Mki1719508566 17.02.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Teza o "samoczyszczeniu" się kominów wykonanych z cienkiej blachy jest lansowana prze Piotra B . Cytat który się posłużyłem pochodzi z KominkiPro , wiem jednak z wielu rozmów iż takie twierdzenie padało już wcześniej podczas szkoleń .Nie spotkałem jeszcze kominiarza lub wykonawcy kominków który potwierdziłby to rewelacyjne odkrycie zjawiska "samoczyszczenia się " kominów . Osobiście widuje wiele przyłączy do kominów jak i samych kominów wykonanych z cienkiej blachy .. takiego cudownego samoczyszczenia jednak nie zauważyłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 17.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Kominiarz po prostu ma klasę. Nie musi sobie pomagać dopiskiem "Mistrz" obok awatara... Nie musi także używać 2 loginów piszą na tym forum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Witam! Kominiarzu! Myślę, że jest potrzeba wyjaśnienia tej sprawy. Eniu przekonał chyba większość, że takie zjawisko w układzie "bezwyczystkowym" ma miejsce (z zachowaniem reszty warunków - stalowa cienkościenna rura itd.). Piszesz: "nie wyobrażam sobie", czyli, jak rozumiem, nie spotkałeś się z taką sytuacją. Eniu natomiast twierdzi, że zjawisko zna z własnego długoletniego doświadczenia. Może po prostu nie wzywano Cię do takiego komina? Chyba nie tylko mnie interesowałoby rozwiązanie zagadki. Muszę przyznać, że bardzo przyjemnie czyta się Twoje wpisy (są merytoryczne), więc proszę o więcej informacji. Pozdrawiam Nie ma takiego terminu „rura samoczyszcząca” ani „komin samoczyszczący” W nazewnictwie wyrobów budowlanych, przepisach czy normach takiego terminu nie ma, na Forum możemy o takich terminach sobie dyskutować ponieważ każdy kto miał do czynienia z kominami czy pokrewnymi tematami przez analogię swoich własnych doświadczeń dzieli się spostrzeżeniami. Być może są takie rury które stoją na wkładzie (wkład robi za wyczystkę i zbiornik na kondensat) które się nie brudzą może gospodarz ma dobre drewno, może ma dobry nawiew powietrza, może laminarny przepływ spalin bez oporów, kolan, trójników, strażaków i niepotrzebnych turbulencji na wylocie nie pozwala się tym cząsteczkom sadzy tam obkleić, może, może, może. Takich hipotez możemy stawiać wiele. Nie ma dwóch takich samych przewodów kominowych nawet m n.p.m mają znaczenie. Ja z racji zawodu nie mogę promować takich samoczyszczących przewodów ponieważ i tu proszę wziąć pod uwagę przesłanki czysto społeczne, a nie finansowe nie chciał bym aby ktoś kto ten czy inny post przeczyta tak sobie to interpretował i np. palił w kominku, kotle czy korzystał z innych urządzeń grzewczych przez wiele lat bez okresowych kontroli stanu technicznego i czyszczenia umocowany w przekonaniu, że przecież komin ma samoczyszczący i wypadek czy inne przykre doświadczenie go nie dotyczą. A wracając do odklejania sadzy pewnie po jakimś czasie i w jakiś warunkach sadza ze ścianek komina może się odkleić, ale nikt precyzyjnie nie może określić w jakim czasie i w jakich warunkach to następuje, takich badań nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Kominiarz po prostu ma klasę. Nie musi sobie pomagać dopiskiem "Mistrz" obok awatara... Eniu daj spokój, kominiarz to kominiarz (prostota życia) Jestem przekonany, że życie proste i skromne dobrze służy każdemu, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym (Albert Einstein) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Napisałem kiedyś, że kominiarz może wyczyścić komin, ale nie musi. Szczególnie jak sytuacja zmusza do częstego czyszczenia. Lepiej nauczyć się tego niełatwego zawodu na własne potrzeby. Napisałem tez wówczas, że czyszczenie sobie samemu komina, nie zwalnia od okresowej kontroli komina przez kominiarza. Mimo, ze nauczymy się nawet, robić to sami. To w kwestii zajęcia dla kominiarza. Nie sądzę by go zabrakło, nawet jakby miął swój czarny uniform zamienić na biały garnitur (oj , chyba mnie trochę poniosło...) Badania dotyczące rur 0,6 mm , ze stali 1.4404 są. Na razie nieoficjalne. Trwają od 20 lat , dotyczą kilku kilometrów przebadanych (i nadal badanych)rur. Są to rury Jeremiasa, Panka, Darco, czyli nie psu z pod ogona wyciągnięte. Te rury wykazują cechy o których piszę na forum , a Piotr nawet szerzej. Bez znaczenia jest dla mnie czy ktoś w to wierzy czy nie. Dowodów na nieprawdziwość tej teorii tez nie ma . Skoro brak oficjalnych badań ?!.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.02.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 OK, domy jednorodzinne, czyszczenie i kontrola stanu technicznego to indywidualna sprawa właścicieli, każdy jest za siebie odpowiedzialny, ma wolny wybór, jak dba tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.02.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Nie musi także używać 2 loginów piszą na tym forum.. Znowu zaczynasz z tym rozdwojeniem enia???wrrrrrrrrrrrr.Pierdnij wreszcie jakiś dowód a nie tak po próżnicy pierdzielisz w swoim stylu zduński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.02.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 OK, domy jednorodzinne, czyszczenie i kontrola stanu technicznego to indywidualna sprawa właścicieli, każdy jest za siebie odpowiedzialny, ma wolny wybór, jak dba tak ma. Czeka czekaj to ty masz kominiarzu wpisane w kajet kominy np,blokowe???Może by tak objąć kuratelą właśnie domki jednorodzinne.wzrosła by świadomość w opiece nad kominami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.02.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Czeka czekaj to ty masz kominiarzu wpisane w kajet kominy np,blokowe???Może by tak objąć kuratelą właśnie domki jednorodzinne.wzrosła by świadomość w opiece nad kominami. O mój drogi z tym problemem to musisz uderzyć do ministra mswia, w ostatniej noweli rozporządzenia napisane jak byk, że kominiarze nie czyszczą w domach jednorodzinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 17.02.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 W blokowiskach musi. W indywidualnych - nie, ale takiego kominiarza, to z przyjemnością gościć. Flaszkę też by udrożnił - murbeton fachowiec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 18.02.2012 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Poniewaz ja14 wszedzie musi wtracic swoje 3 grosze, to dodam tylko, ze u mnie osobiscie teoria Enia/Piotra sie sprawdza. Komin z cienkiej blachy, wyczystka jest wklad, nie czyszczony od 10 lat, regularnie kontrolowany, sadzy ponizej 1 mm.Gdzies juz wklejalem zdjecia.Pozdrawiam.P.S. Dla tych, ktorzy nie czytaja tu wszystkiego jak leci dodam jeszcze, ze mam wklad wedzaca-duszacy a i drewno bywalo niekiedy "prosto z lasu". Edytowane 18 Lutego 2012 przez ja14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 18.02.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Komin z cienkiej blachy, wyczystka jest wklad, nie czyszczony od 10 lat, regularnie kontrolowany, sadzy ponizej 1 mm. P.S. Dla tych, ktorzy nie czytaja tu wszystkiego jak leci dodam jeszcze, ze mam wklad wedzaca-duszacy a i drewno bywalo niekiedy "prosto z lasu". No normalnie "CUD nad Wisłą" ... Palisz wodę otrzymujesz suche spaliny .. Kolego JA 14 ... lejesz wodę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 18.02.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Badania dotyczące rur 0,6 mm , ze stali 1.4404 są. Na razie nieoficjalne. Trwają od 20 lat , dotyczą kilku kilometrów przebadanych (i nadal badanych)rur. Dowodów na nieprawdziwość tej teorii tez nie ma . Skoro brak oficjalnych badań ?!.... Dowodów na nieprawdziwość tej teorii też nie ma ?? Popatrz w zatkane /oblepione kominy które są praktycznie nie do wyczyszczenia .. 