miro81 03.01.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Awaryjne palenisko (na ruszcie wodnym) nie sprawdziłem go osobiście, ale uważam, że jest również wielką porażką, ponieważ co to da kiedy brakuje prądu, skoro wtedy pompy nie pracują... Ja akurat wykorzystywalem ten ruszt w lecie ogrzewajac wode drewnem. Fakt, ze jest nieudany konstrukcyjnie, przy duzej temperaturze drzwiczki od rusztu sie zacinaja i lepiej je czasem sciagnac. A co do pracy sterownika to mnie jego praca irytuje. Sa tylko sztywne stałe ustawienia co jest absurdem przy takim piecu. Jezeli juz dali elektronike z wszelkimi czujnikami to dlaczego nie dali mozliwosci automatycznego dostosowania sie ustawien do warunkow w jakich pali piec, szczegolnie ze jest to uzaleznione od warunkow pogodowych, ktore sie zmieniaja bardzo szybko. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez miro81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawcich 10.01.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Jeśli ktoś ma kotłownię na parterze i jeszcze nie wpadł na patent redukcji hałasu podczas pracy podajnika w AKMie to proponuję pod stopkę podpierającą podajnik podstawić kawałek gumy o grubości 1-2 cm. U mnie to się sprawdziło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 14.01.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 W Defro pojawił się nowy model AKM Mini. Ciekawe czy też będzie tak problemowy i awaryjny jak AKM II. Nie dawno był u mnie serwis Defro, wymienili sterownik, poprawili tą wygiętą blachę bo spadła, gdyż przepaliła się śruba:jawdrop: i mają jeszcze dosłać blachę z mniejszymi otworami (tą do paleniska) aby nie przesypywało się tyle syfu do komory wentylatora. Najchętniej to bym zwrócił ten kocioł, bo wydałem kupę kasy, aby mieć wygodniej, a tym czasem przebywam w kotłowni częściej niż przy poprzednim zwykłym węglowym kotle. Nie mówiąc o kosztach opału, które wynoszą ponad 2 razy więcej na sezon niż przy paleniu w zwykłym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 16.01.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 W Defro pojawił się nowy model AKM Mini. Ciekawe czy też będzie tak problemowy i awaryjny jak AKM II. Na 100% cos bedzie nie tak bo ta firma to JEDEN WIELKI SYF. Ja czekam na gaz az wreszcie kochana spolka gazowa z Krakowa zalatwi wszystkie swoje problemy i pociagnie mi kolo domu gazociag. Jak juz mnie podepna tak piecyk Defro pojdzie na zlom. Nawet nie chce go sprzedawac zeby komus nie zaszkodzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek1979 16.01.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Witam,przerób na retortę. Ja jestem bardzo zadowolony, tylko szkoda że na ten pomysł wpadłem dopiero po 2-latach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 17.01.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Mógłbyś przesłać kilka zdjęć tej przeróbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras77 19.01.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A co zrobili z rusztem po przerobce? Napisz jak to załatwiles.U mnie byl serwis w tamtym roku bo blokowal sie podajnik, wymienili mi sterownik i blache na palenisku ale teraz to fabryka sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek1979 19.01.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Witam,przeróbka polegała na wymianie całego boku kotła + wymina sterownika tj.serwisanci odkręcili podajnik z tłokiem i paleniskiem a w to miejsce zamocowali z boku kolano z retortą i rurę w której mieści się ślimak + nowy zbiornik na opał, ponieważ stary miał inny rozstaw śrub, wymienili również przekładnię z silnikiem natomist wentylator został stary i w taki oto prosty sposób zrobiłem z akma eko duo. Stare części zabrali, ponieważ już byłem po wymianie blachy, rusztu, sterownika. Teraz to jest inny świat. Jeżeli brak wam cierpliwości to polecam tą przeróbkę. Po wymianie serwisanci ustawili parametry i od tego czasu tylko patrzę na sterownik i jeszcze nic nie zmieniałem w ustawieniach .Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Krzysiek1979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras77 19.01.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedz. Napisz jak to załatwiles czy sam im powiedziałeś zeby go przerabiali czy to oni zaproponowali w ramach gwarancji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras77 19.01.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedź. Napisz jak to załatwiles,zadzwoniłes do nich zgłosiłes awarie i powiedziałes żeby go przerobili czy to oni zaproponowali przeróbki w ramach naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_ext 20.01.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 WitamBez zmian, opał sezonowany i suchy, wszystko co było mozliwe serwis juz mi wymienil, a kocioł jak produkował wiadro sadzy na tydzien tak produkował-lipaDobrze ze firma poczuwa się do obowiązku i stara się to naprawic. W jaki sposob mozna wymienić to o czym Pan pisał?? (teraz juz po takiej zamianie na miale nie pojedzie co?? tylko ekogroch?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 21.01.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, przeróbka polegała na wymianie całego boku kotła + wymina sterownika tj.serwisanci odkręcili podajnik z tłokiem i paleniskiem a w to miejsce zamocowali z boku kolano z retortą i rurę w której mieści się ślimak + nowy zbiornik na opał, ponieważ stary miał inny rozstaw śrub, wymienili również przekładnię z silnikiem natomist wentylator został stary i w taki oto prosty sposób zrobiłem z akma eko duo. Stare części zabrali, ponieważ już byłem po wymianie blachy, rusztu, sterownika. Teraz to jest inny świat. Jeżeli brak wam cierpliwości to polecam tą przeróbkę. Po wymianie serwisanci ustawili parametry i od tego czasu tylko patrzę na sterownik i jeszcze nic nie zmieniałem w ustawieniach .Pozdrawiam A ile kosztowala ta przerobka? U mnie duzo sadzy nie ma, moze raz w miesiacu wygrzebie pare szufelek. Teraz kiedy jest wiekszy odbior ciepla piec chodzi calkiem dobrze plus przestawilem go troche wg. ustawien forumowicza MATI833, na maksymalny czas podtrzymania zeby nie wcinal za duzo opalu. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez miro81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek1979 24.01.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam,na przerobienie kotła wpadlem sam i dzwoniąc do serwisu zaproponowałem tą zmianę. Za przeróbkę musiałem zapłacić no ale teraz nie mam problemu sadzy i przegrzewania sie podajnika (myślałem że firma DEFRO zrobi tą przeróbkę w ramach gwarancji- no ale się myliłem).Miałem nie palę tylko najtańszym grochem z piasta-latem kupowałem za 620 gdzie miał kosztował 500 a popiołu z miału masz dwa razy więcej. Odnośnie ceny przeróbki dzwońcie do serwisu i dajcie znać za ile wam składają propozycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 27.01.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Witam! Panie i Panowie, wrzucajcie tutaj jak najwięcej i najczęściej swoje ustawienia i wyniki tych ustawień, czyli jaki pył, sadza i na jak długo wystarcza zbiornik. Im więcej tego będziemy mieli tym lepiej uda się dobrać parametry. Ja swoje będę wrzucał, obecnie robię spore testy i nagrywam komórką efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 28.01.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Witam! Panie i Panowie, wrzucajcie tutaj jak najwięcej i najczęściej swoje ustawienia i wyniki tych ustawień, czyli jaki pył, sadza i na jak długo wystarcza zbiornik. Im więcej tego będziemy mieli tym lepiej uda się dobrać parametry. Ja swoje będę wrzucał, obecnie robię spore testy i nagrywam komórką efekty. U mnie groszek: czas podtrzymania: 120min (przy obecnych tempereturach piec wlacza sie raczej przed czasem) went w podtrzymaniu: praca 60sek co 15min moc went: 35% klapka otwarta calkowicie podawanie podczas pracy: co 3,5min histereza CO: 6st histereza CWU: 2st Groch wypala sie raczej na drobny popiol. Przy obecnych temperaturach wychodzi 25L grochu na dobe. Jak czyszcze piec raz na miesiac to sadzy jest okolo 2 szufelki. Ogolnie jest dobrze choc czasem temperatura podajnika zaczyna raptownie wzrastac doslownie na pare minut mimo ze czujnik jest przesuniety. Czasem potrafi wyskoczc alarm podajnika co mnie strasznie irytuje. Moze to byc wina niejednolitego opalu albe jego duzej ziarnistosc, nie wiem czy przypadkiem przez to nie blokuje sie cos w podajniku. Tu wlasnie sie zastanawiam czy by nie przesunac czujnika w inne miejsce bo w sumie co moze sie stac jakby czujnik nie zareagowal gdy jest skok temperatury a i tak po chwili temperatura wraca do normy. Przynajmniej oszczedziloby mi to problemow z ciaglym sprawdzaniem pieca. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez miro81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarek 80 28.01.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 witam czy ktoś posiada piec defro akm duo nowość proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 28.01.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 miro81... jakim cudem piec pracuje Ci na takich ustawieniach i do tego tak efektywnie i jeszcze do tego praktycznie bez sadzy?!?!?! 120 minut podtrzymania? Ja mam teraz ustawione na 25 minut i po dwoch cyklach podtrzymania już przechodzi w pracę wentylator mam co 3 minuty na 120 sekund. podawanie co 1:40 minuty... Jeden caly pojemnik wystarcza mi na 3 dni i co te 3 dni muszę czyścić piec z sadzy - wychodzi 3/4 małego wiaderka... Ja Ci powiem, że Twoje ustawienia są dla mnie wręcz nierealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 28.01.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 miro81, a nie chciales przypadkiem napisac 12 minut? Na sterowniku mozna maksymalnie ustawic 90 minut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 28.01.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 No to ja w porównaniu z kolegami mam przy obecnych temperaturach w kotłowni "sajgon". Spala mi ok. 130kg miału (25kJ Piast) na dobę.W podtrzymaniu wytrzymuje max. 15 min. Moje parametry:Zadana CO: 60Podawanie: co 2 minuty (podawanie na jeden raz, mam wymieniony sterownik)Wentylator: 35%Klapka wentylatora: otwarta na max.Przerwa podtrzymania: 90min. Wentylator w podtrzymaniu: 30sek co 15 minut Nie mam problemów z przegrzewaniem podajnika, mam zawsze do ok 20 stopni Gdy były mrozy ok. -12 stopni to kocioł ledwo osiągał zadaną i podtrzymanie trwało ok. 3-4 minuty, w domu ledwo 22 stopnieKupno tego kotła to był poważny błąd za który teraz słono płacę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 28.01.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Lancer, skoro w podtrzymaniu wytrzymuje Ci max 15 minut, to ustawienie przerwy na 90 jest totalnie bez sensu. Skoro 15 wytrzymuje, to jak dasz mu 10, to powinien dac paliwo do wytrzymania dluzej. Ja teraz zmienilem na ustawienia na takie jak ma miro, biorac pod uwage, ze walnal sie w czasie podtrzymania i nie ma 120 minut tylko 12 Dzis w nocy znow nagrywamy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts