Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, zamierzam zakupic okna drewnine do domu jednorodzinnego. Mam jednak watpliwosci z wlasciwym wyborem. Lite czy klejone na mikrowczepy? Opinie dwoch wybranych przeze mnie producentow sa dokladnie odwrotne. Jeden twierdzi ze na mikrowczepy jest nieladnie, drugi twierdzi ze ich prawie nie widac. Planuje zamowic je wykonczone w kolorze lazurowym zblizonym do "starej sosny", dokladniej iroco w palecie gori.

Drugie pytanie dotyczy lakieru. Czy jest roznica w jakosci pomiedzy Gori, teraz wlascicielem jest Teknos, a sikkensem? Jezeli ktos moze podac to prosze o szczegoly. Osobiscie uwazam ze sikkens ma bardzo slaba strone internetowa. Dobranie tam koloru jest prawie nie mozliwe. Ale to tylko strona.

Dziekuje

Mariusz

Nieładnie nie wyklucza "prawie nie widać".

Zamiast wierzyć zapewnieniom poproś o próbkę. Niech Ci pokażą takie okno, jak nie mają na ekspozycji to może gdzieś je wykonywali.

Na wybarwieniach "starej sosny" mikrozlącza nie powinny być aż tak widoczne, jak na wariantach "swieżej sosny" Ale strzelam, bo nie mam przed sobą próbnika.

Zapytaj - Maćka z Bielska (znajdziesz go w tym temacie : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164857-Okna-drewniano-aluminiowe-Gebauer-vs-Sokółka )- może coś powie więcej, bo moj dostawca na codzień sosny nie używa.

Osobiście uważam że nie tyle ma znaczenie marka lakierów, co technologia ich stosowania u Twojego przyszłego Wykonawcy.

Lite czy klejone na mikrowczepy? Opinie dwoch wybranych przeze mnie producentow sa dokladnie odwrotne. Jeden twierdzi ze na mikrowczepy jest nieladnie, drugi twierdzi ze ich prawie nie widac.

To kwestie estetyczne, więc liczy się nie ich, a twoja opinia - musisz to zobaczyć i sam zdecydować. Łączenia na mikrowczepy zawsze będą widoczne, czasami widać ich ślad nawet pod lakierami kryjącymi. Nie ma więc co łudzić sie że będą "prawie niewidoczne", ale spojrzeć na to i zaakceptować ich wygląd albo nie. pzdr

Łączenia na mikrowczepy zawsze będą widoczne, czasami widać ich ślad nawet pod lakierami kryjącymi.

Zgadzam się, że czasem widać nawet pod kolorem kryjącym, ale.. sprzedaję okna dębowe na mikrowczepach i powiem szczerze, że bardzo często mam problem ze znalezieniem miejsca łączeń, bo tak dobrze pokrywa się usłojenie tego drzewa. W mahoniowatych widać to bardziej, a w sośnie to już faktycznie bywa rażące. Z tym, ze w takich "brudnych" kolorach jak teak, brudny jasny brąz mniej rzuca się w oczy:)

Witam, zamierzam zakupic okna drewnine do domu jednorodzinnego. Mam jednak watpliwosci z wlasciwym wyborem. Lite czy klejone na mikrowczepy? Opinie dwoch wybranych przeze mnie producentow sa dokladnie odwrotne. Jeden twierdzi ze na mikrowczepy jest nieladnie, drugi twierdzi ze ich prawie nie widac. Planuje zamowic je wykonczone w kolorze lazurowym zblizonym do "starej sosny", dokladniej iroco w palecie gori.

Drugie pytanie dotyczy lakieru. Czy jest roznica w jakosci pomiedzy Gori, teraz wlascicielem jest Teknos, a sikkensem? Jezeli ktos moze podac to prosze o szczegoly. Osobiscie uwazam ze sikkens ma bardzo slaba strone internetowa. Dobranie tam koloru jest prawie nie mozliwe. Ale to tylko strona.

Dziekuje

Mariusz

Mariusz sprawa nie jest taka oczywista, na jaką wygląda, bo mikrowczepy to nie tylko wygląd.

Ale po kolei pierwszy z czynników to wygląd. Powinieneś tak jak ci radzi Finlandia poprosić o wskazanie ci okna wykonanego w tej technologia, a najlepiej całego świeżo wykonanego obiektu. Jeśli to licząca się w okolicy firma to raczej nie będzie mieć kłopotów ze skazaniem nawet kilku czy kilkunastu świeżo wykonanych realizacji w danej technologii (litej lub mikrowczepu) po obejrzeniu ich powinieneś ocenić czy mikrowczep cię razi czy też nie. Moim skromnym zdaniem dobrze wykonanego mikrowczepu praktycznie nie widać, ale będzie to też zależeć od typu drewna i od koloru lakieru.

Drugi aspekt to technologia patrząc na drewno jako na surowiec naturalny oczywistym jest to, iż występują w nim pewne wady anatomiczne (pęcherze żywiczne, zwoje, sęki itp.) tak wiec dobrze jest mieć możliwości usuwania tych wad a właśnie to dają mikrowczepy można usunąć z drewna to, co nam się nie podoba albo to, co psuje jego parametry a później połączyć je na nowo w tej technologii. Dodatkowo mikrowczep sam z siebie jest wytrzymalszy niż drewno obok niego oraz co ważne znosi naprężenia tak jak robi to też klejonka naprzemienna. Po prostu lity kawałek drewna chce się wypatrzyć w jakiś tam określony dla niego sposób, jednak, gdy przetniemy włókna i połączymy je na nowo na mikrowczepy to w znacznej mierze naprężenia występujące w drewnie i chęć do patrzenia się drewna zostanie zniesiona.

Co do lakierów to tak jak napisał Finlandia ważniejsza jest technologia malowania. Wiodący producenci dysponują podobnym zaawansowaniem produktu. Dla ciebie ważne jest nie to, jakiej klasy jest puszka lakieru do drewna na półce w sklepie czy u producenta okien, ale to, jakiej klasy jest ostateczna powłoka na wybranym przez ciebie oknie.

Ps. Ja osobiście jestem zwolennikiem mikrowczepów gdyż w niższej cenie dostajemy drewno pozbawione większości wad drewna litego.

Pozdrawiam Maciek

Edytowane przez maciekbielsko

:)

Muszę przyznać, że kończę rok w dobrym nastroju - nie tylko dlatego, że udało mi się zakończyć go z dobrymi wynikami :)

Takie rozmowy budują i dla nich jestem na forach.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

I nie ma się czego bać przy dobrych oknach drewnianych :D

Mariuszu , na sośnie w wersji lazur ZAWSZE łączenia są wyrażnie widoczne. Sosna ma taką budowę ,że są fragmenty o znacznej różnicy kolorów i elementy jasne są łączone z ciemnymi i tego nie da się ukryć. W drewnie dopuszczonym do łączenia na mikrowczepy ( w założeniu będzie to element lakierowany na kolor kryjący ) zdarzają się przebarwienia ( wstępne stadium sinizny ). Reasumując , jeżeli estetycznie widoczne łączenia tobie nie przeszkadzają , a cena takiej stolarki jest o 10 % lub wiecej niższa niż z drewna litego to kup mikrowczepy. Jeżeli jest inaczej to kup WERSJĘ BEZ MIKROWCZEPÓW.