kany 31.12.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 WItam serdecznie Mam problem chcielismy podlaczyc przed nowym rokiem prad do domu kablem ziemnym yky 4x10 ale kupilem go 4 m za krotki ,doszedl tylko do srodka garazu. Czy jest mozliwosc polaczenia tego kabla czy tylko wymiana na nowy ? Kolega mi podpowiedzila zemoze w garazu jakas skrzynke zrobic i tam go laczyc.Pomocy dolek wykopany i nie wiem co robic a ida mrozy Dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 31.12.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 W każdej praktycznie hurtowni dostaniesz kompletny zestaw do mufowania kabli. Prawidłowo wykonane połączenie nie powinno osłabić kabla.Oczywiście można też owe połączenie wykonać w skrzynce na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 01.01.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Zdecydowanie w skrzynce na scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 01.01.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Zdecydowanie mufa, żywiczna czy termokurczliwa to już Twój wybór: http://media.edelman.pl/pr/162248/3m-wprowadza-na-rynek-mufy-przelotowe-z-zywica-scotchcast-40 http://www.budnet.pl/Zestawy_zywiczne_do_laczenia_kabli,Instalacje_elektryczne_i_gazowe,100802-czytaj.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.01.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Skrzynka hermetyczna na ścianie, może być nawet tuż nad podłogą w garażu.Do tego porządne złączki śrubowe 16 lub 25mm2. Kable połącz złączką na zakładkę. Nie rób żadnej mufy pod posadzką w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 02.01.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Ja też bym zrobił skrzyneczkę i połączył w niej. Raczej bym tego nie zabetonował. Licho nie śpi a potem można żałować Lepiej kupić 5 m więcej niz 1 za mało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.01.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 ... kablem ziemnym yky 4x10 ale ... ... Do tego porządne złączki śrubowe 16 lub 25mm2. Kable połącz złączką na zakładkę... Przekrój 16mm2 będzie za mały ponadto do takich kabli stosuje się tuleje kablowe: http://www.nokaut.pl/szukaj/elektryka/tulejka-kablowa-miedziana-10mm.html które jak nie masz odpowiedniej praski (a nie masz) to możesz zastosować np. młotek i kowadło. Takie połączenie jest trwałe na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.01.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Z zaprasowaniem tulejek się zgadzam. Z tłuczeniem młotkiem już nie. Raz wyjdzie, raz nie wyjdzie. Mało powtarzalna metoda dla niewprawnej ręki. Praski nie posiadam, nie mam takiej potrzeby. Pytający również jej nie posiada i raczej nie wyrzuci kilka stów dla 2 minut zabawy.Pozostaje próba wypożyczenia praski z lokalnej hurtowni w co wątpię.Lokalny elektryk również nie wypożyczy praski, bo po to inwestował żeby zarabiać kasę a nie wypożyczać narzędzia za browara. Biorąc pod uwagę brak narzędzia nadal proponuję kostkę zaciskową w puszce hermetycznej i montaż całości w ścianie.Rozmiar 16mm2 lub 25mm2. Przewód mocowany jednocześnie 2 śrubami.Kostka (przelotowa) tego typu - http://www.przewodyelektryczne.com.pl/do-puszek/249-listwa-zaciskowa-5x16-mm2.html W tej skrzynce można zrobić przy okazji punkt rozdziału, ale to luźna sugestia bo nie wiem gdzie i jaki jest uziom w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts