Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł defro AKM 2 opinie.

zawka1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zamawialem piec troche pozniej niz kolega,ktory dodal wczesniej zdiecia i kociol przyszedl ze zmienionym,tzn, pochylonym ukladem podawania opalu.

dziękuje za zdjęcia

widać, że kombinują, ale to jeszcze nie jest to

kąt pochylenia zwiększyli prawdopodobnie z powodu spiętrzania się opału na ruszcie i nadmiernemu powstawaniu spieków żużlowych

pzdr

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

u mnie jak narazie bez problemów z paleniem, mam 22 KW, podajnik jest juz zamocowany pod kątem, sterownik trzeba ogarnąc: te nastawy podawania - fabrycznie co 4 minuty i zaczynał palic głębiej tzn. w tej rynnie a nie centralnie na podajniku nad rusztem wodnym, ustawiłem przerwe na 2,5 i utrzymuje płomien centralnie nad rusztem wodnym, ale to wydaje mi sie zalezy bardziej od jakosci groszku ktory za szybko sie spalał, ale tez i szybkosci nawiewu, ogolnie mam pozytywne jak narazie wrazenia uzytkowe, zobaczymy w zimie,

tłokowiec ma pewna wade-ekonomika, praca szuflady ma cykl ktory nie da sie wyregulowac jak zasypie tyle poda i spali, a slimak podaje precyzyjniej

Edytowane przez tom_ext

Mam problem z tym piecem. Może ktoś będzie mi mógł z nim pomóc. Piec został podłączony miesiąc temu. Problem polega na tym że piec w ciągu ok 12 godzin osiąga zbyt wysoką temperaturę, bliską 90 stopni mimo zadanej temperatury 45 stopni i muszę go wygaszać. Piec ustawiony jest na tryb letni i sluzy aktualnie do podgrzewania wody. Poza tym cofa się żar i włącza się alarm przegrzania podajnika, co skutkuje tym ze palenisko jest zasypywane przez paliwo. Może ktoś wie co należy zrobić i jakie parametry ustawić żeby działał dobrze.

a czym ty palisz? eko czy miał?

ja paliłem na eko i tyle co moge powiedziec narazie to:

jesli zar sie cofa to znaczy ze za szybko spala się to co jest na tym palniku z dziurkami - zmniejsz nawiew np na 15% i zmniejsz przesłone wentylatora, szyber rury dymnej ustaw na poł gwizdka, problem z tym ze zaczyna się palić w podajniku to to, ze pali ci sie za szybko paliwo i zar sie cofa i zajmuje te paliwo ktore jeszcze nie zostalo wypchane centralnie w plyte paleniska, zwiększ tez częstotliwosc podawania paliwa - pokombinuj z obnizeniem czasu podawania paliwa, a co do tej temp kotła pod 90 stopni:jawdrop: mi nigdy tak wysoko nie podszedł, układ masz dobrze odpowietrzony? zawór czterodrozny ustawiles na duzy obieg czy tylko na piec?

• 4 weeks później...

witam

Ustawienia letnie – moje 30 kw zasobnik 200L

Paliwo miał – na lato się lepiej sprawdza ..

temp. zadana 50c

Podawanie 2,5 m

Przerwa Podtrzymania 23 m

Nadmuch 35% co 15 minut

Przysłona dmuchawy 50 %

Sprawdzić czy ta klapka z śrubami na dmuchawie po pracy domyka przelot .

Warto co jakiś czas zdemontować z palnika rusztom z dziurkami pod którym zbiera się popiół i zmniejsza przepust powietrza z dmuchawy.

• 1 month później...

Witam !

Piec uruchomiłem w marcu jednak dopiero od tygodnia pale w nim.

Z tym cofaniem płomienia do podajnika będzie problem dopóki - dopóty nie zadzwonisz do Defro :) Podadzą Ci ustawienia serwisowe - trzeba zmienić domknięcie szuflady - problem z zapalaniem opału w podajniku zniknie. Przynajmniej u mnie tak było :)

Pytanie mam czy u was piec jest "głośny"

Film nie odzwierciedla hałasu aczkolwiek jest.

PS: Szukam kogoś z Lubelskiego województwa - chciał bym porównaćhałas wydawany przez inny pied DEFRO AKM II - proszę o kontakt osoby z OKOLICY

Pozdrawiam.

Witam !

Piec uruchomiłem w marcu jednak dopiero od tygodnia pale w nim.

Z tym cofaniem płomienia do podajnika będzie problem dopóki - dopóty nie zadzwonisz do Defro :) Podadzą Ci ustawienia serwisowe - trzeba zmienić domknięcie szuflady - problem z zapalaniem opału w podajniku zniknie. Przynajmniej u mnie tak było :)

Pytanie mam czy u was piec jest "głośny"

Film nie odzwierciedla hałasu aczkolwiek jest.

Pozdrawiam.

przy podawaniu paliwa napęd szuflady pracuje głosno :) ale nie mam porownania,

piszac cofanie ognia miałem na mysli sytuacje w ktorej paliwo podane na ruszt jest spalane i jesli masz ustawioną przerwe podawania np na 4 minuty to ten ogien "wchodzi" pod tę blachę i wtedy trzeba mu zmniejszyc czas podawania np na 1,30 min i wtedy plomien ustawia sie prawidlowo nad rusztem wodnym.

A jesli mozna wiedziec, do ustawienia domkniecia szuflady trzeba wzywac serwis czy mozna to ustawic na sterowniku??

Mam jeszcze pytanie co do samego podawania, jak to prawidlowo powinno wygladac? tzn czy szuflada po zadanym czasie przerwy cofa sie, napelnia się i wpycha paliwa na palnik i nastepuje przerwa itd, i znow kolejny pelny cykl ??

bo u mnie to wyglada tak ze po czasie przerwy szuflada sie przesuwa cos tam nabiera i stop kolejna przerwa podawania i dopiero po tej przerwie paliwo wpychane jest na palnik

Co do jakosci wykonania kotła nie mam zastrzezen ale zasobnik jest stanowczo troche za mały.

A jesli mozna wiedziec, do ustawienia domkniecia szuflady trzeba wzywac serwis czy mozna to ustawic na sterowniku??

Mam jeszcze pytanie co do samego podawania, jak to prawidlowo powinno wygladac? tzn czy szuflada po zadanym czasie przerwy cofa sie, napelnia się i wpycha paliwa na palnik i nastepuje przerwa itd, i znow kolejny pelny cykl ??

Witam !

Można zmienić ustawienia szuflady samemu jednak potrzebny jest kod serwisowy - podają bez problemu na infolinii Defro. Po zmianie domknięcia szuflady w opcjach serwisowych jeden cykl pracy szuflady to jedno podanie węgla - jak dla mnie jest to lepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

posiadam taki sam kocioł w tamtym sezonie został zamontowany do domu o powierzchni 250 m2 ocieplony

Po godzinach spędzonych w kotłowni dochodzę do wniosku żeby kocioł dobrze pracował trzeba mu jednak podać większą ilość paliwa i odpowiednią większą ilość powietrza , moje ustawienia na kotle

TRYB PRACY-- Pompy równoległe

TEMP.ZADANA CO-- 55 *C

HISTEREZA CO-- 2*C

TEMP.ZADANA CWU-- 52*C

HISTEREZA CWU-- 4*C

PRZERWA PODAWANIA-- 1MIN.30 SEC -

PRZERWA PODTRZYMANIA--10 MIN

WENTYLATOR --44 %

WENTYLATOR W PODTRZYMANIU: CZAS PRZERWY--8 MIN,CZAS PRACY-- 20 SEC

PRZESŁONA NA WENTYLATORZE OTWARTA OK.4 CM

Podajnik jakoś sie już nie przegrzewa. Mam teraz inny problem. Po zmianie na tryb zimowy bardzo często wchodzi w tryb pracy, przez co spala bardzo dużo groszku. Co zrobić żeby dłuzej pozostawał w podtrzymaniu ?

A jak masz ustawiony zawór czterodrożny? ja z poczatku miałem ustawiony na 10 (rozna skala producenta zaworów) w kazdym badz razie było tak ze woda z kotła leciala w calosci na grzejniki i podloge, i piec co chwile przepalał, dopiero jak rozkminilem zawor ustawilem go u mnie na miedzy 3 a 5, i nie wypuszczam wody z kotla w calosci na grzejniki, na grzejniki leci tylko czesc wody a reszta wraca w kociol, wiec na grzejnikach mam ~45-50 stopni a na kotle 65 i tak szybko sie wtedy nie wychladza i pozostaje dluzej w podtrzymaniu. Mogli spokojnie zrobic wiekszy zasobnik. Tylko nie ustawiaj na 1 :D bo wode w kotle zagotujesz,

zasade dzialania masz tu

http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html

Edytowane przez tom_ext

A jak masz ustawiony zawór czterodrożny? ja z poczatku miałem ustawiony na 10 (rozna skala producenta zaworów) w kazdym badz razie było tak ze woda z kotła leciala w calosci na grzejniki i podloge, i piec co chwile przepalał, dopiero jak rozkminilem zawor ustawilem go u mnie na miedzy 3 a 5, i nie wypuszczam wody z kotla w calosci na grzejniki, na grzejniki leci tylko czesc wody a reszta wraca w kociol, wiec na grzejnikach mam ~45-50 stopni a na kotle 65 i tak szybko sie wtedy nie wychladza i pozostaje dluzej w podtrzymaniu. Mogli spokojnie zrobic wiekszy zasobnik. Tylko nie ustawiaj na 1 :D bo wode w kotle zagotujesz,

zasade dzialania masz tu

http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html

Niestety nie mam zaworu czterodrożnego tylko zawór kulowy

Witam

Posiadam Defro AKM II 22

powierzchnia 230 m2 ocieplona, 100 m2 podłogówka, 10 kaloryferów.

Również próbuję zoptymalizować spalanie - do tego przydało by się urządzenie zapisujące ilość cykli podawania kasety na dobę (wtedy można kombinować - myślałem że posiada tą funkcję modem internetowy techa st500 i tu rozczarowanie)

Ustawiłem piec

TRYB PRACY-- Pompy równoległe

TEMP.ZADANA CO-- 55 *C

HISTEREZA CO-- 2*C

TEMP.ZADANA CWU-- 45*C

HISTEREZA CWU-- 4*C

PRZERWA PODAWANIA-- 1MIN.10 SEC -

PRZERWA PODTRZYMANIA--18 MIN

WENTYLATOR --10 %

WENTYLATOR W PODTRZYMANIU: CZAS PRZERWY--4 MIN,CZAS PRACY-- 25 SEC

PRZESŁONA NA WENTYLATORZE OTWARTA OK.3 CM

zawór 4 drożny na 3, zawór 3 (podłoga) drożny na 4 - temperatura w domu 23,7

przy tych ustawieniach spala 30-40 kg na dobe - temp. zew ok 0

jak ustawiłem wentylator na 20 % robiły się spieki - jutro sprawdzę zmniejszenie przerwy podawania na 15 min i sprawdzę jak ze zużyciem.

Z moich wyliczeń wynika ze kaseta podaje jednorazowo 0,17 kg groszku (oczywiście w pełnym cyklu czyli na 2 razy) - fajnie by było mieć info ile było cykli na dobę wtedy można optymalnie dopasować spalanie.

Niestety nie mam zaworu czterodrożnego tylko zawór kulowy

kulowe zawory to te zwykłe takie rozumiem?

nie rozumiem tylko dlaczego instalator nie załozył Ci zaworu czterodroznego??

w chwili obecnej gdy palisz w kotle (jesli masz tylko kulowe) cała nagrzana woda leci od razu w obieg na kaloryfery/podłogówke lub co tam masz, i zawsze wraca schłodzona to kocioł będzie Ci duzo spalał, w sumie non stop będzie raczej chodził by utrzymac temperature ktora mu zadałes, rzadko kiedy bedzie na dluzej wchodzil w tryb podtrzymania, moze byc tak ze troche pociagnie Cię po kieszeni za opał