tomdts 01.01.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Przeczytałem prawie wszystko na temat GWC i po literaturze na forum nikt nie podał optymalnych wymiarów żwirowca oraz jak powinien przebiegać strumień powietrza w złożu. Ma na działce ponad 30m3 kamienia o frakcji 30-60mm, i przy grubości złoża 0,7m i wychodzi ok 43m2 i tu pytania?1 - jakie powinno być stosunek szerokości do długości przy zachowaniu gr. złoża 0,7m;2 - jak powinien przebiegać strumień powietrze w złoża i tym samym gdzie powinny być owe rury. proszę o porady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.01.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Bo nikt jeszcze nie zbadał optymalnych wymiarów żwirowca. Zrób 10 wymienników o różnych wymiarach i sprawdź, który wyjdzie najlepszy. Chętnie się dowiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Wpisz w googlach dokumentacja GWC. Gotową dokumentację można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 03.01.2012 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Wpisz w googlach dokumentacja GWC. Gotową dokumentację można kupić. Oczywiście właśnie widziałem zakupioną taką dokumentację w większości jest to plagiat i przedruki z artykułów, a prawda jest taka że w takiej dokumentacji nie ma nic innego co można wyczytać w internecie. Będąc pewnym, że GWC powinien być złoże ułożone w prostokąta w proporcjach 3/4 czy 9/16 . Tak samo czy strumień powietrze w złożu będzie przechodził w szerokości czy długości GWC i który sposobów będzie najbardziej efektywny? Nie ukrywam że liczę na podpowiedzi doświadczonych użytkowników GWC i badaczy tego zagadnienia. 50 ton, dwie małe kupki kamienia. Edytowane 3 Stycznia 2012 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.01.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Złoże tak naprawdę nie jest prostokątem, tylko prostopadłościanem. Aby zapewnić przepływ powietrza przez całą bryłę, zrób zasilanie i odbiór powietrza po przekątnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.01.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 lepiej wstawić rure z otworami nawiewającą wzdłuż całego boku i na przeciwległym taką samą wyciągającą, są też możliwe wariacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 04.01.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Przeczytałem prawie wszystko na temat GWC Prawie robi wielką różnicę Słabo szukałeś, to było na forum. Wpisz w wyszukiwarkę np.: "site:forum.muratordom.pl "GWC żwirowy" Adam_mk". Najwięcej jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.01.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 U siebie mam rury po dłuższych bokach. Wszystko działa super, temperatury mocno dodatnie przy dużych ujemnych. Latem ok 16 stopni. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 04.01.2012 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Prawie robi wielką różnicę Słabo szukałeś, to było na forum. Wpisz w wyszukiwarkę np.: "site:forum.muratordom.pl "GWC żwirowy" Adam_mk". Najwięcej jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85 O tak to jest moja podstawowa źródło informacji na temat GWC słynne 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą, a adam_km szacun potęga wiedzy. Ale pewną informację nalazłem na dzienniki budowy Karii http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157129-Karii/page2 ale czy to rozwiązanie będzie dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 04.01.2012 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Ale numer, zanim napisałem post a tu Karii dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 04.01.2012 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) U siebie mam rury po dłuższych bokach. Wszystko działa super, temperatury mocno dodatnie przy dużych ujemnych. Latem ok 16 stopni. pozdr adam A jak taka konfiguracja sprawia się zimą, jak zima no w te chłodne dni ? pozdr tomasz Edytowane 4 Stycznia 2012 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.01.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Przy -20 dawało ok 6 stopni z tego co pamiętam (gdzieś już to wpisywałem ???) przy ciągłej wentylacji. Zaniechałem jednak ciąglej wentylacji bo mocno spada wilgotność. Teraz wentylacja okresowo i jest ok. Miałem jeszcze podłączyć nawilżanie złoża ale nie było czasu pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 05.01.2012 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Super w połączeniu z REKU da wspaniałe efekty:)Jeszcze raz dziękuję pozdr tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts