Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyb w pokoju

noraxxx80

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mam pewien problem - mam grzyba w sypialni dzieci. Pojawil sie na dole sciany zewnetrznej od strony balkonu w zeszlym roku. W wakacje przyszli specjalisci od zarzadcy i wymienili warstwy podlogowe balkonu. Wtedy tez usunelismy grzyba ACE. Ale teraz na jesien znowu wyszedl. Juz sama nie wiem co sie dzieje. Moze ktos z Was spotkal sie z podobna sytuacja? Dodam, ze to jest blok z 2000 r, ocieplony.

Przede wszystkim:

- Jaka temperatura i wilgotność jest utrzymywana w tym pomieszczeniu?

- To że blok jest docieplony nie oznacza, że ściana może przemarzać. Aczkolwiek w tym roku jeszcze mrozów nie było, więc stawiam na wentylację. Czy płyta balkonu jest ocieplona? Czy sąsiedzi mają podobne problemy?

Bez takich informacji, trochę trudno pomóc.

Tez mialam taki problem - tylko, ze u mnie to byla zawilgocona podloga w salonie. Znajomy mykolog polecil mi wykonanie badania termowizyjnego. Zlecilam to firmie, ktora jako przyczyne wskazala peknieta rure ogrzewania podlogowego.

A w Twoim przypadku mysle ze moga byc dwie przyczyny:

albo znowu zle polozyli warstwy tarasu

albo masz problem z wentylacja w mieszkaniu.

W kazdym razie polecam zlecenie badania termowizyjnego - nie jest drogie, a przynajmniej masz podkladke do roszczen. Dla mnie robila to firma 888 MIROSLAWA PUCZYNSKA - moge Ci spokojnie polecic.

• 8 months później...