Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Villa Gdynia, pod Warszawą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Małgoś mam :)

Kinia, alez ja tez jestem laikiem, w Gdyni z wrzosami nic nie robiłam z rododondrenami zreszta też. Tutaj rododendrony przetrwały ostatnia ciężka zimę bez okrywania, więc pewno nic nie trzeba z nimi robić :yes: ja wrzosy zostawiam jak są :yes: Chociaz zastanowię się czy nie przykryć je agrowłokniną ???

niekoniecznie, ja przed zima nic nie podlewam - nie ma potrzeby ale jak mialam rh to ogrodnik szczegolnie uczulil by byly podlane i to dosc mocno, Elfir w swoim watku tez o tym mowila i wyjasniala dlaczego

poniewaz nie lubie rh i ich juz nie posiadam nie wbijalam do glowy dlaczego wlasnie rh sa tak wrazliwe :D

No mi ogrodnik ze szkółki w Gniewowie natłukł do głowy, że oni wszystkie iglaki, bukszpany na zime mocno podlewają, to pewno dotyczyło roślin w doniczkach, ale ja te młodsze egzemplarze wsadzone w tym roku jednak podleję :)

no tak, nie mam bukszpanow, iglakow nie podlewam, mam bardzo gruba warstwe kory i sciolki ktora wystarczajaco trzyma wilgoc, a moje iglaki (glownie sosny i swierki) nie lubia przelewania, jalowce nie potrzebuja wiec nie biore do glowy.

i tak masz racje przypuszczam, ze ogrodnikowi chodzilo o doniczkowe zeby korzeni nie przesuszyc, jak sa zkopane to raczej nie jest problemem.

Pina w googlach jest pelno informacji o rh pod haslem "podlewanie rh zima", tam wyjasniaja dlaczego, jak okrywac, kiedy podlewac itp.

A co to rh bo mnie to z antygenem krwi sie kojarzy :rotfl:

No dobra, domniemywam, ze rododendron ;) ale pewna nie jestem

Myslałam, że Ala mi wytłumaczy prosto, zwięźle i na temat bo mi sie nie chce czytac :oops:

No ale skoro sama nie jest pewna to zanurzam się w lekturze :)

:hug:

A co to rh bo mnie to z antygenem krwi sie kojarzy :rotfl:

No dobra, domniemywam, ze rododendron ;) ale pewna nie jestem

Myslałam, że Ala mi wytłumaczy prosto, zwięźle i na temat bo mi sie nie chce czytac :oops:

No ale skoro sama nie jest pewna to zanurzam się w lekturze :)

:hug:

hi hi, tak, rh to skrot od rhododendron :D:D:D

Ja mam rododendrony od wielu lat ( w Gdyni miałam w donicach) póżniej jeszcze tutaj na Mazowszu w donicach stały rok i dopiero zostały przesadzone :yes: Ja nigdy ich nie okrywałam nic z nimi nie robiłam i pięknie wyglądają do dziś. :) Więc myślę, ze nic z rodod. nie trzeba robić :)

Natomiast wrzosy jak pisałam wyżej. Wrzosowisko miałam też w Gdyni i tam nic nie robiłam z nimi i nic tez sie z nim nie dzialo, ale tutaj jest troche inny klimat wiec przykryje je na zimę gałązkami sosny :) Generalnie jak spadnie śnieg a później dopiero jest mróz nie ma problemu, natomiast gorzej jest ja nie ma sniegu i jest duży mróz. Tylko kto to wie jak bedzie??? teraz najpierw był śnieg a później mróz wiec roslinom nic sie nie stało.

U nas jest tylko problem z brzozami które po opadzie śniegu wygięły sie w pół i niektóre nie wróciły do swojej pozycji pionowej :yes:

602586_2582755384572_1859220541_n.jpg21627_2582755704580_54029670_n.jpg

Edytowane przez emiranda