Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł defro AKM 2 opinie.

zawka1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zadzwon do defro i zapytaj, nad palnikiem jest taka rurka ktora powinna byc ustawiona pionowo aby plomien skierowany byl ukosnie

ja widzę narazie dwa byki:

1. brak mozliwosci do ustawienia pelnego cyklu pracy szuflady, przez co czas przerwy podawania dzielony jest na dwa, u mnie 1:30 na 32 sekundy pracy i 1:30 na sekundowe domkniecie szuflady, wiec kazdy czas jaki mu podacie na przerwe pomnozcie razy dwa

a jesli chodzi o wygaszanie pieca jest to dodatkowy bubel, poniewaz jak zle oddzielisz zar od reszty niepodanego wegla to zar sie cofnie w podajnik, spiepszy czujnik, juz kiedys mialem 105 stopni bo zle wygarnalem zar! i przez niedomknieta szczeline szuflady łatwo o pozar w zasobniku,

2. za maly zasobnik, uzupelnianie jesli schodzi 25 kg groszku na dobe co trzy dni,

Szuflada jest nieekonomiczna, ile wezmie tyle poda i spali wiec zeby ograniczyc ilosc podan z trzech do dwoch ustawilem go na razie tak ze;

histereza kotla 1

przerwa podtrzymania 16:30

wentylator 21% ok 2cm odsloniete

wentyl w podtrzymaniu co 8 minut po 10 sek

przerwa podania 1:30

i wyglada to tak ze w podtrzymaniu wytrzymuje jakies ~20 min, w miedzy czasie po 16:30 poda mu swiezego groszku, i jak tylko spadnie mu temp o -1 piec ma juz dodatkowy swiezy opal na ruszcie do spalenia plus to co juz jest na ruszcie i nie traci czasu na "przerwe podawania" tylko grzeje juz tym co w podtrzymaniu sobie podal, potem szuflada poda jeszcze raz i wchodzi w podtrzymanie na kolejne okolo 20 min

za sadze to chyba jakosc paliwa po czesci odpowiada temp spalania i sila nadmuchu

Edytowane przez tom_ext

... rurkę nad palnikiem mam poziomo wzdłuż paleniska. Nie wiem jak można ją ustawić w pionie. Poza tym, ta rurka zasysa ciepłe powietrze, które biegnie białym grubym wężem do tyłu podajnika i za zadanie ma osuszać dodatkowo opał. Chyba, że się mylę albo to nie o tą rurkę chodzi. Wczoraj wrzuciłem lepszy miał. Spieki ustały nawet przy 25% nadmuchu. Może to trochę zmniejszy sadzę w piecu.

1.Czy komuś wymieniono podajnik na ukośny w ramach gwarancji ?!

2.Czy istnieje, jeżeli tak to jak ustawić system dopalania spalin w AKM-ie 2 ?

Idę dalej patrzyć się w palenisko :jawdrop:

... rurkę nad palnikiem mam poziomo wzdłuż paleniska. Nie wiem jak można ją ustawić w pionie. Poza tym, ta rurka zasysa ciepłe powietrze, które biegnie białym grubym wężem do tyłu podajnika i za zadanie ma osuszać dodatkowo opał. Chyba, że się mylę albo to nie o tą rurkę chodzi. Wczoraj wrzuciłem lepszy miał. Spieki ustały nawet przy 25% nadmuchu. Może to trochę zmniejszy sadzę w piecu.

1.Czy komuś wymieniono podajnik na ukośny w ramach gwarancji ?!

2.Czy istnieje, jeżeli tak to jak ustawić system dopalania spalin w AKM-ie 2 ?

Idę dalej patrzyć się w palenisko :jawdrop:

o te rurke chodzi wlasnie, chodzilo mi o to jak na nia patrzysz no, w lini pionowej z krawedzia tej gornej blachy lekko wywinietej, zle sie wyrazilem;)

Nie mam odniesienia do innych kotłow, ten jest moj pierwszy, ale poki co jestem srednio z niego zadowolony, ma ten bubel z szuflada (nie rozumiem dlaczego producent nie potrafil dac wyboru uzytkownikowi jak chce aby szuflada pracowala, na jeden cykl czy na dwa takty)i pali jak smok, jesli mozna spalanie ekogochu 25 -30 kg na niecala dobe uznac za duze, bo moze jest to normalne, nie wiem. Pompa CO idzie non stop. Zawór czetrodrozny ustawiony na 3 aby przytrzymac w piecu dluzej cieplą wodę i wytrzymywal on dluzej w podtrzymaniu

Mam ok 200m2 do ogrzania, dol: podlogowka ok 40m2 puszczone 40 stopni plus 60 m na 4 grzejniki i tam idzie ok 45 stopni oraz gora cala w grzejnikach, gora jest w 50% ocieplona i tam kaloryfery na minimum bym mroz nie scial, moze to sie zmieni jak ocieple wszystko, kociol po tygodniu do czyszczenia z sadzy, moze to tez wina opalu ktory jest wilgny i ma 22kJ, co drugi dzien oproznianie podajnika, za mala zasobnosc zasobnika - a jest mozliwosc zrobienia do wiekszego,

Zmienie dzis tryb pracy na ogrzewanie domu (narazie na pompy rownolegle) aby pompa CO wylanczala sie jak to pisze w instrukcji i zobaczymy jak bedzie ze spalaniem i czasem podtrzymania

Edytowane przez tom_ext

po dwoch tygodniach palenia non stop ekogroszkiem z marketu (chyba ze wschodu) ktory mial podobno 22kJ dzis piec z racji dymienia i cofki do czyszczenia z sadzy, kanał dymny wygladal jak rafa koralowa, zeliwna kratka nie byla kratką, skraje rury rusztu wodnego zawalone sadza - po oproznieniu sadzy z kotla był pelniutki popielnik!!

pracowal na nastawach:

temp zadana raz 65 a czasami dawalem 68,

nadmuch w granicach 20-27% spalanie na popiół i nieliczne spieki rozpadajace sie w palcach, oproznianie popielnika co drugi dzien, przerwa 1:25x2, praca szuflady na 32sek,

czy tyle sadzy w tym typie kotla to normalne? czy to wina tego ekogroszku??

teraz zaczynam hajcowac pieklorzem ktory ma 26-28 kJ i zobaczymy,

co do kolejnych niedoróbek to piec ma lewy ciag, przez domknieta klapke wentylatora na podtrzymaniu lapie lewe powietrze i moze dlatego wytrzymuje max 20 min, potem poda 3 razy i znow podtrzymanie

czy ktos na ekogrochu ma podtrzymanie wieksze niz 20 min przy chodzacej non stop pompie?? :/

po dwoch tygodniach palenia non stop ekogroszkiem z marketu (chyba ze wschodu) ktory mial podobno 22kJ dzis piec z racji dymienia i cofki do czyszczenia z sadzy, kanał dymny wygladal jak rafa koralowa, zeliwna kratka nie byla kratką, skraje rury rusztu wodnego zawalone sadza - po oproznieniu sadzy z kotla był pelniutki popielnik!!

pracowal na nastawach:

temp zadana raz 65 a czasami dawalem 68,

nadmuch w granicach 20-27% spalanie na popiół i nieliczne spieki rozpadajace sie w palcach, oproznianie popielnika co drugi dzien, przerwa 1:25x2, praca szuflady na 32sek,

czy tyle sadzy w tym typie kotla to normalne? czy to wina tego ekogroszku??

teraz zaczynam hajcowac pieklorzem ktory ma 26-28 kJ i zobaczymy,

co do kolejnych niedoróbek to piec ma lewy ciag, przez domknieta klapke wentylatora na podtrzymaniu lapie lewe powietrze i moze dlatego wytrzymuje max 20 min, potem poda 3 razy i znow podtrzymanie

czy ktos na ekogrochu ma podtrzymanie wieksze niz 20 min przy chodzacej non stop pompie?? :/

AKM 2 30kW

Mam taki sam problem jak Ty opisujesz po półtorej tygodnia kocioł nadawał się do czyszczenia w kanałach spalinowych był przylepiony czarny kożuch z sadzy a na ruszcie wodnym zalegał szary pył , po dwóch dniach pełen pojemnik popiołu !

Zasobnik starcza mi na trzy dni palenia

dokładniej pisząc to spala cztery wiadra ( 10 litrowe) miału z kopalni Piast 24kJ

Próbowałem już różnych nastaw kotła zmieniałem czas podawania między 1,25 a 1,5 obecnie mam ustawione 1,4 ( podaje mi 5 razy później przechodzi w stan podtrzymania w którym wytrzymuje około 20 minut )

Popiół jest miękki dopalony , nie ma żadnych spieków , płomień żółty z małą ilością dymu

Zmieniałem również nadmuch między 18 a 30 % ( teraz jest ustawione 20% wydaje mi się że najbardziej optymalne ) przysłona otwarta na 4 cm

Podaje swoje nastawy na czas obecny

(grzejniki 100 żeber , 85 m2 podłogówki )

TRYB PRACY-- Pompy równoległe

TEMP.ZADANA CO-- 65 *C

HISTEREZA CO-- 2*C

TEMP.ZADANA CWU-- 53*C

HISTEREZA CWU-- 4*C

PRZERWA PODAWANIA-- 1MIN.40 SEC -

PRZERWA PODTRZYMANIA--25 MIN

WENTYLATOR --20 %

WENTYLATOR W PODTRZYMANIU: CZAS PRZERWY--5 MIN,CZAS PRACY-- 30 SEC

PRZESŁONA NA WENTYLATORZE OTWARTA OK.4 CM

TEMPERATURA SPALIN --110 STOPNI

Nie wiem co myśleć na temat tego kotła jeżeli miałbym stanąć jeszcze raz przed dokonaniem zakupu na pewno wybrałbym ślimaka z PID i nie siedział w kotłowni marnując cenny czas na patrzenie w podajnik

Jeżeli ktoś z Was posiada jakąś recepturę cud na ten " SUPER" kocioł to prosiłbym o podzielenie się informacjami jak go ustawić na mniejsze spalanie i mniejsze brudzenie bo jak na razie muszę chodzić przy nim jak koło niemowlaka

Witam

Jestem swiezo upieczonym posiadaczem pieca defro akm2 17kw z podajnikiem tlokowym,mam pytanie do Was dotyczace regulacji ciagu kominowego,czy Wasze piece maja przepustnice do regulacji(szyber regulujący)

Kociol jako taki nie ma na stale zamontowanego na czopuchu szybra, trzeba sobie dokupic,

to fakt, trza chodzic jak do niemowlaka, mi podaje trzy razy i lapie temp-moze masz wiecej otwarty zawór 4drozny i dlatego szybciej sie wychladza kociol? ja mam na 4 i leci ok 40 - 45stopni na kaloryfery, na podlogowke mam 40 puszczone, jesli po ociepleniu calosci poddasza (choc i tak tam kaloryfery mam na minimum skrecone) ilosc spalania paliwa sie nie zmieni i nie dojde do tego czy idzie ustawic pompy na sterowniku na jakies cykliczne wlaczanie i wylanczanie to uznam ze popelnilem blad kupujac ten kociol,

a i tak za te numery:

- dwutakt pracy podajnika tlumaczony - bo tak ma byc i tym samym niedomykanie szuflady co grozi pozarem, a fakt jest taki ze sterownik nie zostal dopasowany do wolnej pracy podajnika, sterownik jest z jednym softem zrobiony pod rozne rodzaje kotłów ktore maja rozne parametry pracy!

- nieszczelny układ nadmuchowy co powoduje cofke zaru przy dlugim podtrzymaniu,

- syfienie sadza nie ustepuje choc pale juz ekogrochem pielorz 26-28 kJ,

w tym momencie juz bym go nie kupil

Edytowane przez tom_ext

Kociol jako taki nie ma na stale zamontowanego na czopuchu szybra, trzeba sobie dokupic,

to fakt, trza chodzic jak do niemowlaka, mi podaje trzy razy i lapie temp-moze masz wiecej otwarty zawór 4drozny i dlatego szybciej sie wychladza kociol? ja mam na 4 i leci ok 40 - 45stopni na kaloryfery, na podlogowke mam 40 puszczone, jesli po ociepleniu calosci poddasza (choc i tak tam kaloryfery mam na minimum skrecone) ilosc spalania paliwa sie nie zmieni i nie dojde do tego czy idzie ustawic pompy na sterowniku na jakies cykliczne wlaczanie i wylanczanie to uznam ze popelnilem blad kupujac ten kociol,

a i tak za te numery:

- dwutakt pracy podajnika tlumaczony - bo tak ma byc i tym samym niedomykanie szuflady co grozi pozarem, a fakt jest taki ze sterownik nie zostal dopasowany do wolnej pracy podajnika, sterownik jest z jednym softem zrobiony pod rozne rodzaje kotłów ktore maja rozne parametry pracy!

- nieszczelny układ nadmuchowy co powoduje cofke zaru przy dlugim podtrzymaniu,

- syfienie sadza nie ustepuje choc pale juz ekogrochem pielorz 26-28 kJ,

w tym momencie juz bym go nie kupil

Miałeś rację z tym zaworem 4d :yes:

Ustawiłem aktualnie na grzejniki 52--55 stopni

Na powrocie temperatura wzrosła z 45 do 62 stopni ! , automatycznie czas w podtrzymaniu wydłużył się z 18 minut do 30 :D , zobaczymy o ile zmniejszy się spalanie ???

Postanowiłem coś zrobić z brudzeniem kotła jak na razie zmniejszyłam czas podawania z 1,4 do 0,5 i zwiększyłem nadmuch powietrza z 20 do 44% ,

teraz jest taki płomień że sięga aż do górnej ścianki ponad rusztem wodnym i delikatnie zakręca w kanał dymowy

Zauważyłem że przy takim spalaniu otrzymuje się najwyższą temperaturę spalania miału a po sadzy zostaje tylko wspomnienie , na wylocie z czopucha spaliny mają ok. 132 stopni

Jak na razie nie ma spieków a popiołu jest znacznie mniej , podzielę się spostrzeżeniami po następnym tankowaniu zasobnika ...

w ostatni wekend wygasilem i wyczyscilem kociol, kanał fi 160 dymny do komina - był o jakies 50 % zmniejszony zarostem sadzy:lol2::lol2::lol2:

w sumie to nazbierało się wiaderko sadzy 10l - fajnie, (kociol po ok 2 tygodniach, podejscie do komina od wrzesnia)

teraz aby tak nie zarastał sprawdzam ustawienie dla eko pieklorz z nadmuchem 26%, temp zadana 70. przesłona na ok 5 cm,

poprawiłem producenta i uszczelniłem klapke i polaczenie kanalu z korpusem podajnika by nie bylo lewych ciągów powietrza w podtrzymaniu, obaczymy czy znów tak zarosnie sadza:confused:

na takim ustawieniu nadmuchu eko spala sie na popiol i nie ma spieków,

dodaje sadpal a jak znow zarosnie to dam mu w ostro w palnik suchym drewnem:evil:

• 2 weeks później...
w ostatni wekend wygasilem i wyczyscilem kociol, kanał fi 160 dymny do komina - był o jakies 50 % zmniejszony zarostem sadzy:lol2::lol2::lol2:

w sumie to nazbierało się wiaderko sadzy 10l - fajnie, (kociol po ok 2 tygodniach, podejscie do komina od wrzesnia)

teraz aby tak nie zarastał sprawdzam ustawienie dla eko pieklorz z nadmuchem 26%, temp zadana 70. przesłona na ok 5 cm,

poprawiłem producenta i uszczelniłem klapke i polaczenie kanalu z korpusem podajnika by nie bylo lewych ciągów powietrza w podtrzymaniu, obaczymy czy znów tak zarosnie sadza:confused:

na takim ustawieniu nadmuchu eko spala sie na popiol i nie ma spieków,

dodaje sadpal a jak znow zarosnie to dam mu w ostro w palnik suchym drewnem:evil:

Tyle sadzy to normalne w tym piecu - ja się do tego przyzwyczaiłem - rafa koralowa co 4-5 dni na drzwiczkach popielnika - zaje...e sadzą na ruszcie wodnym szczególnie ta przerwa między ścianką pieca a pierwszą rurą wodną - co tydzień skrobaczka i wiaderko sadzy.

A co do niedopalania rusztu - zgadzam się że podajnik jest zdecydowanie za krótki i nie pali równo całego rusztu z czego jestem w stanie uwierzyć, że część ciepła leci w komin.

Jak mówił jeden z poprzedników ten piec łyka wszystko co mu się poda - i niestety tak jest.

Tak czytam wypowiedzi poprzedników od czasu mojego ostatniego posta i dalej utwierdzam się w przekonaniu że spalanie 4 wiaderek 10L (ok 32Kg miału, 1 wiaderko ok 8kg) na dobę przy ponad 300m2 to sensowny wynik. Kolega kupił piec jakiegoś mniej znanego producenta - ma nowy dom z porothermu, 15cm styro na ścianach i spala ok 30kg/dobę.

Jeżeli ktokolwiek chce zmniejszyć spalanie to jedyna rada wygaszać z rana i rozpalać w południe - wtedy zejdziecie do 17-22kg/dobę. Tylko komu się chce?? :)

Ja zmniejszyłem nastawy z 65 zadanej na 52 - spalanie zmniejszyło się z 5 wiaderek na dobę (przy -15 do -10 na zewnątrz) do 4 wiaderek. I nie ruszam już nic więcej bo mam dość ślęczenia przed tym kotłem.

Przy temperaturach 0 do +6 stopni spalanie jest niewiele niższe (może jakieś 29-30kg/dobę).

• 2 weeks później...

Koniec patrzenia się w palenisko. Wyprowadziłem się z kotłowni z powrotem do domu. Piec działa bez notorycznych alarmów typu "temperatura nie rośnie", "za wysoka temp. podajnika itp". Wnioski dla tych co zaczynają walkę.

1. Jest to piec typowy na miał i tylko miałem powinno się w nim palić. Palenie ekogroszkiem jest nawet niebezpieczne, ze względu na cofający się żar.

2. Miał musi być w 100% SUCHY. Nie może być mokry, wilgotny, lekko wilgotny itp.

3. Miał musi być dobrej jakości. Na tym nie zaoszczędzimy. Naszą oszczędnością jest to, że nie palimy ekogroszkiem za 850 zł/tona tylko miałem 600zł/tona. To jest nasza oszczędność, nie próbujcie oszczędzić drugi raz na tańszym miale. Powoduje to spieki, dużo sadzy i większy pobór paliwa. Jestem zadowolony z pieca dopiero po zasypaniu go miałem z dodatkiem ekogroszku (takie cudo sprzedają u mnie w mieście) cena 630zł/tona - naprawdę warto. Popiół jak piasek z małymi spiekami ( powstają po trybie podtrzymania ) rozpadającymi się w palcach.

4. Nie wygaszać pieca. To jest pozorna oszczędność. Ponowne nagrzanie całej instalacji zeżre nam sporo opału.

5. Koniecznie trzeba podłączyć sterownik pokojowy, który będzie sterował pompą CO. Sterownie tylko sterownikiem pieca, nawet używając trybu kalendarza zwiększy nam spalanie średnio o 30%.

6. Warto raz na miesiąc przepalić węglem, albo drzewem na ruszcie stałym w celu wypalenie całej sadzy z pieca. Piec się bardzo ładnie czyści bez konieczności skrobania sadzy. Jedyne co trzeba później zrobić to wybrać piasek. Nie ma tego dużo.

7. Raz na 2 tyg. trzeba wybrać miał z kanału wentylatora. Na szczęście jest łatwy dostęp.

8. Ustawienia - każdy musi sam sobie dobrać optymalne parametry. Ja zmieniając miał na inny gatunek musiałem wszystko zmieniać.

Moje obecne ustawienia:

Podawanie - 1:56 ( czyli około 3:30)

Helatron - 32 sec

Nadmuch - 26 %

Klapka - 1/4

Podawanie podtrzymanie - 50 min

Nadmuch podtrzymanie - co 15 min - 25 sec

Zadana CO - 61C

Zadana CWU - 55C

Przy temperaturze -2 do +4 na dworze 30 kg/doba

Powierzchnia grzania - 200m. Prawie sama podłogówka, nawet w garażu. Tylko 3 grzejniki w całym domu. Temperatura w domu, dzień 22C Noc 20C. Czyszczenie raz na 3 tyg. Wiaderko sadzy i 1/4 wiaderka piasku.

Jak już się ten piec dobrze ustawi to tragedii nie ma. Nawet bym powiedział, że jestem zadowolony :)

ok, jak tak piszesz to sprobuje z mialem pomieszanym z eko,

a tak poza tym wczoraj tzn dzis w nocy "niemowlak" zaczal piszczeć :o BŁĄD HALLOTRONU" :jawdrop::jawdrop: ogień wygasł i zimne wszystko, podajnik szedł szedł i sie wieszał, powod alarmu zakleszczenie opalu na wylocie przed kratka, na progu wyjscia z tego tunelu przed kratka zrobila sie górka spieku ktora blokuje opal

Hmmm, takiego alarmu nigdy nie miałem. Ten alarm to na ekogroszku ? Na moje oko, to za długa przerwa podawania i za duża siła nadmuchu co spowodowało utworzenie spieku na wyjściu. Jeżeli palisz miałem to może, wilgotny opał zawiesił się gdzieś w podajniku i nie wypychał tego co się palił już w komorze. Potem coś się odblokowało ale bariera spieków już się zrobiła. To tylko takie moje domysły. Na szczęście jeszcze nie miałem takiego błędu. Spróbuj z mieszanką miał/eko. Jeżeli chcesz kupić gotowy z placu to pewnie będzie mokry jak gnój. Minimum 7 dni suszenia na płytkach w kotłowni. W workach nigdy nie wyschnie. Takie rzeczy trzeba kupować w lecie. Ja tez kupiłem 2 tony w zimie i w sumie to kupiłem 1600kg miału i 400kg wody :wiggle:

alarm podczas palenia na eko/miał, jak wczesniej pisalem, zrobil sie spiek na podajniku przed sama kratka nawiewną i troche na bocznych sciankach podajnika w miejscu tez przed kratką, to hamowalo troche opał przed wypchaniem na kratke, a dwa po wybraniu opalu z zasobnika trzeba bylo oczyscic szufladę bo tez była dosyc zafajdana (szczegolnie zalepiona byla ta scianka ktora pcha opal) i mało brała opału podczas otwarcia, odkrecilem gorną blachę nad podajnikiem i wszystko wyczyscilem i teraz juz chodzi, wtedy po prostu silnik sie blokował bo nie mial sily wypchac opalu i po ustawionych 45 s wlanczal sie alarm hallotronu,

podtrzymanie mam na 20 min, wentyl na 24%,

to pierwsza moja zima i trzeba ja przebolec i skladowac opal przez lato i do zimy przeschnie i nie bedzie takich jaj, a tak poza tym znalazlem cos ciekawego na innym forum, cytuję:

"...jestem świeżo po wizycie serwisanta z defro. wymienił mi motoreduktor na mocniejszy a także wymienił blachę która jest nad palnikiem na taką która sięga wyżej rusztu wodnego. musze przyznać że silnik chodzi motoreduktor chodzi znacznie ciszej i jak narazie jest ok. zobaczymy co będzie dalej. odniosę się do słów kogoś z forum że rzeczywiście serwisant powiedział że przy cyklu podawania na jeden raz hallotron się po klikunastu podaniach przesuwa na tyle od magnesu że wywala wówczas błąd. jest to wada i sterownika i słabego silnika. ponoć najlepszy motoreduktor jest firmy nord i jest szybszy od tych pozostałych. serwisant jeszcze napisał zgłoszenie żeby wysłali mi nowy sterownik taki żeby był dostosowany do podawania w jednym cyklu"

czyli jest mozliwosc dostania softu by szuflada miala pełny cykł na raz

wiecej w temacie tutaj

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/14069-defro-akm-ii-blad-hallotronu/

Jako kilkumiesięczny użytkownik AKM II mam jedno podstawowe pytanie, które powinienem zadać na samym początku użytkowania.

Czy klapka przy wentylatorze w podtrzymaniu powinna być otwarta czy zamknięta. U mnie była do dziś dnia ustawiona na otwarcie wydaje mi się ze powinna być zamknięta przy nie pracującym wentylatorze. Myślałem ze fabrycznie była ustawiona na zamknięcie było jednak inaczej rozkręciłem i się przekonałem, że jest otwarta cały czas ?!

Jak masz tą klapkę ruchomą z możliwością ustawiania to w trybie podtrzymania powinna jednak pozostawać jakaś minimalna szczelina z 1 cm bo kocioł też potrzebuje trochę powietrza aby utrzymać żar w trybie podtrzymania i zaciąga go właśnie przez wentylator.

Jak tą klapkę w trybie podtrzymania ustawisz na zamkniętą to kocioł szybko Ci wygaśnie a na wymienniku kotła a pojawią się czarne sadze.

( temat ten przećwiczyłem u siebie jak montowałem klapkę ) http://czp.pl/kociol/nastawy/klapka/index.html

AKMII 30KW POTWIERDZAM TEŻ MIAŁEM U SIEBIE SERWISANTA WYMIENIŁ SILNIK WRAZ Z REDUKTOREM BLACHE NAD PALNIKIEM Z KIEROWANĄ PODKATEM STEROWNIK ŻEBY MIAŁ JEDEN CYKL I CZUJNIK PODAJNIKA W INNYM MIEJSCU OD MIESIĄCA ŻADNYCH ALARMÓW:p

Jaką blachę nad palnikiem ??? Ja nie mam żadnej blachy. Wiem, że taka była w AKM I, ale w AKM II z tego co wiem nie ma żadnej blachy nad paleniskiem. Przynajmniej w 22 KW. Jak można to proszę o zdjęcie ...

Jaką blachę nad palnikiem ??? Ja nie mam żadnej blachy. Wiem, że taka była w AKM I, ale w AKM II z tego co wiem nie ma żadnej blachy nad paleniskiem. Przynajmniej w 22 KW. Jak można to proszę o zdjęcie ...

zapewne chodzi o te blache przykrecana od gory na podajniku, ona u mnie jest lekko podgieta w gore kolo tej rurki,

ale jak bardzo wygieta jest ta ktora wymienil serwisant to prosze rowniez o foto :)

i ciekawa sprawa, w defro powiedzieli ze te poprawki usuwaja tylko przy zgloszeniu serwisowym, inaczej nie ma bata