boguslawskia 01.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Poproszę Was o pomoc. Jakie norny obowiązują w budownictwie dla: 1. Kątów pomiędzy ścianami (tzw. narożniki). 2. Ścian. Mam nowe mieszkanie a i kąta tutaj nie uświadczysz... Wstawiając brodzik 90cm jest różnica około 15mm mierzona na końcu krawędzi brodzika. np: Kąt musi być zgodny z (...). Dopuszczalne odchylenie to (...). Najlepiej sprawdzić to (...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 02.01.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam, znalazłem coś takiego:"1. Odchylenie powierzchni tynku od płaszczyzny i odchylenie krawędzi od linii prostej nie większe niż 2 mm i w liczbie nie większej niż 2 na całej długości łaty kontrolnej 2 m.2. Odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku pionowego nie większe niż 1,5 mm na 1 m i ogółem nie więcej niż 3 mm w pomieszczeniach do 3,5 m wysokości oraz nie więcej niż 4 mm w pomieszczeniach powyżej 3,5 m wysokości.3. Odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku poziomego nie większe niż 2 mm na 1 m i ogółem nie więcej niż 3 mm na całej powierzchni ograniczonej przegrodami pionowymi (ściany, belki itp.).4. Odchylenia przecinających się płaszczyzn od kąta przewidzianego w dokumentacji dopuszcza się nie większe niż 2 mm na 1m. To są normy dla tynku gipsowego lecz można je przyjąć dla tynku suchego(płyty). 7 mm to jest norma na ściany murowane dla murarza."źródło A tutaj norma dotycząca robót tynkarskich PN-70/B-10100 Roboty tynkowePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts