Mario1607 30.12.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam. Proszę o pomoc. Przy czyszczeniu kominka zauważyłem pęknięty i powyginany ruszt w środku kominka. Kominek z płaszczem wodnym (nie wiem jakie producenta i jakiej jest mocy) używany 7 sezon non stop jest palone, często też nie do końca suchym drzewem. Proszę o podpowiedzi co dalej powinienem zrobić? Pozdrawiam Mariusz. Nie wiem tylko jak dodać zdjęcia do szerszego zorientowania się w moim problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 30.12.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam. Proszę o pomoc. Przy czyszczeniu kominka zauważyłem pęknięty i powyginany ruszt w środku kominka. Kominek z płaszczem wodnym (nie wiem jakie producenta i jakiej jest mocy) używany 7 sezon non stop jest palone, często też nie do końca suchym drzewem. Proszę o podpowiedzi co dalej powinienem zrobić? Pozdrawiam Mariusz. Nie wiem tylko jak dodać zdjęcia do szerszego zorientowania się w moim problemie. Wymienić ruszt. Wszystko w tym temacie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 30.12.2011 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 http://www.fotosik.pl/u/mario1607/album/1060721Dziękuję za odpowiedź. Gdzie kupię ruszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.12.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Witam.Po obejrzeniu Twojego albumu ze zdjęciami, przyjmij dobrą radę - rusztem sobie głowy nie zawracaj. Zrób od nowa kominek bo lada chwila będziesz musiał cały dom "wymienić" ...Masz przyłącze dymowe i sam komin wykonane w kategorii "o włos od tragedii", nie masz jakiejkolwiek izolacji , drewno suche jak pieprz w środku kominka i kupę sadzy, która lada moment się i tak zapali. Jeżeli masz ją w palenisku to i masz w przyłączu oraz samym kominie.Pozdrawiam. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 30.12.2011 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 A czy mógłbyś sprecyzować co to znaczy "od włos od tragedii" i ewentualnie jak to poprawić żeby było wszystko w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 30.12.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Czasami... to ja zazdroszczę ludziskom takiej beztroski dziecinnej. Nie, nie. Jednak... nie w każdym przypadku sprawdza się, że "pozbawieni wyobraźni to zawsze mają szczęście".) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.12.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam. nie masz jakiejkolwiek izolacji , drewno suche jak pieprz w środku kominka i kupę sadzy, która lada moment się i tak zapali. Jeżeli masz ją w palenisku to i masz w przyłączu oraz samym kominie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.12.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Mario. Opatrzność nad Tobą czuwała 7 lat. Na Twoim miejscu nie dawałbym jej ani dnia więcej, by ja sprawdzić. NATYCHMIAST ZRÓB REMONT KOMINKA ! Zacznij od wizyty kominiarza. Jeśli szczęście cię opuści może byćtak jak tu:http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fpolskalokalna.pl%2Fwiadomosci%2Flubelskie%2Fnews%2Ftragiczny-pozar-w-bialej-podlaskiej%2C1740369%2C221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.12.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 ILE DAJESZ CO NIEDZIELA NA TACĘ ? Temperatury spalin to chyba masz na poziomie 50-60 *C .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 30.12.2011 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dziękuję za odpowiedzi. Z żoną się wystraszyliśmy. Czy wystarczy wyczyścić porządnie komin i kominek. Ostatni raz czyściłem komin 3 tygodnie temu. Sadza jak mi sie wydaje spowodowana jest brakiem doprowadzenia świeżego powietrza.Jeżeli możecie napiszcie wprost a nie ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 30.12.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Widzisz rurę dymową wchodzącą w komin? Widzisz w jej okolicy nieizolowane drewno? Tego drewna tam nie powinno byC!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.12.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dziękuję za odpowiedzi. Z żoną się wystraszyliśmy. Czy wystarczy wyczyścić porządnie komin i kominek. Ostatni raz czyściłem komin 3 tygodnie temu. Sadza jak mi sie wydaje spowodowana jest brakiem doprowadzenia świeżego powietrza. Jeżeli możecie napiszcie wprost a nie ...... Twój problem to drewno w pobliżu rury spalinowej. Nie wiem dlaczego Ci się jeszcze dom nie spalił !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.12.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Twój Kominek jest dosłownie zalepiony smołą, jeszcze te drewno wokół przyłącza. Komin też jest pewnie tak samo zalepiony. Ta smoła jest łatwo palna, wystarczy iskierka i pożar gotowy. Po podłożeniu drewna do kominka, dławisz dopływ powietrza i przymykasz szyber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 30.12.2011 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 jeżeli chodzi o powietrzei szyber to nie zamykam go. Tak jak pisałem wcześniej smoła i sadza są wynikiem braku dopływu świeżego powietrza. Drewno jutro spróbuję zaizolować. wstawię nowe zdjęcia i powiecie mi jak poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 30.12.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Mam jeszcze jedno pytanie czy wlot świeżego powietrza może być usytuowany w dachu, czyli powyżej montażu kominka. kominek mam na piętrze i nie mam możliwości przeprowadzenia rur do piwnicy, bliżej jest do dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 30.12.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Można pobierać powietrze z góry (z ponad dachu), ale wkład musi posiadać szczelne przyłącze powietrza do spalania. Smoła na ściankach świadczy o tym, że wkład prawdopodobnie jest źle wpięty do instalcji CO. Mario maszt zamontowane takie cudo jak zawór podnoszący temperaturę powrotu wody z CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 30.12.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Mam jeszcze jedno pytanie czy wlot świeżego powietrza może być usytuowany w dachu, czyli powyżej montażu kominka. kominek mam na piętrze i nie mam możliwości przeprowadzenia rur do piwnicy, bliżej jest do dachu. Jestem załamany wykonaniem Twojego kominka i Twoim beztroskim podejściem do sprawy. Jedyne co zrób to weź młotek, zburz to co masz i potem zadzwoń do profesjonalnej firmy zajmującej się kominkami z Twojej okolicy. Niech Ci wykonają prawidłowo cały kominek. Ewentualnie znajdz kogoś na tym forum, kto poprowadzi Cię za ręke i pomoże Ci zrobić wszystko tak jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 30.12.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Niestety o zaworze nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 30.12.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Niestety o zaworze nic nie wiem. Chłodna woda powracająca do płaszcza wodnego wychładza ściany paleniska przez co proces spalania a raczej wędzenia drewna przebiega nieprawidłowo, do tego dochodzi kondensacja pary wodnej. Efekty widoczne są na Twoich zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.12.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 jeżeli chodzi o powietrzei szyber to nie zamykam go. Tak jak pisałem wcześniej smoła i sadza są wynikiem braku dopływu świeżego powietrza. Drewno jutro spróbuję zaizolować. wstawię nowe zdjęcia i powiecie mi jak poszło. Nie masz doprowadzenia powietrza do wkładu, rozszczelniasz okna podczas palenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts