kany 31.12.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 WItam serdecznie Mam problem chcielismy podlaczyc przed nowym rokiem prad do domu kablem ziemnym yky 4x10 ale kupilem go 4 m za krotki ,doszedl tylko do srodka garazu. Czy jest mozliwosc polaczenia tego kabla czy tylko wymiana na nowy ? Kolega mi podpowiedzila zemoze w garazu jakas skrzynke zrobic i tam go laczyc.Pomocy dolek wykopany i nie wiem co robic a ida mrozy Dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 31.12.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 W każdej praktycznie hurtowni dostaniesz kompletny zestaw do mufowania kabli. Prawidłowo wykonane połączenie nie powinno osłabić kabla.Oczywiście można też owe połączenie wykonać w skrzynce na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 01.01.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Zdecydowanie w skrzynce na scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 01.01.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Zdecydowanie mufa, żywiczna czy termokurczliwa to już Twój wybór: http://media.edelman.pl/pr/162248/3m-wprowadza-na-rynek-mufy-przelotowe-z-zywica-scotchcast-40 http://www.budnet.pl/Zestawy_zywiczne_do_laczenia_kabli,Instalacje_elektryczne_i_gazowe,100802-czytaj.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.01.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Skrzynka hermetyczna na ścianie, może być nawet tuż nad podłogą w garażu.Do tego porządne złączki śrubowe 16 lub 25mm2. Kable połącz złączką na zakładkę. Nie rób żadnej mufy pod posadzką w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 02.01.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Ja też bym zrobił skrzyneczkę i połączył w niej. Raczej bym tego nie zabetonował. Licho nie śpi a potem można żałować Lepiej kupić 5 m więcej niz 1 za mało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.01.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 kany napisał: ... kablem ziemnym yky 4x10 ale ... robertsz napisał: ... Do tego porządne złączki śrubowe 16 lub 25mm2. Kable połącz złączką na zakładkę... Przekrój 16mm2 będzie za mały ponadto do takich kabli stosuje się tuleje kablowe: http://www.nokaut.pl/szukaj/elektryka/tulejka-kablowa-miedziana-10mm.html które jak nie masz odpowiedniej praski (a nie masz) to możesz zastosować np. młotek i kowadło. Takie połączenie jest trwałe na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.01.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Z zaprasowaniem tulejek się zgadzam. Z tłuczeniem młotkiem już nie. Raz wyjdzie, raz nie wyjdzie. Mało powtarzalna metoda dla niewprawnej ręki. Praski nie posiadam, nie mam takiej potrzeby. Pytający również jej nie posiada i raczej nie wyrzuci kilka stów dla 2 minut zabawy.Pozostaje próba wypożyczenia praski z lokalnej hurtowni w co wątpię.Lokalny elektryk również nie wypożyczy praski, bo po to inwestował żeby zarabiać kasę a nie wypożyczać narzędzia za browara. Biorąc pod uwagę brak narzędzia nadal proponuję kostkę zaciskową w puszce hermetycznej i montaż całości w ścianie.Rozmiar 16mm2 lub 25mm2. Przewód mocowany jednocześnie 2 śrubami.Kostka (przelotowa) tego typu - http://www.przewodyelektryczne.com.pl/do-puszek/249-listwa-zaciskowa-5x16-mm2.html W tej skrzynce można zrobić przy okazji punkt rozdziału, ale to luźna sugestia bo nie wiem gdzie i jaki jest uziom w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts