Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł defro AKM 2 opinie.

zawka1

Recommended Posts

Witam.

AKM II od lutego, odpalony w kwietniu - na chwilę obecną na zewnątrz -2 - +8, wewnątrz 23 stopnie schodzi średnio +-15 kg grochu 22 na dzień. Suma grzana 200 metrów, parter w podłogówce + kaloryfery wyłączane na noc, piętro 3 sypialnie, łazienka +26 stopni.

Parametry - podawanie 1:30, nadmuch 40%, od dziś testuję 25%, bo spieki i cofanie płomienia w podajnik.

Przerwa w podawaniu 45 minut, nadmuch w podtrzymaniu co 10 minut na 10 sekund (nie zdąży się mocno rozkręcić - głównie dla chłodzenia podajnika)

Zawór 4-ro drożny, na piecu 68 stopni.

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

AKM II od lutego, odpalony w kwietniu - na chwilę obecną na zewnątrz -2 - +8, wewnątrz 23 stopnie schodzi średnio +-15 kg grochu 22 na dzień. Suma grzana 200 metrów, parter w podłogówce + kaloryfery wyłączane na noc, piętro 3 sypialnie, łazienka +26 stopni.

Parametry - podawanie 1:30, nadmuch 40%, od dziś testuję 25%, bo spieki i cofanie płomienia w podajnik.

Przerwa w podawaniu 45 minut, nadmuch w podtrzymaniu co 10 minut na 10 sekund (nie zdąży się mocno rozkręcić - głównie dla chłodzenia podajnika)

Zawór 4-ro drożny, na piecu 68 stopni.

Muszę przyznać że malutko Ci spala grochu < prosiłbym Cię o podanie na ile masz otwartą przesłonę na wentylatorze no chyba że nie jest problemem dla ciebie zamieszczenia zdjęcia przesłony .

Podaj jeszcze jak na 25 % hula kociołek i czy nie zjada więcej opału na tych ustawieniach

Przepustnica otwarta dosłownie na 2-3 centymetry, zjada podobnie, ale strefa żaru wysunęła mi się z szuflady pod dołożony przeze mnie deflektor (pod rusztem wodnym) i jest czyściejw komorze spalania. Spieki podobne, ale rozsypują się w palcach na czysty dopalony popiól , więc póki co ok. Przestawiłem 3 godziny temu w serwisówce temperaturę progu podajnika na minimum (20 stopni), aby za każdym razem podawał całą szufladę i przestawiłem czas podawania na x2 (bo wcześniej podawał w dwóch cyklach, ale z półotwartą szufladą = niebezpieczne w długim podtrzymaniu). Zobaczymy rano...

Czas podawania 3 minuty.

.. po poprawkach zżarło cały worek przez noc - dużo niedopalonego, bo okazało się, że ustawienie temperatury progu podajnika na tak niską wartość spowodowało, że po pierwszej przerwie w podtrzymaniu kolejny cykl ustawiał się jakby w pracy - czyli 3 minuty... Nie rozumiem do końca programistów sterownika... Wróciłem do ustawień wcześniejszych, tyle że testuję mniejszy nadmuch - 20% oraz podawania w maksymalnym, dostępnym z menu serwisowego czasie ruchu szuflady - czyli 32 s, gdzie brakuje dosłownie sekundy na domknięcie pełne... Badziew firmware...

U mnie 200 metrów użytkowej, no ale w sumie i kotłownia i gospodarcze i garaż nie są "zimne", więc uzbiera się 260 metrów po podłogach, ponad 900 kubatury.

Patrzę na odczyt zewnętrzny: 0 do -2 i idzie 15 kg dziennie. W dzień chodzi tylko podłogówka parterowa + grzejniki przepompowywane co 10 minut na minutkę, od +- 18 do 7 rano dołączają się grzejniki z dwugodzinną przerwą nocną. Póki co nie mam termostatów w pokojach, stąd te kombinacje, no ale się sprawdzają. Podmieszanie oczywiście na 4rodrogowym.

Jestem użytkownikiem kotła AKM 2 17 kw. od kilku miesięcy i mogę również podzielić się kilkoma uwagami. Co do użytych materiałów i budowy pieca jak dotąd nie mam uwag. Konstrukcja jest przemyślana, łatwo się piec czyści i wszędzie jest łatwy dostęp do jego wnętrza. Więcej o jakości zastosowanych materiałów i rozwiązań technicznych jak tłok powiedzieć będzie można za kilka sezonów. Sterownik pieca st-44 (dotykowy) jest łatwy w obsłudze ale soft pozostawia wiele do życzenia i wielu funkcji brakuje. Niestety uwagi mam co do samego serwisu Defro i firmy Tech produkującej sterowniki. Od chwili zamontowania pieca nie było komunikacji ze sterownikiem pokojowym i zaworem mieszającym. Po licznych telefonach po ponad miesiącu udało się rozwiązać problem. Okazało się, ze sterownik pokojowy był uszkodzony. Jeśli wymiana sterownika miała by trwać też tak długo w sezonie zimowym to jest to totalna katastrofa. Co do działania infolinii serwisowej nie mam zarzutu. Panowie chcą pomóc i odbierają telefony 24/7. Zgoła inaczej jest z serwisem Defro. Panowie z serwisu telefonicznego siedzą tam chyba za karę. Są niemili, opryskliwi i za grosz nie mają szacunku dla klienta.

Chciałbym ostrzec użytkowników o istotnym zagrożeniu. Instrukcja Pieca Defro AKM II w błędny sposób podaje sposób wygaszania pieca czego wynikiem może być uszkodzenie czujnika temperatury na podajniku lub pożar w zasobniku. Zgodnie z instrukcją piec należy wyłączyć i poczekać aż się dopali reszta opału. Jest to duży błąd ponieważ żar powinien być wygarnięty do popielnika. W moim przypadku skończyło sie tylko na wymianie czujnika temperatury ale mogło skończyć się pożarem. Serwis twierdzi, że czujnik został uszkodzony bo piec był źle eksploatowany tylko że instrukcja wprowadza w błąd. Niezrozumiałe jest dlaczego w trybie czuwania piec nie kontroluje temperatury na podajniku. Poniżej fragment instrukcji:

9.9. WYŁĄCZENIE KOTŁA Z PRACY.

Po zakończonym sezonie grzewczym lub w innych przypadkach

planowanego wyłączenia kotła z eksploatacji, należy

pozwolić na całkowite wypalenie się wsypanej do paleniska

dawki opału, a następnie usunąć popiół i żużel z komory

paleniskowej i popielnikowej. Kocioł należy dokładnie oczyścić,

pamiętając bezwzględnie o komorze paleniskowej, popielnikowej

i ciągu konwekcyjnym.

Cykl szuflady to w ogóle jakieś nieporozumienie.

To jest racja, cykl szuflady mam ustawiony na pełny 32 sek, prawie bo brakuje sekundy do pelnego obrotu!! przez to czas podawania jest podzielony na dwa okresy, podawanie mam ustawione na 1:25 czyli:

za 1:25 prawie pelne podanie, za 1:25 sekundowe zadzialanie i znow za 1:25 pełne podanie!!:rolleyes: co za bzdura

jakie jest logiczne wyjasnienie takiego stanu rzeczy?

Niech panowie zmienia oprogramowanie w sterowniku by szuflada miala pelny cykl pracy

Co do czujnika temp na podajniku mi w czasie pracy nigdy temp nie wyszla powyzej 40 stopni, przewaznie 37, podajnik jest zamocowany ukosnie.

Wygaszam go po prostu oddzielajac zar od reszty niezapalonego lub zrzucam zar do popielnika i schladzam piec do 45 i w tryb czuwania.

Kiedys zrobilem jak w instrukcji i zar cofnal sie w podajnik, wrocilem do domu budze piec a tu alarm na podajniku 55 stopni

Edytowane przez tom_ext

Witam kolegów,

Tak czytam wszystkie te posty i próbuję na lewo i prawo z ustawieniami i..... żona mnie tylko przeklina że się doktoryzuję w kotłowni a dzieckiem nie zajmuje :D

Ale do rzeczy:

Defro AKM II 30kW

Temp Zadana C.O - 65

Temp CWU - 50

Przerwa podawania 2:00 (1/2 cyklu)

Nadmuch - 25%

Przesłona otwarta na 2cm

Przerwa podtrzymania - 40min

Praca wentylatora w podtrzymaniu - 10sek co 10min

Histereza C.O. - 3stopnie

Histereza CWU - 5 stopni

Dom ponad 300m2 użytkowej bez piwnicy i kotłowni, ocieplony 10-12cm styropian, dach 15cm wełny, strop 15 cm wełny. Dwie niezależne pompy (jedna CO druga CWU).

16 kaloryferów na dwa piętra. góra aluminiowe, dół stalowe.

Zawór 4-d z siłownikiem i sterownikiem defro MZ.

Temp zadana ustawiona na 40 stopni.

Temp. na powrocie kotła od 42-50 w zależności jak pompka CWU puści obieg.

Przy temperaturach 0 do +8 stopni pali 30-35kg miału 22kJ. Miał trochę sypki czasami bardziej drobny niż piaszczysty, workowany, zależy jak się trafi worek.

Na podtrzymaniu wytrzymuje w zależności ile ma miału na podajniku od 25-35 minut co wydaje się być średnim wynikiem czytając wypowiedzi kolegów.

Próbowałem zmniejszać temperaturę zadaną na sterowniku z 42 na 40 czy 38 ale spalanie pozostaje na takim samym poziomie.

Dom po wygrzaniu trzyma na tyle ciepło, że przy paleniu 24h temperatura pomieszczeń przy odkręconych 1/3 wszystkich grzejników w domu wzrasta ok 1 stopień na dzień. Średnio utrzymuje się na poziomie 22-23 stopnie.

Generalnie nie jestem super zadowolony ze spalania i jakbym nie zmniejszał trybów podawania, nadmuchu, wyłączania bojlera CWU to wychodzi bardzo podobnie czyli w okolicach 30-35kg. Az w pewnym momencie zwątpiłem przy powtarzalnych próbach i ilości spalanego miału. Aż boję się pomyśleć co będzie jak przyjdą temp. poniżej 0.

Na razie co mi zostało to nagrzewam dom od ok 16:00 i jak idę do pracy ok 7:00 to wyłączam piec - w takim trybie spali ok 13kg do max 20kg.

Czy ten piec w ogóle jest w stanie spalić mniej miału przy minimalnym obciążeniu 8kW ? Czy to wina miału? Co robię źle ?

Dzięki z góry za sugestie.

witam mipol

ja też mam akm ii 30kw

uruchomiony 2 miesiące

także walcze z ustawieniami na początku miałem problem z podajnikiem alarm termperatury pale groszkiem pieklorz plus

ale uporałem i udoskonaliłem piec mianowicie

uszczelniłem klapkę wentylatora doszczelniłem podajnik dołożyłem wate miedzy drzwiczkami a mówią że defro jest solidny wyglądzie po odkręceniu podajnika brakowało sznura ok 1.cm i małe szpary na dole podajnika nie dospawane

przy wietrznej pogodzie aż gwizdało pare takich poprawek i problem z temperaturą podajnika z głowy od tego czasu nie przekracza 39

moje spalanie jest około 25kg-30kg ale wciąz kombinuje

moje nastawy

kocioł c.o 55

histereza 4

c.w.u 45

histereza 2

podawanie 2:00 1/2 cykla

podtrzymanie `30 min

przedmuch 5min czas 30sek

moc wentylatora 20%

klampka 2cm

zawór ustawiony 40" w domu 23"

był bym zadowolony jezeli miał bym spalnie 20kg na dobę

Na podtrzymaniu wytrzymuje w zależności ile ma miału na podajniku od 25-35 minut co wydaje się być średnim wynikiem czytając wypowiedzi kolegów.

200 m2,

Ja mam ustalona 68 stopni, obnizanie temperatury nic nie da, bo i tak lyknie tyle ile potrzebuje by dogrzac do zadanej, wiec czy masz 60 czy 40 i tak spadnie o histereze i jeszcze kilka stopni nizej i bedzie podawal i dogrzewal do zadanej i z rozpedu poleci kilka stopni wyzej, na czterodroznym mam miedzy 3 a 5 ustawione, na grzejniki leci ok 45 stopni, i tez na podtrzymaniu wytrzymuje mi miedzy 20 a 25 minut, po tym czasie wegiel na ruszcie sie spali do tego stopnia ze zar zaczyna sie cofac w podajnik, wtedy zejdzie mu temp o histereze wlancza sie i poda ze trzy razy i dogrzeje do zadanej, w sumie na godzine podaje mi ze dwa razy, pale ekogrochem 22KJ,

w 40 minut podtrzymania na ekogroszku niechce mi sie troche wierzyc - pisac mozna rozne rzeczy, to czym trzeba by palic by kociol wytrzymal 40 minut w temperaturze zadanej i ten podany na ruszt opal sie nie spalił, chyba koksem,

Użytkownicy AKM II, czy macie problemy z ogromnym brudzeniem pieca od środka? Jeśli ma ktoś doświadczenia z tym zjawiskiem i sposobami na jego ograniczenie, to bardzo proszę o podzielenie się nimi tutaj. Dziękuję.

Ja stosuję dwie metody:

1. Przepalasz piec na ruszcie wodnym raz na tydzień - ja palę grubym węglem wtedy piec jest dosłownie ładnie biały i wszystkie sadze wypalone

2. Trzymasz piec na zadaną C.O. 65 stopni i w miarę duży nadmuch 35-40% - wg. mnie trochę sporo ciepła leci do komina ale za to piec jest czystszy.

W każdym z przypadków zawsze będzie niewielka ilość piasku z wypalonej sadzy, ale zdecydowanie mniej aniżeli przy paleniu na wolnych obrotach.

Przy paleniu miałem musisz liczyć się z czyszczeniem raz na tydzień i wybraniem niespalonych resztek węgla koło nadmuchu wentylatora (po tygodniu potrafi to skutecznie ograniczyć ilośc podawanego powietrza na palnik).

Innych środków , szczególnie chemicznych, nie polecam bo jeżeli sadzi ci w piecu to problem leży gdzie indziej.

200 m2,

Ja mam ustalona 68 stopni, obnizanie temperatury nic nie da, bo i tak lyknie tyle ile potrzebuje by dogrzac do zadane...w 40 minut podtrzymania na ekogroszku niechce mi sie troche wierzyc - pisac mozna rozne rzeczy, to czym trzeba by palic by kociol wytrzymal 40 minut w temperaturze zadanej i ten podany na ruszt opal sie nie spalił, chyba koksem,

Może, może tyle trzymać. U mnie często się zdaża - mam obecnie pompę grzejników wyłączane cyklicznie (np w nocy co 2 godziny na godzinę, albo od 8 do 16 w cyklu 10%) i zdaża się, że gdy temperatura na piecu zejdzie o histerezę, pompy jeszcze chodzą, więc dość wolno temperatura rośnie, zaczyna rosnąć, pompy się wyłączają, piec dojdzie do 70 stopni i stygnie do 63 (65-2) na odbierającej ciepło podłogówce ponad pół godziny. Groch zielony w taniopal. Idzie mi na obecnych ustawieniach średnio około 20-22 kg i nie chce mniej :/ 260 metrów grzanej, 950 kubatury. grzejniki + podłogówka

witam mipol

ja też mam akm ii 30kw

uruchomiony 2 miesiące

także walcze z ustawieniami na początku miałem problem z podajnikiem alarm termperatury pale groszkiem pieklorz plus

ale uporałem i udoskonaliłem piec mianowicie

uszczelniłem klapkę wentylatora doszczelniłem podajnik dołożyłem wate miedzy drzwiczkami a mówią że defro jest solidny wyglądzie po odkręceniu podajnika brakowało sznura ok 1.cm i małe szpary na dole podajnika nie dospawane

przy wietrznej pogodzie aż gwizdało pare takich poprawek i problem z temperaturą podajnika z głowy od tego czasu nie przekracza 39

moje spalanie jest około 25kg-30kg ale wciąz kombinuje

moje nastawy

kocioł c.o 55

histereza 4

c.w.u 45

histereza 2

podawanie 2:00 1/2 cykla

podtrzymanie `30 min

przedmuch 5min czas 30sek

moc wentylatora 20%

klampka 2cm

zawór ustawiony 40" w domu 23"

był bym zadowolony jezeli miał bym spalnie 20kg na dobę

Misiek,

Dzięki za info. Jak na groszek to trochę sporo Ci spala ten piec. NA groszku powinieneś mieć ok 20-25kg spalanie, nie więcej. Sprawdź jak z podawaniem na ruszt - ja przy miale mam 2:00 na 1/2 cyklu - u Ciebie powinno moim zdaniem być to dłużej, a wtedy dojdzie Ci do zadanej w ciągu 2 pełnych cykli. Wydaje mi się że powinieneś spróbować również zwiekszyc przedmuch do 10min na 10-12 sekund - tutaj nie ma co specjalnie tego przedmuchiwać bo i tak żar zrobi swoje.

Jak wytrzymuje Ci na podtrzymaniu?

Ja u siebie wróciłem (niestety) do palenia połowicznego, czyli przychodzę z roboty o 16:00 i rozpalam piec, palę tak do 22-23:00 a potem przed spaniem wyłączam piec. Temperatura przez czas grzania dochodzi od 21 do 23-24C, przez noc schodzi o 1 stopień i przez dzień (+2 do +5 stopni na dworze) o kolejny stopień.

Przy takim trybie spalę od 14-18kg/dobę. Dopóki nie będzie większych przymrozków poniżej 0 to chyba jedyny sposób, żeby zejść ze spalaniem poniżej 20-25kg.

Niestety przy tym miale i kaloryczności co mam nie widzę innego sensownego trybu pracy. ALE zakładając, że obecnie 1 tona miału 22kJ kosztuje 480 PLN a lepszego sortu groszek ok 580-600 PLN, oraz że obecnie przy paleniu 24h na podtrzymaniu wytrzymuje ok 25-32min to żeby ten groszek rekompensował tą wyższą ceną niższe spalanie to musiałby piec na nim wytrzymać ponad 60min a to już jest moim zdaniem nieosiągalne na tym piecu.

• 2 weeks później...

Co ile czyscicie z sadzy ten kocioł ?? po miesiacu było tyle sadzy ze dwie zewnetrzne rury z rusztu mialy zalepione sadza przeswity a zeliwna kratka w srodkowych drzwiczkach przestała byc kratką hehe :rolleyes: - na sciankach ogolnie ok 2 mm powloki plus jeszcze korzuszek z sadzy, zdaje mi sie ze to wina opału - ze wschodu i wilgotny??

nadmuch na 22% i 68 utrzymywanej temp zadanej

Też mam kłopot z sadzą po tygodniu jest już naprawdę dużo nagromadzone na ściankach do tego raz na dobę wynoszę pełen popielnik popiołu

Palę miałem z kopalni Piast 25

Zauważyłem że jeśli podniesie się temperaturę na kotle do 65 stopni to dłużej wytrzymuje w podtrzymaniu i szybciej dochodzi do zadanej temperatury

Wentylator na miał wg. mnie najlepiej ustawić na 20% , na groszek 44%

Moje ustawienia na dzień dzisiejszy ale cały czas testuję inne nastawy

TRYB PRACY-- Pompy równoległe

TEMP.ZADANA CO-- 65 *C

HISTEREZA CO-- 2*C

TEMP.ZADANA CWU-- 55*C

HISTEREZA CWU-- 5*C

PRZERWA PODAWANIA-- 1MIN.25 SEC -

PRZERWA PODTRZYMANIA--20 MIN

WENTYLATOR --20 %

WENTYLATOR W PODTRZYMANIU: CZAS PRZERWY--5 MIN,CZAS PRACY-- 40 SEC

PRZESŁONA NA WENTYLATORZE OTWARTA OK.4 CM

TEMPERATURA SPALIN NA CZOPUCHU 156 STOPNI

SZYBER PRZYMKNIĘTY DO POŁOWY

Witam. Właśnie zakończyłem 10 dniowy pobyt w kotłowni. Gdyby nie żona to dalej bym tam siedział i patrzył się w palenisko mojego AKM-a 2. Wrażenia, jestem średnio zadowolony z tego pieca i drugi raz bym go nie kupił. Przez pierwsze 5 dni paliłem ekogroszkiem i efekt był taki, że spaliłem dwa czujniki temperatury w kanale podajnika. Próbowałem wszelkich ustawień włącznie z wydłużeniem cyklu podawania do 32 sec, zmieniałem ekogroszek i zawsze po 2-3 godzinach, temperatura podajnika rosła do 70 i wyżej. Zadzwoniłem do DEFRO i powiedzieli mi, że w tym piecu pali się miałem. Ciekawe bo na stronie internetowej i w każdym sklepie napisane jest co innego. Ale nie będę się kłócił bo zimno się robi. Kupiłem trochę miału, oczywiście lekko wilgotnego, bo o tej porze roku innego nie znalazłem. EFEKT, miał się zawieszał i piec pomimo pełnego podajnika wygaszał się - ALARM temperatura nie wzrasta. Na szczęście jestem cierpliwym i spokojnym człowiekiem. Kupiłem więcej miału, wysuszyłem i ogień. Piec się nie wygasza i temperatura podajnika nie rośnie. Sukces, ale nie do końca. SPIEKI. Wentylator na 20% i z podajnika wychodzi coś w rodzaju żużlowej pizzy. Nawet pogrzebaczem tego nie rozbiję. Jestem już wkur....y! Zmniejszam nadmuch na 15% spieki ustały, prawie całkowicie. Nastał umiarkowany optymizm, że to to. Po dwóch dniach zauważyłem, że z wyczystki komina sypie się mnóstwo sadzy, zaglądam do pieca ( wyczystka oraz środkowe drzwi) Piec cały zalepiony sadzą jak po sezonie grzania bez czyszczenia. Co jest kur....a !!! Dzwonie do DEFRO. Rada, której się spodziewałem, zwiększyć nadmuch, ale wtedy robi się żużlowa pizza !!! Tak więc do wyboru mam albo sadze, albo żużel. Jutro spróbuję na innym miale. Mam kilka pytań, może ktoś mi pomoże.

1. Gdzieś wyczytałem, że w tym piecu jest jakiś system dopalania sadzy. Należy odkręcić dwie boczne śruby, przez co do kanału dostaje się powietrze i sadza się lepiej spala. Które to śruby? Czy chodzi o te na końcu kanału gdzie podejrzeć można halluxa?

2. Czy wasz sterownik też tak ma, że przy ustawieniu np: przerwy podawania na 1 min, czas odliczany jest od 1 minuty do zera po czym wskakuje dodatkowe 30 sec i dopiero po tym rusza podawanie. Jeżeli ustawię na 2 minuty to po 2 minutach wskakuje kolejne 55 sec i dopiero po tym rusza podajnik.

3. Czy istnieje możliwość wymiany podajnika na ten ukośny w ramach gwarancji?

4. Moim zdaniem palenisko jest zbyt mało wysunięte z kanału podajnika, przez co ruszt wodny nie jest w całości ogrzewany. Ostatnia rura przy zewnętrznej ścianie pieca jest zawsze "zimna", nawet jak ogień mam na środku paleniska nad blachą z nawiewu to większość płomieni jest nad pierwszymi trzema rurami i dodatkowo otula wewnętrzną ścianę pieca. Bez sensu. Czy też tak macie ?

AKM II 22KW , Przerwa podawania 1min 10sec + 40sec , Cykl 32sec , Zadana CO 61 , Zadana CWU 50 , Powrót 45 , Wentylator 15% , Przesłona 3 cm otwarta, DOM 170m, podłogówka, 3 grzejniki, CWU 200L. dzien 23C, noc 21C SPALANIE 25 kg miału na dobę przy -2 na dworze.

Edytowane przez Banialuka