arturjerzy 30.12.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam. Za namową sąsiada wkopałem sobie zbiornik na deszczówkę o wielkości 9000 litrów w celu zaopatrywania w wodę toalet oraz pralki. Cały plan i wykonanie podpatrzyliśmy w Niemczech jak byliśmy na robotach ale aktualnie zostaje nam sprawa pompy. Czy ktoś już coś takiego montował jak tak to proszę o poradę jaką pompę kupić i na co zwracać uwagę. Za pomoc z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supchem 30.12.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem ale wydaje mi się że ten zbiornik został zrobiony by oszczędzać wodę, a co za tym idzie pieniądze. Jeśli tak to moc pompy nie powinna być duża (oczywiście powinien być pewien zapas mocy) by oszczędzanie było jak najbardziej efektywne. Wydaje mi się że choć woda nie jest przeznaczona do spożycia to i tak powinna być przefiltrowana np. tylko ze stałych zanieczyszczeń (piasku, błota itp.). Nie wiem jaki chcesz zastosować układ ale wydaje mi się że będziesz musiał zamontować także hydrofor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 31.12.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Witam. Za namową sąsiada wkopałem sobie zbiornik na deszczówkę o wielkości 9000 litrów w celu zaopatrywania w wodę toalet oraz pralki. Cały plan i wykonanie podpatrzyliśmy w Niemczech jak byliśmy na robotach ale aktualnie zostaje nam sprawa pompy. Czy ktoś już coś takiego montował jak tak to proszę o poradę jaką pompę kupić i na co zwracać uwagę. Za pomoc z góry dziękuję Po pierwsze - jak dobrze masz odfiltrowaną deszczówkę w tym zbiorniku? Czy woda tam się po prosty leje, czy przechodzi wcześniej przez jakieś sito plus odstojnik? Deszczówka, oprócz liści, niesie całkiem sporo różnych pyłów zbieranych z powietrza i dachu. Poza wpływem na pompę, niefajnie by było prać w takiej "zapylonej" wodzie. Druga sprawa - to jak masz rozwiązaną całą instalację. Oczywiście musisz mieć osobne rury do tej deszczówki. Najprościej (chyba) byłoby zrobić na poddaszu coś w rodzaju naczynia wzbiorczego czy małej wieży ciśnień - umieszczony w niej czujnik włącza pompę i uzupełnia wodę. Wówczas jako pompa wystarczyłoby ci cokolwiek kupionego w markecie budowlanym, np. mała zatapialna pompa do wody czystej (koszt chyba ok. 60 zł). Oczywiście, musiałbyś jeszcze dać drugi czujnik w samym zbiorniku, żeby pompa nie pracowała na sucho. No tak, ale jak będzie sucho, to czym spłuczesz ubikację? A więc przydałoby się "awaryjne" uzupełnianie systemu wodą wodociągową. Mam nadzieję, że cały układ masz dobrze przemyślany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturjerzy 31.12.2011 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Instalacje mam przygotowana, pompa musi być na zasadzie hydroforu z filtrem wstępnym oraz musi posiadać czujnik napełnienia zbiornika. W niemczech takie cudo kosztuje 400 Euro, a w polsce jak narazie nie wiem... i szukam czegoś podobnego... myślę że ktoś już coś takiego posiada ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.lagowski 06.01.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Posiadam taka instalacje .Zasilanie domu jest za pomoca pompy za ok. 200 zl.Mowie tu o zasilaniu spluczki w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturjerzy 06.01.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Posiadam taka instalacje .Zasilanie domu jest za pomoca pompy za ok. 200 zl.Mowie tu o zasilaniu spluczki w domu. Witam a mozesz mi wytlumaczyc jak to masz podlaczone ? bo na moją wiedzę i to co widziałem to powinna być pompa z zbiornikiem tak na 25 litrów i podłączony pion co idzie do spłuczek (2 łazienki) oraz zastanawiam się nad podłączeniem tego do kranu w garażu lub ewentualnie do prania co podobno wymaga filtra do tej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norrek 08.01.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam.Zalecałbym rozważenie kupienia pompy dedykowanej do zaopatrywania instalacji w wodę deszczową. Ostatnio polski rynek ruszył w tej dziedzinie. Jeśli pompa ma być z filtrem to chyba jedynym słusznym rozwiązaniem będzie pompa samozasysająca sterowana ciśnieniem w instalacji. Przewód ssawny jako wąż ssawny, zakończony zaworem stopowym z pływakiem i filtrem. Pobór wody odbywa się ok 20cm poniżej zwierciadła przez "sitko" różnej dokładności. Szkopuł w tym że pompa musi znajdować się powyżej zbiornika, będzie "szumieć" i za pewne kosztować. Jeśli nie przewidziałeś zasilania wodą wodociągową zbiornika to zakup jakieś kompaktowe urządzenie do deszczówki z pompą i awaryjnym zasilaniem w wodę z sieci. Rozwijając temat, jak wygląda prawnie takie rozwiązanie w miejscach gdzie mamy kanalizację sanitarną? Wodę mamy za darmo ale ścieki odprowadzamy do miasta, prawda? Czy powinno się pomiarownia taką instalację, aby rozliczyć się ze ścieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszC4 12.01.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jest jakiś sens robić coś takiego?Dużo lepiej jest wywiercić studnie głębinową i mieć darmową wodę przez kilkadziesiąt lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 06.03.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Witam. Za namową sąsiada wkopałem sobie zbiornik na deszczówkę o wielkości 9000 litrów w celu zaopatrywania w wodę toalet oraz pralki. Cały plan i wykonanie podpatrzyliśmy w Niemczech jak byliśmy na robotach ale aktualnie zostaje nam sprawa pompy. Czy ktoś już coś takiego montował jak tak to proszę o poradę jaką pompę kupić i na co zwracać uwagę. Za pomoc z góry dziękuję Odświeżę temat, który staje się coraz bardziej modny. Czy ktoś z Was ma coś podobnego proszę o informacje Edytowane 8 Marca 2013 przez radomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 06.03.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Miałem robić, ale po podliczeniu wszystkich kosztów.... taniej jest z wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.03.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Jest jakiś sens robić coś takiego? Dużo lepiej jest wywiercić studnie głębinową i mieć darmową wodę przez kilkadziesiąt lat. Woda ze studni NIE jest darmowa Często wychodzi to bardzo drogo jak się podliczy koszty studni, filtracji, instalacji, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 08.03.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Miałem robić, ale po podliczeniu wszystkich kosztów.... taniej jest z wodociągu. Witam, podliczałem wstępnie wycenę na prostych urządzeniach (pompa hydroforowa ok. 600W , ze zbiornikiem 40L ) to ok.600zł, do tego filtry, rura do zasobnika, robota-moja. Nie wiem czy potrzebny jest do tego większy zasobnik, reduktor ciśnienia i wył. ciśnieniowy. Być może wszystkie te dodatkowe urządzenia występują już w zestawie hydroforowym. Ale wiadomo, liczy się na skróty i z tendencją na + dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 13.03.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Podobny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturjerzy 13.03.2013 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witam ponownie. Moja instalacja już działa jakieś 4 miesiące i jestem z tego rozwiązania zadowolony. Pompę zakupiłem za 400 zł i w sumie cała instalacja wyszła mnie 3000 zł plus trochę mojej roboty. Woda ze zbiornika płynie do pralki i toalet oraz jest podciągnięta do garażu i na ogród. Inwestycja może i szybko się nie zwróci ale i tak nie miałem gdzie podłączyć się z deszczówką a druga rzecz przez gorące lato zawsze będę mógł spokojnie umyć auto i podlać kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 14.03.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Cześć arturjerzy,u mnie sprawa wygląda tak, że mam "problem" z nadmiarem deszczówki w czasie jesienno-zimowo-wiosennym, gromadzi się w zbiorniku po szambie (10m3) i nie mam co z nią zrobić więc wypompowuję ją na trawę. Chcę więc wykorzystać ją do chociażby spłukiwania wc w tym okresie. Latem podlewam nią ogród więc wykorzystywana jest na bieżąco. Gmina spóźniła się 2 lata z kanalizacją i tak od tego czasu "bujam" się z tym szambem. Co to za pompa (zestaw)? napisz coś więcej, jak długi odcinek przyłącza, jaka rura, z jakiej głębokości podciągasz do góry wodę i czemu aż 3000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rain-men 14.03.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Oczywiscie przedmówcy mają rację. Można zastosować prosty układ z pompą najlepiej w zbiorniku z wyłacznikiem w korpusie działa na zasadzie spadku ciśnienia.Profesjonalne instalacje budowane sa w taki sposób że na wejsciu do zbiornika lub w zbiorniku w zaleznosci od powierzchni zlewni ( dachu) stosuje się pierwszy stopień oczyszczania filtr mechaniczny ( moze być kosz przy małych powierzchniach) w domu montuje sie urządzenie które nazywa sie centralą deszczową. Jeżeli się ją dobrze dobierze to można z niej wodę wykorzystywac na spłuczki i do podlewania ogrodu. Nie potrzeba wtedy już żadnej nnej pompy. Co jest jeszcze dobre to to że jak nie będzie wody w zbiorniku to przełaczy się automatycznie na wode wodociągowa. Jak będziesz potrzebowal pomocy to kontakt na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturjerzy 14.03.2013 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Moja pompa hydroforowa stoi w piwnicy ze zbiornikiem 25 litrow i daje rade, jedynie co jak sie skonczy woda w zbiorniku to musze przekrecic zawor na wode z sieci. Mnie instalacja czyli pompa i zbiornik wyszlo 3 tys zl wiec nie jest to duzo ale tez zbiornik nie jest jakis gornych lotow. Fajna sprawa jest stacja deszczowa, widzialem to w niemczech ale to tez jest wydatek... jezeli chodzi o nadmiar to mam zrobiony przelew i puszczony na trawnik (dzialka ze spadkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalecki 02.12.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Chciałbym odświeżyć wątek. Szukam pompy do wykorzystania wody deszczowej na działce. Na jakie parametry muszę patrzeć? Pompy jakiego producenta są dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makaroniarze 03.12.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Michalecki, trochę mało danych podałeś. W sumie do wykorzystania wody deszczowej masz dużo pomp. Pompy różnią się napięciem, ciśnieniem roboczym itd. Pewnie czytałeś posty kolegów powyżej, jeżeli chcesz wykorzystać wodę deszczową musisz zastosować jakiś zbiornik jak np. kolega „arturjerzy” który ma zbiornik 9000litrów. Ponieważ może pojawić się problem z brakiem deszczów i zbiornik będzie przez pewien czas pusty (tegoroczne upały idealnie to pokazały) warto było by jednak zabezpieczyć się żeby spuścić wodę w toalecie po załatwieniu sprawy . Rzuć okiem na „gotowca” jaki ma Wilo. To są systemy RainSystem AF z pompą samozasyjącą, sterownikiem i elektrozaworem więc podłączysz i wodę ze zbiornika i wodę z sieci w przypadku brak opadów. Czytałem kilka pochlebnych opinii o tych pompach, cenowo wygląda to również przyzwoicie, najpewniej na wiosnę zacznę przygotowania swojej instalacji więc wrzucę swoją opinie do tego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 06.12.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Takowych systemów jak podałeś Wilo jest dziś w naszym kraju dużo więcej, jest już w czym wybierać. Jeśli chcesz wykorzystywać do spłukiwania WC to ważne aby system automatycznie przełączał się na pobór wody sieciowej a nie uzupełniał zbiornik jak proponują niektórzy. Dolewanie do zbiornika jest mało ekonomiczne. Centrala po otrzymaniu informacji ze zbiornika powinna automatycznie poprzez zawór trójdrogowy przełączyć się na pobór wody sieciowej z podręcznego zbiorniczka. W razie co pisz na forum lub na priv Michalecki, trochę mało danych podałeś. W sumie do wykorzystania wody deszczowej masz dużo pomp. Pompy różnią się napięciem, ciśnieniem roboczym itd. Pewnie czytałeś posty kolegów powyżej, jeżeli chcesz wykorzystać wodę deszczową musisz zastosować jakiś zbiornik jak np. kolega „arturjerzy” który ma zbiornik 9000litrów. Ponieważ może pojawić się problem z brakiem deszczów i zbiornik będzie przez pewien czas pusty (tegoroczne upały idealnie to pokazały) warto było by jednak zabezpieczyć się żeby spuścić wodę w toalecie po załatwieniu sprawy . Rzuć okiem na „gotowca” jaki ma Wilo. To są systemy RainSystem AF z pompą samozasyjącą, sterownikiem i elektrozaworem więc podłączysz i wodę ze zbiornika i wodę z sieci w przypadku brak opadów. Czytałem kilka pochlebnych opinii o tych pompach, cenowo wygląda to również przyzwoicie, najpewniej na wiosnę zacznę przygotowania swojej instalacji więc wrzucę swoją opinie do tego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts