Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł defro AKM 2 opinie.

zawka1

Recommended Posts

U mnie jest tak:

Temp zadana CO: 65 st.

Histereza CO : 2 st

Temp zad. CWU: 50 st

Histereza CWU: 5 st

Temp. podłogówki: 32-38 stopni

Czas podawania opału: 2 min

Czas podawania w podtrzymaniu: 80 min

Nadmuch: 20%

Nadmuch w podtrzymaniu: co 10 min po 15 sekund

Przesłona dmuchawy uchylona całkowicie.

Klapa na dolnych drzwiczkach uchylona na 2 mm.

Zawór 4D (Afriso) ustawiony między 1 a 2 - ale jak przyjdą mrozy to na 3

Pozdrawiam.

slawcich

Witam,

proszę o podanie ustawień wyjściowych dla ekogroszu.

Dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie jest tak:

Temp zadana CO: 65 st.

Histereza CO : 2 st

Temp zad. CWU: 50 st

Histereza CWU: 5 st

Temp. podłogówki: 32-38 stopni

Czas podawania opału: 2 min

Czas podawania w podtrzymaniu: 80 min

Nadmuch: 20%

Nadmuch w podtrzymaniu: co 10 min po 15 sekund

Przesłona dmuchawy uchylona całkowicie.

Klapa na dolnych drzwiczkach uchylona na 2 mm.

Zawór 4D (Afriso) ustawiony między 1 a 2 - ale jak przyjdą mrozy to na 3

Pozdrawiam.

slawcich

Witam Cie slawcich, masz prawie identyczna sytuacje jak u mnie i ustawienia sa bardzo podobne. Czy tez masz regulatory pokojowe do CO? Mam ten sam zawor tylko ja trzymam go przekreconego na 8 bo wydawalo mi sie, ze jak mu zmniejsze obieg na dom to moze dojsc do przegrzania pieca. U mnie jest problem z tym cholernym przegrzewaniem - jesli zadana temperatira CO jest na 55 to na piecu zawsze jest powyzej - dochodzi nawet do 74 stopni szczegolnie jak jest cieplej na zewnatrz i jest mniejszy odbior ciepla w srodku) Czas podtrzymania tez mam krotszy - 60min, bo boje sie ze przez dluzszy czas bardziej przegrzewa sie podajnik a ostatnio coraz czesciej mi sie to zdaza szczegolnie ze pale groszkiem o dosc duzej granulacji i mozliwe ze czasem przyblokowuje sie szuflada... Sam nie wiem do konca co jest grane.

Pomocy!!!

Piotr

Witam. Panie Piotrze ,na poprawne działanie kotła wpływ ma wiele czynników.Nasz serwis stara sie pomóc każdemu klientowi . Analizując wpisy użytkowników sam Pan widzi ,ze problem nie zawsze leży po stronie kotła .Proszę zadzwonić do mnie na numer tel. 663664427, postaram się Panu pomóc.Pozdrawiam.Mariusz

,

a ja po użytkowaniu 2 lat Kotła Defro Eko Duo Uni 19 kw, moge stwierdzić ze fabryka sadzy i serwis ma to w nosie za przeproszeniem. Tak ze nie spodziewajcie sie cudów.

W celu zmniejszenia sadzy chciałem dokupić inne dysze powietrza wtórnego do mojego palnika UNI,jak usłysząłem cene za dwie zagięte rurki. to stwierdziłem ze daruje sobie. za kocioł wydałem tyle kasy ze juz nie bede do niego dokładał.

Edytowane przez Balzak311

Witam Cie slawcich, masz prawie identyczna sytuacje jak u mnie i ustawienia sa bardzo podobne. Czy tez masz regulatory pokojowe do CO? Mam ten sam zawor tylko ja trzymam go przekreconego na 8 bo wydawalo mi sie, ze jak mu zmniejsze obieg na dom to moze dojsc do przegrzania pieca. U mnie jest problem z tym cholernym przegrzewaniem - jesli zadana temperatira CO jest na 55 to na piecu zawsze jest powyzej - dochodzi nawet do 74 stopni szczegolnie jak jest cieplej na zewnatrz i jest mniejszy odbior ciepla w srodku) Czas podtrzymania tez mam krotszy - 60min, bo boje sie ze przez dluzszy czas bardziej przegrzewa sie podajnik a ostatnio coraz czesciej mi sie to zdaza szczegolnie ze pale groszkiem o dosc duzej granulacji i mozliwe ze czasem przyblokowuje sie szuflada... Sam nie wiem do konca co jest grane.

Witam.

Ja mam u siebie zwykłe zawory przy grzejnikach i muszę zawór 4D przymykać do "1" bo jest w domu za gorąco. Ja dopiero w tym sezonie ustawiłem porządnie mojego AKMa bo też walczyłem z przegrzewaniem podajnika i kopceniem. Odkąd zamontowałem klapę do palenia ręcznego i jest ona uchylona o 2 mm problem przegrzewania podajnika nie występuje. Po prostu mam za duży ciąg w kominie i zamiast "ciągnąć" powietrze przez nieszczelną dmuchawę i rozpalać węgiel w szufladzie zasysya powietrze przez uchyloną klapkę. Tym przegrzewaniem pieca do 74 stopni to bym sie nie przejmował, własnie o to chodzi żeby maksymalnie długo był w podtrzymaniu. U mnie czasami temp na piecu rośnie do 78 stopni i po godzinie spada do 63 i piec przełącza się w tryb pracy.

Pozdrawiam.

slawcich

Edytowane przez slawcich

Witam

Skontaktowałem się dzisiaj z Panem Mariuszem przedstawicielem firmy Defro tak jak zaproponował na forum, przedstawił konkretne propozycje o których Wam opowiem po realizacji. Po rozmowie mam wrażenie, że wreszcie rozmawiałem z kompetentną osobą. Mam nadzieję, że na obietnicach się nie skończy.

Witam

Tak na wstępie też od 2 lat posiadam AKMII 17 także miałem kontakt z panem Mariuszem potwierdzam konkretna osoba , jednak nie pan Mariusz przeprowadza serwis a serwisanci a to już inna bajka więc ..... Poza tym miałem wymienione wszystko co na tym forum jest teraz oki jednak nadal nie mogę znieść ( chociaż był wymieniony ) głośność motoreduktora( a moze to coś innego ale nie można ustalić co , silnik?) ciekawe jak jest u was W sklepie w Defro zapewniali i pokazywali jak działa cicho jednak pokaz był na samej szufladzie a całość to inna bajka Ps poza tym moze jako przedstawiciel Firmy Defro pan Mariusz powie dlaczego piec został wycofany z produkcji jezeli Defro było z niego zadowolone i udoskonalało go ?

pozdrawiam

slawi77

Witam

Mam pytanie do forumowiczów. Jakie macie spalanie przy aktualnych temp. na poziomie 0 stopni? Ogrzewam jakieś 250m2 i dziennie bierze jakieś 60Kg.

Przy takim spalaniu to na opał wydam jakieś 7000zł na sezon!

Mam dosyć tego pieca, od początku same problemy. Błąd hallotronu (to akurat naprawiono), sadza, duże spalanie, przegrzewanie podajnika, piec automatyczny a muszę kilka razy dziennie do niego chodzić.

Przetestowałem setki różnych parametrów, próbowałem z uchyloną klapką, z różnymi opałami (teraz palę miałem z piasta 25).

Najchętniej to bym go zwrócił i już nigdy nie kupiłbym DEFRO!

Witam.

U mnie aktualnie spala 20-30 kg ekogroszku na dobę. Ogrzewam dom 220 m2.

Witam

Mam pytanie do forumowiczów. Jakie macie spalanie przy aktualnych temp. na poziomie 0 stopni? Ogrzewam jakieś 250m2 i dziennie bierze jakieś 60Kg.

Przy takim spalaniu to na opał wydam jakieś 7000zł na sezon!

Mam dosyć tego pieca, od początku same problemy. Błąd hallotronu (to akurat naprawiono), sadza, duże spalanie, przegrzewanie podajnika, piec automatyczny a muszę kilka razy dziennie do niego chodzić.

Przetestowałem setki różnych parametrów, próbowałem z uchyloną klapką, z różnymi opałami (teraz palę miałem z piasta 25).

Najchętniej to bym go zwrócił i już nigdy nie kupiłbym DEFRO!

Aaa pieprze to cale Defro i te felerne piece!!! Ta firma udus jest dowodem na to, ze w Polsce dalej istnieje totalna amatorszczyzna ktora nie umywa sie do zachodnich marek. Dosc mam tej kupy zlomu!!! Od przyszlego sezonu przechodze na gaz..Co z tego ze zaplace te 3000zl za wegiel rocznie jak i tak marnuje wiekszosc czasu w kotlowni wdychajac tony sadzy. Wole miec spokoj i czyste rece a kotlownie przerbic na spizarnie. Nikt nie bedzie mi mowil ze lepiej palic weglem!!! Edytowane przez miro81

Szukanie przyczyny dużego spalania ciąg dalszy....

Ciągle się zastanawiam czemu mój kociołek tyle pali (60kg/doba) a powinien dużo mniej.

Podejrzewam dwie możliwości:

1. Mam zbyt duży ciąg kominowy, przez co wysysa spaliny przez komin

2. Źle wykonana instalacja. Zacząłem mierzyć temp. na wejściu do pieca i średnio jest gdzieś 42 stopnie. Nie mam pojęcia jak uzyskać wymagane przez producenta 55 stopni. Nastawione na kotle mam 60 stopni. Przy nastawie 65 nie było wiele lepiej, zawsze jest jakieś 15-20 stopni mniej na wejściu niż temperatura na kotle.

Komu mam zlecić pomiar ciągu kominowego? Kominiarzowi czy jakiemuś instalatorowi?

Szukanie przyczyny dużego spalania ciąg dalszy....

Ciągle się zastanawiam czemu mój kociołek tyle pali (60kg/doba) a powinien dużo mniej.

Podejrzewam dwie możliwości:

1. Mam zbyt duży ciąg kominowy, przez co wysysa spaliny przez komin

2. Źle wykonana instalacja. Zacząłem mierzyć temp. na wejściu do pieca i średnio jest gdzieś 42 stopnie. Nie mam pojęcia jak uzyskać wymagane przez producenta 55 stopni. Nastawione na kotle mam 60 stopni. Przy nastawie 65 nie było wiele lepiej, zawsze jest jakieś 15-20 stopni mniej na wejściu niż temperatura na kotle.

Komu mam zlecić pomiar ciągu kominowego? Kominiarzowi czy jakiemuś instalatorowi?

Jezeli masz nastawy w porzadku i ciag bylby za duzy to raczej objawiloby sie to w postaci alarmu na piecu typu przegrzanie podajnika lub samego pieca z powodu zbyt szybkiego wypalania sie opalu na ruszcie.

A nie masz za wysokiej temeratury w domu, albo gdzies podkrecone za mocno? Ja mam dom 250m2 i grzeje CO+CWU i wychodzi mi okolo 25kg na dobe. Temperature w domu mam 22 stopnie.

U mnie za to wystapil ostatnio problem z dymem w zasobniku i pytanie co moze byc przyczyna? Niedawno dosc dokladnie wyczyscilem piec i otwierajac drzwiczki od komory paleniska widac ze dym szybko ucieka w gore do komina wiec raczej nie jest zatkany. Klapka od wiatraka gdy nie pracuje jest automatucznie zamknieta. Klapka w drzwiczkach paleniska uchylona, podajnik sie nie przegrzewa a mimo to skads jest lewy ciag do zasobnika ???

Mam jeszcze teorie na temat wiatru ktory moze to powodowac ale od roku czasu nic podobnego sie nie dzialo i tu troche watpie.

Edytowane przez miro81

Jezeli masz nastawy w porzadku i ciag bylby za duzy to raczej objawiloby sie to w postaci alarmu na piecu typu przegrzanie podajnika lub samego pieca z powodu zbyt szybkiego wypalania sie opalu na ruszcie.

A nie masz za wysokiej temeratury w domu, albo gdzies podkrecone za mocno? Ja mam dom 250m2 i grzeje CO+CWU i wychodzi mi okolo 25kg na dobe. Temperature w domu mam 22 stopnie.

Nigdy nie miałem problemu z przegrzewaniem podajnika. Rok temu był serwis i przy okazji przesunął czujnik temp. podajnika.

Temperatura nie przekracza 25 stopni.

W domu mam ok, 22-23 stopnie, czy grzeje na 21 czy na 24 stopnie różnica w spalaniu jest znikoma 55-60kg/doba.

Zastanawiam się czy problemem nie są stare grzejniki żeliwne (ok. 300 żeber) albo przewymiarowany kocioł.

Mam 40KW i ogrzewam teraz 250m2. Docelowo 370m2 po remoncie warsztatu. Budynek nieocieplony

witam

w jakie miejsce dokladnie zostal przelozony ten czujnik poniewaz pale eko grochem i kilka godzin i wywala mi alarm temp podajnika

w obecnej chwili czujnik mam zamontowany od gory na tunelu podajnika 5cm od tej uszczelki laczacej kociol i tunel podajnika oczywiscie AKM II 22 z gory dziekuje za odp lancer2000

witam

w jakie miejsce dokladnie zostal przelozony ten czujnik poniewaz pale eko grochem i kilka godzin i wywala mi alarm temp podajnika

w obecnej chwili czujnik mam zamontowany od gory na tunelu podajnika 5cm od tej uszczelki laczacej kociol i tunel podajnika oczywiscie AKM II 22 z gory dziekuje za odp lancer2000

Też wcześniej miałem na górze, na środku tunelu. Czujnik przełożyli bliżej zasobnika i jest zamontowany z boku.

macko525 - Ile ci pali tego ekogroszku na dzień, przy temp. ok 0 stopni?

Też wcześniej miałem na górze, na środku tunelu. Czujnik przełożyli bliżej zasobnika i jest zamontowany z boku.

macko525 - Ile ci pali tego ekogroszku na dzień, przy temp. ok 0 stopni?

Tak samo czujnik mam z boku kolo rewizji mechanizmu podajnika - tam jest juz gotowa tuleja. U mnie temperatura waha sie pomiedzy 30-60 stopni, podtrzymanie mam okolo 1h. Czasem sie przegrzeje. Mozliwe ze mam za duza granulacje groszku i podajnik nie przepcha na ruszt wystatrczajacej ilosci opalu i w ciagu godziny zar za gleboko wejdzie w strone czujnika.

Edytowane przez miro81