Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za rozbiórk??

ckwadrat

Recommended Posts

Mam pytanie o koszty rozbiórki. Ile kosztuje rozebranie budynku, tzn. jak ekipy/firmy to wyceniają - na oko, m2, czy po prostu na wywrotki. A ile kosztuje wywiezienie jednej wywrotki gruzu i czy większa ich liczba (ok. 100) pozwala uzyskać jakieś upusty? Z góry dziękuję za przybliżenie tematu.

Co do kosztów samej rozbiórki to nie dowiadywaliśmy się ponieważ chcemy to zrobić we własnym zakresie. Jest to dom parterowy , drewniany- obmurowany cegłą , a przyszły dom będzie bez piwnicy, bardziej nas interesuje wywóz tego wszystkiego. Prawdopodobnie większość firm, czy ekip budowlanych gdy się z nimi rozmawia o kosztach budowy i wspomina o konieczności rozbiórki to godzą się na niewielką dopłatę do ogólnych kosztów budowy.

• 2 weeks później...

Ekipa miejscowych "fachowców" rozebrała mi taki "budynek gospodarczy" (brzydactwo straszące mnie i sąsiadów) z bloczków betonowych (brrrr!) za 300 zł (robocizna). To był mały pikus w porównaniu z rzecz jasna wywozem tego wszystkiego. Miałam do wyboru (W-w) WPO i Transformers. Wybrałam to drugie - taniej i jestem zadowolona. ALE I TAK DROGO NIEMOZLIWE.

W praktyce nie przerabiałem tematu rozbiórki budynku. Lecz sądzę, że na wysokość kosztów rozbiórki ma największy wpływ cena transportu gruzu i jego "gdzieś" legalne składowania. Spróbuj może najpierw znaleźć odbiorcę gruzu (co nie powinno być trudne często widzę ogłoszenia prasowe - "przyjmę gruz") a następnie uzgodnij z nim podział kosztów zaladunku i transportu.

Nie wiem dokładnie jak z gruzem, ale my oprócz niego mamy również do wywiezienia ziemię z wykopu. Na tę ziemię reflektowała sąsiadka zza płotu. Wydawało nam się, że będzie taniej, bo znaleźliśmy odbiorcę i to tuż obok. A tu nie, jeśli do sąsiadki to o wiele, wiele drożej, bo panowie, to co wywożą to sprzedają innym i koszty się rozkładają na innych i na nas. Z gruzem może być podobnie.

Kasiak teoretycznie masz rację. Ale wszystko zależy od umowy jaką zawarłeś z sasiadką. Jeśli weźmiesz koszt załadunku i transportu na siebie a sąsiadka "łaskawie" zgodzi się na przyjecie ziemi to rezultat jest taki jaki odczułeś w portfelu.

Co do dzielenia się kosztami z przyjmującym (kupującym) gruz poprzez pośrednictwo firmy dokonujacej rozbiórki to często jest to zwyczajne osustwo. Najczęściej wygląda to następująco; firma rozbiórkowa przedstawia kosztorys dokonania prac. zawiera on min.następujące pozycje: rozbiórka, transport i KOSZTY SKŁADOWANIA NA WYSYPISKU. Zbajerowany klient targuje się o jakąś kwotę, zleceniobiorca coś tam opuści i wszyscy są zadowoleni. Najbardziej zadowolony jest zleceniobiorca gdyż jeśli nawet nie sprzeda tego gruzu to i tak zarobi gdyż złoży go u kogoś potrzebującego za darmo a w skrajnych przypadkach nawet wywali w lesie. Zlecającemu przedstawi jako dowód przykładowy rachunek z wysypiska za 1 kurs. Taki sposób postępowania nieuczciwych firm znam z opowiadań moich majstrów z budowy którzy pracowali kiedyś w dużej prywatnej firmie remontowo-budowlanej. Twierdzili, że podobnie postępowały także i inni.

• 2 weeks później...

przede wszystkim witam wszystkich, bo dopiero dziś się zarejestrowałam, a w związku z tym, że zaczynamy z mężem budowę będę (będziemy) tu częstym gościem:smile:

co do rozbiórki to właśnie przez to przechodzimy; dom był drewniany, obmurowany cegłą, z solidnymi fundamentami i piwnicą, około 90-100m powierzchni; rozbiórki podjęli się znajomy ze swoim ojcem, drewno, którego nie potrzebowaliśmy zabrali sobie (do palenia w piecu), cegły, które dało się odzyskać poukładali równo na działce, martwiliśmy się co będzie z gruzem (wszystkiego nie da się wpakować w fundament), ale ten problem niespodziewanie się sam rozwiązał (jest w trakcie), przyjechał do nas gość, który potrzebuje gruz do wzmocnienia jakiejś drogi i widząc naszą ruinę zainteresował się tym, co chcemy zrobić z pozostałym gruzem (w tym tygodniu ma się odezwać i zabrać - oby wszystko doszło do skutku)

aha, za rozbiórkę zapłaciliśmy 2500,00

• 1 year później...

Rozbiórka domu murowanego parterowego z dużym strychem 10x10m. Ceny rozkładały się od 7000PLN (ekipa znana w okolicy, maszyny, itd) do ostatniej którą wybrałem czyli 4500PLN (ludzi nie znałem, ale rozbiórka to nie budowa) rozbiórka, wywiezienie i skałdowanie gruzu, został mi pusty wyrównany plac. Prace prowadzone były w zimie kiedy nie ma innej roboty.

Była mała wpadka z wywaleniem przez wywozacego gruz jednej wywrotki komus na działkę, ale ja miałem umowę z zapisem kto odpowiada za gruz wiec miałem spokój.

Mnie kopalnia chce wypłacić jednorazowe odszkodowanie za zniszczony budynek, a koszt jego wyburzenia wyceniła na - UWAGA ! _ 90.000 zł. W tym utylizacja gruzu,jego wywóz na wysypisko i składowanie na nim, utylizacja papy, drewna, itp. Słowem ,w kosztorysie znalazło się nawet wyciąganie gwoździ z desek. Ale gdybym chciał to sam rozebrać to dostanę ok. 50.000zł. Dom dwupiętrowy, murowany z częściowym podpiwniczeniem.