artur42 30.12.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam, Wraz z zona kupilismy kilka miesiecy temu dom. Problemem (dla sasiada) jest studnia, poprzedni wlasciciel naszego domu dogadal sie z sasiadem i zrobili 1 studnie z jedna pompa na dwa domy. Do tej pory placilismy sasiadowi za prad co miesiac. Ale cos odwalilo sasiadowi i daje mi 2miesiace na odlaczenie a potem odetnie wode! Czy tak mozna, gdzie mam sie udac? Czy ktos mial podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.12.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam, Wraz z zona kupilismy kilka miesiecy temu dom. Problemem (dla sasiada) jest studnia, poprzedni wlasciciel naszego domu dogadal sie z sasiadem i zrobili 1 studnie z jedna pompa na dwa domy. Do tej pory placilismy sasiadowi za prad co miesiac. Ale cos odwalilo sasiadowi i daje mi 2miesiace na odlaczenie a potem odetnie wode! Czy tak mozna, gdzie mam sie udac? Czy ktos mial podobny problem? Z tego co sie orientuje jesli tzw słuzebnosc tej studni nie zostala zapisana w ksiedze wieczystej, to mozesz sie w zasadzie udac do lokalnej firmy wiercacej studnie. Długo poprzedni wlasciciel Twojej dzialki uzytkowal ta studnie wspolnie z sasiadem? Jesli nie masz zadnych papierow na to wspouzytkowanie (sluzebnosc, czy chocby jakas pisana umowa), czyli umowa byla na tzw gebe, sasiad nie chodzi o kase, to od razu szukaj studniarza. jesli masz cos zformalizowanego, to porozmawiaj z prawnikiem. Tyle ze batalia sadowa pewnie potrwa dluzej niz owe 2 miesaice. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur42 30.12.2011 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Mam poprawke do projektu domu na ktorej jest pokazane polaczenie mojej instalacji wodnej ze studnia u sasiada, Z tego co wiem to w takim systemie studnia dzialala juz 5lat.A dwa miesiace to jakas bzdura skad ja mam niby tak na juz kilka tysiecy wygrzebac nie mowiac juz o tym ze mroz lada moment chwyci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.12.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Mam poprawke do projektu domu na ktorej jest pokazane polaczenie mojej instalacji wodnej ze studnia u sasiada, Prawnikiem nie jestem, ale obawiam sie ze to za malo Nawet na zdrowy rozum, projekt domu ma sie nijak do sasiada. Jesli sluzebnosc nie zostala ustalona (zapisana w KW), to jest to moim zdaniem bubel prawny - taki dom nie powinien byc odebrany, jesli tak sluzebnosc nie zostala ustalona. Ba, skoro jest to zaznaczone w projekcie juz, to pozwolenie na budowe nie powinno byc wydawane bez potwierdzenia Twojego prawa do dysponowania studnia sasiada. Jeszcze raz, idz do prawnika. A dwa miesiace to jakas bzdura skad ja mam niby tak na juz kilka tysiecy wygrzebac nie mowiac juz o tym ze mroz lada moment chwyci? Na to juz nie poradze Czy kupujac dom byles swiadomy faktu, ze wode masz od sasiada? Jesli nie, to moglbys sie pewnie domagac od poprzedniego wlasciciela jakiegos odszkodowania z tej racji. Moze jest to na tyle istotne zatajenie, ze mozna by sprzedaz uniewaznic? Znowu - prawnik na te pytania odpowie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur42 30.12.2011 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 No to wyglada na wiecej niz jeden bubel tam takich baboli jest wiecej - tylko ten mnie martwi bo mnie dotyczy na juz. W KW nie ma wpisu o sluzebnosci, wiec pojde na porade do prawnika. Dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts