DANIEL SIS 11.04.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 " zakupić kasetę dolotową 2x125 kanał okrągły " Czy coś takiego miałeś na myśli? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 11.04.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 11.04.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Kilkaset takich otworów wprost z komory grzewczej przez scianę skoro wykonałeś to znaczy , ze akustyki nie ma. Pan i pani domu wieczorem oglądają tv i moze cos jeszcze, przez scianę do sypialni ( np. dzieci) mają zrobioną dziurę jako rzekłeś wprost z komory, czyli przez scianę przecież. To skąd niby mają dzieci za scianą słyszeć co mama mówi do taty skoro dzieli je przecież siatka kratki , komora wkładu (pudło rezonansowe) i druga siatka . No przecież to jest arcyboleśnie proste, jak ja na to nie wpadłem wcześniej. Szczególnie, ze przez to wykucie o grubosci 24 cm (lub 12 ?) mozna jeszcze, a chyba nawet należy przepuscić termoflex izolowany i to 2 sztuki i to 125 fi. Dziękuję i przepraszam jednocześnie wrażenia akustyczne w tym przypadku będą znikome, wręcz żadne. Wykonałem kilkaset takich otworów, tylko pamiętać proszę o dobrym wykonaniu ( nie dziura w ścianie i wklejona na klej ramka kratki tylko boki wyłożone płytą wermikulit bądź do kratki 17x30 zakupić kasetę dolotową 2x125 kanał okrągły - dajesz wtedy kanał izolowany termoflex ). Wszystko będzie dobrze. Jedynie z jakimkolwiek efektem przenoszenia akustyki spotkałem się w kominkach z płyt krzemianowych ( w całości). Wystarczy puknąć i wydobywa się taki stłumiony, tępy głos. Ale na inne pomieszczenia aż tak bardzo nie wpływa taki "dyskomfort". Wylot ciepłego powietrza z komory przez ścianę jest jak najbardziej prawidłowy w kominkach konwekcyjnych i warto to robić ( traktujemy ten wylot jako kratka górna wentylacyjna wkładu ) - pamiętać trzeba tylko aby tę kratkę uwzględnić odpowiednio większym otworem pod wkładem ( wlot powietrza do wentylacji wkładu). Dotyczy tego konkretnego przypadku. pzdr Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez lecho*ski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 11.04.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 uczyli kiedyś w szkołach czytania ze zrozumieniem? Bo mnie tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 12.04.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 przeczytaj o co pytano i co odpowiedziałeśto, że nie skomentowałem połozenia kratek 30 cm pod komora dekompresyjną i zwiększenia powierzchni wlotów wynika z tego , ze nie chciałem rozmywać wątku, ani pogrązać twoich "porad", a nie z faktu jakobym czytał bez zrozumieniaty za to tradycyjnie napiszesz zaraz co miałeś na mysli, a czego wczesniej nie dodałeś, tak jak ostatnio w wątku o dgp, co ostatecznie i tak okaże się bzdurą.wypisując rózne rzeczy na forum publicznym, pamiętaj , ze ktoś to czyta i moze się do twoich propozycji zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.04.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 uczyli kiedyś w szkołach czytania ze zrozumieniem? Bo mnie tak! nadal obserwuje twój popyt na sprzedawanie wiadomości-porad ale tych dobrych.Jak sam widzisz Panie kolego twa krzywa spada w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 12.04.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Nie, rośnie biorąc pod uwagę wiadomości priv i zadowolonych klientów! Zauważyłem, że niektórzy na tym forum publicznym zaczynają leczyć swoje kompleksy wszak forum i często anonimowość bardzo w tym pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.04.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Nie, rośnie biorąc pod uwagę wiadomości priv i zadowolonych klientów! Zauważyłem, że niektórzy na tym forum publicznym zaczynają leczyć swoje kompleksy wszak forum i często anonimowość bardzo w tym pomagają. No to może pozostań Pan przy tym i pozostań anonimowy,Zbieraj Pan żniwo na priv i ciesz się ,że ci po piętach nikt nie depta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 12.04.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 "żniwo wielkie ale pracowników mało:" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 12.04.