WOJSKI 21.08.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A podali, podali art 29 ust1 pkt 1 tylko dla wojewody literalne znaczenie tego przepisu znaczy ze jak przydomowa to najpierw musi stać dom czyli nie spełniam przesłanki jaką jest przydomowy charakter oczyszczalni. Tak napisano ! Wcześniej jeszcze stwierdzono, że na tym etapie nie wiadomo czy inwestorzy rzeczywiście wybudują budynek mieszkalny. Chyba muszę zerknąć do mojego pozwolenia na budowę, bo już sama zapomniałam co buduję. A może oczyszczalnię budujesz przy garażu i wtedy będzie to przygarażowa oczyszczalnia ścieków a na taką to już trzeba mieć pozwolenie na budowę Jak to mówią głupota ludzka nie zna granic, odwołuj się bo to pewnie jakiś debil pisał w imieniu wojewody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 21.08.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A może oczyszczalnię budujesz przy garażu i wtedy będzie to przygarażowa oczyszczalnia ścieków a na taką to już trzeba mieć pozwolenie na budowę Jak to mówią głupota ludzka nie zna granic, odwołuj się bo to pewnie jakiś debil pisał w imieniu wojewody u mnie to najbardziej będzie przypłotowa oczyszczalnia ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 21.08.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 u mnie to najbardziej będzie przypłotowa oczyszczalnia ścieków. Ale tak serio: Nie chce mi się przekopywać całego prawa budowlanego, ale art. 25 pkt 1 , a w szczególności podpunkt 3) wymienia "indywidualne przydomowe oczyszczalnie ścieków" jako obiekty, które nie wymagają pozwolenia na budowę. Punkt 3 tego samego artykułu podaje sytuacje, kiedy to pozwolenie jest wymagane mimo wszystko i warunku ukończenia domu tam nie ma. Tak więc swoją odmowę podpierają akurat przepisem, który mówi coś dokładnie odwrotnego! Poza tym norma PN EN 12566-3 podaje definicję: kontenerowa przydomowa oczyszczalnia ścieków: wykonana fabrycznie z elementów prefabrykowanych instalacja do oczyszczania ścieków, która odbiera ścieki bytowo-gospodarcze i oczyszcza je do deklarowanej jakości. Znowu nic o tym, że musi być koło niej jakiś dom. Może przyda ci się to, co podpowiadam. Trzymam kciuki. A jak ci się uda, to będziesz miała dom przyoczyszczalniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 21.08.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 dzięki Beja, będe zbierać wszystko co mi się przyda. Teraz liczę na zdrowy rozsądek sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.08.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Zaniosłem do UM zgłoszenie budowy POŚ, czekam na odpowiedź. Do zgłoszenia dołączyłem mapkę sytuacyjną, technologię oczyszczania oraz deklarację zgodności potwierdzającą oczyszczanie ścieków do II klasy czystości. Zastanawiam się co wymyślą w urzędzie miasta aby zablokować moją inwestycję.Pani w małym pokoiku doczepiła się ''a gdzie jest rozsączanie?'', po czym wytłumaczyłem, że nie jest to oczyszczalnia z rozsączaniem w gruncie, gdzie zachodzi ostatni etap oczyszczania ścieków. Wytłumaczyłem, że jest to oczyszczalnia, która pozwoli na wykorzystywanie oczyszczonych ścieków do podlewania trawników czy mycia samochodu. Po czym ta Pani powiedziała "A tam na Pana ulicy to przypadkiem nie ma zakazu budowy POŚ ?Do pozwolenia na budowę kazali zrobić szambo a w planie zagospodarowania przestrzennego widnieje zapis: zakaz budowy szamb jak również zakaz odprowadzania nieoczyszczonych ścieków do otwartych cieków wodnych.Ciekawe co wymyślą w sprzeciwie do budowy POŚ.Zgłoszenie złożyłem 9 sierpnia. Jeśli odbiorę list z UM 10 września lub później, to czy będę mógł to potraktować jako przekroczenie terminu? Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.08.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 UM nie ma obowiązku zawiadamiania cię, że się zgodził na wykonanie "budowli" zawartej w zgłoszeniu. Jeżeli w ciągu 30 dni nie wyrazi sprzeciwu oczywiście zawiadamiając cię o tym listem poleconym, możesz budować. A tak na marginesie to "niezły burdel mają w tym Archeo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.08.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 UM nie ma obowiązku zawiadamiania cię, że się zgodził na wykonanie "budowli" zawartej w zgłoszeniu. Jeżeli w ciągu 30 dni nie wyrazi sprzeciwu oczywiście zawiadamiając cię o tym listem poleconym, możesz budować. A tak na marginesie to "niezły burdel mają w tym Archeo" A co jeśli odbiorę list polecony po upływie 30 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.08.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) A co jeśli odbiorę list polecony po upływie 30 dni?To wtedy Twoja strata. Urzad zaklada ze skoro wyslal (a ma potwierdzenie bo byl to polecony), tzn ze Cie zawiadomil. To ze go nie odebrales na czas nie czyni zawartosci owego listu (protest) niewaznym. To by bylo za proste Mialem ostatnio sprawe sadowa z jakims budowlancem ktory kase wzial a nie zrobil co mial zrobic. Prawnik wysylal mu wczesniej 2x wezwanie do wywiazania sie z umowy wlasnie listem poleconym. Parch oczywiscie listu poleconego nie odbieral. Wtedy dla sadu samo potwierdzenie wyslania 2 listow poleconych w pewnym odstepie czasu wystarczylo do zalozenia ze ja zrobilem wszystko co moglem, zeby dam czlowiekowi szanse na wykonanie swojej pracy - zeby nieuczyciwy wykonawca nie mogl sie potem tlumaczyc, ze on chcial dokonczyc ale nie mogl sie ze mna skontaktowac. Mysle ze z urzedami jest podobnie. Wyslali = powiadomili. marcin Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.08.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 To (nieodebranie) reguluje kodeks postępowania administracyjnego (rozdział . Poczta zostawia Ci awizo i przez 14 dni czeka na odbiór listu. Jeśli nie odbierzesz, odsyła do nadawcy i od tego dnia dla urzędu jest odebrane (to znaczy leci termin na składanie odwołania). Ale lepiej się z tym pismem zapoznać, coby odwołanie sensownie pisać. Natomiast ciekawszy jest sam fakt odbioru listu po 30 dniach. Jeśli był wysłany po 30 dniach, to już strata urzędu, choć może być upierdliwe udowadnianie tego. Ale jeśli urząd wysłał 29 dnia, a poczta dostarczyła 33, to masz pecha. Masz prawo zażądać od urzędu pisemnej informacji, że nie wnosi sprzeciwu. Coś takiego jest odpłatne (naście PLN w kasie urzędu). Tylko jeśli sprzeciw będzie, to te naście złotych poszło w błoto urzędowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.08.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 A co jeśli odbiorę list polecony po upływie 30 dni? Ja dla bezpieczeństwa odczekałem 30 dni + 10 dni. Te 10 dni po to gdyby wysłali 29 dnia od czasu złożenia . Nie musisz mieć na piśmie, że się zgodzili na budowę oczyszczalni, wystarczy że się nie sprzeciwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 23.08.2012 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Wojski - a jak to (zmianę) masz zapisane w dzienniku?Adanko77 - który to wojewoda taki mądry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.08.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Kierbud zrobił wpis, mniej więcej brzmiący: dnia tego i tego zgodnie ze złożonym zgłoszeniem do... została zainstalowana oczyszczalnia. (jeżeli chcesz dokładny wpis musiałbyś zadzwonić do mnie, niestety jeszcze nie dorobiłem się internetu w domu ) A podczas oddawania budynku do użytku musiałem napisać tylko oświadczanie, że do zgłoszenia oczyszczalni nie został wyrażony sprzeciw. Miałem o tyle dobrze że dla mojej działki nie było żadnego planu zagospodarowania a niedobrze że część działki mam w parku krajobrazowym więc trochę stresa miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evalinda 24.08.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Prośba/pytanie do wszystkich, którym już udało sie przejść przez formalności urzędowe związanie ze zamianą szamba w papierach na przydomową oczyszczalnie. Planuje sama zrobić projekt i tylko podbić go przez znajomych z uprawnieniami. Czy ktoś z was byłby na tyle uprzejmy i udostępnił mi swój projekt w takiej formie w jakiej był składany do urzędu, żebym miała podgląd jak to ma właściwie wyglądać? Wiem tak ogólnie, że to ma być mapka do celów projektowych z wyrysowaną oczyszczalnią oraz opis/specyfikacja, ale będę wdzięczna za bardziej szczegółowe dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 24.08.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Prośba/pytanie do wszystkich, którym już udało sie przejść przez formalności urzędowe związanie ze zamianą szamba w papierach na przydomową oczyszczalnie. Planuje sama zrobić projekt i tylko podbić go przez znajomych z uprawnieniami. Czy ktoś z was byłby na tyle uprzejmy i udostępnił mi swój projekt w takiej formie w jakiej był składany do urzędu, żebym miała podgląd jak to ma właściwie wyglądać? Wiem tak ogólnie, że to ma być mapka do celów projektowych z wyrysowaną oczyszczalnią oraz opis/specyfikacja, ale będę wdzięczna za bardziej szczegółowe dane. Ja się podparłem gotowym projektem z http://pozplast.pl/ Wzialem pierwsze parę stron z obliczeniem ilości ścieków. Dorzuciłem jako załącznik dokumenty od producenta, do tego stepmelek i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evalinda 27.08.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Idealnie!! Wielkie dzięki piotri:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 27.08.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Prośba/pytanie do wszystkich, którym już udało sie przejść przez formalności urzędowe związanie ze zamianą szamba w papierach na przydomową oczyszczalnie. Planuje sama zrobić projekt i tylko podbić go przez znajomych z uprawnieniami. Czy ktoś z was byłby na tyle uprzejmy i udostępnił mi swój projekt w takiej formie w jakiej był składany do urzędu, żebym miała podgląd jak to ma właściwie wyglądać? Wiem tak ogólnie, że to ma być mapka do celów projektowych z wyrysowaną oczyszczalnią oraz opis/specyfikacja, ale będę wdzięczna za bardziej szczegółowe dane. Przy zgłoszeniu nikt nie będzie z tego strzelał to ma być szkic. Generalnie chodzi o to żeby oznaczyć na planie mniej więcej to co będzie budowane czyli położenie oczyszczalni i w zależności czy masz studnię chłonna czy dreny wrysować je w plan. Nie zapomnij o narysowaniu połączenia oczyszczalni z domem i zwymiarowaniu całości czyli odległość od granicy, od domu etc. Nic trudnego, lekcje plastyki ze szkoły podstawowej wystarczą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 29.08.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Przyszedl do mnie list z Urzędu Miasta. Postanowienie o obowiązku uzupełnienia następujących dokumentów:- pisemną informację o maksymalnej ilości wytwarzanych ścieków na dobę oraz o sposobie odprowadzenia oczyszczonych ścieków w okresie zimowym oraz czy odprowadzenie oczyszczonych ścieków w całości odbywać się będzie na teren własnej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 30.08.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Przyszedl do mnie list z Urzędu Miasta. Postanowienie o obowiązku uzupełnienia następujących dokumentów: - pisemną informację o maksymalnej ilości wytwarzanych ścieków na dobę oraz o sposobie odprowadzenia oczyszczonych ścieków w okresie zimowym oraz czy odprowadzenie oczyszczonych ścieków w całości odbywać się będzie na teren własnej działki. No to przynajmniej nie odpisali że się nie zgadzają Oj żeby ci się tylko głupio-mądra urzędniczka nie trafiła . co to za pytania. Najlepsze to ostatnie, aż się prosi żeby napisać że nadwyżki będziesz woził w bańce na mleko i przy okazji wizyty u niej w urzędzie wylejesz do sedesu:D Ilość ścieków przelicz ze zużycia teraz wody, ścieki są odprowadzane w ten sam sposób bez względu na porę roku bo jak napiszesz że w zimę tak to się zacznie pytać co wiosną będziesz robił No i nie zapomnij informować jak tam walka, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 30.08.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Ilość ścieków przelicz ze zużycia teraz wody, A ja radzę przy ilości ścieków podeprzeć się nie odczytem z wodomierza (bo ci każą to udowodnić) tylko rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody, Tabela 1. poz. 4. Urzędnicy lubią przepisy, bo to zdejmuje z nich odpowiedzialność za decyzję. Nie wiem, czy mam aktualną wersję rozporządzenia, ale w wydaniu z 14.01.2002 jest 100 l/mieszkańca/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 30.08.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 A ja radzę przy ilości ścieków podeprzeć się nie odczytem z wodomierza (bo ci każą to udowodnić) tylko rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody, Tabela 1. poz. 4. Urzędnicy lubią przepisy, bo to zdejmuje z nich odpowiedzialność za decyzję. Nie wiem, czy mam aktualną wersję rozporządzenia, ale w wydaniu z 14.01.2002 jest 100 l/mieszkańca/dobę. A to też prawda, w lato więcej zużywasz w zimę mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts