Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jedna pompa dwa domy - sasiad odlacza

artur42

Recommended Posts

Witam,

Wraz z zona kupilismy kilka miesiecy temu dom. Problemem (dla sasiada) jest studnia, poprzedni wlasciciel naszego domu dogadal sie z sasiadem i zrobili 1 studnie z jedna pompa na dwa domy. Do tej pory placilismy sasiadowi za prad co miesiac. Ale cos odwalilo sasiadowi i daje mi 2miesiace na odlaczenie a potem odetnie wode! Czy tak mozna, gdzie mam sie udac? Czy ktos mial podobny problem?

Witam,

Wraz z zona kupilismy kilka miesiecy temu dom. Problemem (dla sasiada) jest studnia, poprzedni wlasciciel naszego domu dogadal sie z sasiadem i zrobili 1 studnie z jedna pompa na dwa domy. Do tej pory placilismy sasiadowi za prad co miesiac. Ale cos odwalilo sasiadowi i daje mi 2miesiace na odlaczenie a potem odetnie wode! Czy tak mozna, gdzie mam sie udac? Czy ktos mial podobny problem?

Z tego co sie orientuje jesli tzw słuzebnosc tej studni nie zostala zapisana w ksiedze wieczystej, to mozesz sie w zasadzie udac do lokalnej firmy wiercacej studnie.

Długo poprzedni wlasciciel Twojej dzialki uzytkowal ta studnie wspolnie z sasiadem?

Jesli nie masz zadnych papierow na to wspouzytkowanie (sluzebnosc, czy chocby jakas pisana umowa), czyli umowa byla na tzw gebe, sasiad nie chodzi o kase, to od razu szukaj studniarza.

jesli masz cos zformalizowanego, to porozmawiaj z prawnikiem. Tyle ze batalia sadowa pewnie potrwa dluzej niz owe 2 miesaice.

marcin

Mam poprawke do projektu domu na ktorej jest pokazane polaczenie mojej instalacji wodnej ze studnia u sasiada, Z tego co wiem to w takim systemie studnia dzialala juz 5lat.

A dwa miesiace to jakas bzdura skad ja mam niby tak na juz kilka tysiecy wygrzebac nie mowiac juz o tym ze mroz lada moment chwyci?

Mam poprawke do projektu domu na ktorej jest pokazane polaczenie mojej instalacji wodnej ze studnia u sasiada,
Prawnikiem nie jestem, ale obawiam sie ze to za malo :-( Nawet na zdrowy rozum, projekt domu ma sie nijak do sasiada. Jesli sluzebnosc nie zostala ustalona (zapisana w KW), to jest to moim zdaniem bubel prawny - taki dom nie powinien byc odebrany, jesli tak sluzebnosc nie zostala ustalona. Ba, skoro jest to zaznaczone w projekcie juz, to pozwolenie na budowe nie powinno byc wydawane bez potwierdzenia Twojego prawa do dysponowania studnia sasiada.

Jeszcze raz, idz do prawnika.

A dwa miesiace to jakas bzdura skad ja mam niby tak na juz kilka tysiecy wygrzebac nie mowiac juz o tym ze mroz lada moment chwyci?

Na to juz nie poradze :-(

Czy kupujac dom byles swiadomy faktu, ze wode masz od sasiada? Jesli nie, to moglbys sie pewnie domagac od poprzedniego wlasciciela jakiegos odszkodowania z tej racji. Moze jest to na tyle istotne zatajenie, ze mozna by sprzedaz uniewaznic? Znowu - prawnik na te pytania odpowie.

marcin