szymon2 19.03.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Bardzo proszę o wskazówki dotyczące projektu z Jeleniogórskiego Biura Projektowania dodam tylko, że szukanie planu na działkę z wejściem od południa, dodatkowo w miarę prostego, i mam nadzieję taniego, było karkołomną robotą. Proszę o uwagi, bo to mój pierwszy i zapewne ostatni dom, a jestem w tym temacie laikiem.[/img][/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon2 19.03.2004 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 W jaki sposób mogę zamieścić projekt domu na Forum, jeśli znajduje się on w internecie na stronie http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-19-12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 19.03.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 http://www.postawdom.pl/projekty/01_budynki%20jednorodzinne/W-19.12/perspektywa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 19.03.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 http://www.postawdom.pl/projekty/01_budynki%20jednorodzinne/W-19.12/rzuty.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 19.03.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Mi się ten projekt podoba, nie mam się do czego przyczepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon2 19.03.2004 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 dzięki za opinię i zamieszczenie projektu na Forum. Co Wy na to bym okno w salonie od strony zachodniej przerobił na dodatkowe drzwi balkonowe i ciut powiększył taras, a garderobę podzielił - umieszczając tam małą pralnio-suszarnię, a po prawej stronie pomieszczenia garderobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 19.03.2004 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Dodatkowe drzwi, to dodatkowy koszt, a jeżeli zechcesz postawić stół tak jak na rysunku, to może ci przeszkadzać w korzystaniu z nich - sam zdecyduj. Jeżeli ulicę masz od południa, to najracjonalniej byłoby zrobić drzwi tylko od zachodu, rezygnując z tych przy wejściu - nie będziesz przecież otwierał domu do wglądu z ulicy. Taras oczywiście możesz zrobić tak duży, jak zechcesz. Pomysł z pralnio - suszarnią jest bardzo OK. Ja wszystkich namawiam na posiadanie takiego pomieszczenia, tylko nie każdy chce zrozumiec, jak bardzo jest ono potrzebne. A garażu nie przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon2 20.03.2004 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Garaż stanie, ale zapewne nieco później, przy wschodniej ścianie. Plan posiada wariant z garażem, nie można nad nim zrobić schowku, czy tarasu, ponieważ na piętrze są okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 20.03.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 dzięki za opinię i zamieszczenie projektu na Forum. Co Wy na to bym okno w salonie od strony zachodniej przerobił na dodatkowe drzwi balkonowe i ciut powiększył taras, a garderobę podzielił - umieszczając tam małą pralnio-suszarnię, a po prawej stronie pomieszczenia garderobę? Ja bym nie robiła dodatkowych drzwi na taras, jedne wystarczą Natomiast pralnio-suszarnie chyba lepiej zrobić na parterze w kotłowni jeśli się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 20.03.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Natomiast pralnio-suszarnie chyba lepiej zrobić na parterzeJa bym zrobiła na piętrze, bo z tamtąd pochodzi najwięcej brudnego towaru. Tam sie wszyscy rozbierają, kąpią i zmieniają pościel. A juz poprane w największej ilości ląduje w szafach w sypialniach i w garderobie, która też będzie na piętrze. Po co latać z tym po schodach ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 20.03.2004 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Dokladnie! Ewunia dokladnie! Moj syn mieszka na strychu a pralnie mamy w piwnicy z suszarnia ok 7 m2 Jak myslisz, co on mruczy pod nosem, jak taszczy wor z brudami przez cztery pietra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 20.03.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Również braliśmy pod uwagę ten projekt (mamy działkę z wjazdem od południa, jednak możemy się cofnąć znacznie wgłąb działki z budynkiem, a droga nie jest uciążliwa - b. mały ruch) -ostatecznie zdecydowaliśmy się na "konwalie" z Archonu. Minusy (dla mnie - kobiety) twojego projektu to:- kuchnia od północy ( nie ma słońca) i nie widzimy z kuchni wchodzących na działkę- kominek powinien być usytuowany w centralnej części budynku (jeżeli zamierzasz ogrzewać kominkiem).Poza tym OK.Pomysł z pralnio- suszarnią na piętrze rewelacyjny. Sama pomyślę czy w naszym projekcie nie dałobysię coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon2 20.03.2004 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Niestety Kafelko, ale Twoje wskazówki zupełnie pokrywają się z moimi. Myślimy o ogrzewaniu olejowym bądź z kominka, ale jego usytuowanie też budzi moje zastrzeżenia. Kuchni, niestety nie da się przenieść na front domu. Wracając do kuchni i salonu- gdybym jednak chciała pozostać przy drzwiach tarasowych od zachodu to będzie problem z usytuowaniem stołu. Podpowiedż znajomego - zlikwiduj spiżarnię, a na tej ścianie postaw stół. Czy słusznie skoro cały czas szukałam domu ze spiżarnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 20.03.2004 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Wracam do tematu kuchni od północy. Poszukując sensownego projektu z wejsciem od południa (wiem co to znaczy) przestawiliśmy swoje myślenie: dlaczego wejście nie może być z boku budynku?. Oczywiście nasza działka (duża, na wsi, brak bezpośredniego sąsiedztwa) pozwala na takie ustawienie budynku. (zobacz dom w konwalich). Pomyśl czy nie warto pod tym kątem pogrzebać w katalogach. Osobiście uważam, że ważniejsza jest funkcjonalność domu , niż to jak mój dom będą widzieć sasiedzi. W dzieciństwie mieszkałam na opolszczyźnie i tam wiele jest domów (dawniej budowanych) do których wejścia usytuowane są z tyłu budynku i zapewniam cię, że to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon2 21.03.2004 00:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Kafelko! Do rozmowy na Forum, włączyła się druga połowa Szymona2 jak widać z formy czasowników, i jest pod wrażeniem domu w konwaliach. Niestety nasze możliwości finansowe są małe, a nawet bardzo małe, i każdy metr jest na wagę złota. Jest nas dwoje i zapewne na czórce się skończy, bo mamy już 30-kę na karkach, więc nasz dom miał mieć najpierw około 100 metrów, teraz jest w planie niemal 130 i wolelibyśmy na tym poprzestać. Ma wszystko to czego szukałam, a więc kominek, spiżarnię, pralnio-suszarnię, garderobę, pomieszczenie gospodarcze. Razi mnie to, co raziło Ciebie w tym projekcie, nie podoba mi się też mały przedsionek, ale z tych setek projektów, które obejrzałam ten wydaje się najbardziej w porządku, choć wciąż coś w nim przerabiam. Napisz co sądzisz o likwidacji spiżarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 21.03.2004 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 - kuchnia od północy ( nie ma słońca) i nie widzimy z kuchni wchodzących na działkę Słońce w kuchni nie jest aż tak bardzo potrzebne - wystarczy, że garnki dogrzewaja. A poza tym, nie spędzamy całego wolnego czasu w kuchni (brrr ... przynajmniej ja nie spędzam) Z pokojowego okna mozna popatrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 21.03.2004 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Pisząc o pogrzebaniu w katalogach, czy wskazując swój projekt nie chodziło mi o namawianie Was na większy dom, jedynie o zmianę nastawienia, że wejście musi być od południa. Nie piszecie nic o waszej działce, być może jest to niemożliwe, ale czasami warto jeszcze raz przejrzeć katalogi pod innym kątem.Co do likwidacji spiżarni - nie polecam. Sama chcę wygospodarować kawałek spiżarni w pomieszczeniu gospodarczym, ew. oddzielić pom.gospodarcze od spiżarni ścianką działową (byłoby to możliwe- ma 9 m2 powierzchni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon2 21.03.2004 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Nasza działka ma 27 metrów szerokości i 35 długości, jest więc w miarę ustawna, nie ma niestety żadnych mediów, ale obok mamy już dwóch sąsiadów, więc myślę, że z przyłączami nie będzie problemów. Jeśli ktoś z Forumowiczów widział jakiś ciekawy projekt TANIEGO, NIEDUŻEGO domku z wejściem od południa to proszę o pomoc, choć przyznam, że znalezienie tego zabrało nam wiele nocy. Jestem ciekawa czy jest ktoś, kto budował dom z tego biura projektowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 21.03.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Projekt bardzo ładny. Też miałem podobny problem z działką. Zobacz mój projekt. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20088&highlight=romina&sid=e3304bed377f71aa9f0989420202fee4Będziesz mógł się upewnić , że Twój jest lepszy, albo pokraść niektóre pomysły z mojego. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon2 21.03.2004 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Projekt super, zastanawiałam się nad podobnym -Dom w konwaliach z "ARCHONU", ale gabaryty dla mnie zbyt duże. Bardzo podoba mi się wykusz w salonie! Jak rozwiążesz problem ogrzewaniem, skoro pomieszczenie gosp. ma tylko 3,16m. Moje ma 3,6m i jeśli poprzestaniemy na olejowym, to zbiorniki trzeba będzie umieścić w ziemi, bo w kotłowni się nie zmieszczą i szczerze mówiąc bałabym się zapachów z niej dobiegających. W moim projekcie bardzo mi się nie podoba ustawienie pom. gosp. i łazienki, ja bym je odwróciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts