bladyy78 04.01.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Polaniczka12 potwierdzam to co mówi Piotr niedawno wykonałem sobie taką przystawkę wysoką na 1m bo rura spalinowa była bardzo gorąca i po zamontowaniu takiego wymiennik spodziewałem się dobrych rezultatów, ale się rozczarowałem, niestety sprawność tego nie jest zbyt duża i to co piszą producenci tych przystawek można wstawić miedzy bajki. Co prawda u mnie to współpracuje na kominku z płaszczem wodnym gdzie spaliny są zapewne chłodniejsze niż u ciebie, ale drugi raz bym sobie to odpuścił. A co do schłodzenia spalin nie musisz się tego obawiać u mnie spaliny mimo że ochłodzone przez płaszcz kominka i dodatkowy wymiennik na kominku wciąż są bardzo gorące i o wykrakaniu kondensatu nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Ciekawe jak wielu piszących na forum bagatelizuje problem kondensacji .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Ciekawe jak wielu piszących na forum bagatelizuje problem kondensacji .. Ty też , skoro operujesz półsłówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 05.01.2012 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 To trochę z małe urządzenie, by napędzać nim przystawkę wodną, tym bardziej wpinać ją w CO Twojego domu. Narobisz sobie więcej kłopotu niż zyskasz. Temperaturę oddawaną do komina, lepiej zagospodarujesz i bez większych problemów, budując za piecykiem modułową masę akumulacyjną . Masa powinna być lżejszego kalibru. KMS, CMA niekoniecznie - inne, o mniejszej bezwładności. Piotrze tak na mój "ślyp" to za tym kominkiem u polaniczanki12 nic się nie zmieści., jedynie co to jakaś nadbudowa nad piecykiem. Ale Ty mi powiedz co będzie lepsze na obudowę mojej kasety. Czy obudować to cegłą zwykła, klinkierową a może szamotową? "Heloł" gdzie jest moderator proszę trzymać się tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Polaniczanka12 ma kozę. Odsuwasz i masz miejsce. Pokazałeś kominek z piaskowca, teraz piszesz o cegle. Jakaś wersja ostateczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 05.01.2012 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 PiotrPisałem parę postów wyżej ,że piaskowiec w płytkach przyklejony do obudowy z:-cegły zwykłej-cegły klinkierowej-cegły szamotowej Która będzie lepsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Piotr Pisałem parę postów wyżej ,że piaskowiec w płytkach przyklejony do obudowy z: -cegły zwykłej -cegły klinkierowej -cegły szamotowej Która będzie lepsza ? W takim razie "rybka" . W Skokach powinni wiedzieć co to znaczy. Ze względu na jakość (domieszki), szamot najzdrowszy . To tak nawiązując do ogólnokominkowej dyskusji na temat "która gorzałka najzdrowsza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 06.01.2012 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Piotr"rybka" przetłumacz mi to ze "skockiego" na nasze bo ja" skoczanin przyjezdny" .rodzony w Jarocinie a drugie pół życia spędziłem w Poznaniu. Noto zbieram kaskę na szamot. Gdzieś na forum obiło mi się o uszy ,że można go kleić na zwykły klej do płytek Czy może się mylę (wiem że dzwonią ,ale nie wiem , w którym kościele) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx żeby nie "nabijać" postów mam pytanko po za tematem do starych wyjadaczy. Czy na forum kominkowym są tematy dotyczące budowy kominka ,gdzie założyciel-{budowniczy amator } tematu napisał pierwszy i "ostatni" pokazując efekt końcowy swojego "pomysła"? Edytowane 6 Stycznia 2012 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.01.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 (edytowane) na przykład to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189482-Kominek-naro%C5%BCny-od-zera-do-10-ty%C5%9B-o) wzięło się stąd (tak od 5 strony): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181603-Robimy-zabudow%C4%99-kominka-samemu/page5 wcześniej o cegłach szamotowych było, ale "pacjent", zmienił szpital Edytowane 6 Stycznia 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 07.01.2012 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 eniu masz rację faktycznie jest tego trochę jeszcze tu : http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?72-Kominki/page8&order=desc można coś znaleźć "szukajcie a znajdziecie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 07.01.2012 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Wracając do mojej Mai z "odzyskiwaczem" ciepła to udało mi się po drobnych jej przeróbkach uzyskać za "odzyskiwaczem" 250*C , a na początku było 205*C. Planuję jeszcze zmienić doprowadzenie powietrza.Obecnie powietrze wchodzi pod ruszt i częściowo jest doprowadzane do spalania górnego -widać to tu: Docelowo ma być całkowicie do góry. Szuflada na popiół będzie wypełniona szamotem, ruszt wyjęty. Dodatkowo powietrze będzie można "dopuszczać" kratkami w szufladzie. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 07.01.2012 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 polaniczanka 12 , a może takie "rogi" dla Twojej kozy To tylko przykład jak by "iść" w górę z odzyskiem ciepła bo na odsuwanie kozy tam za wiele miejsca nie widzę, a nadbudowa wydaję mi się najmniej inwazyjna w już urządzone wnętrze. Ale nie wiem co jest za ścianą po prawej , bo wtedy można by przy większym bałaganie coś w tej ścianie zrobić. polaniczanka12 traktuj te pomysły jako pomysły amatora , a o szczegóły dopytuj fachowców na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.01.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Ładne klamoty, ładne spawy, to i niezły design się zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 12.01.2012 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 WitamJest mały zastój w temacie to zapytam o taką sprawę.Możecie kogoś polecić ,kto obuduje kominek kaflami (ciepły) w okolicach Mielna.- pytam w imieniu kolegi , który tam budujeo ddp. proszę na priv by tu nie robić zamieszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polaniczanka12 17.01.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 To trochę z małe urządzenie, by napędzać nim przystawkę wodną, tym bardziej wpinać ją w CO Twojego domu. Narobisz sobie więcej kłopotu niż zyskasz. Temperaturę oddawaną do komina, lepiej zagospodarujesz i bez większych problemów, budując za piecykiem modułową masę akumulacyjną . Masa powinna być lżejszego kalibru. KMS, CMA niekoniecznie - inne, o mniejszej bezwładności. w takim razie zniechęciłam się , chwilowo się wstrzymam - narobię sobie "bigosu" w pokoju a mogę nie osiągnąć oczekiwanych efektów. Rozważe chyba sprzedaz obecnego kominka a zakup "kozy" z płaszczem wodnym. Boję się ryzyka. pozdrawiam i dziękuję za rady! p.s. można prosić o szczegóły lub link co to jest modułowa masa akumulacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 17.01.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witam Jest mały zastój w temacie to zapytam o taką sprawę. Możecie kogoś polecić ,kto obuduje kominek kaflami (ciepły) w okolicach Mielna.- pytam w imieniu kolegi , który tam buduje o ddp. proszę na priv by tu nie robić zamieszania Zadzwoń jutro podam kontakt do zduna z tamtych okolic . 663 443 321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 25.01.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 WitamUcichło trochę w moim temacie."Moja" MAJA ma dorobiony dolot powietrza na zasadzie wywiercenia chyba czterech otworów w popielniku i dołożeniu przystawki do której można podłączyć rurę z powietrzem z zewnątrz.Moje pytanie jest takie: Czy przez te otwory wpływa dostatecznie dużo powietrza?Czy jak je powiększę to będzie na plus czy minus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Jak są za małe, to powiększenie będzie na plus. Jak za duże to na minus ... A tak na poważnie. To jakie one są ? No co z tym zdunem od Mistrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 27.01.2012 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Eniu 1/Tak wygląda fabrycznie doprowadzenie powietrza do popielnika: 2/Dałem nr telefonu Mistrza koledze ale na razie kumpel się nie odzywa Więcej powietrza to "plusy dodatnie , czy plusy ujemnie" ? Dodam,że powietrze będzie sterowane przepustnicą ręcznie i pójdzie do spalania górnego. Chcę zlikwidować ruszt , doświadczalnie sprawdzę jak będzie się palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.01.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam.Jak chcesz przerobić doprowadzenie powietrza żeby uzyskać spalanie górne?Zostaw sobie chociaż minimalną możliwość dostarczenia powietrza w dolną część paleniska z możliwością regulacji/zamknięcia - to czasami przydatne."Plusy ujemne" nadmiaru powietrza w pewnym momencie procesu spalania to mniejsze temperatury spalania i szybkie chłodzenie samego paleniska.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts