Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Villa Gdynia, pod Warszawą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A na koniec dwa dwory, pierwszy wierna replika przedwojennego dworu orłowskiego, stojącego na skarpie nad samym brzegiem morza, druga to nowoczesne wyobrazenie w/w. Stoja na przeciwko siebie

http://img528.imageshack.us/img528/2920/dscn0402im.jpg By http://img528.imageshack.us/img528/2920/dscn0402im.jpg at 2012-01-25

http://img10.imageshack.us/img10/2872/dscn0404a.jpg By http://img528.imageshack.us/img528/2920/dscn0402im.jpg at 2012-01-25

W ktorym chcialybyscie mieszkać?

Gdynia jest piękna!

Ale i okolice Twojego domu wyglądają bajecznie z zimowej scenerii :)

Mam nadzieję, że kiedys zobaczę Białystok, mówia, że ma duszę :), ale ja wolę wiosenno-letnia scenerię, więc jeszcze poczekam, chociaz mąż mnie chce do Wilna koniecznie zabrać.

Pozdrawiam i życze plus 20 cm :wiggle:

Ach Gdynia...tam się urodziłam:) Ale podobnie jak Ciebie wywiało mnie pod Warszawę i strasznie tęsknię za morzem:)

No to blisko Milanówka jesteś, a w Otrębusach to przynajmniej las jest, zawsze jadac do Janek zachwycam sie tym malenkim skrawkiem drzew.

Wszystkiego mi tu brakuje, morza, lasu i pagórków i kaszubskich jezior. Własnie stamtąd przyjechałam, a wyjeżdżając z Gdyni miałam łzy w oczach, gdzie ja sie tu przeprowadziłam:bash:

Mam nadzieję, że kiedys zobaczę Białystok, mówia, że ma duszę :), ale ja wolę wiosenno-letnia scenerię, więc jeszcze poczekam, chociaz mąż mnie chce do Wilna koniecznie zabrać.

Pozdrawiam i życze plus 20 cm :wiggle:

Gdybyś kiedyś jechała, to koniecznie daj znać!

Dwory widziałam :yes: ale pytanie przeoczyłam :oops: a wybrała bym chyba ten stary. Nowoczesny wygląda trochę jak siedziba jakiegoś urzędu ;) i pomimo tego że bardzo mi się podoba to jednak pomieszkać wolała bym w takim starym.

Mi repliki nie przeszkadzają. To jest duża sztuka odtworzyć coś co zostało zniszczone na zawsze i zachować przy tym klimat i zgodność historyczną. Nikt przecież nie próbuje wmawiać że to coś oryginalnego bo wszyscy znają historię miejsca.

Teraz panuje trend na nadawanie starym przedmiotom nowego życia i to jest bardzo fajne :) ściągamy do domu komodę po babci czy starą lampę naftową dziadka ale trzeba doceniać też repliki ponieważ one niosą ze sobą nową technologię :) nikt z nas nie montował kranu z epoki, mamy stylizowane retro baterie i kuchenki a głównie ze względu na troskę o ich długie i sprawne działanie :)

No ja lubię stare takie wlasnie nie odbudowane i dlatego uwielbiam Kraków jak tam chodzę to mam wrażenie, ze chodze po tych samych kamieniach co królowie kiedys chodzili. To takie zboczenie, dlatego nie lubie starego miasta w Warszawie, bo wszystko tam nie prawdziwe, ale pewnie troche zboczona jestem. Wszystko co ma nowa technologie to co innego, ale stare mury to stare mury, moze dlatego, że zawsze w "zabytkach" mieszkałam :)

Emiranda, ja też wcześniej w kamienicy:) Ja jednak za bardzo cenię szczerość, i w życiu i w sztuce. Nie lubię jak nowe udaje stare, jak jedno udaje drugie. Z tego powodu wolę upolować staroć i nadać mu nowe życie, niż kupić replikę, i z tego samego powodu nie kupiłabym np. płytek udających drewno i nie wybudowałabym dworku. Natomiast dworek stary i zrujnowany do odrestaurowania jak najbardziej, gdybym była milionerką;)

A ja właśnie wybrałam płytki udające drewno ;) Nie miałam szansy na prawdziwe drewno ze względu na podłogówkę i dużego psa. Mieszkałam wcześniej na drewnianej podłodze i panelach i wiedziałam co się z nimi dzieje po dłuższym czasie użytkowania przez takiego ruchliwego zwierza. Zwyczajnie tez nie potrafiłam znaleźć żadnych podobających mi się płytek ciągle w głowie siedziało mi to drewno :) więc wybrałam płytki które wyglądały najlepiej w tej kategorii, miały niezauważalną powtarzalność wzoru i niestandardowy kolor (czarny). Nie zamierzam wmawiać nikomu że to drewno ale na tą chwilę jestem zadowolona z ich wyglądu, to mój kompromis między marzeniami a możliwościami ;)

Myślę też, że gdybym marzyła o mieszkaniu w dworku a nie było by mnie stać na oryginalny z epoki to bym sobie pobudowała podobny. Życie jest tylko jedno i powinno się spełniać marzenia :) na koniec zawsze bardziej żałuje się tego czego się nie spróbowało :) Popatrzcie np na wnętrza Darcy czy Kasiorka. To nie są domy z epoki ale współczesne z klasą urządzone wnętrza dziewczyn które marzyły o mieszkaniu w takiej stylistyce. Nie było ich stać czy też może nie miały sił na pracę związane z restaurowaniem zabytku ale chciały spełnić swoje marzenie i poszły na codzienny kompromis.

Edytowane przez TwoOfUs

TwoOfUs, spoko luz:D Przecież ja się nie upieram, że moje upodobania są jedyne słuszne:) Ja też mam dużego psa i będę miała deski praktycznie wszędzie, łącznie z łazienkami. Jestem zdania, że nawet podniszczone drewno wygląda szlachetnie, poza tym lubię znaki czasu wokół...a poza tym zawsze można cyklinować. Racja, większość z nas jest skazana na jakieś kompromisy. Jestem jednak zdania, że czasem warto odpuścić i pozwolić marzeniom na pozostanie marzeniami. Jeśli kocham brylanty, a nie stać mnie na nie, to wolę nie nosić biżuterii wcale niż kupować cyrkonie:)

Przywołałaś Darcy. Akurat jej dom, jej styl do mnie nie przemawia kompletnie, ktoś nawet u niej napisał, że ładnie, pięknie itede, ale "nieludzko". Tam jest po prostu "za bardzo". Nie wiem jak to inaczej powiedzieć. Darcy gdzieś pisała, że to zamknięty projekt i niczego więcej w tym domu nie zmieni - to kolejna rzecz, która jest dla mnie niezrozumiała. Dom to żywa tkanka, żywa przestrzeń. Nie wyobrażam sobie np. postawić gdzieś mebla, który będzie tam stał permanentnie...

Two, Emiranda nas zaraz z wątku wywali za te wywody haha:D

Two, może ja sie źle wyraziłam (jak zawsze zresztą):confused:, albo moze źle mnie zrozumiałaś,(mam nadzieję):), w kazdym razie dom Darcy i Kasi bardzo mi sie podoba, ale trzeba miec duzo smaku, żeby cos takiego stworzyć, poniewaz ja go nie mam więc urzadziłam dom najprościej jak sie dało, wolalam, nie przeholować, a na dekoratora wnetrz nie było mnie juz stać.

Twoje kafle tez mi się podobają, nawet jak udaja drewno, ale przy podłogowce nie ma co myleć o drewnie (powiem, że nasza sunia jakoś za bardzo naszego parkietu nie niszczy, ale ona ma już 8lat i nie chce sie jej ruszac), bo ma dużu gorszą przenikliwość ciepła. Więc w Twoim wypadku nie ma innej rady muszą byc kafle i z praktycznego punktu widzenia patrząc najlepsze ciemne, aby sprzatac nie było trzeba duzo.

Oczywiście musimy często iść na kompromisy, lubię stare meble dziadków w nowoczesnych wnetrzach, ale to trzeba miec zmysł artystyczny, aby to wszystko grało.

Domy Darcy i Kasi są tego przykładem.

Jak patrze na Twoje wizualki to az mi sie buzia otwiera z wrażenia, szkoda, że nie weszłam na forum , jak urzadzałam mieszkanie, mówi sie trudno. Tak w ogóle to jest pierwszy mój prawdziwy dom, więc tak naprawdę ze wszystkiego jestem zadowolona. :)

Patrząc na Twoje dzieła na pewno wszystko super urzadzisz zgodnie ze swoimi marzeniami i tego Ci serdecznie życzę. :)

Absolutnie, nikogo z watku nie wyrzucam, kazdy może mieć swoje zdanie, zapraszam do komentowania.

Edytowane przez emiranda

No może troche zgadzam się z Goobo, że.....................(ja nie chcialabym aby mój dom przypominal muzeum), ale pewno wynika to z tego, że nie mam zamiłowania do porzadku (czyt. nie jestem perfekcjonistką). Jak ostatnio byłam u koleżanki i zobaczyłam jej szufladę ze sztućcami to bardzo mi sie podobało, ale u nas to nierealne :)