Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywe kąty w mieszkaniu od dewelopera.

boguslawskia

Recommended Posts

Poproszę Was o pomoc.

Jakie norny obowiązują w budownictwie dla:

1. Kątów pomiędzy ścianami (tzw. narożniki).

2. Ścian.

Mam nowe mieszkanie a i kąta tutaj nie uświadczysz... :-(

Wstawiając brodzik 90cm jest różnica około 15mm mierzona na końcu krawędzi brodzika.

np:

Kąt musi być zgodny z (...).

Dopuszczalne odchylenie to (...).

Najlepiej sprawdzić to (...).

Witam, znalazłem coś takiego:

"1. Odchylenie powierzchni tynku od płaszczyzny i odchylenie krawędzi od linii prostej nie większe niż 2 mm i w liczbie nie większej niż 2 na całej długości łaty kontrolnej 2 m.

2. Odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku pionowego nie większe niż 1,5 mm na 1 m i ogółem nie więcej niż 3 mm w pomieszczeniach do 3,5 m wysokości oraz nie więcej niż 4 mm w pomieszczeniach powyżej 3,5 m wysokości.

3. Odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku poziomego nie większe niż 2 mm na 1 m i ogółem nie więcej niż 3 mm na całej powierzchni ograniczonej przegrodami pionowymi (ściany, belki itp.).

4. Odchylenia przecinających się płaszczyzn od kąta przewidzianego w dokumentacji dopuszcza się nie większe niż 2 mm na 1m.

To są normy dla tynku gipsowego lecz można je przyjąć dla tynku suchego(płyty). 7 mm to jest norma na ściany murowane dla murarza."

źródło

A tutaj norma dotycząca robót tynkarskich PN-70/B-10100 Roboty tynkowe

Pozdrawiam