Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc

Mario1607

Recommended Posts

Witam. Proszę o pomoc. Przy czyszczeniu kominka zauważyłem pęknięty i powyginany ruszt w środku kominka. Kominek z płaszczem wodnym (nie wiem jakie producenta i jakiej jest mocy) używany 7 sezon non stop jest palone, często też nie do końca suchym drzewem. Proszę o podpowiedzi co dalej powinienem zrobić? Pozdrawiam Mariusz. Nie wiem tylko jak dodać zdjęcia do szerszego zorientowania się w moim problemie.

Witam. Proszę o pomoc. Przy czyszczeniu kominka zauważyłem pęknięty i powyginany ruszt w środku kominka. Kominek z płaszczem wodnym (nie wiem jakie producenta i jakiej jest mocy) używany 7 sezon non stop jest palone, często też nie do końca suchym drzewem. Proszę o podpowiedzi co dalej powinienem zrobić? Pozdrawiam Mariusz. Nie wiem tylko jak dodać zdjęcia do szerszego zorientowania się w moim problemie.

Wymienić ruszt. Wszystko w tym temacie:)

Witam.

Po obejrzeniu Twojego albumu ze zdjęciami, przyjmij dobrą radę - rusztem sobie głowy nie zawracaj. Zrób od nowa kominek bo lada chwila będziesz musiał cały dom "wymienić" ...

Masz przyłącze dymowe i sam komin wykonane w kategorii "o włos od tragedii", nie masz jakiejkolwiek izolacji , drewno suche jak pieprz w środku kominka i kupę sadzy, która lada moment się i tak zapali. Jeżeli masz ją w palenisku to i masz w przyłączu oraz samym kominie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Mario. Opatrzność nad Tobą czuwała 7 lat. Na Twoim miejscu nie

dawałbym jej ani dnia więcej, by ja sprawdzić.

NATYCHMIAST ZRÓB REMONT KOMINKA !

Zacznij od wizyty kominiarza. Jeśli szczęście cię opuści może być

tak jak tu:http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fpolskalokalna.pl%2Fwiadomosci%2Flubelskie%2Fnews%2Ftragiczny-pozar-w-bialej-podlaskiej%2C1740369%2C221

Dziękuję za odpowiedzi. Z żoną się wystraszyliśmy. Czy wystarczy wyczyścić porządnie komin i kominek. Ostatni raz czyściłem komin 3 tygodnie temu. Sadza jak mi sie wydaje spowodowana jest brakiem doprowadzenia świeżego powietrza.

Jeżeli możecie napiszcie wprost a nie ......

Twój problem to drewno w pobliżu rury spalinowej. Nie wiem

dlaczego Ci się jeszcze dom nie spalił !!! :(

Twój Kominek jest dosłownie zalepiony smołą, jeszcze te drewno wokół przyłącza.

Komin też jest pewnie tak samo zalepiony. Ta smoła jest łatwo palna, wystarczy iskierka i pożar gotowy.

Po podłożeniu drewna do kominka, dławisz dopływ powietrza i przymykasz szyber?

Można pobierać powietrze z góry (z ponad dachu), ale wkład musi posiadać szczelne przyłącze powietrza do spalania.

Smoła na ściankach świadczy o tym, że wkład prawdopodobnie jest źle wpięty do instalcji CO. Mario maszt zamontowane takie cudo jak zawór podnoszący temperaturę powrotu wody z CO ?

Mam jeszcze jedno pytanie czy wlot świeżego powietrza może być usytuowany w dachu, czyli powyżej montażu kominka. kominek mam na piętrze i nie mam możliwości przeprowadzenia rur do piwnicy, bliżej jest do dachu.

Jestem załamany wykonaniem Twojego kominka i Twoim beztroskim podejściem do sprawy. Jedyne co zrób to weź młotek, zburz to co masz i potem zadzwoń do profesjonalnej firmy zajmującej się kominkami z Twojej okolicy. Niech Ci wykonają prawidłowo cały kominek. Ewentualnie znajdz kogoś na tym forum, kto poprowadzi Cię za ręke i pomoże Ci zrobić wszystko tak jak należy.

jeżeli chodzi o powietrzei szyber to nie zamykam go. Tak jak pisałem wcześniej smoła i sadza są wynikiem braku dopływu świeżego powietrza. Drewno jutro spróbuję zaizolować. wstawię nowe zdjęcia i powiecie mi jak poszło.

Nie masz doprowadzenia powietrza do wkładu, rozszczelniasz okna podczas palenia?