Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można wybudować PoŚ zamiast osadnika ścieków?

owp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

zgodnie z Prawem budowlanym musisz zgłosić zamiar budowy POŚ na 30 dni przed ich rozpoczęciem do właściwego urzędu. Do zgłoszenia dodajesz mapkę np. plan zagospodarowania działki z odręcznie zaznaczonym miejscem posadowienia POŚ. Jeżeli w ciągu 30 dni nie dostaniesz żadnej odpowiedzi z urzędu to możesz śmiało budować. Budowa POŚ nie wymaga zmiany pozwolenia na budowę domu z osadnikiem!

Wymiary domu i działki niekoniecznie, natomiast odległości poś i studni chłonnej od granicy działki, budynku czy studni tak. Radzę, także dowiedzieć się w Wydziale Architektury i Budownictwa urzędu, który wydawał pozwolenie na budowę czy wystarczy zgłoszenie poś. Zdarza się tak, że życzą sobie zmiany pozwolenia na budowę w kwestii zamiany szamba na poś.

Boję się, że jak zapytam, to stwierdzą, że nie zaszkodzi, żebym zrobił zmianę w projekcie. Lepiej zgłoszę tylko i zobaczę, czy sami na to wpadną.

Od wodociągów miejskich dostałem w warunkach, że nie ma możliwości podłączenia kanalizacji i do rozwiązania we własnym zakresie. Z planu zagospodarowania przestrzennego wynika, że może być i szambo, i oczyszczalnia.

Dzięki za pomoc, zobaczymy co z tego wyniknie, jutro zgłoszę.

... Radzę, także dowiedzieć się w Wydziale Architektury i Budownictwa urzędu, który wydawał pozwolenie na budowę czy wystarczy zgłoszenie poś. Zdarza się tak, że życzą sobie zmiany pozwolenia na budowę w kwestii zamiany szamba na poś.

Nie mają takiego prawa. Pozwolenie jest na budowę domu, budowa POŚ nie wymaga pozwolenia, tylko zgłoszenia. Też mnie tym straszono jednak jak pytałem w PINB jakie dokumenty muszę złożyć przy zgłoszeniu zakończenia budowy inspektorzy mnie upewnili, że nie ma konieczności zmiany pozwolenia na budowę.

Nie mają takiego prawa. Pozwolenie jest na budowę domu, budowa POŚ nie wymaga pozwolenia, tylko zgłoszenia. Też mnie tym straszono jednak jak pytałem w PINB jakie dokumenty muszę złożyć przy zgłoszeniu zakończenia budowy inspektorzy mnie upewnili, że nie ma konieczności zmiany pozwolenia na budowę.

Prawo to chyba właśnie mają :). Zmiana szamba na oczyszczalnie ścieków jest moim zdaniem zmianą istotną i powinna się wiązać ze zmianą pozwolenia na budowę. Prawda jest jednak taka, że Inspektor przymknie na to oko i potraktuje zgłoszenie jako załatwienie sprawy (tak się dzieje w większości przypadków). Napisałem żeby się zorientować w Wydziale Architektury i Budownictwa dlatego, że spotkałem się w takich przypadkach z trzema rozwiązaniami, które preferują:

A - tylko zgłoszenie,

B - zmiana pozwolenia na budowę,

C - zgłoszenie lub zmiana pozwolenia na budowę.

mikee,

obowiązującym prawem w tej materii jest prawo budowlane, które wyraźnie określa, że budowa POŚ wymaga tylko zgłoszenia zamiaru budowy. Natomiast niektórzy urzędnicy próbują interpretować pozwolenie na budowę domu z osadnikiem na swój sposób (nie wiem po co?). Na szczęście jest orzeczenie NSA w tej sprawie, które potwierdza, że nie ma konieczności zmiany pozwolenia na budowę w przypadku budowy POŚ w miejsce osadnika.

Edit

wklejam link do tego orzeczenia http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/AA7487244D

Jest tam również mowa, że nawet jeśli plan zagospodarowania przestrzennego nie przewiduje możliwości budowania POŚ tylko zbiorniki bezodpływowe, to inwestor ma prawo zgłosić budowę oczyszczalni ścieków, jeśli tylko ma na ten cel konieczne środki i warunki terenowe!

Edytowane przez Dareckyy

Prawo to chyba właśnie mają :). Zmiana szamba na oczyszczalnie ścieków jest moim zdaniem zmianą istotną i powinna się wiązać ze zmianą pozwolenia na budowę. Prawda jest jednak taka, że Inspektor przymknie na to oko i potraktuje zgłoszenie jako załatwienie sprawy (tak się dzieje w większości przypadków). Napisałem żeby się zorientować w Wydziale Architektury i Budownictwa dlatego, że spotkałem się w takich przypadkach z trzema rozwiązaniami, które preferują:

A - tylko zgłoszenie,

B - zmiana pozwolenia na budowę,

C - zgłoszenie lub zmiana pozwolenia na budowę.

nie strasz ludzi, budowa domu to jedno a budowa oczyszczalni to drugie. Oczyszczalnię budujesz na zgłoszenie i nie ma potrzeby zmiany pozwolenia na budowę. Kierownik budowy robi wpis w książce że zamiast szamba jest oczyszczalnia, do dokumentacji dołączasz kopię zgłoszenia budowy oczyszczalni, piszesz oświadczenie że gmina nie wyraziła sprzeciwy i zdajesz budowę. U mnie przyjęli i nie robili żadnego problemu.

Złożyliśmy papiery na pozwolenie na budowę. W tytule jest też bezodpływowy zbiornik na ścieki cz jakoś tak.

W związku z tym, poza zgłoszeniem budowy szamba będziemy też składać wniosek o częściowe uchylenie PnB w zakresie właśnie tego szamba.

Tak wygląda to u nas. Z naszymi urzędami jednak nigdy nie wiadomo...

A niby jedno prawo.

nie strasz ludzi, budowa domu to jedno a budowa oczyszczalni to drugie. Oczyszczalnię budujesz na zgłoszenie i nie ma potrzeby zmiany pozwolenia na budowę. Kierownik budowy robi wpis w książce że zamiast szamba jest oczyszczalnia, do dokumentacji dołączasz kopię zgłoszenia budowy oczyszczalni, piszesz oświadczenie że gmina nie wyraziła sprzeciwy i zdajesz budowę. U mnie przyjęli i nie robili żadnego problemu.

Ja nie zamierzam straszyć ludzi :). Staram się tylko podpowiedzieć, jak zauważył dobrze Dareckyy, jak urzędnicy po swojemu interpretują sobie pewne zapisy. Napisałeś, że u Ciebie przyjęli. OK. W Bielsku-Białej miałem przypadek, że musiała być zmieniana dla Inwestora decyzja o PnB. Czasami ludzie nie mają czasu walczyć i udowadniać swoich racji, a po prostu chcą mieć pewne sprawy załatwione dlatego nie zaszkodzi zapytać w danym Urzędzie jak wygląda to u nich.

• 2 weeks później...

A ile orientacyjnie ?

Znalazłem takie orzeczenie NSA z lipca 2011:

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6FBA14DD85

W skrócie - podobna sprawa, NSA odrzucił kasację wojewody (czyli i wojewódzki sąd administracyjny, i NSA podzielił zdanie budującego POŚ).

Szkoda tylko, że w Polsce prawo nie jest precedensowe, a nie wiem, czy warto się sądzić i ile to trwa...

Jeszcze mam 2 braki (w wezwaniu) - brak słowa 'Przydomowa' oraz brak opinii hydrogeologicznej (chodzi o te 1,5 metra od lustra wody - chyba wystarczy to dopisać, nie trzeba badań jak sądzę). Myślałem, że wystarczą dane techniczne załączone do wniosku (tam wszystko to jest opisane).