andrzej2424-74 31.12.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Witam i czekam na rady. Może ktoś z was forumowiczów ma ciekawy pomysł na remont lub przebudowę starej wiejskiej chaty z lat 50-tych. Siedlisko ma powierzchnię 6 hektarów, położone jest na skraju Puszczy Augustowskiej około 20 km od Augustowa. Są to obszary Natura 2000.Dom jest położony dosłownie w lesie, do najbliższego sąsiada około 500 m. Zamiar mam taki aby w nim prowadzić agroturystykę. Jak sadzicie czy znajdą się chętni na odpoczynek w takim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 31.12.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Przeniosę się tutaj Przede wszystkim nie likwiduj pieca w kuchni!! A co do remontu i planów to o ile to możliwe spróbuj zachować jak najwięcej oryginału. Napisz coś więcej. Co tam jest, jak było/jest używana chatka. Ilość, rozkład pomieszczeń, czy jest łazienka? Chcesz na początek zwykły remoncik tak żeby szło mieszkać czy od razu większy np. rozbudowa pod agroturystykę? Jakie są Twoje oczekiwania/marzenia co do chatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 01.01.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Witaj! valturwen ma rację- postaraj się zachować charakter domu. Nic nie razi bardziej, niż widok wnętrza oderwany od miejsca i historii takiej chaty. Z racji poszukiwania czegoś do zamieszkania mam okazję spotykać wiejskie chaty wykończone drzwiami wewnętrznymi z MDF w futurystycznych układach szyb, paneli podłogowych i dizajnerskich lampach sufitowych. Normalnie przydałaby się jakaś Magda Gessler od architektury Co do agroturystyki na takich terenach, to i owszem. Ale jeśli chcesz mieć stałych klientów, to musisz zaproponować im coś więcej niż pokój z łazienką i TV, bezprzewodowym internetem, a wszystko okraszone widokiem wozu konnego robiącego za kwietnik. W taki dom trzeba włożyć serce. Podejście typowo komercyjne zabije ducha chaty i nie przyniesie spodziewanych dochodów. Życzę powodzenia w remoncie, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 01.01.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Moim zdaniem tv w takim miejscu to zbrodnia!! Jeśli klienci to bym uderzyła w takich co wolą wychodek z serduszkiem;) i mycie w studni! Prawdziwe jedzenie i łażenie po lesie na szczęście są jeszcze tacy. Jednak zanim zaczniesz zarabiać kasę trzeba tam zamieszkać. Mam nadzieję, że pozbyłeś się pomysłu sprzedania tego cudu i juz kombinujesz jak tam żyć ?? Pozdrawiam i czekam na zdjęcia z wnętrza i zarys Twoich planów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej2424-74 01.01.2012 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Na dzień dzisiejszy to tam wygód nie ma, brak łazienki, woda ze studni, i sraczyk stojący w lesie. duża inwestycja nie wchodzi w rachubę na razie. Myślę głównie o wysprzątaniu i odmalowaniu wewnątrz . Tez trochę ogarnąć na zewnątrz, bo 10 lat nic tam nie było robione. Droga przy domu jest prywatna więc nikt nie powołany tedy nie będzie jeździć. Wystarczy postawić tylko szlaban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 01.01.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Na dzień dzisiejszy to tam wygód nie ma, brak łazienki, woda ze studni, i sraczyk stojący w lesie. duża inwestycja nie wchodzi w rachubę na razie. Myślę głównie o wysprzątaniu i odmalowaniu wewnątrz . Tez trochę ogarnąć na zewnątrz, bo 10 lat nic tam nie było robione. Droga przy domu jest prywatna więc nikt nie powołany tedy nie będzie jeździć. Wystarczy postawić tylko szlaban. Bez większych wygód idzie się obejść, ale pewne minimum będziesz musiał ludziom zapewnić i nie mam tu na myśli HDTV. Ten szlaban zatrzyma kogoś, kto nie będzie miał żadnych nieuczciwych zamiarów wobec Twojego majątku. Już widziałem dom, z którego jakiś dowcipniś wyrwał okiennice z oknem i kawałkiem ściany przy pomocy ciągnika i łańcuchów. Wszystko dla kilku gratów i starej lodówki. Oczywiście sprawców nie wykryto. Jeśli zainwestujesz w dom i jego wyposażenie jakiekolwiek pieniądze, to pomyśl o dobrych relacjach z najbliższym sąsiadem i jakimś skutecznym systemie alarmowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej2424-74 02.01.2012 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Relacje z sąsiadami są dobre. Nie mieszkając tam mogę być prawie codziennie gdyż w trakcie dojazdu do pracy i powrotu mogę skręcić w las i po 500 metrach być na miejscu. Jak będę mieć chwilę czasu postaram si rozrysować z grubsza układ pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 04.01.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Z opisu i zdjęć wygląda ekstra. Zgadzam się z przedmówcami. Nie przekombinować. A ja już rezerwuję sobie miejsce. Życzę powodzenia i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej2424-74 05.01.2012 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Orientacyjnie plan pomieszczeń w domu wygląda. Podejmując się remontu marzy mi się dach kryty wiórem osikowym. Krycie byłbym w stanie wykonać sam. Posiadam tylko to zdjęcie jednego pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 05.01.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Jak dla mnie rewelacja:D a i układ nie jest zły, znaczy mi się podoba:) Zdjęcie troszkę marnej jakości ale chyba nie jest źle?? Jak już przyjmujesz rezerwacje to i o nas nie zapomnij! A tak wracając do tematu remontu, zdecydowaliście, że nie sprzedajecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej2424-74 05.01.2012 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Co do rezerwacji to nie tak szybko, jeszcze dużo pracy. A ze sprzedażą, to nie takie proste. Obecnie siedlisko należy do brata i mu zależy na sprzedaniu, a ja chcę zainwestować w ten dom i zająć się agroturystyką. Mam kilka pomysłów na atrakcje dla turystów. Nawet same chodzenie po lesie i zbieranie grzybów i czarnych jagód może być interesujące, a ich u nas nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 06.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Poczekam na tą rezerwacje. Mam nadzieje że trochę jeszcze pożyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej2424-74 06.01.2012 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Może aż tak stary nie jesteś.. W tym domu panuje pozytywna energia. Babcia dożyła 105 lat, więc kilka dni spędzonych tu odmłodzi cię. Poczujesz się jak młody Bóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 07.01.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 I Ty myślałeś o sprzedawaniu takiego źródła zdrowia i młodości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 08.01.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Więc mogę to rozumieć jako zaproszenie i potwierdzenie rezerwacji. No to do roboty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej2424-74 12.01.2012 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Nic innego nie pozostaje mi jak tylko podwijać rękawy i brać się za robotę. Z rezerwacją trzeba poczekać, muszę chociaż powymiatać pajęczyny. Nie wiem czy brać się tylko za remont i pozostawić w takim kształcie jak jest, jedynie obić szalówką i zrobić poddasze mieszkalne, czy może za przebudowę, coś na wzór dworku . Dół pozostawiłbym sobie na mieszkanie, a na poddaszu może dwa niezależne apartamenty pod gości. Chętnie poznam wasze opinie, może coś doradzicie. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 12.01.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Moim zdaniem dworków mamy już wystarczająco dużo. A zrobić z wiejskiej chaty dworek, to znaczy zaorać wszystko i wybudować na nowo. Jeżeli chcesz tam mieszkać i jeszcze wynajmować, to proponuję postawić takie dwa domki w pobliżu i wtedy Ty będziesz niezależny i goście nie skrępowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 13.01.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Zgadzam się, zostaw jak jest, może dla Gości uda się zaadoptować stodołe albo inny budynek. To też może byc atrakcją Chatkę zostaw bo jest przecudna!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej2424-74 15.01.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Z rozbudową jest tak, że chciałbym coś dobudować aby móc gdzieś zrobić kotłownię i łazienkę. Czyli trochę w bok i coś z przodu domu. Inne budynki zaadoptować dla turystów raczej się nie da, stodoła już się wali, chlewik to nie wchodzi w rachubę, w przyszłości może będą tam koniki, kuce i inne zwierzątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 15.01.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Czytając wnioskuję że ma to być tzw. agroturystyka pełną gębą. Ja widział bym to tak: nie dobudowuję nic bo to zepsuje bryłę tego co jest. Aby zrobić kotłownie buduję następny budynek gospodarczy który wygląda tak samo jak pozostałe. Robi to pewna całość, nie burzy klimatu itp. Tak ja to widzę, a co Ty zrobisz to co innego. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts