Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł defro AKM 2 opinie.

zawka1

Recommended Posts

Pomocy!!!

Kupiłem piec Defro Akm2 w 2011 roku palimy w nim tylko przy mrozach bo nie mieszkamy jeszcze tam. Przetestowałem wszystkie opały i każdy osadza mi bardzo dużo sadzy po paleniu tygodniowym z pieca 2 wiadra nawet przy nadmuchu 40% oraz otwartej przysłonie powietrza dodatkowo zamontowałem klapkę i nic masakra jakaś jeśli będę miał dalej taki problem to w tym sezonie chyba ten piec wywalę na złom i wstawię piec gazowy. A żeby zminimalizować osadzanie sadzy na kotle musze mieć min 70 stopni

parametry jakie mam obecnie

mial 25000J

czas podawania 1,25min zlikwidowałem podawanie na 2 razy

nadmuch 40%

przysłona powietrza na maksa

resztę ustawień fabrycznych

może macie jakieś pomysły w czym jest problem czy w kominie czy źle wykonana instalacja już sam nie wiem.

Piotr

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie nadmuch 40% to za mocno szczegolnie jak masz jeszcze zamontowana klapke na drzwiczkach. Moze masz bardzo krotkie podtrzymanie i piec niepotrzebnie za duzo spala paliwa albo jest kiepskiej jakosci mial. Ja przy groszku zszedlem na 60 min a nadmuch jest 15% z uchylona przeslona prawie na max + klapka na drzwiczkach uchylona na okolo 2mm.

Raczej paliwo wyeliminowałem ponieważ paliłem już każdym rodzajem węgla od najwyższej do najniższej kaloryczności. Co do podtrzymania to jest ustawione fabrycznie ja nic nie zmieniałem. Zastanawiam się czy wina nie jest w błędnie wykonanej instalacji czy brak zaworu 4drogowego może być przyczyną. Mi instalator zamontował zawory 3drożne ale one raczej mieszają ciepłą z zimną i puszczają na instalacje, więc powrót może dostawać za niską temperaturę i stąd tyle sadzy i smoły w piecu. W moim przypadku by woda gorąca krążyła w tzw. krótkim obiegu musiał bym pompę co przenieść przed zawór mieszający by wpychała wodę gorącą do powrotu ( to najtańsze rozwiązanie i półśrodek) albo zawór 4 drogowy ze sterownikiem pokojowym i czujnikiem ochrony powrotu, tylko pytanie czy tu jest problem. Jeśli nie to zostaje jeszcze komin bo zauważyłem, że mam jakis mały ciąg bo jak drzwiczki otwieram to dym ładuje mi się do kotłowni.

Witam

Posiadam piec Defro akm II od zeszłego roku, testowałem różne paliwa, miały jak i ekogroszki. W tym piecu zdecydowanie lepiej pali się miałem, trzeba zwracać uwagę aby był to miał nie koksujący się. Testowałem miał 29MJ, potem 23MJ i zawsze robiły się spieki, miał się niedopalał. Natknąłem się pewien artykuł w sieci na temat doboru paliwa do pieców z podajnikiem, najważniejsze aby klasa miału była 31.1 i 31.2, najwyżej 32.1, 32.2. Powyżej tych klas miał NIE NADAJE się do pieców z podajnikiem. Znalazłem jedynie dwie kopalnie gdzie można otrzymać taki miał. Od tego roku używam takiego paliwa, miał 25MJ i różnica jest WIELKA. Miał się ładnie spala, popiołu jest mało. Niestety sadza w tym piecu będzie chyba zawsze.

Jeśli chodzi o dobór parametrów to wg gwarancji temp. zadana CO nie powinna być niższa niż 60 stopni.

Moje ustawienia:

- Zadana CO - 65

- Zadana CWU - 45

- czas podawania - 2:50m (liczyć razy 2)

- wentylator 30%

- osłona wentylatora - odsłonięta na maxa

- podawanie w podtrzymaniu : 1:10h

Do doboru parametrów wspomogłem się własną aplikacją, która zapisuje logi temp., wylicza średnią ilość podań itp.

(screen z programu w załączniku)

Zapomniałem wspomnieć jeszcze, że w zeszłym sezonie był wzywany serwis z powodu błędów "Błąd hallotronu".

Serwis wymienił silnik motoreduktora, płytę nad paleniskiem i przesunął czujnik temp. podajnika. Zamierzam wezwać ich ponownie, aby wymienili

płytę z dziurkami (podobno jest wtedy lepsze spalanie) oraz sterownik, aby podawanie było na 1 raz (całkowity obrót od hallotronu do hallotronu)

defro_app.jpg

Ja również kupiłem miał 25 kJ i narazie nie mam zdania bo to pierwsze palenia. Swój piec mam goły bez modemu oraz sterownika pokojowego. Poza tym faktycznie dzielenie podawania na 2 razy to jakaś pomyłka. Może mi ktoś wysłać zdjęcia swojej instalacji przy piecu może tu wina leży mojego osadzania sie sadzy ze smołą. Zauważyłem, że często mam zimny chłodny powrót i zanim piec znów nagrzeje wodę to trwa trochę.

• 2 weeks później...
pipikaka jak juz wczesniej pisalem wazny jest czas podtrzymania i nie ma co sie sugerwac ustawieniami farbycznymi, ktore sa o d...pe rozbic. Zwroc uwage na ustawienia uzytkownika lancer2000. W dobrze ocieplonym domu o powierzchni ~240m2 piec o mocy 22kw jest bardziej niz wystarczajacy a przy obecnych temperaurach podtrzymanie nie moze trwac krocej niz 40-50 min, inaczej jest to marnotrawienie opalu.

U mnie podtrzymanie jest max. 10-15min (dom nieocieplony, grzejniki żeliwne) i tyle samo trwa praca. O podtrzymaniu na poziomie 40-50min. to mogę tylko pomarzyć. Przy aktualnych temp. spalam jakieś 50kg miału na dobę.

W załączniku przesyłam plik log z dzisiejszego dnia

Zmieniłem wczoraj parametry m.in. na CO 60 C, ale nie widzę różnicy, dalej pali dużooooo.

Defro_log.zip

Ja dom mam ocieplony i ściana warstwowa okna nowe z oknoplastu energooszczędne piec 22 kW powierzchnia domu 200m2 podłogówki 100m2 oraz grzejników 13 paneli co daje ok 90 żeberek. wiec niby wszystko ok i na ciepło nienarzekam ale jak dam mu full żeby w domu było ok 24-26 stopnie to pali zasobnik na dobę. Mnie tylko przeraża ta sadza która zawali mi piec po 2 dniach palenia mam 2 pełne wiadra i strach otworzyć drzwiczki. Acha dodam, że jak kupowałem piec to miał wytrzymamywac 3-5 dni spokojnie tak jak u konkurencji więc nie wiem powoli zaczynam tracić chęci żona mi mówi,że jakbym w pracy posiedział tyle co przy tym piecu to gazem byśmy palili przy otwartych oknach a tu człowiek chciał być sprytny a dodał sobie roboty. Jeszcze wezwałem serwis ( mam tylko nadzieję, że wykryją gdzie jest problem) jak nic nie pomoże pójdę do sklepu powiem żeby zabierali ten piec i zamontuje piec gazowy

Moze to wina samej instalacji, ja am termoregulatory pokojowe sterujace dwoma rodzielaczami na parterze i pietrze polaczone z praca pieca. Piec grzeje okolo 10 grzejnikow i 50m2 podlogowki + CWU zbiornik 150l. Mam tez wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepla. Dom ma 240m2. Jak zasypie caly zasobnik to starcza mi narazie na okolo 6 dni. Sadzy jest troche - jak czyszcze piec raz w miesiacu to moze zbierze sie pol wiadra. Edytowane przez miro81

Kociol odpalony w sobote, zaczyna drugi sezon, opał suchy - miał 25 kcal, nastawy 65 CO, wentyl 25% przesłona całkiem, klapka ok 1 cm uchylona, wytrzymuje w uspieniu ok 25 min, po wszystkich zmianach serwisowych (kratka paleniska, czujnik temp podajnika, sterownik na 1 cykl, plyta nad paleniskiem) i na jutro czyszczenie z sadzy, rafa koralowa az zal ja niszczyc, serwis powiedzial ze ten typ tak ma ze produkuje tyle sadzy

Witam. Też jestem szczęśliwym posiadaczem AKM II. Jest to piec duży 50 ogrzewa 500m w budynku użytkowym. Nie jestem niestety fachowcem lecz niestety podejrzewam że firma która sprzedała i montowała ten piec nie ma bladego pojęcia o nim. Poprzedni sezon jakoś przebiedowałem, spalanie było jakie było ale niedopalony węgiel to standard.

Mam 2 pytania:

1. firma która robił instalację zamontowała zawór trzydrożny, widziałem że w schematach firmy Defro jest zawór czterodrożny czy w związku z tym ma prawo działać to poprawnie?

2. pompa obiegowa działa cały czas bez względu na temperaturę w pomieszczeniach, mam zamontowany termostat, regulujący pracę pieca. Z tym że nie wiem o co chodzi, bo mam przekroczoną zadaną temperaturę, a piec działa jak gdyby nigdy nic, Czy może termostat miałby sterować tą pompą.

Pozdrawiam

Na dodatek piec

Witam wszystkich!!!

Właśnie jestem po wizycie serwisanta wymienił blachę nad paleniskiem przeczyścił piec odpalił i wyregulował piec. Teraz zamiast 2 wiader sadzy po tygodniu wyjąłem 2 wiadra po 1 dobie- masakra. Wyjaśnił mi, że o nic w stanie nie jest zrobić ponieważ ten piec jest wadliwie wykonany - posiada ruszt wodny przez który to wszystko się dzieje i jeśli chce się sadzy pozbyć to żeby sobie załatwił spawacza i wyciął ruszt wodny i zaspawał otwory lub sprzedał piec i zamontował inny:) Acha dodał na pocieszenie że piece te zostały wycofane z produkcji lecz 1700 sztuk poszło w świat i firma nie chce się przyznać do błędu bo w normalnym Państwie by musiała wymieć wszystkie. Po wizycie serwisu zmartwiony i z pianą na ustach poszedłem do właściciela sklepu który mi ten piec sprzedał. Naszczęscie chociaż on się okazał poważny i zaproponował ze ten piec ode mnie odkupi i w tej cenie zamontuje mi nie wadliwy stalmarka i na własny koszt zdemontuje stary i zamontuje nowy. Lecz żona mi dziurę wierci żebym dał sobie spokój z tymi kopciuchami i założył piec gazowy. Ale zobaczę i popytam się sąsiadów ile płacą za gaz rocznie.

Witam,

od stycznia 2011 walczę z akmII i ciągle obserwuję forum - widzę że nie jestem sam. Jestem już po wymianie wszystkiego i nie mogę ustawić kotła. Proszę o podanie jakiś ustawień wyjściowych dla ekogroszku tj. histeryza, czas podawania, wentylator itd.Jestem tak zły na firmę Defro że jezeli nie ustawię odpowiednio tego kotła to będe podejmowac dalsze kroki o kórych Was Szanowni forumowicze poinformuję.Pozdrawiam Krzysiek ps. moja cierpliwośc się kończy i nie będę słuchać mądrości fachowców z DEFRO kótrzy tweirdzą ,że to wina opału lub coś innego. Przepaliłem już kilka groszków i stwierdzam jednoznacznie że ten kocioł jest poprostu zwykłym BUBLEM.

Krzysiek1979 trzymam za ciebie kciuki. Ja już się poddałem bo nie mam zamiaru całego życia spędzić w kotłowni tak jak pisałeś akm 2 firmy Defro to zwykły bubel i nic się nie da z nim zrobić a firma Defro udaje, że tematu nie ma. Do sądu pewnie nie pójdę bo szkoda moich nerwów i pieniędzy pozostaje mi jedynie wśród znajomych głosić jaka jest dobra w/w firma. Myślę, że żaden ze znajomych nie spojrzy w ich kierunku i nie kupi już więcej nic od nich. Starczy, że jeden frajer sie znalazł czyli ja.

Witam. Ja ogólnie jestem zadowolony z tego kotła. Myślę, że większość problemów wynika z budowy instalacji i ustawień kotła. Od roku eksploatuję ten kocioł i po wymianie motoreduktora, elementów palnika i sterownika nie ma z nim problemów. Jedynym problemem to jest sadza, którą trzeba czyścić raz w tygodniu. Chociaż muszę przyznać, że po zamontowaniu klapki przy dolnych drzwiczkach kopcenie nie występuje i sadzy jest mniej o połowę. Mam nowy dom 220 m2, ocieplony solidnie, około 50 m2 podłogówki, 120 żeberek aluminiowych i CWU 150l. W instalacji mam zamontowany zawór 4D Afriso, który jest ustawiony pomiędzy 1 a 2, czyli większość grzanej wody krąży przez kocioł przez co pozostaje w podtrzymaniu nawet do godziny. Jeśli zawór ustawię np na 3 to wtedy w domu nie da się wytrzymać z gorąca, a kocioł w podtrzymaniu jest max 15 min. Pozdrawiam.

Witam slawcich. Nikt nie kwestionuje mocy ani osiąganych temperatur pieca więc nie wiem skąd twoja wypowiedź. Przy tej cenie jaką zapłaciłem za piec tzn ok 7,5 tys zastanawiałbym się czy co tydzień to nie za często. Sąsiadka ma innyej firmy i czyści raz na miesiąc z sadzy a jest jej moze 2 garsci i zaplacila za piec razem z montażem niecałe 5tys. Więc o czym my mówimy .

Ja raczej teraz się przestawię na lpg wole 1-2 tys więcej za opał płacić ale być czysty i nie łazić co 5 min do pieca. Coraz bardziej jestem przekonany do gazu.

Witam. Ja też wolałbym ogrzewać dom gazem ale na mojej wichurze nie ma gazociągu, a zbiornik chyba się nie kalkuluje. To czyszczenie co tydzień może rzeczywiście irytować, ale u rodziców gdzie mieszkałem wcześniej musiałem do kotłowni zaglądać z 5 razy na dobę (zwykły kocioł na paliwo stałe). Więc dla mnie to i tak luksus z tym kotłem. Ja za swój zapłaciłem też kupę kasy (8600 PLN) i zaczynam się zastanawiać czy dobrze zainwestowałem te pieniądze. Pozdrawiam.