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Rozumiem, że piszesz z punktu widzenia kogoś, kto już taką niezaizolowaną ścianę widział i została ona uszkodzona ? Jest to ściana wewnętrzna. Pytam, bo często przekazujemy tylko teorię albo pogłoskę a nie sprawdzone informacje. W moim domu w czasach mojej prababci były piece kaflowe i tam zduni zrobili odstęp 10cm od ścian. Piec kuchenny był zaś z kolei "zrównany" ze ścianami. Rozumiem, że to dlatego że oddawał ciepło głównie przez płytę grzewczą a mało w obudowę ? Widziałem takie cuda wielokrotnie, choć wcześniej sądziłem ,że jest to próba szukania oszczędności przez niektórych wykonawców. Nie przyszło mi do głowy ,że może to być efekt ''choroby akumulacyjnej " Nie radziłbym również pozostawienia nieizolowanej ściany bez tynku - każdy materiał pod wpływem temperatury rozszerza się , jeden bardziej drugi mniej, a ściana nie jest z gumy, przeniesie naprężenia i mogą pojawić się pęknięcia. Jeżeli chcesz zrobić sensownie akumulator , to zaizoluj ścianę ( wełna , płyty W-K itp.) a potem postaw drugą ściankę z materiału akumulującego ciepło. Rozebrałem dziesiątki pieców i kuchni kaflowych i nigdy nie spotkałem przekazywania ciepła do ściany budynku . Owszem kilka kuchni było ''dostawionych '' do ściany , lecz nie pełniły w ten sposób funkcji grzewczej - ściana za kuchnia była zimna. Jeżeli kuchnia miała służyć jako źródło ciepła w innym pomieszczeniu , budowano dodatkowe kanały , które w sąsiednim pomieszczeniu wyglądały jak piec kaflowy bez drzwiczek. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 12.04.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 "żniwo wielkie ale pracowników mało:" Brrrrrrrrrry . Zabrzmiało jak Ponury Żniwiarz , z ''Monty Python's The Meaning of Life'' pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 13.04.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 nie.... to raczej biblijny przekaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.08.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Help me!Inaczej to może być mój ostatni post nie że na forum tylko w życiu...Załamka...Planuje zabrać się własnymi rękami do zabudowy swojego kominka.Brakuje mi "wizualnej wiedzy" jak tego dokonać krok po kroku....Owszem są miejscami zdjęcia realizacji wykonawczej ale te najlepiej udokumentowane pod względem wykonawczym jakie udało mi się znaleźć to...kominek narożny.Mój nie jest narożny a stoi sobie na środku ściany a za nim wystający lekko ze ściany komin.Chcę do budowy użyć płyt izolacyjnych typu itp Varmsen. Problem polega na tym, że nie mogę wyszperać na FM odpowiedniego wątku z takim w miarę kompletnym instruktażem...Kilka dni spędziłem na wyszukiwaniu i nic...A może ktoś z was może mi udostępnić własne zdjęcia via mail?? Obudowa ma być banalnie prost jeśli chodzi o kształty.Czy możecie co nieco pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.11.2014 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Witam Mój kominek już trochę znacie , cały czas nie obudowany (goła MAJA) + odzysk ze spalin Na foto wygląda tak: Ostatnio wyjąłem deflektor i lepiej się pali , ogień jest "żywszy" , czy mogę palić bez deflektora? Jakie są "plusy dodatnie i plusy ujemne " takiego palenia. Szyba brudzi się i to dość mocno , na skraju drzwi na wysokości 3/4 i na szerokości ok 3cm Czym to jest spowodowane? Edytowane 29 Listopada 2014 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.11.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Ten wkład nie jest odpowiedni do instalowania z wymiennikiem w typie pokazanego przez Ciebie .Fakt że szyba się brudzi to mały pikuś , cisz się że ŻYJESZ !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooman 05.10.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Witam. Mam takie pytanie. Chciałbym wykleić ściany wewnętrzne obudowy kominka (beton komórkowy i komin z pustaków keramzyto-betonowych jak na zdjęciach) płytką szamotową o grubości 3cm na zaprawę szamotową połączoną z cementem. Chciałbym aby płytki szamotowe stanowiły izolację ścian i zarazem po nagrzaniu oddawały trochę ciepła do otoczenia. Czy taka izolacja dla ścian będzie wystarczająca? Dodam że nie są to ściany zewnętrzne ani konstrukcyjne budynku. Wkład kominkowy prawdopodobnie żeliwny. Doprowadzenie powietrza z zewnątrz rura Fi75. Czy może ktoś już zrobił coś takiego i mógłby się podzielić opinią jak to działa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooman 05.10.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 ......Lub może okleić środek płytą izolacyjną krzemionkowo-wapniową jako izolacja i na to dopiero przykleić trochę płytek szamotowych do akumulacji ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts