Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chata pod lasem

andrzej2424-74

Recommended Posts

Zdjęcie014.jpgZdjęcie022.jpgZdjęcie050.jpgZdjęcie016.jpgZdjęcie024.jpg

Dawno mnie tu nie było. Oto kilka fotek zrobionych w tym roku. Słaba jakość bo robiłem telefonem.

Rozmyslałem też opcje aby może poszerzyć trochę dom, gdyż fragment sciany i tak kwalifikuje się do wymiany. Taka opcja na pewno podroży remont. Cała wierzba dachowa i tak pujdzie do wymiany. Chcjałbym ułożyć nowe belki stropowe i pozostawić je odkryte. Obecne są cienkie i zakryte deskami. We wnątrz rozebrać ściankę działową między pokojami by zrobić jedne duże pomieszczenie. Kuchnię pozostawić częsciowo otwartą, sypialnie na poddaszu.

Czy ten pomysł warty uwagi?

Gość Konto usunięte_12*

Super sceneria - tylko pozazdrościć :) Z dojazdem nie ma kłopotu?

Jeśli chodzi o te wystające belki, to pomysł niezły pod warunkiem, że dasz na nie dobrze wyciszoną podłogę. Można by poeksperymentować - np. na tych belkach stropowych położyć płytę z "czerwonego" k/g a ponad nią dać wełnę (przynajmniej 10 cm) lub coś cieńszego a tłumiącego dźwięki, a "na wierzch" deskowanie na poprzecznych legarach. Drewno proponowałbym 3-krotnie zaimpregnować "ogniochronem" (dom drewniany! :evil:)

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

W wyglądzie nic bym nie zmieniła... oczywiście odnowiła i zachowała klimat miejsca. Belki zostawić drewniane broń boże zamalowane.. Jeśli chodzi o agroturystykę to jako rozrywkę zapewniłabym gościom upieczenie swojego chleba, do tego smalec z ogórkami kiszonymi - pycha. Zrobiłabym jeszcze mały staw z rybkami :) Również paleniska na ognisko :) http://www.czarciekopyto.pl/oferta/kominek.jpg

Z dojazdem nie ma problemu, droga prowadzi przez las, więc zaspy snieżne się nie tworzą. Zawsze można bez problemu odśnieżyć, miałbym czym.

Malowanie belek stropowych nie wchodzi w rachubę. Myslałem o pozostawieniu nie obrabianych . Jedynie przetarte trakiem z piłą tarczową, tak by pozostały ślady po pile.

Nie daje mi spokoju jak rozwiazać ogrzewanie. Dodatkowy budynek obok to może i nie głupie rozwiązanie przy obecnych piecach z podajnikiem . Załadowanie zasobnika raz na kilka dni. A i na pewno bezpieczniej dla domowników. W domu można zastosować jako dodatkowe źródło kominek, może nawet z płaszczem wodnym.

Co do agroturystyki to zwierzęta obowiazkowo. Jedzenie, to na pewno swojskie wędliny, chlebek gorący z pieca, a dla konesera ,,księżycówa" inaczej bimberek. Może kiedyś polskie prawo będzie zezwalać jak w innych krajach europejskich jako prodykt regjonalny.Stawik z rybami na pewno przydałby się . Myślałem o stawie kompielowym, obok stawiku sauna typu bania. Na widocznych zdjeciach z tego budynku powstanie bania parowa. Wystarczy tylko obić deskami i wstaić piec.

Można się długo rozpisywać. Jedyną barierą są finanse.

Zdjęcie048.jpg

Zdjęcie039.jpg

Piec z podajnikiem dobra rzecz, ale pomyśl o takim z dodatkowym rusztem, aby palić na przykład drewnem, bo w takim miejscu nie powinno być z tym problemu. Jeżeli chodzi o kominek, jak najbardziej tak, ale bez płaszcza. Płaszcz powoduje dodatkową instalacje wodną, elektryczną itp, a jak szlag trafi prąd co niestety zdarza się coraz częściej to nie masz nic. Jak masz niezależny kominek to jesteś spokojny.

Gość Konto usunięte_12*
... i żadnej łazienki w środku(?). Gdybyś miał tam zamieszkać, to inna para kaloszy, ale jeśli byłaby to jedyna w Polsce "Konopielka", to na całego - z wodą ze studni, podgrzewaną w zagłębieniu pieca w kuchni?

Sam myślałem o takiej relatywnie najtańszej c.w.u. (ciepłej wodzie użytkowej - dla tych, co "skrótu" nie znają). Jedynie dla ucywilizowania (mycie w chłody na dworze??? :sick:) wstawiłbym na strychu dobrze ocieplony zbiornik ok. 150-200 litrowy i do niego przepompowywał tę ciepłą wodę z pieca rano i wieczorem. A wtedy na parterze prysznic czy ciepła woda z kranu (już bez pompy - grawitacyjnie!) nie byłyby problemem :cool:

A gdy brak prądu, to do miski - wiaderkiem :D

Natomiast rozwiązanie na lato widziałem w pewnym gospodarstwie agroturystycznym na Kujawach. Była to konstrukcja wsporcza z dużym, pomalowanym na czarno zbiornikiem na wodę. Po całodziennej operacji słońca woda w nim była już tak ciepła, że można było urządzać wieczorne "ablucje" pod uruchamianym ręcznie prysznicem.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
Woda zagrzana na piecu kuchennym - do miski na codzień, raz w tygodniu balia dla wszystkich i było gites.

Już to widzę, jak przyjadą goście/turyści i będą musieli jeszcze za coś "takiego" zapłacić :lol2:

Już nie te czasy - ludziska się "rozpuścili" i odrobinę "luksusu" nawet na takim zadupiu chcą mieć. Nielicznych "morsów" nad morzem w telewizji co roku pokazują :sick:

Mimo zachęt i reklamy są jednak nieliczni :D