WOJSKI 24.07.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 u mnie zgłoszenie składał ten co sprzedawał mi oczyszczalnię (miałem to w cenie zakupu oczyszczalni), dałem mu tylko mapkę z planu zagospodarowania, na tym narysował gdzie będzie oczyszczalnia potem przywiózł mi tylko podstemplowany wniosek. Ze zgłoszeniem jest tak, że składasz wniosek i jak ktoś nie zawiadomi cię w ciągu 30 dni możesz wbijać łopatę i kopać. W twoim przypadku mniej więcej tak jest. Złożyłeś wniosek, poprosili cię o dostarczenie dodatkowych dokumentów (zakładam że masz na to potwierdzenie), zapoznali się z nimi i nie wyrazili sprzeciwu. Tak ja to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.07.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Dobrze Panowie więdz robimy tak: 1) Zanoszę zgłoszenie budowy POŚ do urzędu miasta2) W planie zagospodarowania przestrzennego oraz w pozwoleniu na budowę jest szambo3) Dostaję sprzeciw z UM - wiem, że na pewno tak będzie4) Odwołuję się do wojewody Czy dołączać dla UM wyroki NSA w podobnych sprawach czy nie robic nic i czekać na uchylenie decyzji prezydenta przez wojewodę? Istnieje także prawdopodobieństwo, że wojewoda utrzyma w mocy decyzję prezydenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 24.07.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Ja nie dostałem sprzeciwu, tylko wezwanie do wyjaśnienia, więc napisałem pismo powołując się na 2 wyroki NSA i zostało to zaakceptowane przez urząd (rozmawiałem z naczelnikiem). Natomiast jeśli dostaniesz sprzeciw, to powinno być tam napisane, gdzie się możesz odwołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.07.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 A co jeśli powiedzą, że kanalizacja jest w planach?Tyle że na pytanie kiedy? odpowiedź jest milcząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 25.07.2012 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 To pozamiatane. Ale nie powiedzą, tylko napiszą, u mnie w planie zagospodarowania jest napisane jak rozwiązać kwestię kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 25.07.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 To pozamiatane. Ale nie powiedzą, tylko napiszą, u mnie w planie zagospodarowania jest napisane jak rozwiązać kwestię kanalizacji. W planie zagospodarowania przestrzennego mam zapis, że do czasu wybudowania kanalizacji przewiduje się instalację zbiorników bezodpływowych (szamb). Taki zapis wcale nie mówi, że nie można zdecydować się na przydomową oczyszczalnię, tym bardziej na bazie osadu czynnego i ruchomego złoża biologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 25.07.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 W planie zagospodarowania przestrzennego mam zapis, że do czasu wybudowania kanalizacji przewiduje się instalację zbiorników bezodpływowych (szamb). Taki zapis wcale nie mówi, że nie można zdecydować się na przydomową oczyszczalnię, tym bardziej na bazie osadu czynnego i ruchomego złoża biologicznego. Na całe szczęście u mnie nie ma planu, kanalizy też raczej się nie doczekam. A dla urzędnika oczyszczalnia to oczyszczalnia, a że jakas tam biologiczna, osad czynny. Miałem wrażenie, że nawet w wydziale środowiska dla nich to nie ma żadnego znaczenia. Wojski, lokalny(50km ode mnie) dystrybutor jest i to z nim jestem umowiony na montaż jak pozwolą. Niestety jedyne do czego się sprowadził to wrysowanie oczyszczalni w mapę, więcej nie załatwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 25.07.2012 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 W planie zagospodarowania przestrzennego mam zapis, że do czasu wybudowania kanalizacji przewiduje się instalację zbiorników bezodpływowych (szamb). Taki zapis wcale nie mówi, że nie można zdecydować się na przydomową oczyszczalnię, tym bardziej na bazie osadu czynnego i ruchomego złoża biologicznego. Na moje to znaczy, że ma być szambo, nie pozwolą na PoŚ, bo potem się nie przyłączysz, a jakoś trzeba tę kanalizację sfinansować. Swoją drogą, jak możesz mieć kanalizację to chyba jest to lepszy wybór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 25.07.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 (edytowane) Na moje to znaczy, że ma być szambo, nie pozwolą na PoŚ, bo potem się nie przyłączysz, a jakoś trzeba tę kanalizację sfinansować. Swoją drogą, jak możesz mieć kanalizację to chyba jest to lepszy wybór... Eksploatacja szamba wyniesie około 3 tys/rok + oczywiście zakup zbiornika 10m3 to min. 5 tys zł. Kanalizacja 6zł/m3 ścieków + vat, licząc 280m3 ścieków na rok to juz 2 tys rocznie. Oczyszczalnia 11 tys zł, koszty eksploatacji dyfuzora poruszającego złoże biologiczne 200zł/rok. Wyrok NSA mówi wyraźnie, że jeśli jeszcze nie ma kanalizacji to nie można zabronić budowy POŚ i nie jest to odstępstwem od projektu już zatwierdzonego (szamba). Tym bardziej, że POŚ jest bardziej ekologiczna od szamba. Chodzi właśnie o to o czym pisze owp, że nie trzeba się później podłączać do kanalizy, przy szambie jest to koniecznością. Jednym słowem - urzędnicze szambo:) Edytowane 25 Lipca 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 25.07.2012 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Tomek - zapodaj ten wyrok. Jak w planie zagospodarowania jest, że nie może być dach 2-spadowy, to nie wybudujesz takiego, czemu w przypadku szamba miało by być inaczej? To tylko moje gdybanie, ale po coś te plany są jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.07.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Tomek - zapodaj ten wyrok. Jak w planie zagospodarowania jest, że nie może być dach 2-spadowy, to nie wybudujesz takiego, czemu w przypadku szamba miało by być inaczej? To tylko moje gdybanie, ale po coś te plany są jednak... Uzasadnienie tego wyroku NSA uderzalo w taka nute: szambo jest rozwiazaniem tymczasowym (do czasu wybudowania kanalizacji). Oczyszczalnia jest takim samym tymczasowym rozwiazaniem, do tego LEPSZYM niz szambo. Wiec zabronic oczyszczalni to niejako dzialac na szkode inwestora. Zly przyklad z dachem. Lepszy bylby taki: przepis nakazuje ocieplic dom 12cm styropianu. Jak chcesz ocieplic 20cm i do tego lepszym materialem, to nie powinno Ci sie tego zabraniac. Niestety z planami jest pewien problem. Unia naciska gminy zeby budowaly kanalizacje. Predzej czy pozniej beda to musialy zrobic. Ale zeby mial sie kto do tej drogiej kanalizacji podlaczyc, to trzeba w planie zakazac oczyszczalni na wszelki wypadek. Kanalizacji nie ma w planach na nastepne 5 lat, trudno, ludzie sie z szambami beda meczyc. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 25.07.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Największym urzędniczym błędem jest uchwalanie planów zagospodarowania przestrzennego przed uzbrojeniem terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 26.07.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Na całe szczęście u mnie nie ma planu, kanalizy też raczej się nie doczekam. A dla urzędnika oczyszczalnia to oczyszczalnia, a że jakas tam biologiczna, osad czynny. Miałem wrażenie, że nawet w wydziale środowiska dla nich to nie ma żadnego znaczenia. Wojski, lokalny(50km ode mnie) dystrybutor jest i to z nim jestem umowiony na montaż jak pozwolą. Niestety jedyne do czego się sprowadził to wrysowanie oczyszczalni w mapę, więcej nie załatwia dobrze że chociąż narysuje, niech ci da kopię certyfikatów do tej oczyszczalni wypełnij wniiosek i złóż sam to nic trudnego. Mój sam mi to zaproponował więc skorzystałem, reszta dystrybutorów nie ma tego w obowiązku , a szkoda bo mojego poleciłem kilku osobom a swojego niekoniecznie polecisz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 26.07.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 dobrze że chociąż narysuje, niech ci da kopię certyfikatów do tej oczyszczalni wypełnij wniiosek i złóż sam to nic trudnego. Mój sam mi to zaproponował więc skorzystałem, reszta dystrybutorów nie ma tego w obowiązku , a szkoda bo mojego poleciłem kilku osobom a swojego niekoniecznie polecisz pozdrawiam Jak pisałem wczesniej, wrysował, zaniosłem, to nic trudnego i... stwierdzili ze musi się podpisać osoba uprawniona. Dzisiaj zaniosłem projekt podpisany i przygotowany przez osobę uprawnioną i zobaczymy co z tego będzie. Co do dystrybutora, jeszcze nie wiem czy będę polecał Powiem tylko, że rozmawiałem z 3 różnymi(od różnych oczyszczalni) i ten jako jedyny sam zaproponował moją pierwotną "wizję" umiejscowienia oczyszczalni na działce A czy rzeczywiście ja i on mamy rację okaże się w trakcie eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 26.07.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam, dodam swoje 3 grosze bo jestem w takiej samej sytuacji, tzn moje starostwo upiera się, ze aby wybudować poś musze mieć zmianę decyzji na PnB. Ja oczywiście usilnie dokonałam zgłoszenia (czyli bez projektu itp, po prostu skserowana mapka z wrysowaną pos zamiast szamba). Starostwo zgłosiło sprzeciw podając argument w stylu iż "pomimo poś można budować na zgłoszenie to jeżeli budynek jest w trakcie budowy jest to istotna zmiana w projekcie" POwołał się też na wyrok sądu II SA/Go 73/11 z 16 marca 2011. Ja natomiast w piśmie do wojewody podałam sygnaturki wyroków cytowanych tu na forum oraz IISA/Go 72/11. Ten ostatni szczęśliwie dotyczy nawet mojego osiedla, wiec mam nadzieję, ze decyzja wojewody będzie pozytywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 03.08.2012 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 A ja mam pytanie - jeszcze nie wpisałem do dziennika budowy zmiany, co tam wpisaliście? Nie żebym sam chciał, tylko ewentualnie powiedzieć kierownikowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 04.08.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Uff, Właśnie wróciłem z wakacji i czekała na mnie niespodzianka list z urzędu w którym nie zgłaszają sprzeciwu. Dodatkowo taki sam list poszedł z urzędu do PINB, oraz napisali o konieczności zgłoszenia w Wydziale Ochrony Środowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 20.08.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 u nas fiasco dziś przyszło pismo od wojewody, który stwierdził iż dom jest w budowie, więc nie moge założyć przydomowej oczyszczalni ścieków na zgłoszenie, muszę zrobić to na pozwolenie na budowę, ech ale nie poddeję się, sprawa idzie do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 20.08.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 u nas fiasco dziś przyszło pismo od wojewody, który stwierdził iż dom jest w budowie, więc nie moge założyć przydomowej oczyszczalni ścieków na zgłoszenie, muszę zrobić to na pozwolenie na budowę, ech ale nie poddeję się, sprawa idzie do sądu. Coś takiego! Czyli nie możesz też np. wymurować sobie grila ogrodowego, żeby mieć gdzie przyrządzać posiłki na czas budowy itp itd. A pozwolili ci zrobić garaż, czy musiałeś udowodnić, że masz samochód? Ale tak serio - na pewno podali jakieś przepisy, na których się oparli. Możesz napisać, jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 20.08.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 A podali, podali art 29 ust1 pkt 1 tylko dla wojewody literalne znaczenie tego przepisu znaczy ze jak przydomowa to najpierw musi stać dom czyli nie spełniam przesłanki jaką jest przydomowy charakter oczyszczalni. Tak napisano ! Wcześniej jeszcze stwierdzono, że na tym etapie nie wiadomo czy inwestorzy rzeczywiście wybudują budynek mieszkalny. Chyba muszę zerknąć do mojego pozwolenia na budowę, bo już sama zapomniałam co buduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts