miro81 28.01.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) miro81, a nie chciales przypadkiem napisac 12 minut? Na sterowniku mozna maksymalnie ustawic 90 minut... Tak moj blad. Podtrzymanie jest na max czyli 90 min zamiast 120 Testowalem juz rozne ustawienia i doszedlem do wnoisku, ze trzeba tak ustawic piec zeby jak najmniej bylo dawek opalu w ciagu pracy aby uzyskac zadana temperature i zeby piec pozniej nie zgasl podczas podtrzymania. Najtrudniejsze to obczaic czestotliwosc podawania i prace wentylatora zeby opal dobrze sie wypalal. "lordmorte" nie rozumiem jak moga byc 2 cykle podtrzymania i dopiero wtedy piec zaczyna prace? U mnie jak skonczy sie podtrzymanie piec zawsze pracuje dlatego dalem najdluzsza przerwe bo jezeli temperatura spadnie ponizej histerezy to piec zaczyna prace az dojdzie do zadanej temperarury i wtedy podtrzymanie zaczyna sie od nowa. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez miro81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 28.01.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Koledze lordmorte raczej chodziło o to, że 2 razy mu kocioł załączy podajnik wciągu podtrzymania, czyli jeśli ma ustawione "Przerwa podtrzymania" na 25 minut to czas podtrzymania dochodzi mu do co najmniej 50 minut i kocioł przechodzi w tryb pracy. Kolego lordmorte, jeśli dam parametr "Przerwa podtrzymania" na te 10 minut, to czas podtrzymania mi się nie wydłuży tylko zwiększy mi się dobowe spalanie, U mnie ten parametr jedynie używam po to aby kocioł nie wygasł w podtrzymaniu. A że podtrzymanie trwa 5-15 minut max. to kocioł nigdy nie włączy podajnika w podtrzymaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 29.01.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Hey! Chłopaki, może czegoś nie rozumiem, ale zupełnie nie trafia do mnie ustawianie tak dużego, nieosiągalnego czasu podtrzymania. Przeciez caly sens podtrzymania wlasnie jest taki by zuzywac mniej opalo - gdy ten sie wypala i temperatura moze spasc, to wtedy wlasnie powinien byc podawany opal w podtrzymaniu, by ten czas przedluzyc. Ustawiajac czas na 90 minut przy takich mrozach nie macie szans go osiagnac, a nawet 1/3 tego czasu, przez co piec wiecej chodzi w trybie pracy gdzie opal jest podawany czesto i wentylator chodzi non stop. Przez to nie wypala sie wegiel, idzie go wiecej i traci sie kupe pradu na wentylator. No chyba, ze ja czegos tu naprawde nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 30.01.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Hey! Chłopaki, może czegoś nie rozumiem, ale zupełnie nie trafia do mnie ustawianie tak dużego, nieosiągalnego czasu podtrzymania. Przeciez caly sens podtrzymania wlasnie jest taki by zuzywac mniej opalo - gdy ten sie wypala i temperatura moze spasc, to wtedy wlasnie powinien byc podawany opal w podtrzymaniu, by ten czas przedluzyc. Ustawiajac czas na 90 minut przy takich mrozach nie macie szans go osiagnac, a nawet 1/3 tego czasu, przez co piec wiecej chodzi w trybie pracy gdzie opal jest podawany czesto i wentylator chodzi non stop. Przez to nie wypala sie wegiel, idzie go wiecej i traci sie kupe pradu na wentylator. No chyba, ze ja czegos tu naprawde nie rozumiem Koniec czasu podtrzymania = praca pieca. A skad wiadomo kiedy temperatura spadnie ponizej histerezy i wlaczy sie praca pieca? Ja nie jestem w stanie tego dokladnie przewidziec i dostosowac do tego czasu podtrzymania. Jesli czas podtrzymania sie skonczy zanim spadnie temperatura to piec sie wlaczy i niepotrzebnie bedzie podawal opal. Dlatego ustawiam podtrzymanie na maksymalnie dlugie i wtedy piec wlacza sie kiedy tego potrzebuje. Wg mnie wtedy wlasnie idzie najmniej opalu. Poza tym zauwazylem ze groch lepiej sie wypala jak dluzej lezy na ruszcie i nie ma za duzej temperatury palenia. Jedynie trzeba rozkminic dlugosc, czestotliwosc i moc wentylatora zeby opal dobrze sie wypalal podczas podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawcich 30.01.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Chciałbym dołączyć do wątku moje aktualne ustawienia.W tej chwili ogrzewam 220m2 ( w mrozy poniżej 15 st odkręcam grzejnik w garażu) i spalam 25-30 kg ekogroszku.-CO zad: 65 st-histereza CO: 2 st-CWU zad: 50 st-histereza CWU: 5 st-przerwa podawania: 2,30 min-przerwa podtrzym: max 90 min-dmuchawa: 25%, klapa uchylona całkowicie-dmuchawa w podtrzymaniu: 20 sek co 10 minMoim problemem jest sadza w wymienniku i na ruszcie wodnym. Próbowałem już zwiększyć moc dmuchawy, ale mam duży ciąg w kominie i obawiam się że ciepło idzie w powietrze. Swoją drogą chcę dokupić termometr do czopucha żeby lepiej wyregulować dmuchawę. Przy tych ustawieniach kocioł "stoi" od 15 do 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomano791 30.01.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 No to ja w porównaniu z kolegami mam przy obecnych temperaturach w kotłowni "sajgon". Spala mi ok. 130kg miału (25kJ Piast) na dobę. W podtrzymaniu wytrzymuje max. 15 min. Moje parametry: Zadana CO: 60 Podawanie: co 2 minuty (podawanie na jeden raz, mam wymieniony sterownik) Wentylator: 35% Klapka wentylatora: otwarta na max. Przerwa podtrzymania: 90min. Wentylator w podtrzymaniu: 30sek co 15 minut Nie mam problemów z przegrzewaniem podajnika, mam zawsze do ok 20 stopni Gdy były mrozy ok. -12 stopni to kocioł ledwo osiągał zadaną i podtrzymanie trwało ok. 3-4 minuty, w domu ledwo 22 stopnie Kupno tego kotła to był poważny błąd za który teraz słono płacę!! Według mnie masz za długi czas między podawaniem , paliłem miałem z Piasta i najekonomiczniej mi wychodziło ustawiając podawanie między 1:20 a 1:40 ( zwiększanie czasu przerwy w podawaniu nie oznacza oszczędności ) Żar musi być wysunięty na 3/4 kratki podczas przejścia ze stanu podtrzymania w pracę Temperatura kotła 65-67stopni Moc dmuchawy musisz ustawić na tzw. "oko" czyli płomień musi być wyraźnie jasno żółty ale nie biały jest to ważne , najlepiej ustawiać do takiego momentu aż będą zaczynać się małe spieki rozpadające się w palcach Każdy musi ustawić dmuchawę indywidualnie do ciągu swojego komina ( u mnie jest ustawiona na 46% przesłona przymknięta na 3/4) Dodatkowo zamontowałem klapkę na drzwiczkach od popielnika otwarta u dołu na 3mm( produkuje się znacznie mniej sadzy ponieważ komora kotła się przewietrza czystym powietrzem a nie kiśnie w dymie który się produkuje jak opał się tli ), niestety jest to niebezpieczne rozwiązanie ! Następna bardzo ważna rzecz to zawór czterodrożny ! niestety musi być zamontowany w instalacji inaczej nie ustawisz małego spalania , jeżeli masz zamontowany w to musi być ustawiony w taki sposób żeby na grzejniki szło max 60stopni najlepiej 55 a na powrocie min 55stopni u mnie szło na powrót 60 do 65 stopni Przerwa podawania w podtrzymaniu ustawiona na max czyli 90min, jak było na dworze około 0 to tyle wytrzymywał w podtrzymaniu Czas przedmuchu co 25min na 15 sekund Przy takich ustawieniach spalał mi max 30kg na dobę dom 250m2, czyszczenie raz na tydzień niewielka ilość sadzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 30.01.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Według mnie masz za długi czas między podawaniem , paliłem miałem z Piasta i najekonomiczniej mi wychodziło ustawiając podawanie między 1:20 a 1:40 ( zwiększanie czasu przerwy w podawaniu nie oznacza oszczędności ) Żar musi być wysunięty na 3/4 kratki podczas przejścia ze stanu podtrzymania w pracę Temperatura kotła 65-67stopni Moc dmuchawy musisz ustawić na tzw. "oko" czyli płomień musi być wyraźnie jasno żółty ale nie biały jest to ważne , najlepiej ustawiać do takiego momentu aż będą zaczynać się małe spieki rozpadające się w palcach Każdy musi ustawić dmuchawę indywidualnie do ciągu swojego komina ( u mnie jest ustawiona na 46% przesłona przymknięta na 3/4) Dodatkowo zamontowałem klapkę na drzwiczkach od popielnika otwarta u dołu na 3mm( produkuje się znacznie mniej sadzy ponieważ komora kotła się przewietrza czystym powietrzem a nie kiśnie w dymie który się produkuje jak opał się tli ), niestety jest to niebezpieczne rozwiązanie ! Następna bardzo ważna rzecz to zawór czterodrożny ! niestety musi być zamontowany w instalacji inaczej nie ustawisz małego spalania , jeżeli masz zamontowany w to musi być ustawiony w taki sposób żeby na grzejniki szło max 60stopni najlepiej 55 a na powrocie min 55stopni u mnie szło na powrót 60 do 65 stopni Przerwa podawania w podtrzymaniu ustawiona na max czyli 90min, jak było na dworze około 0 to tyle wytrzymywał w podtrzymaniu Czas przedmuchu co 25min na 15 sekund Przy takich ustawieniach spalał mi max 30kg na dobę dom 250m2, czyszczenie raz na tydzień niewielka ilość sadzy 30kg na dobę? Dla mnie cud, marzenie! Dzisiaj zwiększyłem wentylator na 40% i jest ciut lepiej, tzn dobowe spalanie spadło do 110kg. Klapkę mam zamontowaną i uchyloną na ok. 2-3 mm. Zmniejszyłem czas podawania do 1:40, zobaczę czy będzie coś lepiej. Ostatnio czyściłem piec i w górnej wyczystce mam zawsze dużo grubej sadzy do skuwania, nie da się jej zdrapać, trzeba skuwać. Oprócz sadzy oczywiście mam wiadro pyłu( i tak co tydzień). Nie wiem czy tak czasem nie mam jakieś gorszej partii miału z Piasta, bo palę nową "dostawą" od tygodnia i jest znacznie gorzej. Wg mnie miał się za szybko wypala. Jeszcze jedno, u mnie na powrocie jest ok. 15-25 stopni mniej niż na zasilaniu, bez względu czy zawór 4-drożny mam ustawiony na 1/4 czy na 3/4. Mam dość tego kotła! po sezonie na 100% się go chcę pozbyć, bo szkoda pieniędzy, roboty, zdrowia i czasu spędzonego w kotłowni. Wcześniej tradycyjnym kotłem górnego spalania koszt opału na sezon wynosił ok. 2500zł, a teraz przy nowoczesnym kotle DEFRO opal wyniósł mnie już ponad 6000zł!! Edytowane 30 Stycznia 2014 przez lancer2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomano791 31.01.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) 30kg na dobę? Dla mnie cud, marzenie! Dzisiaj zwiększyłem wentylator na 40% i jest ciut lepiej, tzn dobowe spalanie spadło do 110kg. Klapkę mam zamontowaną i uchyloną na ok. 2-3 mm. Zmniejszyłem czas podawania do 1:40, zobaczę czy będzie coś lepiej. Ostatnio czyściłem piec i w górnej wyczystce mam zawsze dużo grubej sadzy do skuwania, nie da się jej zdrapać, trzeba skuwać. Oprócz sadzy oczywiście mam wiadro pyłu( i tak co tydzień). Nie wiem czy tak czasem nie mam jakieś gorszej partii miału z Piasta, bo palę nową "dostawą" od tygodnia i jest znacznie gorzej. Wg mnie miał się za szybko wypala. Jeszcze jedno, u mnie na powrocie jest ok. 15-25 stopni mniej niż na zasilaniu, bez względu czy zawór 4-drożny mam ustawiony na 1/4 czy na 3/4. Mam dość tego kotła! po sezonie na 100% się go chcę pozbyć, bo szkoda pieniędzy, roboty, zdrowia i czasu spędzonego w kotłowni. Wcześniej tradycyjnym kotłem górnego spalania koszt opału na sezon wynosił ok. 2500zł, a teraz przy nowoczesnym kotle DEFRO opal wyniósł mnie już ponad 6000zł!! Miał z Piasta ogólnie jest kiepski dlatego przestałem nim palić , najlepiej mi wychodziło spalanie go z groszkiem a teraz palę samym groszkiem i jestem zadowolony proponuję kupić ze trzy worki dobrego groszku i na tym spróbować Do groszku proponuję założyć ruszt z dużymi otworkami ,lepsze parametry spalania można uzyskać i wyższą temperaturę kotła , podawanie mam ustawione na 1:35 żar wtedy ładnie wychodzi na 3/4 palnika i zaraz po uruchomieniu dmuchawy pojawia się duży płomień 15-25 stopni to jest niestety za dużo jak ja ustawię na taką różnicę temperatur to spokojnie mi spali koło 45 kg Jeszcze jedno pytanie dokąd sięga płomień z palnika u Ciebie w kotle? ( u mnie zakręca do pierwszej poziomej przegrody tak po trzecim podaniu opału ) opał podaje trzy lub cztery razy Edytowane 1 Lutego 2014 przez tomano791 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 31.01.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Jak ustawię powrót na ok 10 stopni mniej to kaloryfery mam ledwo cieple i w domu zimno. W ciągu pracy podaje 3 razy (praca 7 minut, podtrzymanie teraz 10 minut). Kurcze na forum wyczytałem że miał z Piast jest OK, wcześniej go miałem i było znacznie lepiej, nowa dostawa z przed tygodnia to jest koszmar, spala ponad 2 razy więcej, a niby ten sam opał. Teraz na zewnątrz jest 4 stopnie na plusie, zawór 4-drożny przykręcony (42 stopnie idzie na grzejniki) a mi dalej spala ponad 100kg na dobę. Tomano791 jaki kupujesz ekogroszek? W poprzednim sezonie próbowałem jakiegoś z castoramy nie byłem zadowolony. W skupie gdzie kupuje miał polecali mi ekogroszek z Wesołej 28,5-30kJ, typ węgla 32, nie pamiętam ceny ale chyba nie całe 800zł/t Płomień sięga także do pierwszej przegrody, ale nie tak żeby zakręcał do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomano791 01.02.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 100 kg na dobę to jest nie do przyjęcia !Gdzieś tkwi problem który musisz rozwiązać inaczej rzeczywiście palenie tym kotłem to Cię zrujnuje Jeżeli tak jak piszesz że podaje 3 razy i się dogrzewa to można przyjąć że proces spalania masz ustawiony dobrze , ale z tym czasem w podtrzymaniu musisz coś zrobić . Proponowałbym na razie pozostawić obserwacje kotła w spokoju a poszukałbym problemu w instalacji bo z tego wynika że masz za duży odbiór ciepła do energii produkowanej przez kocioł . Doczytałem że ogrzewasz 370m2 i w tym warsztat , kocioł masz 40 kW to spalanie powinno Ci wyjść około 40 do 50 kg na dobę ( choć przy nieocieplonym warsztacie może być 40 kW trochę za mało ) Jaką masz ustawioną temperaturę na kotle ? Jaką masz instalację grzejniki , podłogówkę może to i to ?Jak jest to możliwe to prześlij mi projekt instalacji postaram się coś podpowiedzieć Obecnie palę groszkiem z Piasta jest średni wg mojej oceny , najlepszy który próbowałem to był z Juliusza ale niestety za drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboziom 02.02.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam, ja mam pytanie odnośnie przerobienia pieca na retorę, jaki jest koszt, czy może Defro na gwarancji przerobi za darmo. Jak ktoś ma zdjęcia ti bardzo proszę o przesłanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 02.02.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 100 kg na dobę to jest nie do przyjęcia ! Gdzieś tkwi problem który musisz rozwiązać inaczej rzeczywiście palenie tym kotłem to Cię zrujnuje Jeżeli tak jak piszesz że podaje 3 razy i się dogrzewa to można przyjąć że proces spalania masz ustawiony dobrze , ale z tym czasem w podtrzymaniu musisz coś zrobić . Proponowałbym na razie pozostawić obserwacje kotła w spokoju a poszukałbym problemu w instalacji bo z tego wynika że masz za duży odbiór ciepła do energii produkowanej przez kocioł . Doczytałem że ogrzewasz 370m2 i w tym warsztat , kocioł masz 40 kW to spalanie powinno Ci wyjść około 40 do 50 kg na dobę ( choć przy nieocieplonym warsztacie może być 40 kW trochę za mało ) Jaką masz ustawioną temperaturę na kotle ? Jaką masz instalację grzejniki , podłogówkę może to i to ? Jak jest to możliwe to prześlij mi projekt instalacji postaram się coś podpowiedzieć Obecnie palę groszkiem z Piasta jest średni wg mojej oceny , najlepszy który próbowałem to był z Juliusza ale niestety za drogi Sądzę, że problem tkwi w dużo przewymiarowanym kotle. Obecnie ogrzewam ok. 200m2, bo grzeje tylko jedno pomieszczenie na warsztacie, gdybym poodkręcał resztę grzejników to wtedy byłoby te ponad 300m2. Na pewnej ciekawej stronie wyczytałem o kotłach, że lepiej kupić za mały kocioł, a nie kupować większego "na zapas". Na zewnątrz +6c* a kocioł dalej bierze 100kg, grzejniki w domu lekko ciepłe. Przy poprzednim miale z piasta było lepiej, spalało ok.50-60kg, od nowej dostawy podawanie musiałem zmniejszyć z 6 minut na 2:30 lub mniej Grzejniki mam stare żeliwne, w sumie ok. 200 żeberek + 25m2 podłogówki. Temperatura na kotle: 60c* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 11.02.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Hey! Defro, w ramach gwarancji wymienilo mi 3/4 pieca i obecnie uzytkuje retorte Musze sporo nauczyc sie od nowa, ale efekty zmiany juz sa. Piec przede wszystkim duzo mniej syfi, a to bylo w nim najgorsze. Syf jest, ale w miare jak go doregulowuje, to jest go coraz mniej. Druga sprawa to dym. Otwieram drzwiczki popielnika i nie musze sie martwic tym, ze wracam z kotlowni przesiakniety dymem. Tak wiec duzy plus dla Defro za szybka i pozytywna reakcje, ktora dala efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 13.02.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Hey! Defro, w ramach gwarancji wymienilo mi 3/4 pieca i obecnie uzytkuje retorte Musze sporo nauczyc sie od nowa, ale efekty zmiany juz sa. Piec przede wszystkim duzo mniej syfi, a to bylo w nim najgorsze. Syf jest, ale w miare jak go doregulowuje, to jest go coraz mniej. Druga sprawa to dym. Otwieram drzwiczki popielnika i nie musze sie martwic tym, ze wracam z kotlowni przesiakniety dymem. Tak wiec duzy plus dla Defro za szybka i pozytywna reakcje, ktora dala efekty. A jak udalo ci sie ich namowic na ten gest? Bo ja zle wspominam kontakt z firma Defro w sprawach roznych anomalii tego pieca. Za kazdym razem jakis baran mnie zbywal powtarzajac " przejdz pan na mial to nie bedzie problemu". Tez przydalaby mi sie modyfikacja tego zlomu , wiec Panie lordmorte napisz jakich argumentow Pan uzyl zeby ich zwabic??? Bede wdzieczny! Edytowane 13 Lutego 2014 przez miro81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 13.02.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Zadnych wymyslnych, napisalem prawde. Zaplacilem za kociol duze pieniadze, kotla nie dalo sie ustawic, co 3 dni wychodzilem z kotlowni jak gornik po 6cio godzinnej szychcie. Znajomi i rodzina uzytkujacy o polowe tansze piece z marketow budowlanych czy marki Heniek & Zenek wysmiewaja mnie i moje problemy z kotlem, sama prawda, ktorej kazdy z nas doswiadcza. Widocznie Defro poczulo sie do odpowiedzialnisci, co bardzo doceniam. Opalu starczy w zasobniku do jutra, co da mi 5 dni odkad go zaladowalem. Syfu polowe mniej. W domu 24 stopnie.Zadnego dymu w kotlowni. Inny swiat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar3i 07.11.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 czesc, mam problem z tym piecem , zasypuje miałem cały zasyp i miał nie chce swobodnie spadać do podajnika tylko się robi lej i 70% jest sklejona, miał jest suchy, co zrobić żeby zlatywał cały zasyp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.11.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 jakby był suchy to by sklejona nie byłazasobnik w tym modelu ma dość strome ścianki więc suchy się nie zawiesispróbuj wsadzić jakąś blachę pod kątem większym niż spadek ścianki i o szerokości większej niż otwór do podajnika aby jej nie zgarnęło i nie zablokowało całości. powinno to sprawić że większa część opału zejdzie do podajnika.resztę opału dosusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekfa 24.11.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam. Mam od 3 lat Defro AKM II. Czy znacie wykaz okresowych czynnosci serwisowych? Co trzeba posmarować' wyczyścić, wyregulować aby kociołek posłużył jak najdłużej. Ja dotychczas tylko usuwam sadzę i pył z popiołem z nadmuchu, raz dopasowałem "nóż" do tłoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts