lukasz.skrybuswp.pl 02.10.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 A jaka jest roznica miedzy ekogroszkiem a groszkiem? Ekogroszek to taka ladna nazwa groszku, ktory ma niby lepszy sklad i sprzedawany jest drozej a tak naprawde to jeden kij. Jak palilem "ekogroszkiem" i piec byl zle ustawiony to smolil lub spiekal sie tak samo jak groszek prosto z kopalni. U mnie na skladzie ceną i granulacją, pytanie czy piec obsłuży groszek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 03.10.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 U mnie na skladzie ceną i granulacją, pytanie czy piec obsłuży groszek... Nie wiem jaka granulacje powinien miec ekogroszek. Ja mam max 4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 04.10.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 No dobra znow problemy. Niby jak zalozylem klapke na drzwiczki z minimalnym uchyleniem to piec nie kopci tyle, lepiej sie wentyluje i nie smierdzi spalinami ale za to nie jest stabilny. Raz pali dobrze a raz przegrzewa. Mam regulatory pokojowe polaczone bezprzewodowo z dwowma rodzielaczami na parter i pietro ktore sa odpowiedzialne za grzejniki i podlogowke w kuchni i lazienkach + mam jeszcze pare grzejnikow na zwykle termostaty w garazu i piwnicy. Jak jest brak dobioru ciepla na grzejnikach i podlogowce to liswty wylaczaja mi pompe CO i wtedy zaczyna sie zabawa - czasem piec jakos dziala a czesem wejdzie w temperature alarmowa i wymusza wlaczenie pompy CO. Wtedy cieplo idzie do grzejnikow ze zwyklymi termostatami lub do bojlera a jak nie ma juz gdzie uciec to sie przegrzewa. Jak wydluze czas podtrzymania (mam 40min) to przegrzeje sie podajnik a jak wlacze czesciej nawiew to przegrzewa piec. Jak nie urok to sraczka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawcich 04.10.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Witam, moim zdaniem montowanie klapki przy paleniu "automatycznym" to błąd. Za dopływ powietrza ma odpowiadać tylko sterownik z dmuchawą. Ja też u siebie walczyłem z przegrzewaniem się podajnika i jedyna rada na to to właśnie likwidacja lewych przedmuchów, dostrojenie częstotliwości podawania węgla i regulacja dmuchawy. To że się dymi z podczas otwierania drzwiczek może być winą złej jakości paliwa. Przerabiałem to u siebie nie raz. W tym sezonie zakupiłem ekogroszek w cenie 825 zł za tonę i myślałem że dostanę zawału jak zobaczyłem fakturę, ale opłacało się. Kocioł pozostaje w podtrzymaniu do 60 min i palnik osiąga temperaturę max 50 stopni. Zobaczymy jak będzie jak przyjdą mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 04.10.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Witam, moim zdaniem montowanie klapki przy paleniu "automatycznym" to błąd. Za dopływ powietrza ma odpowiadać tylko sterownik z dmuchawą. To chyba racja, szczegolnie ze jak zawieje bardziej na zewnatrz to przy dobrej wentylacji w kotlowni tez zmienia sie ciag i jedynie automatyczne dozowanie powietrza do paleniska moze ustabilizowac spalanie. Chyba wroce do poprzendiej konfiguracji a drzwi od paleniska bede musial lepiej uszczelnic ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Banialuka 07.10.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Wasze problemy biorą się z tego, że usilnie próbujecie palić w tej maszynie ekogroszkiem. Ten kocioł jak sama nazwa wskazuje (AKM - Automatyczny Kocioł Miałowy) nie jest przystosowany do ekogroszku. Każdy serwisant z defro wam to powie. To jest piec tylko na miał. Ekogroszek nie jest tak zbity jak miał, przez co tworzy się cug powietrza to przez wentylator lub podajnik lub klapkę którą uruchomił kolega miro81. W podtrzymaniu piec dostaje powietrza ekogroszek się zaczyna wypalać i albo piec się przegrzewa, albo temp podajnika rośnie. Spędziłem w kotłowni z tym piecem sporo wieczorów i przetestowałem wszytko co było możliwe. Najlepsze rozwiązanie to dobrej jakości miał, czyszczenie pieca co 2-3 tyg i czyszczenie kanału dolotowego za wentylatorem 1 na tydzień. Szczególnie to czyszczenie mnie denerwuje, ale Pan z defro powiedział. Jak Panu się nie chce czyścić to niech Pan zmieni piec na typowy ekogroszek. AKm-y są tańsze w eksploatacji, ale trzeba poświęcić im trochę więcej czasu. Myślę że 2 godz. na 3 tyg. to nie jest tragedia.Na miale piec w podtrzymaniu wytrzymuje mi 85 min. Przerwa podawania to 4:10. Popiół nawet drobny. Oczywiście to są wartości po wizycie serwisanta. Wcześniej wyglądało to inaczej. Gościu zmienił palenisko, teraz idzie gruba dawka miału, dlatego takie długie przerwy podawania. Obawiałem się, że będzie problem z wypaleniem ale nadmuch 28% skutecznie wypala cały miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 08.10.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Ten kocioł jak sama nazwa wskazuje (AKM - Automatyczny Kocioł Miałowy) nie jest przystosowany do ekogroszku. Każdy serwisant z defro wam to powie. To jest piec tylko na miał. Tak ale w specyfikacji pieca jest napisane ze obsluguje rozne paliwa w tym ekogroszek, wiec jak juz zostalem oszukany przez producenta tak teraz bede palil groszkiem bo taki mialem zamiar. Jak sie znow piec rozsypie to kolejny raz wezwe serwis i mam nadziejze ze jeszcze przed koncem gwarancji.. Mialem nie bede palil bo wiekszego syfu od groszku w kotlowni nie zniose. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 09.10.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 (...) Moje ustawienia: temeratura co 56 temperatura cwu 54 podtrzymanie - 40min przerwa podawania - 1min 40sek (narazie kiedy nie ma duzego odbioru ciepla robi jeden cykl i idzie spac) czas pracy went. - 15sek czas przerwy went. podczas podtrzmania - 8 min moc went. 25% klapka od went. uchylona prawie calkowicie blokada wewnetrznej klapki went. skrecona srubkami na maksa w dol i ustawiona pionowo do gory gdy went. nie pracuje - zeby podczas pracy mogla opasc i sie otwrzyc na max. (...) Jako że już serdecznie mam dość tego pieca i pomimo tego, że jest nowy (rok z hakiem), zastanawiam się nad wciśnięciem gazu, to dziś po powrocie z pracy zastosuje w ciemno Twoje parametry i niech się dzieje wola boża, Serwis jeszcze u mnie nic nie wymieniał, ale jak tak dalej pójdzie, to przechrzczę AKM 2 na Ale Kur** Masakra razy 2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 09.10.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Zycze powodzenia o ile palisz groszkiem tak jak ja. Daj znac jaki bedzie tego efekt. U mnie na tych ustawieniach chodzi w miare bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 09.10.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Niewielu z Was ma temperature zadaną powyżej 60 stopni. Słyszałem od wielu osób, a nawet chyba czytalem w instrukcji sterownika, ze temperatura zadania powinna być ustawiona na 65 stopni, powrotna powinna być ok. 55 stopni - wszystko to ze względu na punkt rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 10.10.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Niewielu z Was ma temperature zadaną powyżej 60 stopni. Słyszałem od wielu osób, a nawet chyba czytalem w instrukcji sterownika, ze temperatura zadania powinna być ustawiona na 65 stopni, powrotna powinna być ok. 55 stopni - wszystko to ze względu na punkt rosy. Niby tak ale u mnie mimo nizszej zadanej (56) zawsze temperatura na piecu waha sie pomiedzy 62-74 bo narazie na zewnatrz sa temperatury dodatnie i nie mam duzego odbioru ciepla w domu. W zimie pewnie przestawie powyzej 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATI833 13.10.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Ja pale mialem,kupuje w workach,ze skladu gdzie maja towar suchy pod dachem.A kurzy sie ze wszystkiego.Z ta klapka to racja,ze jak wieje to szybciej wypala,ale wtedy jak jest wiecej uchylona,u mnie jest teraz na dole szczelina ok 1 do 2mm i wszystko dziala ok Temp CO65 ,Histereza 7st CWU55 Histereza 2st.Podtrzymanie mam na max czyli 89min a czas podawania 7min30sek wentylator 35%(ale chyba go zmniejsze) wentylator czas pracy 50sek co 34min.Takie ust na miale bo jak zrobilem kiedys test na groszku to wszystko bylo inaczej i jeszcze sie przegrzewal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lordmorte 14.10.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 U mnie byli dzisiaj Panowie z defro. Wymienili tą wygiętą płytę metalową nad paleniskiem, co spowodowało odsunięcie płomienia bardziej na środek. Wymienili również dziurkowaną płytkę metalową z dolotu z wentylatora - mniejsze dziurki, ale jest ich więcej, lepiej powietrze przechodzi, a na koniec wymienili sterownik - inny soft, który zmienia pracę podajnika - działa teraz od czujnika do czujnika bez pieprzenia się Acha, przesunęli jeszcze czujnik temperatury. Generalnie odkręcili mi cały kanał dolotowy z wentylatora od strony pieca i wyleciało tam od groma syfu - nigdy tam nie zaglądałem i uzbierało się z 3/4 małego wiadra... teraz wentylator chodzi mi na 20, co jest i tak moim zdaniem za dużo. Ogólnie po wizycie inny piec i jeżeli macie problemy, to wzywajcie serwis - naprawdę szybko i profesjonalnie odpowiedzieli i podeszli do sprawy, wszystko w ramach gwarancji oczywiście. Obecnie mam takie parametry (mniej więcej) Sila nadmuchu 20 Czas przerwy went w podtrzymaniu 4 minuty Czas pracy went w podtrzymaniu 30s Temperatura zadana CO 65 st Temperatura zadana CWU 45 st (chyba zmniejsze) Czas podawania w podtrzymaniu 35 minut Czas podawania w pracy 8 minut Na CO na zaworze puszczone 40 stopni, grzeja mi obecnie 2 podlogowli w lazienkach, 3 kaloryfery u gory, 2 w piwnicy, 1 w garazu, wszystkie leciutko Na podlogowce na caly parter (80mkw) temperatura puszczona 30 stopni, na parterze termometr pokazuje 25 stopni - troche duzo Generalnie za mocno trochę grzeję, ale jak wcześniej schodzilem nizej, to kociol za bardzo sie nudzil i przegrzewal sie podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 15.10.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 No tak po wymianie tych czesci piec chodzi lepiej szczegolnie jak palisz mialem. Ja bym raczej zmniejszyl CO do 60 a podwyzszyl CWU do 50 zeby byl bufor, wtedy nie powinien przegrzewac.Narazie pozostawilem zamontowana wczesniej klapke uchylona na 2mm bo stwierdzam ze lepszy goracy podajnik 45-50stopni niz dym i osmolona komora. Narazie sie nie przegrzewa i nie wykrapla z komina wiec jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafało27x 15.10.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Witam.Jestem tu nowy i tak czytam całe wypowiedzi na temat akm II,też go użytkuję teraz drugi sezon,u mnie jest w sumie ok.nigdy nie miałem problemów z przegrzewaniem ani kotła ani podajnika,u mnie temp. podajnika waha się w granicach 34-37 st.palę tzw.kruszonem coś w stylu miał z groszkiem,większość groszku,tego roku kupiłem z kopalni ziemowit,spala się ok.temp też osiąga bez problemu.Jedyna wada to nie mogłem dojść do tego aby na całym palenisku paliło mi się równomiernie,ale już jest ok.Moje nastawy. temp.co teraz 60przerwa podawania 2.15przerwa podtrzymania 15 minwent. w podt. co 6min na 20ssiła nadmuchu 20%klapka went.otwarta ok 1cm Ale i tak wezwałem serwis żeby zmienić ten soft żeby tłok pracował w jednym cyklu,zobaczymy jek będzie potem myślę że troszkę zmian będę musiał wprowadzić w ustawieniach zwłaszcza czasu podawania.A i minus oczywiście zachodzenie sadzą.Na grzejniki idzie w granicach 30 st.w podtrzymaniu stoi dobrych pare godzin,z tym że nie grzeje cwu.tylko sam dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 15.10.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 (edytowane) w podtrzymaniu stoi dobrych pare godzin,z tym że nie grzeje cwu.tylko sam dom. Nie rozumiem, skoro masz ustawiona przerwe w podtrzymaniu co 15 min to jak piec moze stac pare godzin? Jesli u mnie przerwa jest co 40 min to podtrzymanie trwa 40 min gdy nie ma wiekszego odbioru ciepla. Poza tym ile opalu musisz tracic na tak czestej przerwie w podtrzymaniu? U mnie obecnie przy 40 minutowym podtrzymaniu groszku w zasobniku wystarcza na tydzien. Edytowane 15 Października 2013 przez miro81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafało27x 15.10.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 nie zrozumieliśmy się chodziło mi że piec nie przechodzi w tryb pracy,tylko co te 15 min poda mu 1/2 cyklu,a opału nie tracę wypala ok.spalanie mam 1 wiaderko 15l na dobę wagowo nie wiem ile to jes dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro81 18.10.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) spalanie mam 1 wiaderko 15l na dobę wagowo nie wiem ile to jes dokładnie To dziwne.... skoro u Ciebuie 2.5 razy czesciej wlacza sie piec a spala tygodniowo tyle oplau co u mnie - na caly zasobnik wychodzi mi 5 wiader po 20l. Defro akm II 22KW Edytowane 18 Października 2013 przez miro81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATI833 20.10.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Ostatnio czyscilem dosc dokladnie ten piec,bo gdzies slabo dmuchal bo powpadalo w dziurki rusztu troszke grubszego mialu,a w miejscu gdzie zaczyna wchodzic opal na ruszt zrobily sie male gorki,spieki.Po wyczyszczeniu,zalozylem ruszt gestsza iloscia otworkow od strony podajnika,poki co lepiej spala opal.A wczesniej byl odwrotnie.(ruszt juz jest po wymianie serwisowej,dlatego ma na jednej stronie wiecej otworow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafało27x 22.10.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Tak mi spala,z tym że pisałem że ogrzewam tylko dom,bez bojlera.Ale ostatnio był u mnie serwis i zmienili mi ten sterownik na jedno cykliczne podawani,oraz wymienili ruszta i tą blachę nad paleniskiem,ale nie wiem jak teraz chodzi bo go nie rozpalałem na razie,jak się ochłodzi to sprawdzę i dam znać.A i ja mam 17 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts