Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Multibox RTL - dziwne odgłosy

art-e

Recommended Posts

Witam kolegów

Mam założony Multibox RTL (firma Heimer czy jakoś tak) na podłogówce w łazience na powrocie. Podłączony do skrzynki rozdzielacza na grzejniki.

Z powodu stosunkowo dużych temp na dworze (ok. +10st) chciałem ustawić na niższej temp w podłoge. Z instrukcji wynika że skala 2 - 20st, 3 - 30st itd

Ustawiłem więc skale na 2.5 i RTL zaczyna wydawać dziwne odgłosy. Takie burczenie, terkotanie - jedno po drugim w krótkich odstępach czasu trrrrrr trrrrrrr trrrrrrrr .... Jest tak głośne że słychać w całym domu. Czuć jak rura wodna podłączona do RTL aż drży podczas tego terkotania. Pomaga przestawienie zaworu na wyższą temp, wówczas to znika.

No ale przeciez nie będę dawał cały czas wysokiej temp kiedy nie potrzeba.

Ktoś ma pomysł co to może być?

RTL to ogranicznik temperatury powrotu z grzejnika podłogowego. Nastawa 2,5 oznacza że zawór zaczyna się zamykać gdy temperatura na powrocie z wężownicy osiąga zadaną wartość w tym wypadku 25*C. Zawór się wzbudza ponieważ odkłada się na nim zbyt duże ciśnienie w trakcie przymykania.

Masz dwie możliwości: obniżyć temperaturę w instalacji CO i ustawić wyższą temperaturę powrotu na RTL'u lub obniżyć wysokość podnoszenia pompy CO i przeregulować (zwiększyć) nastawy wstępne na zaworach/wkładkach termostatycznych w grzejnikach żeby zwiększyć w nich przepływ rekompensujący zmniejszoną wydajność pompy CO.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Pytanie uzupełniające. Jak masz podłączony RTL w szafce rozdzielaczowej czy w puszce na ścianie w łazience?

nilsan

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.

RTL podłączony w puszce na ścianie. Chciałem dać go do szafki ale z tego co wyczytałem temp w szafce od zasilania jest dość wysoka i zawór może być zamknięty cały czas.

Zauważyłem już to co napisaliście tzn że jest to spowodowane ciśnieniem gdyż jak tylko odkręce głowice w którymś z grzejników RTL przestaje buczeć.

Jednak tak nie może to działać gdyz nie będę niepotrzebnie tak grzał tylko po to aby RTL nie burczał.

1.

Pompa CO jest w tej chwili ustawiona na II biegu. Jak daje ją na I bieg to grzejniki na poddaszu przestają grzać.

Dla mnie to chyba oznacza że pompa nie wydala. Jak dam na II bieg, grzejniki zaraz zaczynają grzać.

Chyba że trzeba czekać dużo dłużej - tutaj proszę o Waszą opinię.

2.

Mogę obniżyć temp zasilania CO, jednak nie mam zaworu 4d. wszystko idzie przez wymiennik płytowy.

Więc musiałbym obniżyć temp na piecu. W tej chwili mam 52 stopnie. Nie wiem czy jest bezpieczne schodzenie na niższe nastawy

3.

Nilsan co oznacza : "obniżyć wysokość podnoszenia pompy CO i przeregulować (zwiększyć) nastawy wstępne na zaworach/wkładkach termostatycznych w grzejnikach żeby zwiększyć w nich przepływ rekompensujący zmniejszoną wydajność pompy CO"

Jak się do tego zabrać?

art-e

Nilsan co oznacza : "obniżyć wysokość podnoszenia pompy CO i przeregulować (zwiększyć) nastawy wstępne na zaworach/wkładkach termostatycznych w grzejnikach żeby zwiększyć w nich przepływ rekompensujący zmniejszoną wydajność pompy CO"

Jak się do tego zabrać?

Oznacza przestawienie pompy na pierwszy bieg.

Dla każdego biegu pompy od 1 do 3 (może być więcej biegów) jest inna charakterystyka jej pracy tzn wydajność (przepływ) oraz wysokość podnoszenia (nadciśnienie robocze). Im wyższy bieg tym te parametry są wyższe.

Każdy grzejnik powinien być wyposażony w zawory termostatyczne lub wkładki termostatyczne z możliwością regulowania przepływu wody przez grzejnik poprzez zmianę tzw. nastawy wstępnej (kryzowanie), za pomocą której ustala się maksymalny przepływ wody dla każdego grzejnika, wymagany dla uzyskania jego projektowej wydajności cieplnej (ogranicznik przepływu). Nastawę tą dobiera się w zależności od biegu na którym pracuje pompa. Stąd jeżeli obniżasz bieg pompy musisz również zmienić nastawy wstępne na zaworach termostatycznych (zwiększyć je), żeby zrekompensować obniżenie charakterystyki wydajności/ wysokości podnoszenia pompy i uzyskać taką samą pracę grzejników jak przed zmianą.

Po wykonaniu nastawy wstępnej przepływem wody przez grzejnik steruje głowica termostatyczna w funkcji temperatury w pomieszczeniu, ale tylko w zakresie od zera do wartości określonej nastawą.

Najlepiej taką regulację zlecić hydraulikowi, który wykonywał instalację CO, ponieważ duża część z dostępnych na rynku zaworów/wkładek termostatycznych wymaga do zmiany nastawy specjalnego klucza.

nilsan

PS

Może być tak, że w przypadku twojej instalacji takie przeregulowanie instalacji nie zapewni prawidłowej pracy grzejników z pompą na pierwszy biegu.

Wtedy nie pozostanie ci nic innego jak zainwestować w zawór mieszający 3/4D i regulować pracę instalacji w funkcji temperatury na zasilaniu instalacji CO.

Edytowane przez nilsan

Spróbuje dziś przełaczyć pompke od CO na I bieg a pompkę od obiegu kotłowego zostawić a II biegu.

Zobaczymy co to da.

Zawór RTL raczej est dobrze podłączone (strzałki na zaworze)

Nilsan, grzejniki mam Kermi Therm X2 bez głowic termostatycznych. Montowane są w nich wkładki z jakąś wstępną nastawą kv.

Czy to o tych wkładkach pisałeś - że trzeba je przestawić po zmianie biegu pompki?

Popraw mnie jeśli źle rozumuje:

Wkładki ograniczają max ilość wody jaka może przepłynąć przez grzejnik.

Zmieniam bieg pompki na I.

Grzejniki powinny grzać słabiej - ale chyba powinny grzać a nie że nie grzeją wcale?

Regulacją wkładki zmienie że zwiększe jakby moc grzejnika ale to dopiero odczuje jak grzejnik będzie chodził w okolicy swojej pełnej mocy.

art-e:

Jak najbardziej powinny grzać słabiej.

Jeśli przestają grzać to znaczy, że twoja pompa powinna pracować jednak na drugim biegu.

Masz duże straty na rurociągach przesyłowych (małe średnice rur) i koncepcja ze zmianą nastaw upada.

Pozostaje zainstalować zawór 3/4D i przy jego pomocy obniżyć temperaturę na zasilaniu instalacji, dzięki czemu będziesz mógł podwyższyć temperaturę na RTL'u.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Przypuszczam, że masz podłogówkę wyłapaną z rozdzielacza.

Możesz zatem spróbować jeszcze jednego.

Kupić zawór powrotny grzejnikowy z regulowanym liczbą obrotów przepływem (figura prosta, nie kątowa).

Zamontować go na belce powrotnej rozdzielacza CO w miejscu w którym podpięta jest rura powrotna z RTL'a do rozdzielacza, uprzednio ją odpinając.

Innymi słowy wstawić szeregowo w obieg podłogówki pomiędzy króćcem belki i rurą powrotną z RTL'a.

W ten sposób będziesz mógł regulować w pewnym zakresie przepływ w wężownicy i wyeliminować opisywaną hałaśliwą pracę RTL'a, pozostawiając pompę CO na drugim biegu. Część nadmiaru ciśnienia z RTL'a odłoży się na tym zaworze.

Będzie to najtańsze rozwiązanie twojego problemu.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Przypuszczam, że masz podłogówkę wyłapaną z rozdzielacza.

Możesz zatem spróbować jeszcze jednego.

Kupić zawór powrotny grzejnikowy z regulowanym liczbą obrotów przepływem (figura prosta, nie kątowa).

Zamontować go na belce powrotnej rozdzielacza CO w miejscu w którym podpięta jest rura powrotna z RTL'a do rozdzielacza, uprzednio ją odpinając.

Innymi słowy wstawić szeregowo w obieg podłogówki pomiędzy króćcem belki i rurą powrotną z RTL'a.

W ten sposób będziesz mógł regulować w pewnym zakresie przepływ w wężownicy i wyeliminować opisywaną hałaśliwą pracę RTL'a, pozostawiając pompę CO na drugim biegu. Część nadmiaru ciśnienia z RTL'a odłoży się na tym zaworze.

Będzie to najtańsze rozwiązanie twojego problemu.

nilsan

zawór powrotny grzejnikowy z regulowanym liczbą obrotów przepływem - sorki ale jestem lajkonikiem w tej branzy, daj linka na to

Nilsan, udało się przełączyć na I bieg pompkę CO i grzejniki ładnie grzeją dalej na górze. To dlatego że zostawiłem pompkę od obiegu kotłowego na II biegu. Poprzednio zmieniłem obie na I bieg i grzejniki nie grzały.

Teraz będę testował jak będzie się zachowywał RTL