Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINEK - poradź jak dobrze go obudować

sterowiec40

Recommended Posts

Witam

Mój pomysł na kominek jest"znany" na forum ,pozwoliłem sobie jednak na założenie oddzielnego tematu bo może uda mi się uzyskać w ten sposób więcej informacji od fachowców z forum jak i porad kominkowych amatorów takich jak ja.

Zacznę od informacji o kominku

-wkład MAJA 12

-odzysk ciepła ze spali

-obudowa narożna (bez wełny i k-g) , dół cegły, góra szamot

-do zabudowy jest też wnęka , gdzie stoi mojej konstrukcji "odzyskiwator" ciepła ze spalin

-będzie też doprowadzenie ciepłego pow. do łazienki i na poddasze

-do ogrzania 56m2 + poddasze

A tak to wygląda na dzień 31-12-2011

105_0312.jpg

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcę wnękę "wyłożyć" czymś akumulacyjnym, np. szamotem , wnęka jest łącznikiem z kuchnią i chcę żeby to była ciepła ściana.

Jak już wspomniałem na innym wątku, "maja 12 " to nie jest mercedes i szału z z tej kasety nie będzie ale na "moją kubaturę" powinno wystarczyć.

Ma to być połączenie kumulacji z konwekcją

Jeśli wymuruję dół z cegieł szamotowych to powinienem je od wewnątrz zaimpregnować szkłem wodnym ,żeby nie pyliły?

A może lepszy będzie klinkier?

Wiesz z tego co się orientuję to Maja najlepiej wygląda naga ....przynajmniej wg Francisco Goi ;) Z drugiej strony jak Maja 12 .. to lepiej sobie odpuść ... weź coś sprawdzonego w akumulacji. Nie wszystko można z Mają , igrasz z ogniem który raz idzie w górę a raz w dół . Maja jest do grzania ruchem powietrza czyli konwekcji :)

Mistrzu

Z Mają jestem już "związany":rolleyes: na pewno na kilkanaście lat , więc z nią muszę sobie "ułożyć" ciepło

Robimy kominek z tego co widać plus obudowa (nie z k-g)

Mistrzu poradź jak dobrze go obudować

w/g Goi Maja jest też ubrana::cool:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Maja_naga_i_Maja_ubrana

Edytowane przez sterowiec40

Gość Konto usunięte_12*

sterowiec40!

Nie przejmuj się "dogryzaniem" tutejszych kominkowych "wyżeraczy". Mnie też się tu już nieraz "dostało". Uważam, że dobrze robisz próbując odzyskać ciepło z tego mało ekonomicznego wkładu. Sam brałem pod uwagę niedrogą Maję, ale na jakikolwiek odzysk ciepła nie mam niestety miejsca. Zamiast niej wybrałem najmniejszą Tarnavę Image 12 kW, która od Mai jest szczelniejsza, dlatego liczę na jej nieco większą sprawność. Już rozpocząłem (znów z uwagi na brak miejsca) samodzielną obudowę z płyt Super Isol. Będzie więc to (w odróżnieniu od Twojej) obudowa "zimna". Dla dodatkowego odzysku ciepła mam jedynie możliwość zlecenia wykonania nietypowego radiatora z większą ilością grubszych żeberek spawanych spoiną naprzemienną ciągłą (a nie punktową, jak to można zobaczyć w tych oferowanych w marketach). Bo taki "marketowy" radiator jako źródło odzysku ciepła praktycznie jest tyle wart, co zwykła rura :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Pozdrawiam Ciebie "Eniu" [ kimkolwiek ;) jesteś loginie ;):yes: ] ... Szczęśliwego Nowego ....sezonu polowań na forum .. Zaczynasz ostro z kopyta ... musisz być bardzo rządny awantur . Twoje traktowanie prawie wszystkich innych ludzi z branży jak kretynów to cecha charakterystyczna dla twojego " prawdziwego autora" .. Powiem wprost nic tak jak ta właśnie specyficzna wizja świata nie zdradza prawdziwego autora twych wpisów .

"Nie przejmuj się "dogryzaniem" tutejszych kominkowych "wyżeraczy"."

Sobieradek

masz trudności z odróżnieniem kretyna od reszty towarzystwa ? :D

Ja tylko zadałem sugestyjne pytanie.

A tu odrazu wyzwiska typu kretyn...

I to zara na początku nowego roku. Według mnie to nie na miejscu.

Ja tam toporek od kilku ładnych lat mam zakopany, myślałem że tak już sobie tam zostanie.

No ale zresztą teraz zgodnie z rzeczywistością wszelkie tego typu obrazy można załatwić w "białych rękawiczkach" Nie trzeba wyzwisk, awantur, toporków.

Edytowane przez bohusz

witam

mam małe pytanko czy ścianę z cegły, stanowiącą obudowę kominka należy ocieplać? nie chciał bym zakładać nowego wątku dla prostego pytania a nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na tym forum.

Nie, cegła się nagrzeje od wewnątrz i odda ciepło z drugiej strony

na podobieństwo pieca kaflowego.

Gość Konto usunięte_12*
Ja tylko zadałem sugestyjne pytanie.

A tu odrazu wyzwiska typu kretyn...

I to zara na początku nowego roku. Według mnie to nie na miejscu.

Popieram:yes:

Nie chciałbym też, aby moje nieśmiałe utyskiwanie służyło komukolwiek za "amunicję" do zwykłej pyskówki.

Jeszcze raz zaproponuję, aby tutejsi wysokiej klasy fachowcy od kominków pokazywali równie wysoką klasę i kulturę w swoich (nawet krytycznych) wypowiedziach.

Pozdrawiam wszystkich z Nowym Rokiem :bye:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

sobieradek dogryzaniem się nie przejmuję , "trochę znam" to kominkowe towarzystwo i wiem ,że te Polaków rozmowy przy kominku delikatnie mówiąc są czasami , upierdliwe, zgryźliwe ale nic to " psy szczekają a karawana idzie dalej"

Mam jak wspomniałem na początku tematu wkład Maja 12 i chcę ją ciepło i ładnie ubrać.

Jak to zrobić?

Nie piszcie ,że są lepsze wkłady bo wiem ,że są.

witam

mam małe pytanko czy ścianę z cegły, stanowiącą obudowę kominka należy ocieplać? nie chciał bym zakładać nowego wątku dla prostego pytania a nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na tym forum.

Ja bym nie izolował cegły od wewnątrz bo i po co. Cegła się nagrzeje i będzie ok. Akumulacja i oddawanie ciepła przez promieniowanie.

Popatrz NA KOMINY MUROWANE, setki lat takowe były budowane... a tam przecież spaliny są.

Teraz w styczniu będę czynił taką właśnie obudowę z cegieł. Zastanawiam się czy aby ich nie ciąć na połowę, aby ściana była cieńsza i przez to również lżejsza. Bo to na poddaszu trzeci kominek w tym domciu.

Teraz taka ponoć moda i tak ludziska niektóre chcą. Z zewnątrz ma być też cegła, nie fugowana nawet i może być pobrudzona zaprawą. Bo tak ma być i już.

Edytowane przez bohusz

proszę fachowców o pomoc :)

może mi ktoś zdradzić tajemnicę jak zabudowuje się wkład kominkowy na półokrągło jak na dodanej fotce (pożyczonej z netu) :)

czy jest to płyta karton-gips czy krzemiankowa, doradźcie bo mam komin a zwłaszcza wyczystkę w kiepskim miejscu i chcę tam dać lechmę korner

pozdrawiam

Wojtek

n (57).JPG