20 lat... kilometry rur .. Długo trwają te badania... Kto jest tak dociekliwym długodystansowcem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.02.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 O mój drogi z tym problemem to musisz uderzyć do ministra mswia, w ostatniej noweli rozporządzenia napisane jak byk, że kominiarze nie czyszczą w domach jednorodzinnych Czyli idiotyczny przepis o konieczności czterokrotnego czyszczenia komina jest już nieaktualny ? Masz na myśli nowelę z 2009 r ? Przepis był śmieszny, bo ktoś kto palił dwa razy w roku, stawiany był w jednym rzędzie z "ktosiem" zmuszonym do czyszczenia komina dwa razy w miesiącu, bo mu się po prostu zatykał. Mam do Ciebie pytanie o rury z blachy czarnej 2,0 mm. Czy miałeś w swojej praktyce zawodowej styczność z przypadkami, kiedy te rury po kilkunastu latach przerdzewiały ? Nie chodzi mi o rury umieszczane w kominie jako wkład kominowy, bo to oczywista patologia. Rury przyłączeniowe w pewnych środowiskach (wilgoć), korodują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 18.02.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 No normalnie "CUD nad Wisłą" ... Palisz wodę otrzymujesz suche spaliny .. Kolego JA 14 ... lejesz wodę ... Czyzby czescy zdunowie tego jeszcze nie potrafili? W przyszlym miesiacu bede organizowal szkolenie. Serdecznie zapraszam. Beda warsztaty z palenia wody. Na warsztaty z palenia glupa nie zapraszam. To juz kolega opanowal;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 18.02.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Mam do Ciebie pytanie o rury z blachy czarnej 2,0 mm. Czy miałeś w swojej praktyce zawodowej styczność z przypadkami, kiedy te rury po kilkunastu latach przerdzewiały ? Nie chodzi mi o rury umieszczane w kominie jako wkład kominowy, bo to oczywista patologia. Rury przyłączeniowe w pewnych środowiskach (wilgoć), korodują . Pytasz o taki przypadek: Jest to przyłącze dymowe wytargane z 10 letniego kominka. Myślę, że do takiego stanu rzeczy przyczyniło się to, iż doprowadzenie powietrza z zewnątrz wprowadzone było do komory grzewczej kominka a nie do wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.02.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Czyzby czescy zdunowie tego jeszcze nie potrafili? W przyszlym miesiacu bede organizowal szkolenie. Serdecznie zapraszam. Beda warsztaty z palenia wody. Na warsztaty z palenia glupa nie zapraszam. To juz kolega opanowal;-) Coś taki zapraszalski?.Uważaj bo ci wparuje paliwoda i knajpy z hotelami zacznie okupować tak jak u enia:D:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.02.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 W blokowiskach musi. W indywidualnych - nie, ale takiego kominiarza, to z przyjemnością gościć. Flaszkę też by udrożnił - murbeton fachowiec! Nie musi a może olewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.02.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Pytasz o taki przypadek: [ATTACH=CONFIG]101634[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]101635[/ATTACH] Jest to przyłącze dymowe wytargane z 10 letniego kominka. Myślę, że do takiego stanu rzeczy przyczyniło się to, iż doprowadzenie powietrza z zewnątrz wprowadzone było do komory grzewczej kominka a nie do wkładu. Te rury jeszcze żyją. Ale już nie długo. Częste przypadki w domkach letniskowych, ogrzewanych okresowo, o dużych huśtawkach wilgotności powietrza. Kwasówka się tego nie boi . Choćby miała tylko 0,2 mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 18.02.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Serdecznie zapraszam. Beda warsztaty z palenia wody. Na warsztaty z palenia glupa nie zapraszam. Warsztaty z palenia głupa poprowadziłbyś zapewne wzorowo .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts