carver 08.05.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Widzę, że nie tylko moja żona ma polot do sprzętu ciężkiego... Tak to już jest, gotuje ten, kto głodny, ryje młotowiertarą ten kto się pierwszy dorwie. Nowy partnerski model polskich rodzin. Trzymamy kciuki. Jest pięknie, a będzie cudownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thor82 09.05.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witam, ciesze sie, ze pradze posuwaja sie do przodu. Ja narazie postawilem wiatrolap. Prace domowe teraz musza poczekac, bo odciaga mnie praca na polu (ostatnio przy oraniu pekla mi dzwignia przy plugu obracaku - sama radosc). Na jakis weekend planuje wymiane okien w magazynie warzyw i w piwnicy. W lipcu bede kladl tynki zewnetrzne - mieszanka wg sugestii Adama (przez zime zobacze jak to bedzie wygladalo z izolacja, jezeli nie bede czul sie usatysfakcjonowany, to za rok robie komplet ocieplenie). Z nowosci, to wykluly sie nam kurczaki i kaczaki Kurze mamy sa dumne (kaczki nie chca wysiadywac, wiec mama kura miala podwojna robote). A baran dalej nie chce skakac na owce - dziwny jakis Mialby sie uczyc od koguta, ten tego obskoczy 40 dziewczyn w ciagu dnia (kazda po dwa razy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 13.05.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Ostatnio zauważyłam, że najbardziej trafione prezenty to sekatory ogrodowe duże i małe. Głównie to ostatnio kupuje na prezenty:) co się dzieje w ty kraju ? Thor co uprawiasz?? Z tymi zwierzakami to jest taka telenowela. Dzwonie do rodziców i pytam co słychać to mi mówią (nie o lekarzach i kolejkach w przychodniach) tylko o gąskach (każda ma imię) co im się 9 małych wykluło, a to o gulonach co polazły w pole i nie można ich znaleźć, że moje Rosołki już się niosą Wciągające prawda? Kaczki też bym chciala mieć, ale to nie w tym roku:( Kiedyś mieliśmy taki przypadek, że siedziała tylko gęś i tak sobie wysiedziała kupe jaj i dopiero jak się wykluły małe okazało się, że dodatkowo ma kurczaka i indyka:) Musiały cwane kukułki podrzucić. Ta kura i indyk cały czas się szwędały po ogrodzie z tymi gęsiakami, tylko na staw nie wchodziły:) Pocieszny widok:) Co do remontu. Dach nadal nie zdjęty:( lało:/. Ale za to jest wyburzona 1 ściana z mojej przyszłej kuchni i rozebrane 2 kominy. Ogród zarasta ciągle mam problemy ze sprzętem mechanicznym, znowu popsuła się młotowiertarka i coś przeżarło sznurek od kosiarki (ten co go pociągnąć trzeba żeby odpaliła) - sobota była zły dniem. Ale nic to dzisiaj też jest dzień Zapomniałbym, odkryłam gdzie kiedyś był piec chlebowy w mojej przyszłej kuchni. A skuwając ściany odkryłam piękną cegłę z odciśniętą gwiazdą wmurowaną na hohkant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 14.05.2012 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 W końcu udało mi się zrobić zdjęcia:) Wzmocniona więźba i rozebrane, zmurszałe kominy: https://picasaweb.google.com/105237458582365376184/ZajeczyDwor#5741994626476822322 Zdarte tynki i usunięta jedna z dobudowanych ścianek działowych w kuchni:) https://picasaweb.google.com/105237458582365376184/ZajeczyDwor#5741996339037013026https://picasaweb.google.com/105237458582365376184/ZajeczyDwor#5741995804491717842 Odkute oryginalne wejście do spiżarni https://picasaweb.google.com/105237458582365376184/ZajeczyDwor#5741995349785198066 Jakby to ktoś jeszcze czytał to w galerii jest więcej nowych zdjęć (przez picasse się chyba lepiej ogląda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thor82 14.05.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Widze, ze rozwalka idzie na calego Masz racje, pod tynkiem czlowiek czasem dziwne rzeczy znajdzie - stare okna, drzwi, piece chlebowe, kominy itp itd. Ps.: Z zawodu jestem programista, ale prowadzimy jeszcze biofarme (warzywa, owoce, zwierzeta). Wlasnie zabieram sie za fundamenty pod szklarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 15.05.2012 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ta rozwalka to z powodu deszczu, nie można było wyjść na dach, więc działaliśmy w środku. Wczoraj mój KM zdjął starą blachę z jednej strony dachu. Przygotowaliśmy też folie:) Dziś (oby pogoda pozwoliła) KM będzie kładł tą folie i łacił Nawet nie wiecie jak się cieszę, teraz przynajmniej widać, że coś się dzieje:)!! P.s. ja - programistka, KM - administracja BD i SI , ale z dziada pradziada wieśniaki, więc nie ma szans żeby nie ciągnęło nas do ziemi i lasu. Zazdraszczam szklarni. Swojej się dorobię może na jesień, ale najpewniej w przyszłym roku. Jak maluchy Ci się chowają Thor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 03.07.2012 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Witam po dłuuuższej przerwie. Roboty w pieruny, ale postępy są Dach już na wykończeniu:) Zając sam zrobił!! Przy pomocy swojego ojca i brata. Przeciągnęło nam się koszmarnie, no ale cóż takie bywa życie. Odświeżam temat, bo mam nadzieje, że niedługo nasze tępo wzrośnie. W końcu chcę tam na zimę zamieszkać Na ukończeniu etap dachu. Dostawiamy kominy wentylacyjne, remont zwykłych no i zmiana tego dachu:) Nie mam jak się chwalić bo aparat nam się zepsuł. Planowane prace: Elektryka Wod-kan Ogrzewanie. Z elektryką nie przewiduje większych problemów, zresztą zawsze można się spytać kolegi fachowca:) Z wodą i kanalizacją mam nadzieje, że nie będzie problemów (temat na głowie mojego męża). Ogrzewanie. Tu było sporo myślenia. W końcu stanęło na śmieciuchu i kaloryferach. Jakoś nie mogę się przekonać do podłogówki, a mąż sam nie chce jej robić(nie czuje się w temacie)/ na speców nie specjalnie jest kasa. Aktualna sytuacja: Sucho:) ale cóż się dziwić jak na dworze 35st. Wietrzymy cały czas, tynki w części są po skuwane, wszystko ładnie wyschło, nie ma niemiłych zapachów. Niestety nie mogę wejść do piwniczki, klapa jest przywalona gruzem, a niestety tam było12st i ponad 90% wilgotności:/ Okienko jest otwarte otwory w klapie też są, powinna schnąć, jak dokopie się do klapy sprawdzę czy coś się poprawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 05.07.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Mimo wszystko namawiam na podłogówkę. Też nie byłem do końca przekonany. A teraz jestem zachwycony. Duży komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 08.07.2012 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Ja także nie byłem przekonany do podłogówki. Przyszło nam jednak kupić dom, w którym 1/3 powierzchni ogrzewana jest podłogówką i już wiem, że to dobry pomysł. Gdybym mógł, to jeszcze pod dechy wsadziłbym podłogówkę. Szkoda mi tylko rozwalać nową podłogę. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 09.07.2012 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Wiecie co, to nie chodzi o wybór między większym a mniejszym komfortem, a zwyczajne prozaiczne koszty i czas.Gdybyśmy chcieli podłogówkę to musielibyśmy skuć wylewki, obniżyć itp itd. Zapłacić ekipie. To najbardziej boli! Bo zostało już niewiele kasy, a wszystkie instalacje + wykończeniówka do zrobienia.Czas nam ucieka. Nie byliśmy świadomi ile czasu pochłania taki remont, Jak pogoda potrafi przeszkadzać.Zwykłe ogrzewanie poprostu jest kompromisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 11.07.2012 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Mam pytanie do fanów perlitu:) Wiem, że ocieplać (wełna, styropian) od wewnątrz murów nie ma sensu.Na poddaszu część ścian jest cieńsza, takie wnęki w kształcie stopni. Wygląda trochę tak jakby komuś się nie chciało budować tak samo grubych ścian na całej wysokości.Moje pytanie brzmi, czy jest możliwe "zabudowanie" tych wnęk perlitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 11.07.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Nie wiem czy perlitem można, ale pokazały się ostatnio nawet w marketach budowlanych płyty do ocieplania od wewnątrz. Już nie są tak sakramencko drogie. Albo po prostu każdy materiał z którego buduje się jakiekolwiek ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 29.08.2012 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Długo nas nie było, a to z powodu dachu:) Miło mi pochwalić się. Dach SKOŃCZONY:)!!!!! Nie umiem ładnie pisać, więc napiszę krótko w punktach: - mój mąż wzmocnił więźbę dachową - SAM - połacił dach i położył dachówki - SAM - rozebrał kominy - (z kolegą) - zbudował kominy - SAM - zrobił obróbki blacharskie i kominowe - SAM - dodatkowo przygotował deski doczołowe i podrynnowe - SAM Jestem przeraźliwie dumna:)) oczywiście pomagaliśmy mu (teść, brat męża i ja) w noszeniu dachówek, gruzu, belek itp. również radził się znajomych dekarzy ale dach położył sam:)) tak było: a o to efekty pracy: Edytowane 5 Września 2012 przez valturwen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts