no i duża powierzchnia działki przeważnie 8 czy 10 krotna powierzania domu. A świstak siedzi i zawija w sreberka.... PCi 7kW, 500mb kolektora, ok 160m2 ogrzewanej podłogi, w DZ lata sobie gorzałka. Trzecia zima leci a ja nic nie wiem o tym że coś mi źle pracuje. Woda do rozcieńczenia uzdatniona? A proszę: FILTR WSTĘPNY BIG BLUE BB 10 '' OBUDOWA - 90zł, WKŁAD - zmiękczający wodę Big Blue 10" (żywica jonowymienna, przefiltruje 4m3 wody) 55zł Później można wykorzystać np przy zasilaniu pralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.01.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 No do dobrze ocieplonych domów to pompy ciepła się przecież nie opłacają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 24.01.2012 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Tak czytam o tych kosztach eksploatacyjnyvh PC głównie zużyciu energii i rzeczywiście koszty eksploatacyjne wyglądają obiecująco. Ale, wróciłem pare dni temu do roboty po urlopie i zrobiłem sondaż po wspolpracownikach kto czym opala chatę i jak to wychodzi kosztowo. Wspomnę jeszcze że prawie wszyscy mieszkamy w takiej okolicy że gazu ziemnego nie ma. I wszyscy albo mają olej opałowy (takich jest najwięcej) gaz z butli, lub jakiś ekogroszek, pelet itp. Dwie opinie dały mi do myślenia. Znajomi zakładając ogrzewanie na olelej opałowy tak relacjonowali: olj wówczas kosztował 0,60 - 0,70 zł. do instalacji na olej można było dostać preferencyjny kredyt, lub dotację z gminy bo o wówczas było bardzo ekologiczne rozwiązanie. Ogrzewanie olejem było porównywalne kosztowo do opalania węglem ale bezobsługowe, jedynie olej trzeba było zamówić jak się kończył. A teraz po 12.000 zł kosztuje ich rok za ogrzewanie i podgrzanie ciepłej wody. Patrząc na zagadnienie historycznie to ogrzewanie PC jest podobnie objecujące jak olejem te kilkanaście lat temu. Problem jednak w tym co będzie za te kilkanaście lat, czy Pc ndal będzie tak opłacalna w eksploatacji jak obecnie, może wymyślą do tego czasu jakieś inne cudo. Ale do tego czasu koszt zakupu PC nie skompensuje większych kosztów inwestycyjnych. Powiem szczeże że tego typu opine dają do myślenia, niestety nie przybliżają człowieka do decyzji jakie ogrzewanie wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Problem jednak w tym co będzie za te kilkanaście lat, czy Pc ndal będzie tak opłacalna w eksploatacji jak obecnie, może wymyślą do tego czasu jakieś inne cudo. Ale do tego czasu koszt zakupu PC nie skompensuje większych kosztów inwestycyjnych. Powiem szczeże że tego typu opine dają do myślenia, niestety nie przybliżają człowieka do decyzji jakie ogrzewanie wybrać. Pytanie retoryczne jak wiadomo o co chodzi Masz zapotrzebowanie na ciepło ok.100kWh/m2/rok i COP3,dzisiaj 1kWh to 0,4zł,za kilka lat będzie po 1zł,także oblicz sobie ile zapłacisz grzejąc pompą ciepła za kilka lat Pytanie-co wtedy zrobisz ? Odpowiedź-kupisz sobie drugą pompę ciepła i będziesz miał COP6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.01.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Problem jednak w tym co będzie za te kilkanaście lat Tego to nie wie nikt, ale jedno jest pewne: energia tanieć nie będzie. Na pewno domy budowane i ocieplane wg. technologii lat 90-tych, a więc 10 styro, 15 wełny na dach, co do dziś bardzo często się jeszcze widuje, będą drogie w eksploatacji. Budując dziś trzeba po pierwsze budować zgodnie z najnowszymi tendencjami i szczelny dom, nie durszlak, bardzo dobrze ocieplić. Do takiego domu nadaje się tylko wentylacja mechaniczna i to pozostanie niezmienne. Kolejna sprawa, to należy umożliwić podłączenie dowolnego źródła ciepła, bo masz rację, że nie wiadomo co będzie za 20 lat. Dopiero ostatnią sprawą jest wybór samego źródła ciepła. Pc jest dobrym rozwiązaniem i zawsze będzie 3.5 x tańsza od samego prądu. Jeśli nie ma gazu, to z bezobsługowych źródeł ciepła niewiele na dziś zostaje z rozsądnymi cenami za eksploatację. Martwić się mogą ci, który zamontowali na stałe kable czy maty do ogrzewania elektrycznego bez zabezpieczenia się na wypadek drastycznych zmian cen prądu np. takich jakie były z olejem, ale ci co mają ogrzewanie wodne będą mogli podłączyć za 20 lat cokolwiek, a pc już się do tego czasu dawno zwróci w rachunkach. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Budując dziś trzeba po pierwsze budować zgodnie z najnowszymi tendencjami i szczelny dom, nie durszlak, bardzo dobrze ocieplić.Dopiero ostatnią sprawą jest wybór samego źródła ciepła. Święte słowa ,które trzeba przykleić w wątku o pompach ciepła. Dla mnie grzanie prądem z COP1 dzisiaj będzie tanie a za kilka lat przy 1zł/kWh pomyślę o pompie ciepła lub czymś nowszym a nie odwrotnie jak tojest modne tutaj olewam energooszczędność bo mam pompę ciepła a za kilka lat zęby w ścianę Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.01.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 przecież nie trzeba montować PC .Można postawić tak dom aby nie montować systemu ogrzewania.Grzać ciałem i telewizorem .np 30 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.01.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Dla mnie grzanie prądem z COP1 dzisiaj będzie tanie a za kilka lat przy 1zł/kWh pomyślę o pompie ciepła lub czymś nowszym Po prostu będziesz te parę lat do tyłu, instalacji na cop1 i tak za darmo nie zrobisz. To mniej więcej tak, jakbyś wynajmował mieszkanie za odstępne w wysokości 3.5x rata kredytu. Płacisz, płacisz i nic z tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Po prostu będziesz te parę lat do tyłu, instalacji na cop1 i tak za darmo nie zrobisz. To mniej więcej tak, jakbyś wynajmował mieszkanie za odstępne w wysokości 3.5x rata kredytu. Płacisz, płacisz i nic z tego nie ma. Jak będę do tyłu ? Jak to liczysz ? Piec+bojler+montaż=4tys.zł,pompa ciepła+zasobnik+montaż=min.25tys.zł Zużycie na c.o+cwu =7tys.kWh=2800zł/rok przy COP3=933zł/rok Różnica w rocznych rachukach=1,9tys.zł,różnica w zakupie=21tys.zł Może chciałeś napisać,że będę te parę lat do przodu Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 24.01.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 To się wszystko zgadza chłopaki, tylko że, zmiana ogrzewania np. oleju na gaz, czy np z węgla czy ekogroszku na gaz, jest jeżeli chodzi o koszty do zniesienia, ale jeśli za kilka lat zaistnieje potrzeba zmiany źródła ogrzewania z PC na inny przy obecnych cenach inwestycyjnych PC to zaboli bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 24.01.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Będziesz parę lat do przodu jak ci ktoś za darmo PC da i zamontuje. Załóżmy, że po 5ciu latach decydujesz się na PC. PC może stanieją, a może nie, bo jak energia elektryczna mocno zdrożeje to i popyt na urządzenia może być większy. Ale załóżmy, że trochę stanieje i powiedzmy, że urządzenie będzie cię kosztować te 5kpln taniej. Za robociznę raczej mniej nie zapłacisz tylko więcej. Zatem po 5ciu latach twoje koszty to 4kpln za ogrzewanie elektryczne 20kpln za PC i 9500 różnicy w rachunkach zakładając że przez te 5 lat prąd nie zdrożeje. Ale że prąd będzie drożał stopniowo z roku na rok to można spokojnie doliczyć 15 kpln. Podsumowując możesz teraz wydać 25 kpln i mieć spokój lub za 5 lat uzbiera ci się w sumie 39 kpln i będziesz miał to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 24.01.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Założenie że przez 5 lat energia nie zdrożeje jest chyba mocno ryzykowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Założenie że przez 5 lat energia nie zdrożeje jest chyba mocno ryzykowne Ja tam zakładam,że za parę lat 1kWh dojdzie do 1zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 24.01.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Samo założenie ryzykowne nie jest, ryzykiem jest opieranie się na takim założeniu przy wyborze źródła ciepła. Arturo zakłada, że jak kWh będzie kosztować 1 zł to zamontuje PC i nie zdaje sobie sprawy, że zanim do tego dojdzie będzie płacił 50, 60, 70, 80 i 90 gr w międzyczasie. Im dłużej będzie cena dochodziła do jego punktu krytycznego tym będzie bardziej w plecy. Różnica w kosztach eksploatacyjnych omawianych przypadków będzie się zwiększać z roku na rok. Założę się, że PC tak szybko tanieć nie będą. Zapomina też o tych 4 kpln wyłożonych na początku na piec, bojler i instalacje, które pójdą wcześniej czy później w błoto. Zapomina o podwójnym koszcie zrobienia kotłowni i oczywiście zapomina też, że rycie założonego już ogrodu, trawnika i późniejsze jego odtworzenie również swoje kosztuje. Oczywiście może powiedzieć że nie będzie robił DZ, bo zamierza zainstalować PPC, ale wtedy już w grę nie wchodzi 25 kpln, a sporo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Założę się, że PC tak szybko tanieć nie będą. Zapomina też o tych 4 kpln wyłożonych na początku na piec, bojler i instalacje, które pójdą wcześniej czy później w błoto. Zapomina o podwójnym koszcie zrobienia kotłowni i oczywiście zapomina też, że rycie założonego już ogrodu, trawnika i późniejsze jego odtworzenie również swoje kosztuje. Oczywiście może powiedzieć że nie będzie robił DZ, bo zamierza zainstalować PPC, ale wtedy już w grę nie wchodzi 25 kpln, a sporo mniej. A kto powiedział,że gruntowe pompy ciepła są jedynie słuszne ? Na tą chwilę mogę mieć do siebie powietrzną za 15tys.zł... a za kilka lat w jakiej cenie będą ? Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 24.01.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ja tego nie powiedziałem, ale ty napisałeś, że PC to wydatek min. 25kpln. Wygląda na to, że gruntowe PC to jedyny słuszny wybór dla twoich wyliczeń. Nie namawiam cię ani na gruntową ani też powietrzną PC. Chcę jedynie pokazać ci, że możesz się mylić i w perspektywie kilku lat stracić na wyborze pieca elektrycznego i bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts