Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność lepszych okien

Recommended Posts

Witam,

ja już zdecydowałem się na okna trzyszybowe, zobaczymy czy było warto... piszecie natomiast że ważny jest montaż, na co w takim razie najbardziej powinno się zwrócić uwagę przy montarzu? Czy są jakieś najważniejsze elementy? jest jakaś metoda, żeby sprawdzić czy okno jest zamontowane prawidłowo i nie będzie w wyniku tego nieprzewidywanych strat ciepła?

pozdr

jaro_23

Witam,

ja już zdecydowałem się na okna trzyszybowe, zobaczymy czy było warto... piszecie natomiast że ważny jest montaż, na co w takim razie najbardziej powinno się zwrócić uwagę przy montarzu? Czy są jakieś najważniejsze elementy? jest jakaś metoda, żeby sprawdzić czy okno jest zamontowane prawidłowo i nie będzie w wyniku tego nieprzewidywanych strat ciepła?

jaro_23

Zajrzyj do "Warunków technicznych montazu okien" zawartych w Poradniku Zrzeszenia Montażystów. Tam znajdziesz podstawowe wymagania dotyczace poprawnego montażu. Sprawdzenie szczelnosci wykonanego montażu mozna obecnie zlecić Laboratorium z Wałbrzycha - maja odpowiednie urzadzenia i przyjeżdżają na budowę. Ale podstawowe chyba, to na bieżąco sprawdzać roboty ulegające zakryciu (ustawienie okna w murze, sposób mocowania, jakość aplikacji piany, uszczelnienia wewnętrzne i zewnetrzne..). pzdr

Jeżeli oba pakiety są 3 szybowe to nie masz szyby 1.0! Prawdopodobnie szyba jest 0,6 tylko z błędnym opisem (na to wskazują wyniki termowizji).

Jeśli producent szyb myli ramki to skąd zwykli klienci mają wiedzieć za co płacą ? Równie dobrze mogę mieć wszędzie 1.0 :) a na ramkach 0.6 wydrukowane :) Nie wiem jak jest różnica cenowa pomiędzy tymi szybami ale wygląda mi to na nabijanie w butelką. Pakiety są jakieś tam a drukuje się wszystko. Różnice może są duże przy skrajnych wartościach, ale w tym przypadku to juz chyba są mninimalne. pozdr adam

Nie wiem co i kto pomylił jednak wiem, że nie produkuje się wkładów trzyszybowych o współczynniku 1,0W/m2K. Twoje badanie termowizyjne potwierdza, że obie szyby w twoim oknie mają bardzo zbliżone parametry. Nie pasowało mi to w żaden sposób do szyb 1.0 i 0,6 stąd nasunęło się pytanie ilo szybowe masz te okna.