Mike Killer 02.01.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam Prosiłbym o poradę co do sensu zastosowania takiego zestawu jak opisałem w temacie VEKA ALPHALINE 90 PLUS z Pakietem 3 szybowym U-0,5 W/mkw oraz ciepłą ramką SWISSPACER + ROLETA NADSTAWNA BE CLEVER. Okna będzie produkowała najprawdopodobniej firma VETREX. Pytam o to ponieważ pewna osobistość zburzyła mój spokój przed zakupem ponieważ uznaje iż nie ma to sensu aby przy tak ciepłym oknie stosować roletę bo będzie ona mostkiem termicznym. W jakim formie to nie wiem dokładnie bo tego mi nie objaśniono. ( Specjalista Oknoplastu) Pd drugiej stronie stanął zaś mój doradca co do okien i twierdzi że nie ma mowy o mostku termicznym ponieważ. skrzynka rolety nadstawnej będzie powiązana ( uszczelniona ) z oknem taśmą rozprężna a jako jedyny problem gość uznaje wiatr który może odbijając się od okna może wnikać w skrzynkę rolety i przez rewizje może zawiewać mimo że jest ona izolowana styropianem. Proszę o wasze niezależne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 02.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 roleta to mostek i tego kolego nie zmienisz. Chyba że zamontujesz je na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike Killer 02.01.2012 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Owszem mam tego świadomość. Tylko skoro roletę będzie zakrywać ocieplenie w postaci wełny to dlaczego roleta będzie tym mostkiem?? Tylko ten wiatr ?? Czy ocieplenie rolety nadstawnej tak samo jak muru nic nie daje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 03.01.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Jezeli chcesz zastosować roletę z założeniem, że parametry okna i rolety się " zsumują " i uzyskasz współczynnik przenikania ciepła niższy niż okna ( oczywiście przy opuszczonej rolecie ) i nie wyższy niż okna przy rolecie podniesionej, to musisz zamontować roletę nie nad oknem , ale zamontowaną ją w nadprożu na płaszczyźnie ściany ( czyli w uproszczeniu osobno jest zamontowane okno , osobno roleta , a im większa od nich odległość , czyli zamknieta warstwa powietrza tym kożystniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekbielsko 03.01.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Witam Prosiłbym o poradę co do sensu zastosowania takiego zestawu jak opisałem w temacie VEKA ALPHALINE 90 PLUS z Pakietem 3 szybowym U-0,5 W/mkw oraz ciepłą ramką SWISSPACER + ROLETA NADSTAWNA BE CLEVER. Okna będzie produkowała najprawdopodobniej firma VETREX. Pytam o to ponieważ pewna osobistość zburzyła mój spokój przed zakupem ponieważ uznaje iż nie ma to sensu aby przy tak ciepłym oknie stosować roletę bo będzie ona mostkiem termicznym. W jakim formie to nie wiem dokładnie bo tego mi nie objaśniono. ( Specjalista Oknoplastu) Pd drugiej stronie stanął zaś mój doradca co do okien i twierdzi że nie ma mowy o mostku termicznym ponieważ. skrzynka rolety nadstawnej będzie powiązana ( uszczelniona ) z oknem taśmą rozprężna a jako jedyny problem gość uznaje wiatr który może odbijając się od okna może wnikać w skrzynkę rolety i przez rewizje może zawiewać mimo że jest ona izolowana styropianem. Proszę o wasze niezależne opinie Witaj Mike. Każda roleta nadstawna czy tez typu RKS jest roletą przy której pojawi się mostek z racji tego iż rolety z rewizja wewnętrzną(nadokienne) mają zawsze mniej docieplony płaszcz (klapę). Jedynym ciepłym rozwiązaniem będzie roleta naścienna na tynkowa albo roleta zewnętrzna pod tynkowa np. w systemie INTEGRO. W obu przypadkach cala skrzynka jest odseparowana od wnętrza budynku i ani wpadający do niej wiatr, śnieg czy po prostu zimne powietrze nie maja dostępu do wnętrza budynku tak więc albo system natynkowy , albo system podtynkowy zewnętrzny jeśli chcesz ukryć skrzynkę, jednak wtedy albo musisz mieć na tyle grube ocieplenie żeby skrzynki roletowe i docieplenie za skrzynka się w nim mieściły albo cofnięte nadproże tak aby było miejsce na roletę i docieplenie rolety nad nią i za nią nad oknem. Rysunki poniżej. Na pierwszym rysunku słaby punkt systemu nadstawnego na drugim tak jak to powinno wyglądać. Pozdrawiam Maciek tak jest źle http://img268.imageshack.us/img268/7472/systemnadstawny.jpg tak powinno być http://img84.imageshack.us/img84/8075/integroprzerkj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts