ludwik_13 08.03.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Wiem, zjawisko rozumiem , ale i tak dziwne. U mnie - laski, piaski i karaski - normalnie sucho, aż skrzypi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 10.03.2012 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Ja miałem badania geologiczne , z których wynikało, że jest super grunt pod oczyszczalnie, parę metrów obok jak kopaliśmy, to się okazało, że dużo gliny i jakieś ogromne głazy... Było z tym trochę problemów, koparkowy tak się przykładał, że się bałem, że uszkodzi mi dom, ale jakoś poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 22.03.2012 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 A mojej przygody z urzędnikami cd. Pani zajmująca się sprawą powiedziała mi, że ona przyjęła moje pismo, skoro jestem taki uparty, ale z góry mówi, że inspektor nie zgodzi się i będzie kara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.03.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Trochę nie rozumiem, złożyłeś zgłoszenie zamiaru budowy oczyszczalni, nie dostałeś odpowiedzi choć parę postów wcześniej pisałeś że dostałeś pismo do uzupełnienia dokumentacji. Teraz że Pani urzędaska z łaski przyjmuje pismo bo uprty jesteś. Pogubiłem się. Za co ma być kara? Moja budowa oczyszczalni poszła gładko, podczas budowy domu złożyłem zamiar budowy oczyszczalni, wybudowałem i podczas oddawania budynku do użytkowania razem z dokumentami złożyłem dokumenty zgłoszające budowę POŚ-a, napisałe oświadczenie że nie wyrażono sprzeciwu do budowy i sprawa się zakończyła. Odnoszę wrażenie że u Ciebie koniecznie chcą pokazać że to jednak ty jesteś dla urzędu a nie urząd dla ciebie. CIekawy jestem kiedy urzędasy zaczną szanować pracę i petenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 23.03.2012 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Po kolei:-zaniosłem zgłoszenie (w 1 wersji, ponoć trzeba w 2 albo nawet 3, żeby potem mieć z pieczątką, ale nie wiedziałem)-dostałem wezwanie do uzupełnienia braków (m.inn. zmianę w projekcie budowlanym)-zaniosłem pismo z uzupełnieniem i wyjaśnieniem sprawy zmiany pnb (wyroki NSA)-nie dostałem żadnej odpowiedzi, więc uznałem, że sprzeciwu nie ma-usłyszałem od znajomego, że trzeba 'coś' odebrać, poszedłem do starostwa i pani, która tym się zajmowała powiedziała, że ona mi to przyjmie, skoro 'taki' (czyli upierdliwy) jestem, ale żebym sobie nie myślał, że tak można, bo była u inspektora i będzie sprzeciw przy odbiorze i mandat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 01.04.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam Wszystkich,Podłącze się pod temat.W Uchwale nr....... Rady Miejskiej w Jędrzejowie z dnia 25 kwietnia 2002 roku mam napisane:Paragraf 14 punkt 2. "Do czasu realizacji gminnego systemu zaopatrzenia w wodę i odprowadzenia ścieków sanitarnych, dopuszcza się realizację własnych studni oraz szczelnych bezodpływowych zbiorników ścieków o wielkości do 10m3, na które należy uzyskać pozwolenie na użytkowanie ze względu na lokalne warunki geologiczne"Czy to już przekreśla u mnie budowę POŚ. Proszę o pomoc.Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.04.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam Wszystkich, Podłącze się pod temat. W Uchwale nr....... Rady Miejskiej w Jędrzejowie z dnia 25 kwietnia 2002 roku mam napisane: Paragraf 14 punkt 2. "Do czasu realizacji gminnego systemu zaopatrzenia w wodę i odprowadzenia ścieków sanitarnych, dopuszcza się realizację własnych studni oraz szczelnych bezodpływowych zbiorników ścieków o wielkości do 10m3, na które należy uzyskać pozwolenie na użytkowanie ze względu na lokalne warunki geologiczne" Czy to już przekreśla u mnie budowę POŚ. Proszę o pomoc. Z góry dzięki za odpowiedzi 2002. Kupa czasu. Obawiam sie ze malo ktory urzednik wtedy slyszal o POS-ach. Idz sie zapytaj w powiecie, czy oprotestowuja zgloszenia budowy oczyszczalni. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 04.04.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Po kolei: -zaniosłem zgłoszenie (w 1 wersji, ponoć trzeba w 2 albo nawet 3, żeby potem mieć z pieczątką, ale nie wiedziałem) -dostałem wezwanie do uzupełnienia braków (m.inn. zmianę w projekcie budowlanym) -zaniosłem pismo z uzupełnieniem i wyjaśnieniem sprawy zmiany pnb (wyroki NSA) -nie dostałem żadnej odpowiedzi, więc uznałem, że sprzeciwu nie ma -usłyszałem od znajomego, że trzeba 'coś' odebrać, poszedłem do starostwa i pani, która tym się zajmowała powiedziała, że ona mi to przyjmie, skoro 'taki' (czyli upierdliwy) jestem, ale żebym sobie nie myślał, że tak można, bo była u inspektora i będzie sprzeciw przy odbiorze i mandat... Na każde składane pismo w urzędzie powinieneś mieć kwit, to dobra zasada, robisz ksero i bierzesz pieczęć z datą. znaczy zrobiłeś zmianę w projekcie? jeżeli tak i złożyłeś komplet dokumentów oraz nie dostałeś odpowiedzi to możesz budować/montować usłyszałeś od znajomego? że coś tam? powinieneś dostać list który pokwitujesz, nie ma listu to nic nie słyszałeś. Jak czytam o twoich problemach to odnoszę wrażenie że u ciebie w urzędzie jacyś kosmici pracują, którzy za wszelką cenę chcą pokazać że posiadają dużo wyższy stopień rozwoju umysłowego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 05.04.2012 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Mam pieczątki na każdym piśmie. Nie robiłem zmian w projekcie, tylko zgłoszenie budowy plus wpis w dziennik. Te dokumenty, które mam odebrać są podobno potrzebne podczas odbioru domu, więc wolę nie udawać, że nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 18.06.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Niestety u mnie w starostwie też wymagają zmiany pozwolenia na budowę i nowy projekt zagospodarowania terenu oczywiście. Ale mimo ich oporów złożyłam zgłoszenie, wzięłam kopię wpływki i zapewne czeka mnie batalia na drodze sądowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 19.06.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 No ciekawy jestem dalszego przebiegu sprawy, widać co urząd to obyczaj. Na każdym kroku urzędasy próbuja pokazać kto rządzi. Oczywiście nie wszędzie, są takie urzędy gdzie naprawdę przyjemnie pójść. OWP, napisałbyś jak tam sprawa się u ciebie zakończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 22.07.2012 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 U mnie bez zmian - urząd przyjął moje wyjaśnienie, więc traktuję to jako brak sprzeciwu. Jednocześnie mam powiedziane, że przy odbiorze inspektor się nie zgodzi... Budowanie mi się przeciąga, mam ndzieję, że ta oczyszczalnia będzie działać, jak ją wreszcie włączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.07.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 "Mam powiedziene" pani urzędniczka może sobie gadać ale tylko na piśmie, jak nie dostałeś pisemka to ona może ci......... pewnie tylko utrudniać. Ale jak bedzie upierdliwa zgłoś skargę na takiego urzędnika Jak by się coś zmieniło daj znać U mnie działa to i u ciebie będzie, nie stresuj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 23.07.2012 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Ona mnie nie straszyła, że będzie robić pod górkę, tylko zapowiedziała co jej inspektor powiedział... Ja mam na dodatek tę oczyszczalnię gdzie indziej niż szambo w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 23.07.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Właśnie jestem po zgłoszeniu. W pozwoleniu szambo. Zaniosłem dokumentację z mapką/szkicem i właśnie dostałem pismo, że muszę dostarczyć mapkę zagospodarowania terenu i projekt podpisany przez osobę z uprawnieniami budowlanymi o specjalności sanitarnej!!!Tak więc walki ciąg dalszy. Mam wrażenie, że urząd niechętny jest na oczyszczalnie, wolą żeby każdy miał szambo (i jak niektórzy dziurawe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.07.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Ona mnie nie straszyła, że będzie robić pod górkę, tylko zapowiedziała co jej inspektor powiedział... Ja mam na dodatek tę oczyszczalnię gdzie indziej niż szambo w projekcie Miałem dokładnie tak samo, oczyszczalnia jest w innym miejscu jak szambo. Zresztą ty jesteś w zgodzie z przepisami, przynajmniej w moim mniemaniu, urząd nie wyraził sprzeciwu zatem możesz budować. Jeżeli inspektor będzie się upierał że powinieneś mieć szambo to trzeba będzie się odwoływać do wyższych instancji na decyzję. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.07.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Właśnie jestem po zgłoszeniu. W pozwoleniu szambo. Zaniosłem dokumentację z mapką/szkicem i właśnie dostałem pismo, że muszę dostarczyć mapkę zagospodarowania terenu i projekt podpisany przez osobę z uprawnieniami budowlanymi o specjalności sanitarnej!!! Tak więc walki ciąg dalszy. Mam wrażenie, że urząd niechętny jest na oczyszczalnie, wolą żeby każdy miał szambo (i jak niektórzy dziurawe) Wlazłem na pierwszą stronę dotyczącą zgłoszeń zamiaru budowy np. tutaj http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe-w-urzedzie/sprawa-w-urzedzie/dokonywanie-zgloszenia-o-zamiarze-wykonywania-robot-budow i generalnie jest tam napisane w punkcie 3 że: "3. W zgłoszeniu budowy instalacji, o której mowa w art. 29, ust.1, pkt.19 i 20 ustawy –Prawo budowlane należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, uzgodniony z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta posiadającego uprawnienia budowlane." a art 29 pkt 19 i 20 mówią o: "19) instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych; 20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;" czyli do budowy obiektów kanalizacyjnych nie wymagających pozwolenia na budowę trzeba by rysunki były wykonane przez osobę z uprawniami. Wyjątkowo mają rację choć ciekawe jakimi przepisami/ustawą się podpierają. Zapytaj się ich na jakiej podstawie żądają tego co żądają no i idź do swojego projektanta może on ci to zrobi za skromną opłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 24.07.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 art. 30 ust. 2 prawa budowlanego. Projekt jest w trakcie wykonywania Szczerze powiedziawszy nie mam ani czasu ani ochoty sprawdzać jakby się sprawa potoczyła bez projektu. Wojski, jak tam oczyszczalnia ekopolu się sprawuje? Bo po telefonie w sprawie zgłoszenia do ekopolu, aż się boję co będzie w przypadku ewentualnej naprawy gwarancyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.07.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) art. 30 ust. 2 prawa budowlanego. Projekt jest w trakcie wykonywania Szczerze powiedziawszy nie mam ani czasu ani ochoty sprawdzać jakby się sprawa potoczyła bez projektu. Wojski, jak tam oczyszczalnia ekopolu się sprawuje? Bo po telefonie w sprawie zgłoszenia do ekopolu, aż się boję co będzie w przypadku ewentualnej naprawy gwarancyjnej. na razie nie mam z nią żadnych problemów. Znajdź sobie jakiegoś dystrybutora po sąsiedzku i nie będziesz miał problemu Edytowane 24 Lipca 2012 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 24.07.2012 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Wojski - a Tobie kazali nowe zagospodarowanie robić? Co w przypadku, kiedy nie napisali o tym w sprzeciwie, może na tym oprze się mój inspektor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts