Tomek B.. 30.08.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) No to przynajmniej nie odpisali że się nie zgadzają Oj żeby ci się tylko głupio-mądra urzędniczka nie trafiła . co to za pytania. Najlepsze to ostatnie, aż się prosi żeby napisać że nadwyżki będziesz woził w bańce na mleko i przy okazji wizyty u niej w urzędzie wylejesz do sedesu:D Ilość ścieków przelicz ze zużycia teraz wody, ścieki są odprowadzane w ten sam sposób bez względu na porę roku bo jak napiszesz że w zimę tak to się zacznie pytać co wiosną będziesz robił No i nie zapomnij informować jak tam walka, trzymam kciuki Podczas zgłoszenia napisałem im pismo, ż oczyszczone ścieki będą odbierane przez zbiornik o pojemności 10m3 i, że w późniejszym okresie będzie budowane oczko wodne i skalniak. Cały system będzie zakończony studnią chłonną tzn. po napełnieniu zbiornika oraz oczka wodnego nadmiar oczyszczonych ścieków będzie spływał do studni chłonnej. Wiedzą, że mam studnię wody na działce i coś mi się wydaje, że w odpowiedzi napiszą, że studnia chłonna zostanie znowu zaliczona jako drenaż rozsączający ( mądrości urzędnicze ) i, że musi być 30 metrów od studni z wodą. W przypadku ścieków oczyszczonych biologicznie przepis mówi o 15 metrach. Budowę przydomowej oczyszczalni ścieków argumentuję także obowiązkiem zachowania 30% działki w powierzchni biologicznie czynnej, co wiąże się z potrzebami sukcesywnego nawadniania. Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 31.08.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Wiedzą, że mam studnię wody na działce i coś mi się wydaje, że w odpowiedzi napiszą, że studnia chłonna zostanie znowu zaliczona jako drenaż rozsączający ( mądrości urzędnicze ) i, że musi być 30 metrów od studni z wodą. Bo musi. Będą mieli rację, niestety. W przypadku ścieków oczyszczonych biologicznie przepis mówi o 15 metrach. Owszem, ale licząc od urządzeń oczyszczalni, a nie od studni chłonnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 31.08.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez Beja Niechcący wysłało się 2 x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 31.08.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Bo musi. Będą mieli rację, niestety. Owszem, ale licząc od urządzeń oczyszczalni, a nie od studni chłonnej. Ale może to i lepiej, że tak jest, poczekam na kanalizę i dzięki dodatkowym własnym ujęciu wody będę płacił za kanalizację tyle ile będę chciał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 26.11.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Jedno państwo różne prawo :bash: Dzisiaj dowiedziałam się,, że sąd administracyjny odrzucił naszą skargę na wojewode w sprawie sprzeciwu budowy oczyszczalni. Przypomnę, że chodziło jedynie o tryb. W lubuskim niestety trzeba zmieniać pozwolenie na budowę jeżeli budynek jest w trakcie budowy. W skardze przytaczałam wszystkie wyroki podawane tu na forum. I gdzie tu sprawiedliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 27.11.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) W przypadku ścieków oczyszczonych biologicznie przepis mówi o 15 metrach. Niestety przepis mówi że musi być to 30 m, niezależnie czy jest to POŚ czy BOŚ. Odprowadzenie oczyszczonych ściegów do gruntu jest w tym przypadku tak samo traktowane. Ja mam studnie chłonną troszkę bliżej od studni niż te 30m ale najpierw zgłosiłem BOŚ i je odebrałem, a dopiero studnie głębinową zleciłem. Te 30 m jest jedynie od ISTNIEJĄCYCH studni Edytowane 27 Listopada 2012 przez Marcin H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.11.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Ja mam studnie chłonną troszkę bliżej od studni niż te 30m ale najpierw zgłosiłem BOŚ i je odebrałem, a dopiero studnie głębinową zleciłem. Te 30 m jest jedynie od ISTNIEJĄCYCH studni A czy nie jest tak, ze studnia tez powinna byc formalnie zgloszona, i takie zgloszenie nie przejdzie jesli jest za blisko do POS'a? Wzgldnie, nie powinni Ci domu odebrac, jesli na geodezyjnej dokumentacji powykonawczej obie rzeczy sa za blisko? Tylko jak mowielm, FORMALNIE. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 27.11.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 A czy nie jest tak, ze studnia tez powinna być formalnie zgłoszona Otóż studnie jeśli już podchodzi pod prawo wodne i jest urządzeniem wodnym. Studni nie zgłasza się nawet formalnie, o ile nie idzie za tym jakaś zabudowa fundamentowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.11.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Otóż studnie jeśli już podchodzi pod prawo wodne i jest urządzeniem wodnym. Studni nie zgłasza się nawet formalnie, o ile nie idzie za tym jakaś zabudowa fundamentowaniem. A co z odbiorem domu? Jesli nadzor budowlany akurat spojrzy na mape, zmierzy i zobaczy ze studnia za blisko POS'a? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 27.11.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 A co z odbiorem domu? Jesli nadzor budowlany akurat spojrzy na mape, zmierzy i zobaczy ze studnia za blisko POS'a? marcin No niech tam mierzą centymetrem. Ja mam zgodnie PnB, bo takie dostałem łącznie i na dom i na BOŚ. Na wodociąg nie mam szans więc studnie muszę mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglar 04.11.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 A co w przypadku, gdy w prawomocnym projekcie budowlanym mam oczyszalnię biologiczną a jednocześnie z opinii miejscowych wiem, że gmina blokuje realizację wszystkiego innego niż szambo jeśli nie ma kanalizacji? Czy może na obecnym etapie w jakiś sposób zablokować moją budowę oczyszczalni? Czy mogę spokojnie planować budowę? W zasadzie to nie do końca jestem przekonany do biologicznej oczyszczalni i chyba wolałbym rozsączeniową, ale nie wiem, czy taka zmiana nie wykracza poza zezwolenie i MPZP, który mówi enigmatycznie: "W obszarze planu obowiązuje docelowa zasada odprowadzenia ścieków do kanalizacji zbiorczej; co zostanie osiągnięte przez realizację systemu kanalizacji sanitarnej zakończonej własną oczyszczalnią ścieków. Od tej zasady dopuszcza się odstępstwo dla zabudowy rozproszonej, położonej w terenach oddalonych od projektowanej sieci kanalizacji zbiorczej, w terenach tych dopuszcza się możliwość realizacji przydomowych oczyszczalni ścieków pod warunkiem, że ich realizacja nie pogorszy jakości wód powierzchniowych i podziemnych.Na okres przejściowy do czasu realizacji kanalizacji zbiorczej, dopuszcza się możliwość odprowadzenia ścieków do szczelnych zbiorników okresowo opróżnianych, z obowiązkiem podłączenia się do sieci kanalizacji zbiorczej w chwili jej realizacji." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.11.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 A co w przypadku, gdy w prawomocnym projekcie budowlanym mam oczyszalnię biologiczną a jednocześnie z opinii miejscowych wiem, że gmina blokuje realizację wszystkiego innego niż szambo jeśli nie ma kanalizacji? Czy może na obecnym etapie w jakiś sposób zablokować moją budowę oczyszczalni? Czy mogę spokojnie planować budowę? W zasadzie to nie do końca jestem przekonany do biologicznej oczyszczalni i chyba wolałbym rozsączeniową, ale nie wiem, czy taka zmiana nie wykracza poza zezwolenie i MPZP, który mówi enigmatycznie: "W obszarze planu obowiązuje docelowa zasada odprowadzenia ścieków do kanalizacji zbiorczej; co zostanie osiągnięte przez realizację systemu kanalizacji sanitarnej zakończonej własną oczyszczalnią ścieków. Od tej zasady dopuszcza się odstępstwo dla zabudowy rozproszonej, położonej w terenach oddalonych od projektowanej sieci kanalizacji zbiorczej, w terenach tych dopuszcza się możliwość realizacji przydomowych oczyszczalni ścieków pod warunkiem, że ich realizacja nie pogorszy jakości wód powierzchniowych i podziemnych. Na okres przejściowy do czasu realizacji kanalizacji zbiorczej, dopuszcza się możliwość odprowadzenia ścieków do szczelnych zbiorników okresowo opróżnianych, z obowiązkiem podłączenia się do sieci kanalizacji zbiorczej w chwili jej realizacji." W projekcie budowalnym to mozesz miec nawet kosmodrom. Ale z projektu budowlanego musisz jeszcze uzyskac pozwolenie budowlane. Z tego co piszesz jednak MPZP nie zabrania budowy budowy oczyszczalni i nie ma tam slowa o typie. Biologiczna jest IMHO lepsza od drenazowej, bo kontrolujesz cały proces oczyszczania. Zrobisz drenazowa i za pare lat socjalistyczna unia kaze robic badania wody oczyszczonej zwracanej do srodowiskaz oczyszczalni. W drenazowej tego nie zrobisz bo jak pobierzesz wode spod drenazu. W biologicznej tak. Drenaz sie zapycha. Po X latach kazdy sie zapcha i jest do wymiany (fuj). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts