Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chata pod lasem

andrzej2424-74

Recommended Posts

Witam i czekam na rady.

Może ktoś z was forumowiczów ma ciekawy pomysł na remont lub przebudowę starej wiejskiej chaty z lat 50-tych. Siedlisko ma powierzchnię 6 hektarów, położone jest na skraju Puszczy Augustowskiej około 20 km od Augustowa. Są to obszary Natura 2000.Dom jest położony dosłownie w lesie, do najbliższego sąsiada około 500 m. Zamiar mam taki aby w nim prowadzić agroturystykę. Jak sadzicie czy znajdą się chętni na odpoczynek w takim miejscu.

Zdjęcie014.jpg

Zdjęcie013.jpg

Zdjęcie028.jpg

Zdjęcie122.jpg

Zdjęcie008.jpg

Przeniosę się tutaj :)

Przede wszystkim nie likwiduj pieca w kuchni!! :)

A co do remontu i planów to o ile to możliwe spróbuj zachować jak najwięcej oryginału.

Napisz coś więcej. Co tam jest, jak było/jest używana chatka.

Ilość, rozkład pomieszczeń, czy jest łazienka?

Chcesz na początek zwykły remoncik tak żeby szło mieszkać czy od razu większy np. rozbudowa pod agroturystykę?

Jakie są Twoje oczekiwania/marzenia co do chatki?

Witaj!

valturwen ma rację- postaraj się zachować charakter domu. Nic nie razi bardziej, niż widok wnętrza oderwany od miejsca i historii takiej chaty. Z racji poszukiwania czegoś do zamieszkania mam okazję spotykać wiejskie chaty wykończone drzwiami wewnętrznymi z MDF w futurystycznych układach szyb, paneli podłogowych i dizajnerskich lampach sufitowych. Normalnie przydałaby się jakaś Magda Gessler od architektury ;)

Co do agroturystyki na takich terenach, to i owszem. Ale jeśli chcesz mieć stałych klientów, to musisz zaproponować im coś więcej niż pokój z łazienką i TV, bezprzewodowym internetem, a wszystko okraszone widokiem wozu konnego robiącego za kwietnik. W taki dom trzeba włożyć serce. Podejście typowo komercyjne zabije ducha chaty i nie przyniesie spodziewanych dochodów. Życzę powodzenia w remoncie, pozdrawiam.

Moim zdaniem tv w takim miejscu to zbrodnia!!

Jeśli klienci to bym uderzyła w takich co wolą wychodek z serduszkiem;) i mycie w studni! Prawdziwe jedzenie i łażenie po lesie :) na szczęście są jeszcze tacy.

Jednak zanim zaczniesz zarabiać kasę trzeba tam zamieszkać. Mam nadzieję, że pozbyłeś się pomysłu sprzedania tego cudu i juz kombinujesz jak tam żyć ??

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia z wnętrza i zarys Twoich planów!

Na dzień dzisiejszy to tam wygód nie ma, brak łazienki, woda ze studni, i sraczyk stojący w lesie. duża inwestycja nie wchodzi w rachubę na razie. Myślę głównie o wysprzątaniu i odmalowaniu wewnątrz . Tez trochę ogarnąć na zewnątrz, bo 10 lat nic tam nie było robione.

Droga przy domu jest prywatna więc nikt nie powołany tedy nie będzie jeździć. Wystarczy postawić tylko szlaban.

Na dzień dzisiejszy to tam wygód nie ma, brak łazienki, woda ze studni, i sraczyk stojący w lesie. duża inwestycja nie wchodzi w rachubę na razie. Myślę głównie o wysprzątaniu i odmalowaniu wewnątrz . Tez trochę ogarnąć na zewnątrz, bo 10 lat nic tam nie było robione.

Droga przy domu jest prywatna więc nikt nie powołany tedy nie będzie jeździć. Wystarczy postawić tylko szlaban.

Bez większych wygód idzie się obejść, ale pewne minimum będziesz musiał ludziom zapewnić i nie mam tu na myśli HDTV.

Ten szlaban zatrzyma kogoś, kto nie będzie miał żadnych nieuczciwych zamiarów wobec Twojego majątku. Już widziałem dom, z którego jakiś dowcipniś wyrwał okiennice z oknem i kawałkiem ściany przy pomocy ciągnika i łańcuchów. Wszystko dla kilku gratów i starej lodówki. Oczywiście sprawców nie wykryto. Jeśli zainwestujesz w dom i jego wyposażenie jakiekolwiek pieniądze, to pomyśl o dobrych relacjach z najbliższym sąsiadem i jakimś skutecznym systemie alarmowym.

Co do rezerwacji to nie tak szybko, jeszcze dużo pracy. A ze sprzedażą, to nie takie proste. Obecnie siedlisko należy do brata i mu zależy na sprzedaniu, a ja chcę zainwestować w ten dom i zająć się agroturystyką. Mam kilka pomysłów na atrakcje dla turystów. Nawet same chodzenie po lesie i zbieranie grzybów i czarnych jagód może być interesujące, a ich u nas nie brakuje.

Nic innego nie pozostaje mi jak tylko podwijać rękawy i brać się za robotę. Z rezerwacją trzeba poczekać, muszę chociaż powymiatać pajęczyny. Nie wiem czy brać się tylko za remont i pozostawić w takim kształcie jak jest, jedynie obić szalówką i zrobić poddasze mieszkalne, czy może za przebudowę, coś na wzór dworku . Dół pozostawiłbym sobie na mieszkanie, a na poddaszu może dwa niezależne apartamenty pod gości. Chętnie poznam wasze opinie, może coś doradzicie. Z góry dziękuję.

Z rozbudową jest tak, że chciałbym coś dobudować aby móc gdzieś zrobić kotłownię i łazienkę. Czyli trochę w bok i coś z przodu domu. Inne budynki zaadoptować dla turystów raczej się nie da, stodoła już się wali, chlewik to nie wchodzi w rachubę, w przyszłości może będą tam koniki, kuce i inne zwierzątka.

Czytając wnioskuję że ma to być tzw. agroturystyka pełną gębą. Ja widział bym to tak: nie dobudowuję nic bo to zepsuje bryłę tego co jest. Aby zrobić kotłownie buduję następny budynek gospodarczy który wygląda tak samo jak pozostałe. Robi to pewna całość, nie burzy klimatu itp. Tak ja to widzę, a co Ty zrobisz to co innego. Powodzenia.