Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BARDZO, BARDZO PROSZ? O RAD? - PROJEKT W-19.12

Recommended Posts

dlaczego wejście nie może być z boku budynku?. W dzieciństwie mieszkałam na opolszczyźnie i tam wiele jest domów (dawniej budowanych) do których wejścia usytuowane są z tyłu budynku i zapewniam cię, że to nie przeszkadza.

Ludzie kiedys inaczej żyli i mieli inne priorytety. Od frontu było najbardziej paradnie: ganek, duży pokój, firany w oknach. Z tyłu chowało sie kuchnię, garaż, składzik.

Dzisiaj jest dokładnie odwrotnie. Chowamy przed innymi swoje prywatne życie. Salon i ogród powędrowały na zaplecze, a od frontu zostały pomieszczenia "techniczne", być może po to, by nikt nam na pokoje nie zaglądał.

Przyznam, że wybierając dom z oknem balkonowym od południa nie chciałam zrobić wrażenia na sąsiadach, ale sugerowałam się pracą słońca w ciągu dnia. Oglądaliśmy wizualizację domu BÓBR z Archetonu (polecam - piękny!) z dodatkowym oknem balkonowym od zachodu i zrobiło to na nas niesamowite wrażenie. Nie przeszkadza mi rzeczywiście kuchnia od północy, bo nie zamierzam w niej bywać cały dzień, a moim w domu rodzinnym była kuchnia od tej strony świata, i nie mogłam bynajmniej narzekać na brak światła.

Czytałam na forum dyskusję o domu 100 metrowym za 100 tyś., podpowiedzcie mi ile mniejwięcej mógłby kosztować, mam nadzieję, że w 150 tyś. się zmieszczę. W projekcie sciany mają być z betonu komórkowego, strop prefabrykowany Terriva oraz dachówka. Zmiszczę się w tej kwocie? :lol:

Witam serdecznie.

Projekt bardzo ładny. Ja również szukam małego, przytulnego...

Wejście na działkę mam od pd-wsch o wymiarach bardzo zbliżonych do szymona2 (27x32). Jeżeli chodzi o moje spostrzeżenia na temat W-19.12 to:

1) jednak zamieniłbym łazienkę z pom. tech na parterze (wówczas toalety będą pod sobą), jednocześnie pomieszczenie tech. można powiększyć do schowka pod schodami;

2) drzwi balkonowe dałbym tylko od strony zachodniej - ze stołem coś można pokombinować -może po prostu go odwrócić? -okaże się w praktyce;

3) kuchnia z tyłu? -bardzo dobrze, chcąc wyjść z kawką na ogród nie musisz brać wszystkiego, wystarczy wystawić na okno i odebrać na ogrodzie:)

4) nie rezygnowałbym ze spiżarki

5) pomysł z pralnio-suszarnią bardzo dobry

Czy uda się go wbudować za 150 tys? Chciałbym baaardzo.

Wg mnie realna jest cena 150-200 tyś. w zal. od wykończenia.

Wniosek: Drukuje ten projekt i jeszcze dzisiaj będę konsultował z żona:) Coś czuję, że i my się na niego zdecydujemy:)

Pozdrawiam wszystkich.

PS. Czy macie informacje na temat tego biura? Przyznam, że pierwszy raz o nim słyszę.

• 3 weeks później...
  • 5 weeks później...
W dalszym ciągu to nasz nr 1 choś decyzja o zakupie jeszcze nie zapadła. Ponieważ termin rozpoczęcia budowy znacznie przesunął sie w czasie czekamy z zakupem projektu. A jak się ma twój domek? Jak idą prace? Pzdr