macko525 10.12.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 nie jestem w stanie okreslic spalania przy takiej temperaturze poniewaz kilka godzin idzie potem wszystko zwala do popielnika przeloze ten czujnik i wtedy postaram sie cos napisac w poprzednim sezonie mialem zle spieta instalacje powrot co podpiety do powrotu podlogowki cala zime piec swirowal kombinacji z ustawieniami a i tak wszystko w komin poszlo po naprawie prawie na wiosne szlo ok 25kg eko o kalorycznosci podobno 28-29 ale moim zdaniem to poprostu retopal tyle ze w woreczkach ladnych i z internetu zaraz ide ten czujnik przelozyc i wszystko napisze co i jak idzie dziekuje za szybka odp mam dosc siedzenia w kotlowni czy sluchania w nocy czy podajnik sie wylaczyl czy trzeba leciec bo alarm i wszystko w ppopielniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 10.12.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 nie jestem w stanie okreslic spalania przy takiej temperaturze poniewaz kilka godzin idzie potem wszystko zwala do popielnika przeloze ten czujnik i wtedy postaram sie cos napisac w poprzednim sezonie mialem zle spieta instalacje powrot co podpiety do powrotu podlogowki cala zime piec swirowal kombinacji z ustawieniami a i tak wszystko w komin poszlo po naprawie prawie na wiosne szlo ok 25kg eko o kalorycznosci podobno 28-29 ale moim zdaniem to poprostu retopal tyle ze w woreczkach ladnych i z internetu zaraz ide ten czujnik przelozyc i wszystko napisze co i jak idzie dziekuje za szybka odp mam dosc siedzenia w kotlowni czy sluchania w nocy czy podajnik sie wylaczyl czy trzeba leciec bo alarm i wszystko w ppopielniku Hehe znam ten ból. Napisz jeszcze swoje ustawienia bo tez pale groszkiem i jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko525 11.12.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 wczoraj przelozylem czujnik noc przeszla bez alarmu hurrrra ustawienia narazie mam takie wstepne co 65 hist 2 cwu 65 hist 3 (zauwazylem ze woda w boilerze sie mniej wychladza podczas kapieli jesli temp jest wyzsza) przerwa pod 2,30 podtrzymanie 60 sila went 25% went w podt 15sek co 10 min co do ilosci spalanego opalu bede informowal na biezaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 11.12.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 macko525 a jaka masz teraz temperature podajnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko525 11.12.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 temp alarmu ustawiona na 75 stopni a jaka jest obecnie to nie wiem gdzie tego szukac mam sterownik am lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 11.12.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 temp alarmu ustawiona na 75 stopni a jaka jest obecnie to nie wiem gdzie tego szukac mam sterownik am lux w lewym dolnym rogu malymi cyferkami kolo czasu podtrzymania i mocy wentylatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko525 11.12.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 nic takiego niema mam wymieniony sterownik na ten co podajnik chodzi w jednym cyklu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FionkaMafi 11.12.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Witam wszystkich,Widzę że nie ja sam mam problemy z tym kotłem.Ale już mam tego dosyć. jutro jadę do sklepu w którym kupiłem piec i będę próbował go zwrócić.rano mnie czad obudził... po wizycie serwisanta muszę piec czyścić z sadzy praktycznie codziennie. po dwóch dniach dym nie miał jak dotrzeć do komina. do kotłowni nie dało się wejść. ten piec to totalna porażka i już przestaję z tym walczyć. kupiłem piec teoretycznie bezobsługowy a muszę w kotłowni siedzieć codziennie. drugi raz bym DEFRO nie kupił.Dam znać jak dowiem się czegoś ciekawego w sklepie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo 11 11.12.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Witam.Jestem tutaj nowy.Widzę że niektórzy mają duże problemy z tym kotłem.Ja go użytkuję drugi sezon.Rok temu miałem małe problemy z wysoką temp podajnika,ale to ogarnąłem.Po pierwsze to opał.W tamtym roku paliłem w nim eko,teraz miałem podobno 25 i jest bardzo dobrze.Miał oczywiście musi być suchy.Dodatkowo zrobiłem napowietrzenie w kotłowni.Zamontowałem klapkę w drzwiczkach od paleniska,która jest uchylona 2mm.Nie miałem nic wymieniane w tym piecu,a data jego produkcji jest z początku 2012 r.Nawet szuflady nie mam po skosie,tylko na poziomo.Po moich spostrzeżeniach doszedłem do wniosku,że w tym piecu trzeba palić po prostu dobrym,suchym miałem.Dom mam 220 m piec trochę przewymiarowany 30kw.Spalanie ok 25 kg na dobę miału.Moje nast.co 65cwu 50przerwa pod. 1:35went 24podtrz 40 minwent w podtrz 20 s co 15 minTo nastawy na starym sterowniku.Jeszcze trzeba dmuchawę przestawić żeby się cała otwierała.Przesłona dmuchawy otwarta n 3/4.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo 11 11.12.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Witam.Jestem tutaj nowy.Widzę że niektórzy mają duże problemy z tym kotłem.Ja go użytkuję drugi sezon.Rok temu miałem małe problemy z wysoką temp podajnika,ale to ogarnąłem.Po pierwsze to opał.W tamtym roku paliłem w nim eko,teraz miałem podobno 25 i jest bardzo dobrze.Miał oczywiście musi być suchy.Dodatkowo zrobiłem napowietrzenie w kotłowni.Zamontowałem klapkę w drzwiczkach od paleniska,która jest uchylona 2mm.Nie miałem nic wymieniane w tym piecu,a data jego produkcji jest z początku 2012 r.Nawet szuflady nie mam po skosie,tylko na poziomo.Po moich spostrzeżeniach doszedłem do wniosku,że w tym piecu trzeba palić po prostu dobrym,suchym miałem.Dom mam 220 m piec trochę przewymiarowany 30kw.Spalanie ok 25 kg na dobę miału.Moje nast.co 65cwu 50przerwa pod. 1:35went 24podtrz 40 minwent w podtrz 20 s co 15 minTo nastawy na starym sterowniku.Jeszcze trzeba dmuchawę przestawić żeby się cała otwierała.Przesłona dmuchawy otwarta n 3/4.Zapomniałem dodać,że teraz temp podajnika wynosi ok 35 stopni.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 12.12.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Da sie korzystac z tego pieca ale trzeba dokladac wiele wysilku zeby chodzil bez przerwy. Ma on ewidentnie wade budowy i oprogramowania. Przede wszystkim za blisko sa umieszczone przewody wodne nad komora paleniska, ktore trzeba zbyt czesto czyscic bo inaczej nastepuje szybsze zatykanie sie pieca i zmniejszenie ciagu. Skutkiem tego jest zle spalanie opalu i w rezultacie przegrzewanie sie podajnika/pieca, dymienie, smolenie, czadzenie itd. Dziwi mnie tez sposob konstrukcji kanalu od wentylatora. Z latwoscia sie zapycha drobinami opalu a tak ciezko go wyczyscic. Trzeba go calkowicie odkrecic albo sciagnac ruszt i probowac wygrzebywac rekami. Ciezko tez utrzymac czystosc wokol pieca przez to ze klapa do zasobnika jest totalna porazka a drugie to, ze popielnik ma dwoje dziurawych uszu - tak zeby przypadkiem nie mozna go bylo latwo oproznic tylko lopatka do wiaderka syfiac przy tym dookola, absurd!!! No coz, musze narazie z tym zyc dopoki nie przejde na gaz., ostatni raz daje sie nabrac polskiej firmie ehh.... Edytowane 12 Grudnia 2013 przez miro81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko525 13.12.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 witam po zmianie miejsca czujnika nie ten piec 36 godzin jedzie na 40kg grochu i jeszcze cos zostalo tyle ze temp w dzien 5-6 stopni na zewnatrz na tych nastawieniach ktore opisalem problem podajnika zniknal calkowicie jesli chodzi o nadmierne (codzienne) zachodzenie kotla sadza jest to problem zatkanego komina lub malego dostepu swiezego powietrza do kotlowni przerabialem to w tamtym sezonie ogolnie rzecz biorac od trzech dni nie przeklinam tego kotla ale coz to jest (ponad sezonu nerwow) pozdrawiam wszystkich uzytkownikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadek 16.12.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam. Mam to cudo pierwszy sezon, prawie go ujarzmiłem. Fakt piec nie pochodzi na eko (tak paliłem od zainstalowania czyli od marca) musi być miał (mam workowany) lub mieszanka eco z miałem. W przeciwnym razie podajnik zagrzany i alarm, zasypanie ognia. Podpinam się do oceny i pytam konstruktorów jaki cel ma kanał od wentylatora jego czyszczenie to porażka. Miejsce trudno dostępne no i "znów bałagan". Wszystkie aspekty mają znaczenie, grunt to cierpliwość i czytanie takiego forum, oczywiście każdy wnioski wyciąga dla siebie. Ja problem ogarnięcia AKM2 mam za sobą, a tak jak poprzednikom nerwy mi puszczały. Teraz doglądam go, jak potrzeba daję paliwo, czyszczę, a ile opału pójdzie na sezon, czas pokaże. W tym sezonie do chwili obecnej od 17-25 kg. Miałem ostatnio błąd halotronu, serwis w porządku, objaśnił co mam robić. Pozdrawiam AKM-owiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawcich 16.12.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Mam pytanko do użytkowników AKMów ale i innych kotłów: Czy opłaca się montowanie siłownika do zaworu 4D ze sterownikiem i regulatorem pokojowym? Jest to inwestycja rzędu 1000PLN ale podobno jest oszczędność na opale i stała temperatura w chałupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 17.12.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Mam pytanko do użytkowników AKMów ale i innych kotłów: Czy opłaca się montowanie siłownika do zaworu 4D ze sterownikiem i regulatorem pokojowym? Jest to inwestycja rzędu 1000PLN ale podobno jest oszczędność na opale i stała temperatura w chałupie? Tzn tak, napewno oplaca sie montowanie regulatorow pokojowych po to chociazby wlasnie zeby miec stala temperature w domu lub latwa mozliwosc regulowania temparatury w kazdym pokoju niezależnie, ale czy oplaca sie ten system polaczony z ogrzewaniem piecem na paliwo stale? Ja tak mam i z doswiadczenia powiem ze piec taki musi grzac non-stop. Oznacza to ze niezaleznie czy jest odbior ciepla czy go nie ma, paliwo w piecu zuzywa sie caly czas mniej lub bardziej . Przy braku odbioru ciepla w przypadku tego pieca moze pojawic sie problem z niemozliwosci rozladowania nagromadzonej energii. Nawet jesli zawor 4D jest odkrecony na maxa i cala goraca woda idzie na CO i CWU zdaza cie czesto ze piec zaczyna sie przegrzewac. I gdzie to cieplo ma uciec? Najlepiej wtedy zrobic sobie jakis bufor w formie grzejnikow ze zwyklymi termostatami lub dodatkowy zbiornik CWU. Odnosnie silownika do zaworu 4D to tu akurat jest zupelnie niepotrzebny dlatego ze w takiej instalacji praktycznie caly czas podczas pracy pieca obieg wody bedzie musial byc calkowicie puszczony na dom - inaczej piec by zagotowal. Pytanie tez jak dobrze masz docieplony dom i czy planujesz jeszcze jakies inne systemy odzysku ciepla i czy w tym przypadku masz mozliwosc grzania gazem? Moze okazac sie ze przy dobrych systemach ogrzewanie gazem wyjdzie taniej i prosciej. Moge stwierdzic ze w moim przypadku ogrzewanie weglem jest nieporozumieniem - strata energii i czasu, ktory poswiecam na utrzymaniu pieca, ale nie mam wyboru dlatego z u mnie nie w okolicy gazu nie uswiadczysz. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez miro81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATI833 18.12.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam,po rozpoczeciu sezonu prawie zimowego zauwazylem,ze podniesienie temp zad co z 55 na 60 i nawiewu z 23 na 35 przy zupelnie odkreconej przeslonie znacznie zmniejszylo tworzenie sie sadzy.Histereze ,,co,, mam 6 st,cwu zadana 52 z hist 2 st,przerwa podawania 6,30.przerwa podtrzymania na max czyli 90 min.Wentylator praca 120 sek co 16min. W efekcie na tak dlugim postoju prawie zar gasnie,przy tak duzej histerezie spadnie temp do 54-53 st,ale jak zaczyna prace dostaje dawke i pali ja przez 6,30sek rozgrzewajac prawie do zadanej,doklada jeszcze raz i idze za chwile spac ze swieza dawka na ruszcie,ktora pozniej dopala na spiocha,i tak w kolko.Wiecej nie dalem rady wykrecic z tego pieca bo gasl na postoju.A spalanie mam 5 workow mialu po 23-25 kg na 7 do 8 dni.Dodam,ze czasami wrzuce jakis kawalek suchego drewna na ruszta,typu jakies pociete steple z kornikami,palety i takie tam po budowie,duzo to zaoszczedza czarnego opalu. Chcialbym zwiekszyc czas podtrzymania powyzej 90 min ale chyba tylko w techu by to potrafili przeprogramowac,a wogole to ten czas powinien sie sam automatycznie przedluzac jak piec ma wyzsza temp (np o 7-10%) od zadanej tak jak tesciu ma w sterowniku kompit piecy kotrem,tam czas podtrzymania bez problemu mozna wykrecic na 150min w okresie letnim bo w zime pali wedle potrzeb a te ma spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek1979 23.12.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Witam,od początku grudnia mam już AKM przerobionego na retortę i teraz zapominam o problemach przegrzewania , sadzy itp.Polecam każdemu. Zdecydowałem się po prawie 2-latach męczarni i żałuję że podjąłem tą decyzje tak późno.To co najbardziej mnie zdziwiło to fakt że DEFRO żądało udziału w kosztach przeróbki. Polecam każdemu taką przeróbkę-zapomniałem już jak wygląda rafa koralowa w piecu i teraz to tylko z przyzwyczajenia chodzę 2-razy dziennie do kotłowni. Pozdrawiam forumowiczów i nie polecam DEFRO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcio 27.12.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Krzysiek1979 - powiedz coś więcej na temat tej przeróbki, czy masz nadal problem z sadzą, jaki są koszty ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek1979 29.12.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Witam,problemu z sadzą już nie mam tz.jest trochę sadzy ale nie ma już rafy koralowej, teraz to jest bardziej suchy pył który nie trzeba już tak czesto czyścić, ponieważ jest go zdecydowanie mniej. Polecam wszystkim taką przeróbkę ja tylko żałuję że na taki pomysł wpadłem dopiero po 2-latach walki z sadzą i przegrzewaniem się podajnika. Przeróbka polegała na wymianie całego boku kotła i sterownika (wymina paleniska , motoreduktora, zasobnika na opał).Pozdrawiam forumowiczów i jeżeli macie jakieś wątpliwości bądż pytania to proszę śmiało pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek2801 02.01.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam wszystkich Chciałbym zapytać czy ktoś może się podzielić już opiniami na temat AKMa 2 ? Pozdrawiam ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Użytkuję go już drugi sezon. Wady/ zastrzeżenia/ uwagi ~Po pierwszym miesiącu użytkowania padł cały napęd... (na gwarancji został on wymieniony) ~Przegrzewała się komora podajnika, co chwilę włączał się alarm a wyłączał piec... (przesunęli czujnik ciepła 15 centymetrów do tyłu) ~Uważam, że 2 przegrody dymowe to porażka. (ciepło idzie w komin) ~Awaryjne palenisko (na ruszcie wodnym) nie sprawdziłem go osobiście, ale uważam, że jest również wielką porażką, ponieważ co to da kiedy brakuje prądu, skoro wtedy pompy nie pracują... ~Podajnik paliwa (szuflada) pracuję z dźwiękiem niczym nadjeżdżający traktor... Zalety: ~Zadowalająca praca samego sterownika. Życzę wszystkim posiadającym/planującym zakup tegoż pieca zadowolenia z baaaardzo cichej pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts