Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy !!!

Recommended Posts

WItam serdecznie

Mam problem chcielismy podlaczyc przed nowym rokiem prad do domu kablem ziemnym yky 4x10 ale kupilem go 4 m za krotki ,doszedl tylko do srodka garazu. Czy jest mozliwosc polaczenia tego kabla czy tylko wymiana na nowy ? Kolega mi podpowiedzila zemoze w garazu jakas skrzynke zrobic i tam go laczyc.Pomocy dolek wykopany i nie wiem co robic a ida mrozy

Dziekuje pozdrawiam

kany napisał:
... kablem ziemnym yky 4x10 ale ...

robertsz napisał:
... Do tego porządne złączki śrubowe 16 lub 25mm2. Kable połącz złączką na zakładkę...

Przekrój 16mm2 będzie za mały ponadto do takich kabli stosuje się tuleje kablowe:

http://www.nokaut.pl/szukaj/elektryka/tulejka-kablowa-miedziana-10mm.html

które jak nie masz odpowiedniej praski (a nie masz) to możesz zastosować np. młotek i kowadło.

Takie połączenie jest trwałe na amen.

Z zaprasowaniem tulejek się zgadzam.

Z tłuczeniem młotkiem już nie. Raz wyjdzie, raz nie wyjdzie.

Mało powtarzalna metoda dla niewprawnej ręki.

Praski nie posiadam, nie mam takiej potrzeby.

Pytający również jej nie posiada i raczej nie wyrzuci kilka stów dla 2 minut zabawy.

Pozostaje próba wypożyczenia praski z lokalnej hurtowni w co wątpię.

Lokalny elektryk również nie wypożyczy praski, bo po to inwestował żeby zarabiać kasę a nie wypożyczać narzędzia za browara.

Biorąc pod uwagę brak narzędzia nadal proponuję kostkę zaciskową w puszce hermetycznej i montaż całości w ścianie.

Rozmiar 16mm2 lub 25mm2. Przewód mocowany jednocześnie 2 śrubami.

Kostka (przelotowa) tego typu - http://www.przewodyelektryczne.com.pl/do-puszek/249-listwa-zaciskowa-5x16-mm2.html

W tej skrzynce można zrobić przy okazji punkt rozdziału, ale to luźna sugestia bo nie wiem gdzie i jaki jest uziom w budynku.