Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop drewniany

asia123312

Recommended Posts

Witam!

Budujemy dom :

http://www.extradom.pl/projekt-domu-venus-BSA1194

Zmieniliśmy strop na drewniany i zastanawiamy się ile to będzie kubików.

Mamy

0,24 x0,24

rozstaw co 70cm

dł. belek 6m -sztuk 18

dł. belek 6,5m -sztuk 21

Zatem

0,24 x 0,24 x 6 x 18sz=6,2208 kubika

0,24 x 0,24 x 6,5 x 21sz=7,8624 kubika

czyli na całość wyjdzie 14,0832 kubika?

Proszę o pomoc :)

No właśnie przekrój kwadratowy nie jest najekonomiczniejszym rozwiązaniem. Praktycznie przy tym sam przekroju znacznie lepszym rozwiązaniem będzie 19x30 (kłania się tutaj wskaźnik wytrzymałości na zginanie). Pozdrawiam.

Może, źle ten strop zrobiłeś ? Opowiedz coś więcej, a nie tak enigmatycznie. Można zrobić strop tani, a jednak sztywny, cichy i estetyczny. Można też wywalić majątek osiągając parametry lepsze niż strop betonowy. Ja mam strop drewniany skrajnie prymitywny, głośny i tani, ale w moich warunkach całkowicie wystarczający. W nowym domu też będę robił strop drewniany, ale wyciągam wnioski z forum i z własnych doświadczeń. Zagęszczam rozstawy, podwajam warstwę desek i dodaję izolację z miękkiego styropianu, a na deser 8 ton szlichty betonowej o gr. 5cm z siatką stalową. Na to panele....i zobaczymy jak się to sprawdzi. Nie mam przestoju na szalowanie monolitu, mogę robić na raty, mam od razu wykończony sufit na parterze, oszczędzam kasę (niewiele, ale jednak), a w moich warunkach nie mogę liczyć na gruszkę, więc musiałbym 100m2 lać z betoniarki - buduję sam z pomocnikiem.