Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegrzewanie kotła kondensacyjnego o 10 st. względem wskazań automatyki-to normalne?

justkaaa

Recommended Posts

Mam kocioł Junkers Cerapur Smart 14kW. Praktycznie od początku zauwazylismy, że kocioł zasila układ CO z wyższa temperatura niz żąda od niego automatyka Fx a temperature zasilania dopasowuje dopiero mieszaczem zamykając układ co nawet prowadzi do wyłaczenia kotła. Zgłosiłam to do serwisu. Serwisant był, obejrzał, nawet nie zdjął obudowy. Skupił się na ustawieniach. Pokręcił coś, choc istotnych zmian nie dokonał i zanim pojechał powiedział, że widzi, że cos jest chyba nie tak niemniej kocioł wg niego jest sprawny, ale skonsultuje się jeszcze z innymi serwisantami i technikami Junkersa.

Dzis zadzwonił do męża i powiedział, że kotły kondensacyjne (nie wiem czy wszystkie czy tylko Junkers) działają w taki sposób, że korygują wskazania automatyki i podgrzewaja wode na zasilaniu o 10 stopni więcej i że to jest normalne. Czyli jesli automatyka informuje, że "żądana temp zasilania" to 31 stopni to kocioł grzeje (aktualna temp zasilania) 40 stopni a właściwa temperature uzyskuje poprzez mieszacz. Dla mnie to bez sensu. Dla męża także, dlatego poprosił by taka opinie przesłano nam na piśmie.

Woli ścisłości. Jak ustawimy manualnie moc na minimum to kociołek podgrzea wode do max 27-28 stopni i więcej nie jest w stanie przy takiej mocy. Jak ustawimy wieksza moc kotła to mimo, że automatyka żąda temp zasilania np. 31 stopni (a podgrzanie wody w CO do 31 stopni wymaga większej mocy niz minimalna), kociołek grzeje np. 37 stopni i dopiero mieszaczem zmniejsza temperature, zamykając układ. czasem mieszacz w końcu zamyka całkowicie układ, kociołek się wyłacza i po kilkunastu minutach sie ponownie włacza jak woda w CO się troche ostudzi. Z tym, ze takie wyłaczanie to wg mnie taktowanie a z tego co wiem optymalnie jest gdy kociołek, o ile nie jest przewymiarowany -a nasz nie jest, pracuje non-stop dopasowując moc do bieżącego zapotrzebowania.

Czy u was tez tak jest że kocioł grzeje wode do wyższej temperaury niz wymaga automatyka i dopiero mieszaczem dopasowuja ja do wymaganej?

Znam ten wątek bo niedawno go całego przeczytałam. Z tym, że u mnie kociołek nie jest przewymiarowany. Moc ma dobrana bardzo dobrze. Pytam o tą konkretną sytuację o jakiej nam powiedział serwisant tzn, że standardowym zjawiskiem w kotłach kondensacyjnych jest podgrzewanie wody na zasilaniu względem automatyki o ok 10 stopni więcej, czyli jak automatyka żąda temperatury na zasilaniu 31 stopni to kociołek grzeje wode do ok 40 stopni a zmniejszenie temperatury powinno się odbywać poprzez uruchamianie mieszacza-tak mówił serwisant.

Przecież tu jest tylu "gazowców" jak i różnej maści fachowców (instalatorzy, serwisanci) i nikt się nie wypowie czy to normalne :(

W takim razie pisze jak jest umnie.

tepmp jaka wchodzi w podłogówkę to około 22-20 stopni a temp wody ktora idzie na grzejniki czyli jaką grzeje kocioł faktycznie jest wyższa o 10 stopni.

Zatem sprobuj obniżac poziom krzywej grzewczej co skutkuje obniżeniem temp wody w kotle.

Specjalnie nie poruszałam kwestii grzejników bo nie chciałam niepotrzebnie mącić w wątku no ale skoro już to... na obiegu grzejników ustawiamy żądaną temperaturę pomieszczenia na tyle małą by automatyka nie chciała w ogóle grzać grzejników. I tak jest, bo automatyka podaje informacje, że "żądana temp zasilania grzejników to 0st (zero stopni)", więc automatyka żąda od kociołka grzanie jedynie na potrzeby podłogówki, fakt, że woda w grzejniki i tak idzie bo nie mam pozakładanych termostatów a że grzejniki mam sporo przewymiarowane to zasialnie ich z temperaturą z jaką grzeje podłogówkę wystarcza by na poddaszu było ok 19-20 stopni a mi to wystarcza bo narazie poddasze jest nie używane.

Konkludując. Wg automatyki podłogówka powinna być zasilana temperaturą 30 stopni, grzejniki w ogóle nie powinny być grzane więc automatyka informuje, że żądana temperatura zasilania grzejników to 0 st (zero), więc kociołek powinien podgrzewać wode tylko na potrzeby podłogówki czyli do tych 30 stopni, a grzeje 37st i wtedy w gre wchodzi mieszacz który stopniowo zamyka dopływ gorącej wody do obiegu aż do całkowitego zamknięcia układu i wyłączenia kociołka. Jak mu ręcznie ograniczę moc do minimum to wtedy temp zasilania jest 27-28 stopni i więcej na minimalnej mocy kociołek nie daje rady mimo, że automatyka żąda wyższej temperatury (30 stopni) -wtedy mieszacz jest w pełni otwarty czyli całość grzanej przez kociołek wody puszcza w obieg.

Według mojej i męża logiki to nie jest kwestia ustawień na automatyce bo automatyka działa sprawnie i podaje właściwe informacje, tylko, że kociołek się jej "nie słucha" i z niewiadomych powodów grzeje o kilka stopni więcej. Dlaczego?

mam dokładnie tak samo

- u mnie kocioł grzeje wodę na przykład do 30 stopni ,

czyli widzę na termometrze ze na instalację grzejnikową wchodzi 28 stopni i generalnie mam u gory za ciepło bo mam tam podłogowke (korytarz i łazienka) i grzejniki pokoje. ile mam na gorze stopni to nie wiem ale mam jeszcze szpachlowanie wiec spokojnie niech schnie.

zawory na grzejnikach mam ale odkręcone na maxa.

na podłogę wchodzi 22 stopnie przez zawor trojdrogowy czyli tak jak u Ciebie analogicznie kocioł grzeje wodę jak by niepotrzebnie.

dodam ze temperaturę na obieg 1 czyli grzejniki mam ustawione na min czyli tylko 3 stopnie

temp na podłogowkę mam ustawione na 16 stopni

na dzien dzisiejszy dalej obnizam krzywe grzewcze i dzis obniżyłem moc kotła ze 100% do 50% zobaczymy co to zmieni.

czorajsze zuzycie gazu to 7 metrow 3

dodam jeszcze to co pisał adamus na forum ze obieg grzejnikowy jest priorytetowy i on zawsze działa czyli nie mozesz go wyłączyc no chyba ze na zaworach ręcznie.

wowczas odcinasz cały obieg grzejnikowy ale moze sie zepsuc pompa ktora nie ma w co puscic wody.

Edytowane przez f.5

• 5 weeks później...