Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Villa Gdynia, pod Warszawą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

śliczne wrzosiki:) kurcze ja się jakoś do tych cebulowych kwiatów przekonać nie mogę:rolleyes:

Nie chce Ci sie sadzić po prostu to troche roboty jest, w zeszłym roku sadziłam 100 , a w tym ma do posadzenia jakieś 250 multum roboty :)

Ach ,kiedy ja będę kwiaty sadzić ;)

Olu na Ciebie też przyjdzie czas:) Jeszzce będziesz miała tego dość :yes:

Miałam dzisiaj ciężki dzień, ledwo widze na oczy, jutro wywiadówka i mnóstwo spraw do załatwienia .

Pomyslę o tym jutro :)

Idę spać :)

Wszystkim życzę dobrej nocy :)

śliczne wrzosiki:) kurcze ja się jakoś do tych cebulowych kwiatów przekonać nie mogę:rolleyes:

Ja mam tak samo. Za dużo robty z nimi (za skomplikowane). Choć w tym tygodniu sadzę czosnek (zwykły do jedzenia) i może coś zrozumię z tego skomplikowanego procesu (jak można na zimę zostawić cebulki w ziemi ??).

ja to miejsca jakoś na te cebulowe u siebie nie mogę wygospodarować :rolleyes:

paska no prosze cie:rolleyes: cebulkowe mozna powtykac gdziekolwiek grupami np. odmianowymi, kolorystycznymi. ja swoje wsadzam pomiedzy zielone, bo mi koloru brakuje w ogrodzie i wiosna jak przekwitna byliny na skalniaku to jakos tak łyso i smutno jest.

ale kiedy je wyciągamy ? I czy wyciągamy w ogóle ?? Te cebulki znaczy się.

wyciągamy jak górna część zaschnie - znaczy liście i łodyga, bo kwiaty (czy też co z nich pozostało) po przekwitnięciu wyłamujemy, żeby nasion nie zawiązywało (cebula ma się paść na przyszłoroczne kwitnienie). Wypada to najczęściej pod koniec lipca, sierpień. Teraz od września do października sadzimy cebule - całe, nieuszkodzone, nie skalecznone, bez żadnych objawów choroby. Dobrze też kupić w ogrodniczym preparat do zaprawiania cebul ozdobnych przed chorobami grzybowymi i robaczkami. I sadzimy takie namoczone - ogólna zasada jest taka, że sadzi się na głębokość dwukrotnej wysokości cebuli, na lżejszej glebie głębiej o jakieś 2 cm, na cięższej - płycej.

Ostatnio wyciągałam, ale przedtem sadziłam w doniczki a te dołowałam w ziemi, więc daleko mi nie uciekały ;) na dnie je znalazłam, ale niewykopywanie cebule drobnieją, a co za tym idzie i kwiaty mają coraz marniejsze :cool: