Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Prosiłbym o poradę co do sensu zastosowania takiego zestawu jak opisałem w temacie VEKA ALPHALINE 90 PLUS z Pakietem 3 szybowym U-0,5 W/mkw oraz ciepłą ramką SWISSPACER + ROLETA NADSTAWNA BE CLEVER.

Okna będzie produkowała najprawdopodobniej firma VETREX.

Pytam o to ponieważ pewna osobistość zburzyła mój spokój przed zakupem ponieważ uznaje iż nie ma to sensu aby przy tak ciepłym oknie stosować roletę bo będzie ona mostkiem termicznym. W jakim formie to nie wiem dokładnie bo tego mi nie objaśniono. ( Specjalista Oknoplastu)

Pd drugiej stronie stanął zaś mój doradca co do okien i twierdzi że nie ma mowy o mostku termicznym ponieważ. skrzynka rolety nadstawnej będzie powiązana ( uszczelniona ) z oknem taśmą rozprężna a jako jedyny problem gość uznaje wiatr który może odbijając się od okna może wnikać w skrzynkę rolety i przez rewizje może zawiewać mimo że jest ona izolowana styropianem.

Proszę o wasze niezależne opinie

Jezeli chcesz zastosować roletę z założeniem, że parametry okna i rolety się " zsumują " i uzyskasz współczynnik przenikania ciepła niższy niż okna ( oczywiście przy opuszczonej rolecie ) i nie wyższy niż okna przy rolecie podniesionej, to musisz zamontować roletę nie nad oknem , ale zamontowaną ją w nadprożu na płaszczyźnie ściany ( czyli w uproszczeniu osobno jest zamontowane okno , osobno roleta , a im większa od nich odległość , czyli zamknieta warstwa powietrza tym kożystniej)

Witam

Prosiłbym o poradę co do sensu zastosowania takiego zestawu jak opisałem w temacie VEKA ALPHALINE 90 PLUS z Pakietem 3 szybowym U-0,5 W/mkw oraz ciepłą ramką SWISSPACER + ROLETA NADSTAWNA BE CLEVER.

Okna będzie produkowała najprawdopodobniej firma VETREX.

Pytam o to ponieważ pewna osobistość zburzyła mój spokój przed zakupem ponieważ uznaje iż nie ma to sensu aby przy tak ciepłym oknie stosować roletę bo będzie ona mostkiem termicznym. W jakim formie to nie wiem dokładnie bo tego mi nie objaśniono. ( Specjalista Oknoplastu)

Pd drugiej stronie stanął zaś mój doradca co do okien i twierdzi że nie ma mowy o mostku termicznym ponieważ. skrzynka rolety nadstawnej będzie powiązana ( uszczelniona ) z oknem taśmą rozprężna a jako jedyny problem gość uznaje wiatr który może odbijając się od okna może wnikać w skrzynkę rolety i przez rewizje może zawiewać mimo że jest ona izolowana styropianem.

Proszę o wasze niezależne opinie

Witaj Mike.

Każda roleta nadstawna czy tez typu RKS jest roletą przy której pojawi się mostek z racji tego iż rolety z rewizja wewnętrzną(nadokienne) mają zawsze mniej docieplony płaszcz (klapę). Jedynym ciepłym rozwiązaniem będzie roleta naścienna na tynkowa albo roleta zewnętrzna pod tynkowa np. w systemie INTEGRO. W obu przypadkach cala skrzynka jest odseparowana od wnętrza budynku i ani wpadający do niej wiatr, śnieg czy po prostu zimne powietrze nie maja dostępu do wnętrza budynku tak więc albo system natynkowy , albo system podtynkowy zewnętrzny jeśli chcesz ukryć skrzynkę, jednak wtedy albo musisz mieć na tyle grube ocieplenie żeby skrzynki roletowe i docieplenie za skrzynka się w nim mieściły albo cofnięte nadproże tak aby było miejsce na roletę i docieplenie rolety nad nią i za nią nad oknem. Rysunki poniżej. Na pierwszym rysunku słaby punkt systemu nadstawnego na drugim tak jak to powinno wyglądać.

Pozdrawiam Maciek

tak jest źle

http://img268.imageshack.us/img268/7472/systemnadstawny.jpg

tak powinno być

http://img84.imageshack.us/img84/8075/integroprzerkj.jpg