Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł defro AKM 2 opinie.

zawka1

Recommended Posts

Witam

Rozkminił juz ktos problem z szybkim odkladaniem sie sadzy w tym kotle?

Palę od grudnia pieklorzem, wczesniej jakims chłamem z marketu i zadnej roznicy, tu syf i tu syf,

nastawy ustawione przez serwisanta, nadmuch na 29%, temp zad 65,

Paranoją jest zamulenie tego kotla juz po 4 dniach, czyscilem go w srode, w sobote juz dym ledwo co wychodzil z pieca bo po otwarciu drzwiczek dym walił na kotłownie,

jakies poł wiadra sadzy!! wiadro blaszane 10 litrowe,

czyszczenie pieca co jakies 4, 5 dni jest meczace delikatnie mowiac - idzie sie wykonczyc robiąc na takim etacie :(

najwiecej osadza sie w kanałach dymnych,

w poradach jest napisane ze aby nie było nadmiernego osadzania się sadzy płomien powinien skonczyc się przed przeszkodą czyli przed pierwszą ta wygieta blacha kanalu dymnego, a tak nie jest - plomien uderza w te blache i moze dlatego tak sie osadza tyle sadzy?? zwiekszenie komory zastepczej tzn podniesienie jej wysokosci by pomoglo??

czy spece od Defro mają jakąs sensowną radę?

Witam.jak pisałem wcześniej ma Pan do dyspozycji doradców technicznych ,którzy pełnią dyżur 24 godz. na dobę .Jeżeli boryka się Pan z nadmiernym osadzaniem sadzy na wymienniku kotła proszę o telefon na naszą infolinię postaramy się rozwiązać ten problem.Przyczyn osadzania może być wiele np. zbyt mały ciąg kominowy , niska jakość paliwa,niska temp.kotła itd.Podaję numer telefonu infolinii 509702720.Pozdrawiam.Mariusz Mój numer tel.663664427 Edytowane przez mariuszkielce

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Rozkminił juz ktos problem z szybkim odkladaniem sie sadzy w tym kotle?

Palę od grudnia pieklorzem, wczesniej jakims chłamem z marketu i zadnej roznicy, tu syf i tu syf,

nastawy ustawione przez serwisanta, nadmuch na 29%, temp zad 65,

Paranoją jest zamulenie tego kotla juz po 4 dniach, czyscilem go w srode, w sobote juz dym ledwo co wychodzil z pieca bo po otwarciu drzwiczek dym walił na kotłownie,

jakies poł wiadra sadzy!! wiadro blaszane 10 litrowe,

czyszczenie pieca co jakies 4, 5 dni jest meczace delikatnie mowiac - idzie sie wykonczyc robiąc na takim etacie :(

najwiecej osadza sie w kanałach dymnych,

w poradach jest napisane ze aby nie było nadmiernego osadzania się sadzy płomien powinien skonczyc się przed przeszkodą czyli przed pierwszą ta wygieta blacha kanalu dymnego, a tak nie jest - plomien uderza w te blache i moze dlatego tak sie osadza tyle sadzy?? zwiekszenie komory zastepczej tzn podniesienie jej wysokosci by pomoglo??

czy spece od Defro mają jakąs sensowną radę?

Kolego nie tylko w tym kotle jest problem z sadzą, ja użytkuje Defro Eko Duo Uni 19 kw, i tez sadzy jest bardzo dużo, czyszczenie co tydzień, po tygodniu praktycznie na płomieniówkach kupa syfu, wcale prześwitu nie ma. Nawet na serwis nie dzwonie bo chyba nie sa w stanie pomóc, Bardziej winna jest tu konstrukcja wymiennika, niz parametry spalania.

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
Dlaczego w ofercie kotłów nie ma juz AKM II??? albo ja zle szukam.

Czy Defro produkuje jeszcze ten model? a jesli nie, jaki jest powod zaprzestania produkcji kotła po niespełna 2 latach??? konstrukcja kotła i problem z sadzą ??

Nie ma bo ten kocioł to niewypał. Wiem bo używam 2 lata i chętnie oddał bym na złom !

• 4 weeks później...
Witam,faktycznie zniknol ten kociol z oferty defro,ale osobiscie mam go od dwoch lat i jestem zadowolony,trzeba tylko go zrozumiec i dobrze ustawic i jest ok.Teraz pale na cwu i czas podtrzymania 90min,przerwa podawania2.50,wentylator 21% co 25 min,pale odsiewka z eko groszku,czyli troszke grubszy mial.

• 2 weeks później...

Witam, zaczalem sezon grzewczy - piec Defro akm II 22kw zakupiony przed koncem 2012roku, pale ekogroszkiem z kopalni "Piast" w rejonie Oświęcimia. W zeszlym roku mialem z nim duzo klopotow. Serwis wymienil praktycznie wszystkie elementy o ktorych byla mowa na tym forum - sterownik, silnik, ruszt, blache nad rusztem, czujnik temperartury. Po tym wszystkim przyszla wiosna i w sumie nie mialem juz duzo czasu na zabawe z ustawieniami wiec chodzil tak jak zostal ustawiony przez serwisanta - smolil jak cholera a ze spiekow moglbym ukladac chodnik.. U mnie byl zawsze problem przez maly odbior ciepla bo mam dobrze ocieplony dom + regulatory pokojowe + wentylacje mechaniczna.

Teraz spedzilem 3 dni w kotlowni z moim starym/nowym piecem i tu mile zaskoczenie. Udalo mi sie go ustawic! Narazie nie smoli, nie syfi - zadnej rafy koralowej a groszek dopala sie na proch.

Moje ustawienia:

temeratura co 56

temperatura cwu 54

podtrzymanie - 40min

przerwa podawania - 1min 40sek (narazie kiedy nie ma duzego odbioru ciepla robi jeden cykl i idzie spac)

czas pracy went. - 15sek

czas przerwy went. podczas podtrzmania - 8 min

moc went. 25%

klapka od went. uchylona prawie calkowicie

blokada wewnetrznej klapki went. skrecona srubkami na maksa w dol i ustawiona pionowo do gory gdy went. nie pracuje - zeby podczas pracy mogla opasc i sie otwrzyc na max.

Odnosnie groszku zeby dobrze sie dopalal i nie syfil zbytnio wazne jest aby podczas podtrzymania wentylator czesciej sie wlaczal z mniejsza moca a klapka byla szerzej otwarta. Przez to ze na zewnatrz jest jeszcze temperatura dodatnia powyzej 10st i mam mniejszy odbior ciepla, piec troche sie przegrzewa do 74st, ale uwazam ze i tak jest to wielki sukces w porownaniu z zeszylm rokiem kiedy musialem go co chwile reanimowac i czyscic. Obawialem sie ze zar bedzie sie cofal i wzrosnie temperatura na podajniku ale jednak wszystko jest ok - moze dzieki zeszlorocznj wymianie czesci. Teraz maskymalna temp podajnika 40st.

Pozdrawiam!

Edytowane przez miro81

Witam ponownie,jak ktos wczesniej wspomnial,tak tez zrobilem,tzn.Zamontowalem w drzwiczkach dolnych ta klapke ze srubka regulacujna,ktora dali mi z wyposazeniem dodatkowym i uchylilem ja na ok 3do5mm i efekt jest taki,ze kiedykolwiek by sie nie otworzylo kontrolnie drzwiczek to juz nie wychodza na zewnatrz te zaduszone tumany dymu, i sadzy tez jest mniej moge polecic ten patent.

Witam ponownie,jak ktos wczesniej wspomnial,tak tez zrobilem,tzn.Zamontowalem w drzwiczkach dolnych ta klapke ze srubka regulacujna,ktora dali mi z wyposazeniem dodatkowym i uchylilem ja na ok 3do5mm i efekt jest taki,ze kiedykolwiek by sie nie otworzylo kontrolnie drzwiczek to juz nie wychodza na zewnatrz te zaduszone tumany dymu, i sadzy tez jest mniej moge polecic ten patent.

Czy w czasie pracy pieca dym nie wydostaje sie przez ten otwor do kotlowni? Myslalem ze ta dodatkowa klapka jest potrzebna w przypadku gdy pali sie np. drewnem na ruszcie awaryjnym dla bezpieczenstwa przed uchylaniem drzwiczek. Dlatego ponoc "projektanci" z defro specjalnie nie uszczelnili wewnetrznej klapki wentylatora zeby zasysalo troche powietrza podczas podtzymania. U mnie jak pracuje piec i wentylator to czuc troche dym, ktory jednak minimalnie wydostaje sie przez slabo uszczelnione drzwiczki paleniska.

Edytowane przez miro81

Wlasnie dym sie nie wydostaje przez ta klapke,a wplywa przez nia odrobina powietrza do pieca i caly czas go minimalnie wentyluje,przez co duzo mniej smierdzi w kotlowni dymem,ktory zawsze sie gdzies przecisnie(moim zdaniem przez podajnik) jak nie mialem tej klapki to jak sie otwieralo ktorekolwiek drzwiczki to az strach zeby te stlamszone spaliny nie wybuchly,a teraz spoko.Bo ta klapka w wentylatorze jest w jakims stopniu nieszczelna,ale nawet jak ja ustawilem caly czas otwarta to i tak smierdzialo bo tyle powietrza nie przeciaglo przez zar na palenisku a i szybciej wegiel wypalalo.Teraz klapka otwiera sie jak zaczyna prace wiatrak,a w podtrzymaniu sie zamyka a poietrze wplywajace przez klapke w drzwiach pomaga lepiej dopalic wegiel bez wiekszej roznicy w skroceniu czasu podtrzymania.Ogolnie jest lepiej.

Miałem wiele pytań zanim kupiłem kocioł Defro, jeśli ktoś ma wątpliwości, albo szuka fachowców, którzy odpowiedzą na pytania, to polecam kontakt ze sklepem http://www.ezelazny.pl/contact_us.php Goście znają się na rzeczy

Jak mogą znać się "na rzeczy" skro nie znają różnicy między piecem, a kotłem?

A i najwazniejsze zeby byl doplyw powietrza do kotlowni,bo inaczej to nic nie pomoze.

No musze przyznac ze patent z klapka sie sprawdza. Dymu ani smrodu juz nie ma ;) Az dziw, ze oryginalnie ta klapka nie byla zamontowana na drzwiczkach a serwisanci z defro ktorzy byli u mnie kilka razy nie zaproponawali mi tego...!!! Teraz zmniejszylem czestotliwosc pracy wiatraka bo wegiel juz lepiej sie dopala.

A czym palisz? bo ja ,,odsiewka z ekogroszku,,Na tym skladzie gdzie kupuje oni sami krusza i sortuja wegiel a to co im spadnie czyli mial i takie odlamki gradacji ok 3 do 7 mm pakuja w worki i sprzedaja 620zl tona z dowozem.Ponoc ludzie do szufladowych tylko to biora.Ja jak zrobilem probny tydzien palenia eko groszkiem to go za szybko wypalalo,podajnik za goracy i takie tam dziwne rzeczy sie dzialy,a na tym spokoj,towar dobry jak sie zajarzy na ruszcie to po otwarciu drzwiczek az czuc,ze mocno grzeje,a na innych okolicznych weglach i mialach to ledwie grzalo,a popiolu dwa razy tyle co z tego.Ciesze sie ,ze pomoglem.Jak ktos wpadnie na jakis patent to niech pisze.Pozdrawiam

Pale ekogroszkiem. W zeszlym roku zanim serwis wymienil mi czesci w piecu + sterownik mialem z tym masakre. Przegrzewalo podajnik i syfilo strasznie. Teraz nie jest zle ale trzeba dobrze ustawic piec zeby nie robily sie spieki albo smola. Groszek nigdy nie bedzie palil sie rownomiernie i czasem temperatura na piecu potrafi wzrosnac ale raczej nie przekracza alarmowej.

To ja może z innej beczki... czy ktoś próbował palic w tym piecu nie ekogroszkiem tylko groszkiem? Jakie są wasze doświadczenia w tym temcie.

Ja osobiście całą zimę palilem eko a wczesna wiosną miałem, ale efekt mizerny, ponieważ temperatura i spalanie mialu daje duzo do życzenia... teraz zastanawiam sie nad czymś miedzy eko a miałem...

Pozdrawiam

To ja może z innej beczki... czy ktoś próbował palic w tym piecu nie ekogroszkiem tylko groszkiem? Jakie są wasze doświadczenia w tym temcie.

A jaka jest roznica miedzy ekogroszkiem a groszkiem? Ekogroszek to taka ladna nazwa groszku, ktory ma niby lepszy sklad i sprzedawany jest drozej a tak naprawde to jeden kij. Jak palilem "ekogroszkiem" i piec byl zle ustawiony to smolil lub spiekal sie tak samo jak groszek prosto z kopalni.

Edytowane przez miro81