Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie budowałem ale w projekcie mam Porotherm 25 + 12 cm wełny. Jestem namawiany na ścianę jednowarstwową. Gdybym się zdecydował to byłby to Porotherm 44. Jest jeszcze 50 ale to chyba przesada. Z tego co czytałem ściana jednowarstwowa 44 byłaby tańsza od dwuwarstwowej z porothermu ale trudno jest zachować jakość wykonania np. narożników, dadproży, tak aby nie powstały mostki cieplne. Porotherm jest drogim materiałem co oznacza, że budowanie z maxa lub betonu komórkowego jest tańsze. Można dać też na ocieplenie dać styropian a nie wełnę i też będzie taniej. Trzeba pamiętać, że walka o b. dobry współczynik cieplny ścian jest efektywna do pewnego poziomu. Można wydać dużo na ciepłe ściany a zwróci się to w kosztach ogrzewania za 15-20 lat.

Czy ktoś wybudował jednowarstwową ścianę z Porothermu?

Czy faktycznie jest tak ciepła jak zapewnia producent, czy budowanie jest trudne i jak się ma cena do ściany dwuwarstwowej (np. beton komórkowy+styropian)

Tak wybudowałem. Przeżyłem pierwszą zimę, dom jest bardzo ciepły, w gardle nie zasycha. Dzisiaj też bym wybudował z PW 44 lub 50 bo już takie cudo trafiło do Polski.

Czy ktoś wybudował jednowarstwową ścianę z Porothermu?

Czy faktycznie jest tak ciepła jak zapewnia producent, czy budowanie jest trudne i jak się ma cena do ściany dwuwarstwowej (np. beton komórkowy+styropian)

Tak wybudowałem. Przeżyłem pierwszą zimę, dom jest bardzo ciepły, w gardle nie zasycha. Dzisiaj też bym wybudował z PW 44 lub 50 bo już takie cudo trafiło do Polski.

Jaką miałeś szerokość ściany fundamentowej dla ściany z Porothermu 44

polemiki o porotermie są tak stare jak to forum. Sam czytając niektóre wypowiedzi i obserwując postęp mojej budowy nie wiedziałem w co wierzyć. Własnym oczom czy różnym kawiarnianym pogaduszkom. Dzisiaj nie żaluję.

W domu jest klimat. Nie umiem inaczej tego określić.

Teraz jak już nie ma mrozów to palimy, a w zasadzie rozpalamy co drugi, trzeci dzień wieczorkiem. I starczy. Okna rozszczelnione w pomieszczeniach gdzie śpimy. A kominka jeszcze nie mamy, bo by się okazało że wogóle nie przepalalibyśmy w Co. Niczego innego nie oczekuję.

Ale uwaga, już o tym gdzieś pisałem, pilnujcie wykonawców, nie dajcie im do ręki cegły pełnej. Dopiero na kominy. Uważajcie na srtop i nadproża - tu łatwo o mostek. Sprawdzona wersja to taka:

ściana na 11 warstw bloczków. Okna normalne na 4 warstwie- nie wyżej nie niżej ( np pasuje do mebli kuchennych czyli zlewozmywak przy oknie jest możliwy). potem 6 warstw na to jedno nadproże winebergera - to duże w środek 10cm styropuanu i od wawnątrz 2 nadproża L betonowe

Strop robyłwm w ten spób: obmurówka z 8 czm bloczków, potem 10 cm styropianu potem wienieć no i belki

Miłej zabawy

[quote name=". Sprawdzona wersja to taka:

ściana na 11 warstw bloczków. Okna normalne na 4 warstwie- nie wyżej nie niżej ( np pasuje do mebli kuchennych czyli zlewozmywak przy oknie jest możliwy). potem 6 warstw na to jedno nadproże winebergera - to duże w środek 10cm styropuanu i od wawnątrz 2 nadproża L betonowe

Strop robyłwm w ten spób: obmurówka z 8 czm bloczków, potem 10 cm styropianu potem wienieć no i belki

Miłej zabawy

Wreszcie ktos praktycznie i z sensem))))Mam jeszcze pytania odnosnie porothermu, czy bez problemu daje sie ciąć , czy tez nalezalo uzywac tylko polowek, by np. wymurowac otwory okienne lub drzwiowe?Jak to wygladalo w praktyce, moze jeszcze jakies uwagi, rady?Czy wewnetrzne sciany nosne tez budowales z porothermu, czy tez mozna np. z maxa, uni itp?Jak łączyles sciany wewnetrzne z zewnetrznymi?Czy pod strop lub nadproza kladles jakąs warstwe cegiel itp, by nacisk opieral sie nie na kruchym porothermie, ale rozkladal sie bardziej stopniowo?Pozdrawiam.

Kupcie połówki. To pozwoli na eleganckie murowanie filarków okiennych i drzwi. Bloszki bez problemu docina się kontówką - dużą byle jaką, ale z tarczą diamentową. Warto to mieć.

Ścianki też murowałem porothermem. Ale można np jopkiem. Jopek ma inną wysokośc więc przy murowaniu ścian musidsz mieć to co będzie na ścianki, żeby wypuścić strzępia ( tak to ponoć się nazywa).

Ja muroawłem na zaprawie z granulatem styropianowym. Jest Ok. Ale dzisiaj bym się zastanowił.

Szadam : Czy zaprawa z granulatem styropianowym to to samo co zaprawa termoizolacyjna Wienerberger'a ?

Ja też zamierzam stawiać jednowarstwową ścianę 44 P+W na zaprawie termoizolacyjnej.

Pozdr. :wink:

Mnie namówil na tą technologie właściciel hurtowni w którey sam wybudował w tej technice i mówi że jak by jeszcze raz miał budowac to by budował z tego samego.Hurtownia działa od 10 lat i jest potężna więc gość sie chyba zna:):):)Tak więc niech żyje POROTHERM 44:):)A tak poważnie to zobaczymy co z tego będze opowiem to tu wszystkim:):)

Mam nadzieję,że materiał ten sprawdzi się w Polsce,ponieważ pochodzi z Austrii,gdzie od lat jest sprawdzony,zimy,Alpy,musi być ciepły i zdrowy.Wiadomo,że jest to nowa technologia,ale oparta na od lat znanej ceramice.Wierzę,że jest bliższa naturze i bardziej przyjazna człowiekowi,niz np.Ytong,chociaz ponoć materiały te sa podobne do siebie w zastosowaniu,wytrzymalości ect.Naturalnie,że nowość zawsze budzi niepokój co będzie za kilka lat.Mieszkańcy nowych domów z Porothermu są bardzo zadowoleni.Owszem jest delikatnyi kruchy w obrabianiu,docinaniu ect.Nie jest tak źle,aby nie można zawiesić mebli w kuchni,czy np.poprowadzić instalacji elektrycznej i wodociągowej,czy C.O.Wymaga staranności,dobrego murarza,dobrze położony,ponoć sprawdza się w 100%.Wybuduję,zamieszkam podzielę się swoimi uwagami.Wydaje mi sie,że jest O.K.

Pozdrawiam