Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka - warunki zabudowy

KiRi81

Recommended Posts

Witam

Staram się rozplanować moją mini-kuchnię, i napotkałem na problem ze zmywarką. Czy ktoś orientuje się, czy są jakieś przeciwwskazania aby umieścić ją pod płytą gazową?

A może ktoś kombinował z umieszczeniem zmywarki w słupku, pod piekarnikiem? Rozumiem że słupek musiałby być szerszy ponieważ zmywarka ma prawie 60 cm szerokości, a postawienie na niej całej szafki z piekarnikiem pewnie odpada ze względu na wagę i konieczność demontażu kuchni w razie awarii. Może ktoś ma w ten sposób umieszczone sprzęty i mógłby podzielić się rozwiązaniem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• 2 weeks później...
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby zamontować zmywarkę pod płytką gazową. Co innego, jakby była to płytka elektryczna. Wtedy wymagałoby to izolacji, aby para wodna nie uszkodziła płytki.

A zmieści się? Blat leży bezpośrednio na zmywarce a nie wiem jakiej są grubości płyty gazowe i nie wiem czy nie jest wymagana jakaś przestrzeń pod płytą.

Płyta sama w sobie gruba nie jest, sam mam dokładnie taką http://www.ceneo.pl/10640894s jak widać, ma raptem 4cm grubości, przyjmując że blaty mają przeważnie 3-4cm, prawie cała się chowa w blacie (pod płytką nie jest wymagana żadna przestrzeń). Moja płytka jest zamontowana nad piekarnikiem, i jedyny problem jaki występował to podłączenie gazu, bo akurat tak felernie umiejscowiłem wszystko, że musiałem podciąć trochę blat od spodu.

Płyta powinna mieć nieco przestrzeni pod nią, dla chłodzenia, czyli zmywarkę dobrze zamontować z np. 5cm odstępem. Nie ma generalnie przeciwwskazań żeby zmywarka nie mogła być pod płytą. Co innego piekarnik np. z pirolizą pod płytą - tak nie może być, gdyż piekarnik mógłby dogrzać za mocno kuchenkę podczas równoczesnego ich używania i ją uszkodzić. Poza tym w każdej kuchni powinna być przestrzeń sanitarna 5cm z tyłu, czyli prawidłowo szafki nigdy nie są dopchane do końca, do ściany.