Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach i rynna prosze o pomoc

leniin

Recommended Posts

http://www.fotosik.pl/u/leniin/album/1061751

Witam

Dziś przyjechałem na budowę i zobaczyłem jak wykończyli mi dach pod moją nieobecność. Mam wątpliwości wiec pisze do was z prośba o pomoc - jakieś sugestie i rozwiązania...

1. Pierwsze 3 zdjęcia przedstawiają ucięta dachówke koło obróbki blacharskiej. Nie podoba mi sie to wykończenie. da sie to jakoś inaczej zrobić bardziej estetycznie? Jak?

2. Ostatnie 2 zdjęcia to mocowanie rynny. Bede miał 20cm styropianu od rynny do ściany zostawili mi 29cm miejsca dali śruby do mocowania rynny 20cm resztę złapali na deski - lepiej to widać na zdjęciach. Jest to tak liche że wystarczyło lekko pociagnac al rynne juz sie nie trzyma

Moje pytanie. Sa jakieś dłuższe sruby? Jak dobrze zamocować rynne aby była stabilna?

Śmiało pisać. Dziekuje za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Z rurami (nie rynnami) widać, że to prowizorka, każdy gwóźdź wyleci z suporeksu. Szpilki mieli za krótkie i zrobili prowizoryczne mocowanie, żeby rura nie dyndała.

Kup kołek szybkiego montażu długości 10cm lub dłuższy- dopasuj do niego i do grubości ocieplenia odpowiedniej długości szpilkę gwintowaną.

W mur (w kołka) wkręcisz z pomocą skontrowanych 2 nakrętek, które potem usuniesz, a uchwyt przykręcisz na końcu i potem rurę. Bez desek, itp.

Z rurami (nie rynnami) widać, że to prowizorka, każdy gwóźdź wyleci z suporeksu. Szpilki mieli za krótkie i zrobili prowizoryczne mocowanie, żeby rura nie dyndała.

Kup kołek szybkiego montażu długości 10cm lub dłuższy- dopasuj do niego i do grubości ocieplenia odpowiedniej długości szpilkę gwintowaną.

W mur (w kołka) wkręcisz z pomocą skontrowanych 2 nakrętek, które potem usuniesz, a uchwyt przykręcisz na końcu i potem rurę. Bez desek, itp.

Podpisuję się pod tym !!!

Właśnie o to mi dokładnie chodziło .

Wklej pręt gwintowany w ścianę na głębokość przynajmniej 10cm, po wyschnięciu nałóż na to przewiercony klocek drewniany o grubości styropianu (np 20x10x10cm) i dokręć nakrętką, a następnie nakręć uchwyt do rynny.

Uniemożliwisz ruchy pręta na boki i wyrabianie dziury w styropianie.